SU ÜRÜNLERİ İHRACATINDA TRABZON İLİ LİDERLİĞE KOŞUYOR

Ülkemizin en fazla ihracatın gerçekleştirildiği 16 İl konumunda olan Trabzon ilinden son yıllarda yapılan su ürünleri ve mamülleri ihracatı her geçen yıl üst noktalara ulaşmaktadır. 2017 yılında Trabzon ilinden 6.676 Ton karşılığı 13.835.353 $ tutarında su ürünleri sektöründen balık ve işlenmiş ürün olarak balık yağı ve balık unu ihracatı gerçekleşirken, 2018 yılı ilk 4 ayında ihracat bu rakamın 2 katı üzerine ulaştı. 2018 yılı ilk 4 ayında Trabzon ilinden 15.476 Ton karşılığı 30.193.645 $ tutarında balık, balık yağı ve balık unu ihracatı gerçekleştirildi.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU, Trabzon ilimizin su ürünleri ihracatının son yıllarda hızlı bir şekilde gelişme gösterdiğini ve Trabzon ilinden en fazla ihracatı yapılan 4 üncü sektör konuma geldiğini belirterek, ihracata yönelik ürün üreten ve Avrupa Birliği standartlarına sahip olan üretim tesisi sayısının da her geçen gün arttığını belirtti. DKİB Başkanı Saffet KALYONCU; Trabzon ilinden ihraç edilen su ürünlerinden dondurulmuş balıkların Avrupa Birliği Ülkelerine ihracatının yapıldığını, denizde kafeste yetiştirilen Karadeniz somonuna Japonya'dan çok yüksek talep olması nedeniyle de Japonya'ya yönelik ihracatın da önemli potansiyele ulaşacağını belirterek, işlenmiş balık yanında balık yan ürünlerinin değerlendirilmesi sonucu elde edilen balık unu ve balık yağı ihracatının da sektör ihracatının en büyük bölümünü oluşturduğunu; bu kapsamda üretilen balık yağının Danimarka, Norveç, Peru, Vietnam ve Kolombiya'ya ihraç edildiğini belirtti.

Karadeniz Bölgesinde de su ürünleri ihracatında Trabzon ilinin Samsun ilinden sonra ikinci sırada yer aldığını, özellikle Karadeniz Somonuna gösterilen yoğun ilgi ve talep nedeniyle önümüzdeki dönemde Trabzon ilinden yapılan ihracatın çok daha üst rakamlara ulaşacağını ve bu talebe bağlı olarak da İlde balık işlemesine yönelik tesis yatırımlarında önemli artış olacağına değinen KALYONCU, önemli olan yatırımcılarımızın su ürünlerini daha fazla katma değerli ürün olarak işleyerek ihraç etmelerinin İl ve Bölge ekonomisine büyük katkı yapacağına vurgu yaptı. KALYONCU dondurulmuş balık yerine su ürünlerini nihai tüketime hazır, marinat, füme hazır konserve ürün şeklinde ihracatı sektöre daha çok katma değer sağlayacaktır dedi.