İnovaLİG 2018'de 5.Kez Türkiye'nin “İnovasyon Liderlerini” belirliyor!
İNOVALİG NEDİR?
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin, uluslararası yönetim danışmanlığı firması IMP3rove Academy'nin işbirliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG ile şirketler hem inovasyon yetkinlikleri bazında yarışacak hem de inovasyon kültürlerini interaktif bir platformda geliştirme fırsatı bulacaklardır. TİM'in IMP3rove Academy ile ortak yürüttüğü bu programın benzerlerinden en büyük farkları; inovasyon yetkinlikleri değerlendirmesinde IMP3rove Academy'nin başarısı kanıtlanmış IMP3rove metodolojisinin kullanılacak olması, bir inovasyon programının ilk kez böylesine geniş bir çapta ve ulusal boyutta uygulanması ve TİM ve IMP3rove Academy'nin güçlü işbirliğidir. Bu kapsamlı ve farklı çalışmanın, ülke çapında inovasyona verilen önemi en üst seviyeye çıkarmada ciddi katkı sağlayacağını ve emsal çalışmalarda benzeri görülmemiş bir etki yaratacağına inanılmaktadır.
İnovasyon yönetiminin ve bilincinin yaygınlaştırılması için önemli bir adım ve farkındalık yaratmak için Sayın Cumhurbaşkanı'ndan sektör temsilcilerine kadar herkesin bu konuda katkı sağlıyor olması önemli bir destek faktörü ve diğer ülkelerdeki örneklerine göre ayrıştırıcı bir etmen olmuştur.
İlk yılda ulaşılan 460 başvuru sayısı ile Türkiye, katılımın en fazla olduğu ülkelerden biri haline gelmeyi ilk yıldan başarmıştır. Ulusal boyutta, çalışmanın hem kamu hem de özel sektör iştirakleri tarafından bu şekilde sahiplenilmesi tüm sektörler için birer itici güç oluşturmuş ve katılımcı sayısının artışının ötesinde sektörel ve büyüklük olarak ciddi bir çeşitliliğe ulaşılmıştır.
İnovaLİG nasıl işleyecek?
İnovaLİG'e kayıt olan firmalar, ilk aşamada, internet üzerinden kapsamlı bir anket değerlendirmesini tamamlayacaklar. İlk aşama süresince, haftalık ve aylık bildirimler ve inovasyona yönelik eğitim materyalleri katılımcıların ilgisine sunularak, bunun yanında konferanslar düzenlenerek katılımcı firmaların inovasyon yetkinliklerini artırmaya yönelik adımlar atılacak. İlk aşama sonucunda, katılımcı her bir firma yaklaşık 100 sayfa uzunluğunda, kendi yetkinliklerinin, yerel ve uluslararası pazarlardaki benzerleri ile karşılaştırıldığı bir kıyas analizi raporuna sahip olacak. Firmalar, bu kıyas analizi raporu kapsamında, IMP3rove Academy'nin IMP3rove inovasyon yönetimi metodolojisindeki 5 kategori çerçevesinde kendi yetkinliklerini değerlendirme şansını elde edecek.
Anketlere göre en iyi değerlendirme sonuçlarına sahip 250 firma, ilk tura geçecek. Firma raporlarının İnovaLİG jürisi tarafından detaylı incelemesi ile inovasyon yönetiminin 5 kategorisinin her birinden seçilecek ilk 10 firma, yarı finallere katılmaya hak kazanacak.
Yarı finale kalan firmaların tamamı ziyaret edilerek, bu firmaların inovasyon yönetimi yaklaşımları ve yarı finale kaldıkları kategori ile ilgili uygulamaları ele alınacak. Yapılan toplantılar ve jüri değerlendirmesi sonucu her kategoride ilk 5 firma, finale yükselecek. Final aşamasında, firmalar hazırladıkları sunumları İnovaLİG jüri üyelerine takdim edecek, jüri üyeleri bu bilgiler ışığında 5 inovasyon kategorisinde ilk 3 şirketi ve inovasyon şampiyonlarını belirleyecek. Şampiyonlar Türkiye'yi, şirket büyüklüklerine göre, Avrupa'daki IMP3rove platformunda veya "Best Innovator” yarışmasında temsil etme hakkı kazanacak.
İnovaLİG'e kimler katılabilir?
İnovaLİG programına katılım, tüm özel sektör firmaları ve kamu kuruluşlarına açıktır. Özel sektör firmaları ve kamu kuruluşlarına yönelik herhangi bir büyüklük, sektör, vb. katılım kısıtlaması bulunmamaktadır.
İnovaLİG 2017 yılında 971 firmalık başvurusu sayısı ile Türkiye, katılımın en fazla olduğu ülkelerden biri haline gelmiştir.