2025/65 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2025/65)

                                                                                                                          

  1. Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
  2. Kritik Hammaddeler Tüzüğü-Stratejik Projeler Hakkında Bilgi;
  3. Kamerun (Douala) Ticaret Heyeti 1-5 Temmuz 2025 Hakkında Bilgi;
  4. Fuar Duyurusu-Botsvana/ 18. Global Expo Botswana Hakkında Bilgi;
  5. Çin Uluslararası İthalat Fuarı 2024 Milli Katılım Organizasyonu Hakkında Bilgi;
  6. Morityus İhale Hakkında Bilgi;
  7. Fas Tarafından “Kaplamalı Ahşap Lif Levha” İthalatına Karşı Açılan Korunma Önlemi Soruşturmasında Nihai Karar Hakkında Bilgi; 
  8. Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ;

 

19-22 Nisan 2025 tarihli Resmi Gazetelerde yer alan başlıca düzenlemeler ve BDDK Kararları bilgilerinize sunulmaktadır.

  • Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretimi Yatırımlarına İlişkin Düzenleme Yapıldı

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışından temin edilecek güneş paneli ve panel taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri için yatırım tamamlanma vizesi son müracaat tarihi olarak belirlenen 28 Şubat tarihinden  önce tanımlanan yatırım tamamlama vizesi son müracaat tarihi 31 Mayıs 2025 olarak uygulanacak.​​​​​​​

Söz konusu Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız

  • Şirketlerin Kredi Derecelendirme Zorunluluğuna İlişkin Alt Sınır Güncellendi

11199  Nolu BDDK Kararı ile  bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki şirketlerin kredi derecelendirme zorunluluğuna ilişkin 500 milyon TL olarak belirlenmiş olan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdindeki en güncel bilgilere göre talep edilen kredi dâhil bankacılık sektöründeki toplam riski alt sınırı 750 milyon TL olarak güncellendi.

BDDK Duyurusu İçin Tıklayınız

2

KRİTİK HAMMADDELER TÜZÜĞÜ-STRATEJİK PROJELER HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen yazıda, yeşil ve dijital ekonomiye geçişte kritik öneme sahip olan hammaddelere yönelik tedarik güvenliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının Avrupa Birliği tarafından bir öncelik olarak belirlendiği bildirilmiştir. Bu amaca yönelik olarak Kritik Hammadde Tüzüğü (CRMA) 3 Mayıs 2024 tarihinde Avrupa Birliği (AB) Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girdiği iletilmiştir.

CRMA kapsamında, 2030 yılına kadar AB talebi dikkate alınarak, stratejik hammaddelerin çıkarılmasının %10'unun, işlenmesinin %40'ının ve geri dönüştürülmesinin %25'inin AB'de yapılması hedeflenmekte olup Birliğin madencilik, işleme ve geri dönüşüm kapasitesinin geliştirilmesine yönelik Birlik içinde veya üçüncü ülkelerde Stratejik Projeler belirlenmesinin amaçlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda açılan çağrı sonrasında alınan başvurular arasından seçilen 47 adet Stratejik Proje açıklandığı bildirilmiştir. Söz konusu Stratejik Projeler toplamda 22,5 milyar Avroluk bir sermaye yatırımı gerektirmekte olup, anılan projeler, AB'nin stratejik hammaddelere güvenli erişimine katkı sağlamaları, çevresel, sosyal ve yönetişim kriterlerine uygunlukları ve teknik olarak uygulanabilir olmaları değerlendirilerek seçildiği bildirilmiştir.

Projeler Belçika, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, Estonya, Çekya, Yunanistan, İsveç, Finlandiya, Portekiz, Polonya ve Romanya'da yer almakta olup, hammadde değer zincirinin bir veya daha fazla segmentini kapsadığı aktarılmıştır. Bu çerçevede, 25'i madencilik, 24'ü işleme, 10'u geri dönüşüm ve 2'si hammadde ikamesi faaliyetlerinden oluşmakta ve CRMA'da listelenen 17 stratejik hammaddenin 14'ünü kapsadığı belirtilmektedir.

Böylece, AB'nin 2030 yılı için belirlenen lityum ve kobalt çıkarma, işleme ve geri dönüşüm hedeflerinin tamamen karşılanması; grafit, nikel ve manganez için de önemli ilerleme kaydedilmesi ve magnezyum ve tungsten içeren projeler ile bu malzemelere dayalı olan AB savunma sanayisinin dayanıklılığının artırılmasının beklendiği ifade edilmektedir.

İlaveten, anılan Stratejik Projeler, 5 Mart 2025 tarihinde açıklanan Otomotiv Sanayi Stratejik Eylem Planı ile duyurulduğu şekilde, öncelikli olarak batarya hammaddelerinin değer zincirinin tüm aşamalarında üretiminin sağlanmasına katkı yapacak şekilde belirlenmiş olup, izin alma prosedürlerinin hızlandırılması, finansmana erişim ve satın alma sözleşmelerinin kolaylaştırılması gibi avantajlardan yararlanılacağı da bildirilmiştir.

Konuya ilişkin ayrıntılı kaynaklara, soru-cevap çalışmasına ve seçilen projelere ilişkin bilgilere aşağıdaki bağlantılardan ulaşılması mümkündür:

Press corner | European Commission

Öte yandan, Avrupa Komisyonu (Komisyon) tarafından yapılan 1 Nisan 2025 tarihli basın açıklamasında, AB rekabet kuralları doğrultusunda sanayi iş birliğini teşvik etmek ve Avrupa şirketlerinin belirli kritik hammaddeleri nasıl tedarik ettiği ile geri dönüştürdüğüne dair piyasa katılımcılarından geri bildirim almak amacıyla 31 Mayıs 2025 tarihine değin geçerli olacak bir Görüş Çağrısı (Call for Input) başlatıldığının duyurulduğu ifade edilmiştir.

Söz konusu basın açıklamasında devamla;

1. Kritik hammaddelerin, AB'nin sanayi rekabetçiliği ve stratejik hedefleri açısından taşıdığı hayati öneme istinaden; kritik hammaddelere erişimi güvence altına almak ve geri dönüşümünü sağlamak için karşılaşılan zorluklara yönelik olarak Komisyon'un paydaşlardan görüş talep ettiği;

2. Komisyon'un özellikle kritik hammaddelerin çıkarılması, işlenmesi ve geri dönüştürülmesi ile bu hususlardaki olası iş birliği fırsatları bağlamında AB şirketlerini görüşlerini paylaşmaya davet ettiği;

3. Görüş Çağrısı'nın başlangıçta yenilenebilir enerjiler, dijital teknolojiler, havacılık ve savunma teknolojileri gibi sektörler için kritik öneme sahip 14 kritik ham maddeye odaklanacağı;

4. Bu çalışmanın Temiz Sanayi Mutabakatı kapsamında taahhüt edilen bir durum tespiti niteliğinde olduğu ve bu alanda daha fazla sanayi iş birliğine duyulan ihtiyacı değerlendirmeyi amaçladığı;

5. Ayrıca bu girişimin, Kritik Hammaddeler Yasası kapsamında belirlenen hedefler üzerine inşa edildiği ve 25 Mart'ta Komisyon'un yerli stratejik hammadde kapasitesini artırmak amacıyla 47 stratejik projelik bir listeyi kabul ettiği;

6. Bu girişimin sonraki adımlarının, Komisyon'un alacağı geri bildirimler doğrultusunda değerlendirileceği ve nihai olarak, bu alandaki iş birliği projelerinin AB rekabet kuralları ile uyumluluğu konusunda şirketlere rehberlik sağlanabileceği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede Komisyon'un, yeşil ve dijital dönüşüm için kritik önemde olan yenilikçi ürün ve teknolojilerin sürdürülebilir ve dirençli bir değer zinciri yapısı içerisinde, olabildiğince hızlı ve rekabetçi bir şekilde sunulması ve son derece önemli konumda olan kritik hammaddelere erişimin güvence altına alınması konusunda, bir yandan pazar çeşitliliğini artırarak Çin'e olan bağımlılığını azaltmak için MERCOSUR bölgesi ile Serbest Ticaret Anlaşması akdetmesi, Güney Afrika ile ilk Temiz Yatırım ve Ticaret Anlaşması'nı hayata geçirmesi vb. adımları attığı, diğer yandan bunları tamamlayıcı nitelikte olacak şekilde Birlik içerisinde de kritik hammaddelerin çıkarılması ve işlenmesi kapasitesinin artırılması ile geri dönüşüm yoluyla etkin kullanımın sağlanmasını hedefleyen bütüncül çalışmaların yürütüldüğünün görüldüğü aktarılmıştır.

3

KAMERUN (DOUALA) TİCARET HEYETİ 1-5 TEMMUZ 2025 HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) organizasyonu ile 1-5 Temmuz 2025 tarihleri arasında Kamerun Genel Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği bildirilmekte olup, Douala şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Kamerun'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Pazar payının artırılması ve yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenleneceği ifade edilen heyetin, Deri ve Deri Mamulleri, Otomotiv Ana ve Yan Sanayi, Mineral yakıtlar, yağlar, Mobilya, İnşaat Malzemeleri, Demir Çelik, İş ve Maden Makineleri, Elektrikli Makineler ve Kablolar, Plastik Ambalaj Malzemeleri, Aydınlatma, Eczacılık ürünleri, Tekstil ve Hazır Giyim, Alüminyum inşaat malzemeleri, Elektrik-Elektronik sektörleri başta olmak üzere tüm sektörlere açık olduğu aktarılmaktadır.

Bahse konu heyete başvuru için son tarihin 16 Mayıs 2025 Cuma günü mesai bitimi olduğu, bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/cameroon-douala-2025/company/register  internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği bildirilirken, firmalardan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 1.500-EURO tahsil edileceği belirtilmektedir.

Heyete katılımın başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Genel Sekreterliği'nden (salih.dinc@itkib.org.trzeynep.ozturk@itkib.org.tr) e-posta adreslerine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

Ek:

1- Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (2 Sayfa)

2- Kamerun (Douala) Genel Ticaret Heyeti Taslak Programı (1 Sayfa)

4

FUAR DUYURUSU-BOTSVANA/ 18. GLOBAL EXPO BOTSWANA HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğüne Gaboron Büyükelçiliğinden iletilen bir yazıya atıfla, Botsvana Yatırım ve Ticaret Merkezi (BITC) İhracat Birimi Direktörü Temo Donald Ntapu ve Global Expo Botswana Proje Müdürü Thomas Molebatsi arasında 11 Nisan 2025 tarihinde 18. Global Expo Botswana konulu bir görüşme gerçekleştirildiği ve BITC yetkililerinin 2003 yılından beri düzenlenen "Global Expo Botswana"nın 2023 yılında gerçekleştirilen son oturumunda yaklaşık 300 şirketin sergi açtığını, 4 bin kişinin katılım sağladığını, komşu ülkelerin yanısıra Brezilya ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinden de şirket ve katılımcıların yer aldığını ifade ettikleri ve “18. Global Expo Botswana” etkinliğinin 8-11 Ekim 2025 tarihlerinde Gaboron'da gerçekleştirileceği, Expo'nun lojistik, bilgi teknolojileri, tarım ve endüstriyel kenevir üretimi, yenilenebilir enerji gibi çeşitli alanlarda sergi ve konferans olmak üzere iki ana bölümden oluşacağı, sergi bölümünde iş insanları düzeyinde (B2B) temaslara imkan tanınmasının ve konferans bölümünde ise Botsvana'daki yatırım imkanları ve projelerinin tanıtımının yapılmasının amaçlandığı iletilmektedir.

Ek: Botsvana_ 18. Global Expo Botswana_Ek_18. Global Expo

5

ÇİN ULUSLARARASI İTHALAT FUARI 2024 MİLLİ KATILIM ORGANİZASYONU HAKKINDA BİLGİ;

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, Çin'in Şanghay şehrinde 05-10 Kasım 2025 tarihleri arasında 8. kez düzenlenecek olan “Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE)”nın 2025 milli katılım organizasyonunun geçmiş yıllarda olduğu gibi Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

2024 yılında toplam 360.000 m2 'lik sergi alanında gerçekleşen CIIE 2025 Fuarına 129 ülkeden 3.500 firma ve 400.000'den fazla profesyonel ziyaretçinin katıldığı, 75 ülke pavilyonun yer aldığı fuarda “Hizmetler, Otomobil, Akıllı Endüstri ve Bilgi Teknolojileri, Tüketici Ürünleri, Medikal Ekipmanlar ve Sağlık Ürünleri, Gıda ve Tarımsal Ürünler adı altında “Business Exhibition” hollerinin yer alacağı bildirilmektedir.

CIIE 2025 Fuarı milli katılım organizasyonuna katılmak isteyen firmaların, katılım için ön taleplerini https://form.eib.org.tr/Form_Goster.Asp?TT_ID=BF4EE33FD4  adresinde yer alan ön başvuru formu aracılığı ile 30 Nisan 2025 tarihine kadar iletmelerinin beklendiği, milli katılım organizasyonu için metrekare başına katılım bedelinin ön taleplerin alınmasının akabinde bildirileceği ifade edilmektedir.

6

MORİTYUS İHALE HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığının bir yazısına atıfla, Morityus'ta çeşitli ihaleler açıldığı bildirilmekte olup ilave malumat için talep sahiplerinin ilgili Ticaret Müşavirliği (antananarivo@ticaret.gov.tr) ile iletişime geçmesi gerektiği belirtilmektedir.

Ek: İhale Duyuruları (7 sayfa)

7

FAS TARAFINDAN “KAPLAMALI AHŞAP LİF LEVHA” İTHALATINA KARŞI AÇILAN KORUNMA ÖNLEMİ SORUŞTURMASINDA NİHAİ KARAR HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Fas Gümrük ve Dolaylı Vergi İdaresinin 11 Nisan 2025 tarih ve 6651/211 sayılı tebliğinde (Ek), tebliğ ilgisinde yer verilen ve 14 Nisan 2025 tarih ve 7395 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Fas Ekonomi ve Finans Bakanı ile Fas Sanayi ve Ticaret Bakanının 11 Mart 2025 tarih ve 679 sayılı ortak kararnamesiyle, 4411.12.00.90, 4411.13.00.90, 4411.14.00.90, 4411.92.00.90, 4411.93.00.90 ve 4411.94.00.90 GTİP pozisyonlarında kayıtlı olan "reçine veya diğer organik bağlayıcılarla aglomere edilmiş ahşap liflerden üretilen, melamin reçine emdirilmiş dekoratif kağıtlar veya plastik malzemelerle kaplanmış ahşap lifli paneller" ithalatına karşı, yürürlükteki vergilere ek olarak, kilogram başına 1 dirhem tutarında ek vergi uygulanmasına karar verildiğinin belirtildiği ifade edilmektedir.

Aynı yazıda devamla, mezkur Tebliğ'e atıfla, söz konusu önlemin, 15 Nisan 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği ve 3 yıllık bir süre için geçerli olacağı; öte yandan aşağıdaki durumlarda bu ek verginin uygulanmayacağı belirtilmiştir:

-Ahşap esaslı laminat zemin kaplamaları ve ahşap süpürgelikler gibi yukarıdaki tanıma uymayan ürünlerin ithalatı,

-Tebliğin Ek 1'inde belirtilen ve aşağıda yer verilen yıllık kontenjanlar dahilinde ve Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Gümrük Muafiyet Talebi ("DFD") ile yapılan ithalatlar,

-Tebliğin Ek 2'sinde listelenen gelişmekte olan ülkelerden yapılan ithalatlar.

Bununla birlikte, kontenjan seviyelerinin aşağıdaki şekilde ilan edildiği eklenmiştir.

 

1. yıl

(15 Şubat 2025 - 20 Şubat

2026)

2. yıl

(21 Şubat 2026 - 20

Şubat 2027)

3. yıl

(21 Şubat 2027 - 20 Şubat

2028)

Kontenjan (ton)

16.000

17.600

19.360

 

Ek: 11 Nisan 2025 tarih ve 6651211 sayılı tebliği (2 sayfa)

8

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,

 - Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,

- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,

- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.