2025/54 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2025/54)

                                                                                                                           

  1. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Hakkında Bilgi;
  2. ABD/Korozyona Dayanıklı Çelik Ürünleri Anti-Damping Soruşturması Hakkında Bilgi;
  3. TİM-İTKİB ABD (Los Angeles) Genel Ticaret Heyeti 12-15 Mayıs 2025 Hakkında Bilgi;
  4. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları- Filipinler: Filipinler Pazarına Giriş Hakkında Bilgi;
  5. Zimbabve - Mine Entra 2025 Fuarı Hakkında Bilgi;
  6. Hindistan / Alaşımlı ve Alaşımsız Yassı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Hakkında Bilgi;
  7. Temiz Sanayi Mutabakatı Devlet Yardımları Çerçevesi Hakkında Bilgi;
  8. Avustralya'nın "Khapra Beetle" İle Mücadele Tedbirleri Hakkında Bilgi; 
  9. Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

ABD / ANTİ-DAMPİNG VE TELAFİ EDİCİ VERGİ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda,  Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli kuvars yüzey ürünleri (certain quartz surface products) (ABD gümrük tarife cetveline göre 6810.99.0010, 6810.11.0010, 6810.11.0070, 6810.19.1200, 6810.19.1400, 6810.19.5000, 6810.91.0000, 6810.99.0080, 6815.99.4070, 2506.10.0010, 2506.10.0050, 2506.20.0010, 2506.20.0080, 7016.90.1050 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı 2020 yılından bu yana anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri uygulandığı bildirilmektedir.

 Dünya Ticaret Örgütü Anti-Damping Anlaşması ve Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşması'nın ilgili hükümlerine göre, ithalatçı ülke otoritelerince önlemin devamının gerekliliğini incelemek amacıyla bir nihai gözden geçirme soruşturması (sunset review) başlatılmasına hükmedilmemesi halinde, yürürlükte olan bir önlemin 5 yılın sonunda yürürlükten kalktığı ifade edilmektedir.

Bu itibarla, 1 Nisan 2025 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanan ve https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2025-04-01/pdf/2025-05539.pdf bağlantısında yer alan bildirimde, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından, ülkemiz menşeli kuvars yüzey ürünleri ithalatına karşı uygulanmakta olan telafi edici vergi önleminin gözden geçirilmesini teminen 2025 yılı Mayıs ayı içerisinde nihai gözden geçirme soruşturması başlatılacağı belirtilmektedir.

Soruşturmanın resmi açılışını müteakip ayrıca bilgi verileceği bildirilmektedir.

2

ABD/KOROZYONA DAYANIKLI ÇELİK ÜRÜNLERİ ANTİ-DAMPİNG SORUŞTURMASI HAKKINDA BİLGİ;

ABD Ticaret Bakanlığı (DoC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (USITC) yapılan başvurulara yönelik olarak; DoC tarafından dampingin mevcudiyetine yönelik incelemelerin yapılacağı soruşturmanın başlatıldığının öğrenildiği, açılış bildiriminin 2 Ekim 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı, ilgili tarafların soruşturma konusu ürünün kapsamına ilişkin olası görüşlerini en geç 15 Ekim 2024 tarihine kadar DoC'a sunabilecekleri ve bununla beraber, DoC soruşturma konusu ürün ihracatını dikkate alarak soruşturma kapsamında yer alacak firmaları seçme yoluna gidebileceklerinden dolayı keyfiyete ilişkin görüş bildirmek isteyen firmaların açılış bildiriminde yer alan süreler dâhilinde DoC ile temasa geçmelerinin gerektiği, ayrıca seçilen firmalara DoC tarafından soru formlarının gönderileceği ve soruşturma sonucunda taraf olan her bir firmaya özgü damping marjının hesaplanacağı bildirilmişti.

Konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yerli üreticiler tarafından ülkemizin yanı sıra Avustralya, Brezilya, Kanada, Meksika, Hollanda, Güney Afrika, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Vietnam menşeli, korozyona dayanıklı çelik ürünler (corrosion-resistant steel products) ithalatına karşı dampinge karşı önlem soruşturmasına ilişkin ön kararın yayımlandığı, karara ilişkin bildirimin bir suretinin ekte iletildiği belirtilmektedir.

Ek: CORE Multiple Countries AD INV Prelim Fact Sheet 033125

3

TİM-İTKİB ABD (LOS ANGELES) GENEL TİCARET HEYETİ 12-15 MAYIS 2025 HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve TİM ile İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) organizasyonunda, 12-15 Mayıs 2025 tarihleri arasında ABD'ye yönelik olarak tüm sektörleri kapsayan Genel nitelikli bir Ticaret Heyetinin düzenlenmesinin planlandığı aktarılmaktadır.

Los Angeles şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda, ABD'li iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmeleri ile birlikte ABD ile olan dış ticaret hacmimizi arttırmanın yanı sıra firmalarımızın yeni iş birlikleri tesis etmeleri, pazar araştırması yapmaları ve yeni iş ve yatırım fırsatlarını değerlendirmeleri hedeflenmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 15 Nisan 2025 Perşembe günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/usa-los-angeles-2025/company/register internet adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, İTKİB tarafından firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 3.600 USD tahsil edilecektir.

Katılım ücretlerinin İTKİB hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontlarının ibrahim.erkmen@itkib.org.tr ve sinan.ustundag@itkib.org.tr e-posta adreslerine gönderilmesi gerekmektedir.

Ek:

1.Heyet İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

2.Heyet taslak programı

4

TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE ELEKTRONİK SOHBET TOPLANTILARI- FİLİPİNLER: FİLİPİNLER PAZARINA GİRİŞ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü'nden gelen bir yazıda, “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları- Filipinler: Filipinler Pazarına Giriş” e-sohbet etkinliğinin 16 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 10.30-12.00 saatleri arasında gerçekleştirileceği tarafımıza bildirilmiştir. 

Filipinler Elektronik Sohbet Toplantısına katılım için https://bit.ly/41ucg0w ilgili linkten kayıt olunması gerekmektedir.

Ek: Duyuru Görseli 

5

ZİMBABVE - MİNE ENTRA 2025 FUARI HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığından iletilen yazıya atfen, Zimbabve'de 16-18 Temmuz 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan "Mine Entra 2025 Madencilik, Mühendislik ve Ulaştırma Fuarı" hakkında bilgi verilmekte olup anılan etkinliğe katılım için kayıtların https://www.zitfevents.com adresinden yapılabileceği belirtilmektedir.

6

HİNDİSTAN / ALAŞIMLI VE ALAŞIMSIZ YASSI ÇELİK ÜRÜNLERİ KORUNMA ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Bilindiği üzere, Hindistan tarafından "Alaşımlı ve Alaşımsız Yassı Çelik Ürünleri" ithalatına karşı 19 Aralık 2024 tarihinden bu yana bir korunma önlemi soruşturması yürütülmektedir.

Hindistan tarafından Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Tedbirleri Komitesi'ne yapılan ve 27 Mart 2025 tarihinde DTÖ tarafından yayımlanan ekli bildirimde, anılan ülkenin mezkûr üründe 200 günlük süreyle %12 oranında geçici korunma önlemi uygulayacağı belirtilmektedir.

Öte yandan ülkemiz, DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın amir hükümleri çerçevesinde, Hindistan'ın mezkûr ürün ithalatında % 3'ün altında paya sahip olması nedeniyle önlemden muaf tutulmuştur.

Ek: DTÖ Bildirimi

7

TEMİZ SANAYİ MUTABAKATI DEVLET YARDIMLARI ÇERÇEVESİ HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığının bir yazısına atıfla, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan “Temiz Sanayi Mutabakatı” belgesinin 26 Şubat 2025 tarihinde Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen tarafından açıklandığı bildirilmektedir. Söz konusu belgede yer alan hedefler arasında Temiz Sanayi Mutabakatı özelinde bir Devlet Yardımları Çerçevesi (State Aid Framework accompanying the Clean Industrial Deal- CISAF) oluşturularak projelere yatırım için öngörülebilirlik sağlanması hususunun da yer aldığı aktarılmaktadır.

Bu defa, CISAF taslağına ilişkin bir kamu istişare sürecinin başlatıldığı ifade edilmektedir. Bahse konu kamu istişare sürecinin 11 Mart-25 Nisan 2025 tarihleri arasında açık olduğu https://competition-policy.ec.europa.eu/public-consultations/2025-cisaf_en bağlantısında yer alan sayfadan görüşlerin iletilmesi mümkün olduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Komisyon tarafından uygun olduğu durumlarda Üye Devletler yardım programları oluşturmaya teşvik edilmektedir. Böylece, Temiz Sanayi Mutabakatı hedeflerini hızlandıran projeler için devlet yardımı kurallarının basitleştirilmesine katkı sağlandığı ifade edilmektedir. Bu çerçevede;

  • Üye Devletlerce, yenilenebilir enerjinin yayılımının hızlandırılması amacıyla; yenilenebilir enerji ve enerji depolama yatırımları için basitleştirilmiş ihale prosedürlerine sahip destek programları oluşturulması; kendi ulusal enerji portföylerine uygun teknolojilere yönelik spesifik programlar tasarlanması; yenilenebilir hidrojen gibi henüz olgunlaşmamış teknolojilere, ihale gerektirmeyen basitleştirilmiş bir süreçle destek sağlanması; fosil yakıtsız esneklik ve kapasite mekanizmalarına yönelik devlet yardımları için özel kolaylıklar üzerinde çalışılması önerilmektedir.
  • Sanayide karbon azaltımının kolaylaştırılması amacıyla; karbon azaltımına yönelik tüm ilgili teknolojilere yapılan yatırımların desteklenmesi; ihale bazlı programlar ya da ihaleye ihtiyaç duymadan doğrudan projelerin desteklenmesi; süreci hızlandırmak amacıyla uygun olduğu belirlenen projelerin belirli bir zaman dilimi içinde uygulanması tavsiye edilmektedir.
  • Temiz teknolojilerde yeterli üretim kapasitesi sağlanması amacıyla; belirli temiz teknoloji ekipmanlarının üretimine (bataryalar, güneş panelleri, rüzgar türbinleri, ısı pompaları, elektrolizörler ve karbon yakalama, kullanma ve depolama sistemleri) ve bu ekipmanların üretimi için gerekli temel unsurlar ile kritik hammaddelere destek sağlanması; desteklenen bölgelerde yatırım yardım programlarının artırılması; belirli projeler için üçüncü ülkelerde sunulan destek seviyesini karşılayacak daha yüksek yardım miktarları sağlanarak bu yatırımların Avrupa dışına kaymasının önüne geçilmesi hususları ele alınmıştır.
  • Yenilenebilir enerji, sanayide karbon azaltımı, temiz teknoloji üretim kapasitesi ve belirli enerji altyapılarına yönelik özel yatırımlarla ilişkili riskleri azaltacak önlemler alınması söz konusu olacaktır.

CISAF vesilesiyle Üye Devletlerin Temiz Sanayi Mutabakatını desteklemek için devlet yardımlarını nasıl tasarlayabileceğinin belirlenmesi ve 31 Aralık 2030'a kadar yürürlükte kalmasının öngörüldüğü bildirilmektedir.

8

AVUSTRALYA'NIN "KHAPRA BEETLE" İLE MÜCADELE TEDBİRLERİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Bilindiği üzere, Avustralya Federal Hükümeti Tarım, Balıkçılık ve Orman Bakanlığı tarafından "Khapra Beetle" ile mücadele tedbirleri çerçevesinde uygulanan biyogüvenlik düzenlemeleri kapsamında, ülkemizin de içinde bulunduğu hedef ülkelerden muhtelif yüksek riskli bitkisel ürünlerin ve yüksek riskli ürünlerin yer aldığı konteynerlerin Avustralya'ya ihracat öncesinde sevk ülkesinde onaylı işlem sağlayıcılar tarafından işleme tabi tutulması gerekmekte olup konuya ilişkin güncel genel bilgiler https://subscribe.agriculture.gov.au/subscribe yer almaktadır.

Bu çerçevede, söz konusu Bakanlık tarafından yapılan 8 Nisan 2025 tarihli duyuruda (111-2025: Khapra beetle measures: Upcoming changes to conditions for offshore treatments and certification - DAFF), ilgili uygulamaya yönelik üç değişikliğin 28 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmektedir. Buna göre, söz konusu değişikliklerin, bitki sağlığı sertifikası metninde yapılacak değişikliği, işlem yapma yetkisi "askıya alınmış, izleme altında vb." şekilde güncellenmiş işlem sağlayıcılar tarafından yapılan işlemlerin ilgili ülkenin ulusal bitki koruma kurumu tarafından gözetlenmesini ve konteyner fumigasyon işlemlerinde dördüncü numune zorunluluğunun kaldırılmasını içerdiği anlaşılmaktadır. Ayrıca, konuya ilişkin olarak Mayıs ayı içerisinde bir çevrimiçi bilgilendirme toplantısının yapılacağı belirtilmekte olup ilgili tarafların Import industry advice notices 2025 - DAFF sayfasını takip ederek Welcome to the Department of Agriculture, Fisheries and Forestry subscription centre adresinden duyurulara abone olarak konuyu takip etmesinde yarar görülmektedir.

9

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,

 - Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,

- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,

- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.