2019/64 Genel Sirküler
SİRKÜLER (2019/64)
- Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Uygulama Esasları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Hakkında Bilgi;
- Gıda Ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ Hakkında Bilgi;
- Su Tahsisleri Hakkında Yönetmelik Hakkında Bilgi;
- Ticaret Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Hakkında Bilgi;
- Expo Pack 2020 Fuarı Hakkında Bilgi;
- Yolcu Biniş Köprüsü Alımına İlişkin İhale Duyurusu Hakkında Bilgi;
- AB Mevzuatındaki Değişiklikler Hakkında Bilgi;
- Fas Tarafından Gerçekleştirilen Tıbbi ve Medikal Malzeme İthalatı Hakkında Bilgi;
- FATF-Moğolistan'ın Gri Listeye Alınması Hakkında Bilgi;
- Antalya OSB Ar-Ge İnovasyon Proje Pazarı Hakkında Bilgi;
- Bangladeş İhale Duyurusu Hakkında Bilgi;
- AB Ürün Kurallarının Uygulanmasına İlişkin Mavi Rehber Hakkında Bilgi;
- Libya Demir ve Çelik Şirketinin Önümüzdeki Dönem Projeleri Hakkında Bilgi;
- Çin-Silk Road International Expo Hakkında Bilgi;
- 2020 Çin Uluslararası İthalat Fuarı Milli Katılımı Hakkında Bilgi;
- Litvanya Ürün İrtibat Noktası Bildirimi Hakkında Bilgi;
- İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesi Hakkında Bilgi;
- Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;
Konularını kapsayan sirkülerimiz Bilgilerinize sunulmuştur.
1 |
TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ HAKKINDA BİLGİ; |
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191205-5.htm
2 |
GIDA VE YEM İŞLETMELERİNDE ÇALIŞTIRILMASI ZORUNLU MESLEK MENSUPLARININ BELİRLENMESİNE DAİR TEBLİĞ HAKKINDA BİLGİ; |
“Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, işin nevine göre personel çalıştırmak zorunda olan gıda ve yem işletmeleri ile bu işletmelerde çalıştırılması zorunlu, lisans eğitimi almış meslek mensuplarını belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 22 nci maddesinin yedinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Çalıştırılması zorunlu personel
MADDE 3 – (1) İşin nevine göre en az bir personel çalıştırmak zorunda olan gıda ve yem işletmeleri ile bu işletmelerde çalışabilecek lisans eğitimi almış meslek mensupları Ek-1'de belirlenmiştir.
Yürürlük
MADDE 4 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.”
3 |
SU TAHSİSLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİ; |
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191210-1.htm
4 |
TİCARET SİCİL YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİ; |
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191212-18.pdf
5 |
EXPO PACK 2020 HAKKINDA BİLGİ; |
Yazıda devamla, bahse konu fuara 2018 yılında 150 firma ve 10.000 civarında ziyaretçinin katıldığı ve fuarla ilgili internet sitesinin http://packexpo.ma/ olduğu belirtilmektedir.
6 |
YOLCU BİNİŞ KÖPRÜSÜ ALIMINA İLİŞKİN İHALE DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ; |
İhale sürecinin devlet düzeyinde Bosna Hersek Kamu İhaleleri Ajansı'nın web portalı (https://www.ejn.gov.ba/Announcement/Search) üzerinden takip edilmesi gerektiği belirtilmekte olup söz konusu web portalına aday firmalar tarafından ücretsiz olarak üye olunmasının ertesinde 246-1-1-897-3-129/19 ihale bildirim numarası ile ihale dokümanlarının site üzerinden indirilebileceği dile getirilmektedir. İhale dokümanlarının alınabileceği son tarihin 24.12.2019 olarak belirlendiği bildirilmektedir.
Bahse konu ihaleye yönelik olarak son müracaat tarihinin 06.01.2020, saat 12:00 olarak belirlendiği, tahmini toplam sözleşme değerinin KDV (%17) hariç 5.300.000 KM (2.710.000 Avro) olduğu, ihale seçim kriteri olarak "en düşük fiyat teklifi" ibaresine yer verildiği ifade edilmektedir.
Söz konusu ihaleye dair temin edilen İngilizce özet bilgilerin https://distalep.ticaret.gov.tr adresinde bulunan Ticaret Bakanlığı Dış Talepler Bülteni'nde de yer aldığı belirtilmektedir.
7 |
AB MEVZUATINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER HAKKINDA BİLGİ; |
1. Rusya ve Ukrayna menşeli demir veya çelikten mamul dikişsiz borular ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulanması hakkında 2018/1469/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2019/1295/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nde yapılan düzeltme, AB Resmi Gazetesinin 14 Ekim 2019 tarihli ve L 261 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
2. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli yüksek mukavemetli polyester iplik ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulamasına dair 2017/325/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2019/1706/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 11 Ekim 2019 tarihli ve L 260 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
3. ÇHC menşeli çelik tekerlekler ithalatına karşı geçici anti-damping vergisi uygulanması hakkında 2019/1693/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesinin 10 Ekim 2019 tarihli ve L 259 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
4. ÇHC menşeli seramik karolar ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulamasına dair 2017/2179/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2019/1687/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 9 Ekim 2019 tarihli ve L 258 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
5. Rusya, Trinidad ve Tobago ile ABD menşeli üre ve amonyum nitrat ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulanmasına dair 2019/1688/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 9 Ekim 2019 tarihli ve L 258 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
6. ÇHC menşeli ütü masaları ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulamasına dair 2019/1662/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 2 Ekim 2019 tarihli ve L 252 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
7. ÇHC menşeli peroksosülfat ithalatına karşı anti-damping soruşturması açılmasına dair 2019/1584/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 26 Eylül 2019 tarihli ve L 246 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
8 |
FAS TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN TIBBİ VE MEDİKAL MALZEME İTHALATI HAKKINDA BİLGİ; |
Söz konusu ürünlerin ülkemizden Fas'a ihracı sırasında ilgili kamu kurumundan belge temini ve izin sürecinin ihracat sürelerini ve maliyetleri artırma ihtimali bulunduğu bildirilmektedir.
İzin ve tescil uygulamasına tabi tutulmayacak ürün listesi
9 |
FATF-MOĞOLİSTAN'IN GRİ LİSTEYE ALINMASI HAKKINDA BİLGİ; |
Gri listede bulunan ülkeler arasında Bahamalar, Botsvana, Kamboçya, Gana, İzlanda, Moğolistan, Pakistan, Panama, Suriye, Trinidad ve Tobago, Yemen, Zimbabve'nin yer aldığı belirtilmektedir.
Gri listenin (stratejik yetersizliği olan yargı bölgeleri), finansal sistemleri FATF tarafından kara para aklama ve terörizmin finanse edilmesine karşı güvencede bulunmadığı düşünülen ülkeleri içerdiği, bu durumun, ülkelerin terörün finansmanını ve kara para aklamayı önleme yeteneği olmadığı anlamına geldiğinden, bu yönüyle uluslararası finans piyasaları için risk taşıdığı bildirilmektedir.
Gri listede bulunan ülkelerin uluslararası bono ticareti, borç alma, havale alma veya gönderme ile uluslararası ticaret yapma yeteneğinin kısıtlanabilmekte ya da tamamen ortadan kaldırılabilmekte olduğu, FATF'ın gri listesine alınan ülkelerin ekonomisinin, yabancı yatırımcı ve şirketleri ülkeye çekmekte daha da zorlanmakta olduğu, yabancı yatırımcı ve şirketlerin sermaye maliyeti ve iş yapma maliyetinin artmakta olduğu belirtilmektedir.
10 |
ANTALYA OSB AR-GE İNOVASYON PROJE PAZARI HAKKINDA BİLGİ; |
yaygınlaşması, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesi ve yeni ortaklıkların başlatılması, inovatif fikirlerin hayata geçirilmesi amacıyla ilki 2018 yılında gerçekleştirilen Antalya OSB Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı Etkinliği'nin ikincisinin 2020 yılı Nisan ayı içerisinde Antalya'da gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Bu çerçevede, "Tarım, Kimya, Biyoteknoloji, Gıda”, "Enerji, Makine, Elektrik-Elektronik, İnşaat, Yazılım, Bilişim ve Yapay Zekâ” ve "Sağlık ve Tıp Teknolojileri, Biyomalzeme, İlaç ve Kozmetik” kategorilerinde gerçekleştirilecek olan proje pazarında sanayicilerin, girişimcilerin, yatırımcıların, akademik grupların, kurum ve kuruluşların aynı platformda buluşturulması ve yeni iş birliklerinin oluşturulmasının hedeflendiği ifade edilmektedir.
Söz konusu etkinliğe 16 Aralık 2019-14 Şubat 2020 tarihleri arasında başvuru yapılabileceği, detaylara ve programa ilişkin bilgilere www.antalyaosbprojepazari.com web sitesi üzerinden erişim sağlanabildiği belirtilmektedir.
11 |
BANGLADEŞ İHALE DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ; |
12 |
AB ÜRÜN KURALLARININ UYGULANMASINA İLİŞKİN MAVI REHBER HAKKINDA BİLGİ; |
Bahse konu rehberin malların serbest dolaşımının yanı sıra Birlik içerisindeki ürün güvenliğine ilişkin yüksek koruma seviyesini sağlayan hükümler (yetkili kuruluşlar, ticaret ve tüketici kuruluşları, standardizasyon kuruluşları, imalatçılar, ithalatçılar, dağıtıcılar, uygunluk değerlendirme kuruluşları ve ticaret birlikleri gibi) hakkında bilgi edinmek isteyen Üye Devletlere ve diğer ilgililere yönelik olduğu ve AB Üye Devletleri ve Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) Antlaşması imzacıları yanı sıra Türkiye'ye de uygulandığı ifade edilmektedir.
Ayrıca, ülkemizdeki ilgili tüm paydaşlara tasarım, üretim, uygunluk değerlendirmesi, akreditasyon, piyasa gözetimi ve denetimi, ithalat denetimi gibi alanlarda kolaylık sağlaması ve yol göstermesi amacıyla söz konusu rehberin tüm paydaşların kolayca ulaşabilmesi amacıyla dilimize çevrilerek https://www.ticaret.gov.tr/urun-guvenligi/mavi-rehber adresinde elektronik olarak sunulduğu belirtilmektedir.
13 |
LİBYA DEMİR VE ÇELİK ŞİRKETİNİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM PROJELERİ HAKKINDA BİLGİ; |
Alshaws'un, ekte sunulan ithalat miktarının (100.000 mt) bu aşamadaki ihtiyacı göstermekle birlikte, yıllık ihtiyaçlarının 800.000/mt'a kadar oluşabileceğini ifade ettiği belirtilmektedir.
Talep edilen ürünün teknik özellikleri
14 |
ÇİN-SILK ROAD INTERNATİONAL EXPO HAKKINDA BİLGİ; |
Yazıda devamla, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.
15 |
2020 ÇİN ULUSLARARASI İTHALAT FUARI MİLLİ KATILIMI HAKKINDA BİLGİ; |
Bilim ve Teknik, Hizmetler, Kaliteli Yaşam Ürünleri, Medikal Ekipmanlar ve Sağlık Ürünleri, Otomobil, Gıda ve Tarımsal Ürünler sektörlerine yönelik l80 ülke ve bölgeden 3.800'ün üzerinde katılımcının yer aldığı 330.000 m2'lik alanda düzenlenen fuara milli katılım organizasyonlarına 2019 yılında toplam 1496 m2 ile 54 firmanın katılım sağladığı,
Söz konusu fuarın ihracatçı firmalarımız açısından taşıdığı önem sebebiyle, milli katılım
alanlarının 2020 yılında iki katına çıkarılmasının hedeflendiği,
China International Import Expo 2020 Fuarına organizasyonları altında katılacak firmalar için, yer kirası, özel stant konstrüksiyonu, genel tanıtım giderleri, fuar alanında verilecek diğer hizmetler (internet bağlantısı, catering, faks, katılımcı broşürü vb.) ile teşhir ürünlerinin (İstanbul-Fuar alanı-İstanbul) deniz yolu ile nakliyesini içeren katılım bedelinin nakliye dahil 780 USD/m2, nakliye hariç727 USD/m2 olacağının öngörüldüğü,
Bu bağlamda, fuara katılmak isteyen firmaların, en geç 17 Ocak 2020 Cuma günü 17:30'a kadar https://tinyurl.com/CllE2O20 linkinde yer alan online başvuru formunu doldurarak ekte belirtilen banka hesabına 1.000 USD avans tutarının yatırıldığına dair ödeme dekontunun ciie@ikmib.org.tr mail adresine göndermeleri gerektiği belirtilmektedir.
Detaylı bilgi için: Şeyma İnam ( T: 0212 454 05 21; seyma.inam@immib.org.tr)
16 |
LİTVANYA ÜRÜN İRTİBAT NOKTASI BİLDİRİMİ HAKKINDA BİLGİ; |
Bu kapsamda, ürün irtibat noktası bildirimlerine ilişkin "Litvanya'da İnşaat İşlerine Nasıl Başlanır?" konulu bilgi notu ekte yer almaktadır.
"Litvanya'da İnşaat İşlerine Nasıl Başlanır?" konulu bilgi notu
17 |
İHRACATÇILARA HUSUSİ DAMGALI PASAPORT VERİLMESİ HAKKINDA BİLGİ; |
Bu kapsamda, 1 Ocak-15 Şubat 2020 tarihleri arasında hususi pasaport başvurusu yapılamayacağı göz önünde bulundurularak, firmalarımızın başvurularını bu tarih öncesinde gerçekleştirmesi veya sonrasına ertelemesi gerekmektedir.
18 |
DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ; |