2025/23 Genel Sirküler
SİRKÜLER (2025/23)
- Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
- Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
- Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
- Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu Hakkında Bilgi;
- PLMA 2025 Private Label Trade Show Fuarı Hakkında Bilgi;
- İhracat Akademisi Eğitim Kayıtları Hakkında Bilgi;
- SKDM Hakkında AP Soru Önergesi Hakkında Bilgi;
- Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü Hakkında Bilgi;
- Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması Çevrimiçi Semineri Hakkında Bilgi;
- Üye Ülkeler Çapında Net-Sıfır İmalat Sanayiinin Görünümü Raporu Hakkında Bilgi;
- İran'a Kiraz Fidanı İhracatı Hakkında Bilgi;
- Ülkemizde Yüksek Patojenik Kuş Gribi Salgınının Görülmesi Hakkında Bilgi;
- İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ - Bazı Motosiklet ve Bisiklet Parçaları Hakkında Bilgi;
- Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;
Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.
1 |
GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ; |
13 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete'de yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.
- Gıda İşletmecilerinin Hijyen Gerekliliklerini Yerine Getirirken Uyması Gereken Kurallar Yeniden Belirlendi
Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği ile gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin genel ve özel hijyen gerekliliklerini yerine getirirken uyması gereken kurallarda güncelleme yapıldı.
Yönetmelikte yer alan kriterler, Avrupa Birliğinin (AB) mevzuatına uyum amacıyla güncellendi. Bu güncellemelerden bir kısmı AB'nin ithal ürünler dahil, mikrobiyolojik limit belirlediği ve ülke ihracatını da ilgilendirilen hususları içeriyor.
Ülke ihtiyaçları doğrultusunda değişikliklerle gıda güvenilirliğinin temin edilerek tüketici sağlığının korunması amaçlanırken, özellikle Türkiye'de yaygın tüketimi olan ve gıda güvenilirliği riski teşkil edebilecek ürün grupları ve bu ürün gruplarında bulunması muhtemel mikroorganizmalar üzerinde durularak bunlar için yeni kriterler belirlendi.
Bazı gıda ürünlerinde sadece indikatör mikroorganizma olarak kullanıldığı için bazı bakteri grupları çıkartılarak, yerine patojen mikroorganizmalar eklendi ve bunların limitleri güncellendi.
AB'den alınan Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi (RASFF) bildirimleri nedeniyle helva, pekmez, lokum, baklava ve diğer şerbetli tatlılar, ezme, cezerye, fındık ve fıstık ezmeleri, şekerlemeler, tatlı soslar gibi ürün gruplarına, ihracatı olumsuz etkileme riski dikkate alınarak patojen mikroorganizma olan salmonella eklendi ve bunlar için limitler oluşturuldu.
Öte yandan, 29 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği" yürürlükten kaldırılmıştır.
Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız
2 |
GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ; |
11 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete'de yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.
- Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetlerine İlişkin Usul ve Esaslar Belirlendi
Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ile Türkiye'nin deniz yetki alanlarında, su yollarında ve iç sularda verilmekte olan kılavuzluk ve römorkörcülük ile palamar hizmetlerine ilişkin teknik gereklilikler ve ihale süreçlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Buna göre, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetinin gerekleri, coğrafi şartlar, deniz trafiği yoğunluğu, uğrak yapan gemilerin tip, boyut ve tonajları, elleçlenen yük miktarı ve özellikleri, özel güvenlik bölgeleri ile hizmetlerin emniyetli, etkin ve sürekliliği ve sürdürülebilirliği gözetilerek belirlenen bölgesel hizmet sahaları ile bu sahalarda sağlanması gereken asgari römorkör sayı ve çeki gücü ile kılavuz kaptan sayısı gibi bilgilere yönetmelikte yer verildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bölgesel hizmet sahalarında verilecek kılavuzluk ve/veya römorkörcülük hizmetlerini 20 yılı geçmemek üzere devredebilecek. Bu devir, işletme hakkının verilmesi yöntemi kullanılarak ihaleyle yapılacak. İhale her bir bölgesel hizmet sahası ve hizmet için ayrı ayrı gerçekleştirilecek.
İhalelere ortak girişim grubu olarak katılım sağlanabilecek ancak konsorsiyum şeklinde katılım olamayacak.
Öte yandan, 8 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Hakkında Yönetmelik" yürürlükten kaldırıldı.
Söz konusu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız
- Maden Manyezit Sahaları İhale Edilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünce Kütahya, Eskişehir ve Bursa'da bulunan 4 manyezit sahası ayrı ayrı ihale edilecek.
Buna göre, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait Kütahya'da 2, Eskişehir ve Bursa'da birer olmak üzere, alan büyüklükleri 56,28 ila 744,88 hektar arasında değişen 4 manyezit sahası açık ihale usulüyle ihale edilecek.
İhaleler 4-5 Mart'ta 10.00 ve 14.00 saatlerinde, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünde yapılacak.
Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız
3 |
GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ; |
8-10 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazetelerde yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.
- Demir Yolu Emniyet Yönetim Sistemine İlişkin Esaslar Belirlendi
Demiryolu Emniyet Yönetim Sisteminde Büyük Değişiklik Karar Kriterlerine İlişkin Tebliğ ile demir yolu altyapısında, araçlarında, işletmesinde, işletmecilerin organizasyonel yapılarında ve yönetsel uygulamalarında planlanan ve demir yolu emniyetini etkileyebilecek değişikliklerden asgari karar kriterleri kapsamına giren değişiklikler, "büyük değişiklik" olarak tanımlandı.
Demir yolu tren işletmecileri için yük taşımacılığından tehlikeli yük taşımacılığına veya yolcu taşımacılığına geçilmesi ve konvansiyonel tren işletiminden yüksek hızlı tren işletimine geçilmesi gibi gelişmeler “işletmesel büyük değişiklikler” arasında sıralandı.
Büyük değişikliklerin planlanması, uygulanması ve yönetilmesi için "Risk Değerlendirmesi İçin Ortak Emniyet Yöntemi ve Kılavuzu"nda belirlenen süreçler uygulanacak.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü, tebliğ doğrultusunda yürütülecek her türlü uygunluk değerlendirme faaliyetini denetlemekle yetkili kılındı.
Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız
- DSİ ile Yapılan Su Kullanım Anlaşmalarına İlişkin Esaslar Düzenlendi
Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile hidroelektrik enerji üretim tesisleri kurulması, işletilmesi ve üretim lisansları için DSİ ile tüzel kişiler arasında düzenlenecek su kullanım hakkı anlaşmalarına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile su kullanım hakkı anlaşması imzalayan enerji üretim şirketlerinin yükümlülükleri, doğal afet, yangın, salgın hastalık ve savaş gibi mücbir sebep hallerinde askıya alınabilecek.
Doğal afet, yangın, salgın hastalık ve savaş gibi mücbir sebep hallerinde, tesis kurup işletmek için DSİ'ye başvuruda bulunarak su kullanım hakkı anlaşması imzalamış veya imzalamamış şirketlerin, yükümlülüklerinin tamamı veya bir kısmı, DSİ'nin uygun bulmasıyla ertelenebilecek veya askıya alınabilecek.
Bünyesinde birden fazla müstakil kullanıma elverişli tesis bulunduran tüm projeler bölünerek birden fazla su kullanım hakkı anlaşması imzalanabilecek.
Deprem, sel, çığ, heyelan gibi afet risklerinin tespit edilmesi veya afet sonrasında, baraj, regülatör, santral ve benzeri HES tesislerinde risklerin ortaya çıkması durumunda şirket, DSİ tarafından yazılı olarak verilen talimatları belirtilen süre içerisinde yerine getirmek zorunda olacak.
Tüzel kişilerin projelerden vazgeçtiklerine ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna yaptıkları başvuruların Kurum tarafından DSİ'ye bildirilmesi durumunda, şirketlerin geçici teminat mektupları, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay içerisinde iade edilecek.
Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız
- Depremden Etkilenen 4 İl ve 2 İlçede Yapılandırma Başvuru ve Ödeme Süreleri Uzatıldı
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği ile Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçedeki mükelleflerin, yapılandırma başvuru ile ödeme süreleri belirlendi.
Tebliğle, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" hükümlerinden yararlanmak için yapılacak başvuru ile taksit ödeme süreleri, mücbir sebep halinin sona erdiği tarih esas alınarak düzenlendi.
Buna göre, mücbir sebep hali 31 Mayıs'ta sona erecek mükellefler için bu yerlerdeki dairelere ilgili kanun kapsamında yapılacak başvuruların 31 Ağustos'un resmi tatile rastlaması nedeniyle 1 Eylül'e kadar yapılması ve peşin ödeme dahil birinci taksitin 30 Eylül'e kadar ödenmesi gerekiyor.
İkinci taksitin 31 Ekim tarihine kadar, diğer taksitlerin ise takip eden aylarda ödenmesi önem taşımaktadır.
Kanun kapsamında alacakları yapılandırılan il özel idareleri, belediyeler ve yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları dahil tüm alacaklı idarelerin, 4 il ve 2 ilçedeki dairelerine de bu süreler içinde başvurularak ödeme yapılabilecek.
Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.
Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız
4 |
TÜRKİYE KRİTİK VE STRATEJİK MADENLER RAPORU HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) gelen bir yazıda, Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2024 Eylem Planı'nda yer alan 29 numaralı “Yeşil dönüşüm için kritik nitelikteki hammaddelerin tespit edilerek, arz güvenliğini sağlamak üzere politikalar geliştirilmesi” eylemi kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından “Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu” hazırlandığı ve Bakanlık web sitesinde yayınlandığı tarafımıza bildirilmiştir.
Rapora ilişkin bağlantı bilgisi aşağıda yer almakta olup, rapor ayrıca Ek'te paylaşılmıştır.
Ek: Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu (23 Sayfa)
5 |
PLMA 2025 PRİVATE LABEL TRADE SHOW FUARI HAKKINDA BİLGİ; |
16-18 Kasım 2025 tarihleri arasında Chicago/ABD'de düzenlenecek olan “PLMA's 2025 Private Label Trade Show” Fuarı'na Türkiye milli katılım organizasyonun 12. kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Online Başvuru Formu: PLMA 2025 Çevrimiçi Başvuru Formu
Katılım Bedeli: 1.225 USD /m2 (Nakliyeli, havayolu-tek yön), 1.062 USD/ m2 (Nakliyesiz)
Fuara katılmak isteyen firmaların online başvuru formunu doldurmaları ve başvurunun kabul edilmesi için Ek'te belirtilen banka hesabına toplam katılım bedelinin %50'sinin 18.04.2025 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir.
NOT: Fuar programı 16-17-18 Kasım 2025 tarihleri olarak planlanmaktadır. 16 Kasım 2025 tarihinde fuara ilişkin eğitim ve etkinlikler düzenlenmekte olup stant ziyareti 17-18 Kasım 2025 tarihinde gerçekleşecektir. Katılımcı firmalarımızın söz konusu hususu dikkate almaları rica olunur.
Katılım bedeline dahil olan hizmetler;
• Yer kirası,
• Özel stant konstrüksiyonu,
• Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,
• Kataloğa giriş bedeli
• Elektrik ve internet bağlantısı,
• Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez, sandviç)
Sektör: Fuarda; gıda (bisküvi, çikolata, kraker, içecek, şarap, makarna, konserve ürünler, …) ve gıda dışı (kozmetik, güzellik ve bakım, sağlık ve sıhhat ürünleri, havlu, bornoz, mutfak eşyaları, ev eşyaları, dikiş malzemeleri (iğne, iplik, çengelli iğne vb.), ıslak mendil, pamuk, hijyen ürünleri, boya, do it yourself ürünleri, ambalaj, hediyelik eşya, mum, hediyelik paketleme, süs eşyaları, ışıklandırma, parfüm, krem, evcil hayvan gıdası vb. boş vakit oyunları, temizlik ürünleri, giyim ve aksesuarları, vb.) birçok sektöre yönelik ÖZEL MARKALI (store brands, private labels, private brands) ürünler sergilenebilmektedir.
Katılımcı Profili: Fuara küçük ve orta ölçekli firmaların yanı sıra süpermarketlere “Marka Ürün” tedarik eden tanınmış büyük firmalar da katılmaktadır. Fuarda Food (Gıda) ve Home & Health (Gıda Dışı) olmak üzere 2 ana bölüm bulunmaktadır.
2024 yılında fuara 63 ülkeden 1.820 katılımcı firma katılmış ve fuarı 6.779 yerli ve yabancı profesyonel ziyaret etmiştir. 36 ülke pavilyonun yer aldığı fuarda 86 firma ile İtalya ilk sırada yer almıştır. Kanada, Çin, Güney Kore, İspanya, Sırbistan, Tayland, Yunanistan, Fransa, Danimarka, Belçika pavilyon sahibi diğer ülkelerin bazılarıdır.
Fuarın milli katılımının, “5973 Sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 952.853 Türk Lirası'na kadar desteklenecektir.
Ek : Ödeme Bilgileri, İletişim Bilgisi ve Katılım Şartları (2 sayfa)
6 |
İHRACAT AKADEMİSİ EĞİTİM KAYITLARI HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından gelen bir yazıda, Bilindiği üzere, Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatçıların eğitimine yönelik gerçekleştirilen faaliyetlere kurumsal bir boyut kazandırmak, dış ticaret alanında yetişmiş işgücünün niteliğini artırmak ve bu eğitim faaliyetlerinde üniversitelerin akademik birikiminden de istifade etmek amacı ile Yükseköğretim Kurulu iş birliği ile İhracat Akademisi hayata geçirilmiştir.
Bu kapsamda, İhracat Akademisi eğitim programları 1 Mart 2025 tarihinde İstanbul'da Marmara Üniversitesi, 15 Mart 2025 tarihinde ise Ankara'da Ankara Üniversitesi ile başlayacak olup söz konusu programlara kayıtlar Akademinin resmi internet sitesi https://ihracatakademisi.org.tr/ adresi üzerinden alınmaktadır.
İnternet sitesi: https://ihracatakademisi.org.tr/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/i%CC%87hracatakademisi/about/
X: https://x.com/ihracatakademi
Instagram: https://www.instagram.com/ihracatakademisitr/
7 |
SKDM HAKKINDA AP SORU ÖNERGESİ HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri Georg Mayer ve Harald Vilimsky tarafından aşağıda maruz soruları içerir soru önergesinin, 28 Ekim 2024 tarihinde Avrupa Komisyonu'nu muhatap şekilde yöneltildiği aktarılmaktadır:
“Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın bir parçası olan Avrupa Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM), 2026 itibarıyla bütünüyle yürürlüğe girecektir. Deneme aşaması ise halen devam etmektedir. Ancak sanayi birlikleri, düzenlemenin son derece yetersiz olduğunu belirterek şikayetlerini dile getirmeye başlamışlardır. SKDM'nin tam olarak yürürlüğe girmesine yaklaşık 14 ay kala, Alman Mühendislik Federasyonu Genel Müdürü, Alman Sanayi Federasyonu ve Alman Sanayi ve Ticaret Odası'na göre iyileştirmeler acilen gerekmektedir.
Eleştiriler büyük ölçüde bürokrasinin kayda değer düzeydeki hacmi üzerine yoğunlaşmaktadır. Aşırı bürokrasiyi önlemeyi amaçlayan “ihmal edilebilirlik” (de minimis) sınırının etkisiz olduğu ve ayrıca, tamamen kaldırılmasının planlandığı belirtilmektedir.
SKDM, özellikle ihracata ciddi ölçüde dayalı ülkeler için önemli bir yük oluşturmaktadır. Buna göre;
1. Komisyon, sanayinin şikayetlerine nasıl yanıt vermeyi planlamaktadır ve herhangi bir değişiklik yapılacak mıdır?
2. Bu durum, yeni rejimden büyük ölçüde fayda sağlayan Fransa gibi ülkelerle karşılaştırıldığında ne kadar adildir?
3. Komisyon, ihmal edilebilirlik sınırının yalnızca korunmasını değil, aynı zamanda yükseltilmesini nasıl sağlamayı planlamaktadır?”
Söz konusu soru önergesine Komisyon adına İklim, Net Sıfır ve Temiz Büyümeden Sorumlu Komiser Wopke Hoekstra tarafından 13 Ocak 2025 tarihinde aşağıda yer alan yanıt verilmiştir:
“Ekim 2023'te SKDM'nin geçiş döneminin başlamasından bu yana Komisyon, ithalatçıların yeni raporlama gerekliliklerine uyum sağlamalarına yardımcı olmak için ayrıntılı kılavuzlar, web seminerleri ve çevrimiçi eğitimler de dahil olmak üzere kapsamlı bir rehberlik sağlamaktadır. 31 Ekim 2024 itibarıyla, 150'den fazla ülkeyi kapsayan 33.000'den fazla ithalatçı tarafından 71.000'den fazla rapor sunulmuştur.
Bu öğrenme aşaması boyunca Komisyon, sanayi ile doğrudan etkileşimler de dahil olmak üzere, uygulamaya ilişkin veri ve bilgi toplamaktadır. Kasım 2024'te, Üye Devletlerin, AB derneklerinin ve üçüncü ülkelerin temsilcilerinin bir araya geldiği SKDM Uzman Grubu toplantısında, SKDM'nin kolaylaştırılmasına yönelik fikirler tartışılmıştır.
Komisyon, geçiş dönemi sırasında tespit edilen potansiyel sorunları, SKDM raporlarından yeterli veri toplandıktan sonra, 2025 sonrası dönemde mekanizmanın sorunsuz bir şekilde uygulanmasını sağlamak üzere ele almayı taahhüt etmektedir. Diğer konuların yanı sıra, Komisyon şu anda uygulama döneminde SKDM ihmal edilebilirlik kuralının tatbik edilmesi konusunu incelemektedir.
SKDM, yalnızca ithalata ve AB genelinde eşit bir şekilde uygulanmaktadır. İhracata ilişkin olarak ise Komisyon, 2024 Karbon Piyasası Raporunda belirtildiği üzere, SKDM'nin AB'de üretilen ve ihraç edilen malların karbon kaçağı riski üzerindeki etkisini 2025 yılında AP ve Konsey'e sunulacak bir raporla daha fazla inceleyecektir.”
Bahse konu soru önergesi ve alınan yanıttan hareketle; SKDM'nin mali yükümlülüğünün başlamasına 1 yıldan az süre kalmasına karşın mekanizmanın karmaşıklığı ve uygulamanın getireceği yükler nedeniyle, üye ülke yerli sanayileri nezdinde ciddi kaygı oluşturduğu, Komisyon'un da bu endişe ve kaygıların farkında olarak sistemin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüğü; 150 Avro'nun altındaki ithalatın uygulamadan muafiyeti olarak tanımlanabilecek “ihmal edilebilirlik” kuralı limitinin artırılması noktasında ise Birlik içinde ciddi baskı oluşmaya başladığı sonucuna varmanın mümkün olduğunun değerlendirildiği ifade edilmektedir.
8 |
AMBALAJ VE AMBALAJ ATIĞI TÜZÜĞÜ HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçıları Meclisi tarafından iletilen ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıda Döngüsel Ekonomi Eylem Planı kapsamında, ambalaj atığının azaltılması, mevcut ambalajların geri dönüştürülebilirliği ve yeniden kullanılabilirliğinin artırılması amacıyla, 1994 tarihli Ambalaj Direktifini revize eden 2025/40 sayılı Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğünün 22 Ocak 2025 tarihli AB Resmi Gazetesinde yayımlandığı ifade edilmiştir. İlgili mevzuatın 11 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenmekte olup, genel hükümlerin 18 aylık geçiş süresi sonunda 12 Ağustos 2026 itibariyle uygulanmasının öngörüldüğü bildirilmiştir.
Bu çerçevede, anılan mevzuat, AB pazarına ihraç edilecek ambalaj malzemelerinin yanında tüm diğer ürünlerin ambalajlarının uyması gereken kuralları belirlemektedir. Tüzük ile yeniden kullanım ve azaltım yöntemleri ile ambalaj atığının azaltılmasının; 2030 yılına kadar AB pazarına arz edilen tüm ambalajların geri dönüştürülebilir olmasının; ambalajlarda geri dönüştürülebilir içerik kullanımının artırılmasının ve ambalaj üretiminde birincil hammadde kullanımının azaltılmasının amaçlandığı aktarılmıştır.
Ek: Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü Bilgi Notu (3 Sayfa)
9 |
FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARININ GÜMRÜKLERDE KORUNMASI ÇEVRİMİÇİ SEMİNERİ HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Meclisleri koordinasyonunda ihracatçı firmalarımıza yönelik olarak, ülkemizin dış ticaretinde güncel ve öne çıkan konular hakkında dönemsel eğitimler ve seminerler düzenlenerek firmalarımızın bilgi düzeylerinin artırılması, uluslararası ticaret uygulamalarındaki farkındalıklarının geliştirilmesi ve daha rekabetçi bir yapıya kavuşmaları hedeflendiği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, ülkemiz dış ticaretinde önemli bir yere sahip olan fikri ve sınai mülkiyet haklarının gümrüklerde korunmasına ve marka haklarına yönelik ihracatçı firmalarımızın farkındalıklarını artırmak amacıyla Meclisleri koordinasyonunda 27 Şubat 2025 Perşembe günü çevrimiçi olarak “Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması Semineri” Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü ile Türk Patent ve Marka Kurumu temsilcilerinin katılımıyla düzenleneceği belirtilmektedir.
Bilgileri ve 27 Şubat 2025 Perşembe günü 09.30-13.30 saatleri arasında gerçekleşecek söz konusu seminerin üyelerinize duyurulması ile seminere katılım sağlayacak firma temsilcileri tarafından aşağıdaki adreste yer alan kayıt formunun 24 Şubat Pazartesi günü mesai bitimine kadar doldurulmasının gerektiği ifade edilmektedir.
Kayıt Linki: Katılımcı Kayıt Adresi
Toplantı Linki: https://url.tim.org.tr/tim-bilgilendirme-toplantisi
Toplantı Kimliği: 885 8327 3716
Ek: Seminer Programı
10 |
ÜYE ÜLKELER ÇAPINDA NET-SIFIR İMALAT SANAYİİNİN GÖRÜNÜMÜ RAPORU HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen yazıda Avrupa Komisyonu (Komisyon) tarafından Şubat 2023'te “Net-Sıfır Çağı İçin Yeşil Mutabakat Sanayi Planı” adıyla sunulan dokümanda, Avrupa Birliği'nin (AB) net sıfır endüstrisini canlandırmaya yönelik yaklaşımın ortaya koyulduğu bildirilmiştir.
Ayrıca Komisyon'un yine bu planda, AB'nin 2050 yılı itibariyle iklim-nötr kıta olma hedefi için kritik önemde görülen “net sıfır teknolojiler” (güneş fotovoltaik ve termal teknolojileri; kara ve deniz üstü rüzgar enerjisi teknolojileri; batarya/depolama teknolojileri; ısı pompaları ve jeotermal enerji teknolojileri; elektrolizörler ve yakıt hücreleri; sürdürülebilir biyogaz/biyometan teknolojileri; karbon yakalama ve depolama teknolojileri ile şebeke teknolojileri) ile ilgili bir yasa hazırlanacağını ilk kez kamuoyuyla paylaştığı aktarılmıştır. Bu çerçevede, net sıfır teknolojilerinin inovasyonu ve üretim kapasitesinin artırılması ile AB'nin net sıfır teknolojilere güvenli ve sürdürülebilir erişimini sağlama amacıyla “Net Sıfır Sanayi Yasası”nın (NSSY) 29 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girdiği bildirilmiştir.
Bu defa, Komisyonun Enerji Genel Müdürlüğü (DG ENER) tarafından üye ülkelerin net sıfır teknoloji üretimindeki konumları ve yaklaşımlarının yanı sıra net sıfır sanayilerini destekleyen politikaları değerlendirmek ve her bir üye ülke için net sıfır sanayi üretiminin ana faktörlerini, fırsatlarını ve engellerini belirlemek amacına istinaden “Üye Ülkeler Çapında Net Sıfır İmalat Sanayiinin Görünümü” adıyla hazırlanan raporun 14 Ocak 2025 tarihinde kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edilmektedir.
Bahse konu rapor, AB ülkelerinde spesifik net sıfır teknolojilere yönelik üretim kapasitesinin ayrıntılı bir şekilde haritalandırılması ve ulusal düzeyde üretim kapasitelerinin artırılmasını destekleyen mevcut politikaya ilişkin değerlendirmeler ve temel sınamalar Ek'te yer almaktadır.
Ek: Rapora İlişkin Değerlendirmeler ve Temel Sınamalar (4 Sayfa)
11 |
İRAN'A KİRAZ FİDANI İHRACATI HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığından alınan ekli yazıda, İran İslam Cumhuriyeti Bitki Koruma Organizasyonu'ndan alınan yazıya atıfla; kiraz fidanlarının İran'ın yüksek riskli ürün listelerinde sınıflandırıldığı ve önceden İran'dan ithalat izni alınması gerektiğinden bahisle ithalatın ekte yer alan ithalat izni (gereklilikleri içeren) ve bitki sağlığı sertifikasında belirtilen gerekliliklerin karşılanması ile mümkün olacağı belirtilmektedir.
Ek:
2- İran'ın Kiraz Fidanı İthalat Gereklilikleri
12 |
ÜLKEMİZDE YÜKSEK PATOJENİK KUŞ GRİBİ SALGINININ GÖRÜLMESİ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından gelen bir yazıda, Kuveyt Gıda ve Beslenme Kurumu tarafından Kuveyt Ticaret Müşavirliğine iletilen ve ilişikte yer alan Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın 4/2/2025 tarihli ve 147 sayılı idari kararında, ülkemizde yer alan aşağıdaki bölgelerde yüksek patojenik kuş gribi salgınının görülmesi nedeniyle her türlü taze-soğutulmuş-dondurulmuş-işlenmiş kümes hayvan eti ve türevleri ile ürünleri, ve sofralık yumurtaların 70 santigrat derece sıcaklıkta ısıl işlem görmemiş olanlarının ithalatının yasaklandığı belirtilmektedir
1-Sarayduzu
2-Cukurkoy
3-Alibeyhuyugu
4-Harmancık
5-Saracoglu
6-Merkezciftlik
Ek: Kuveyt Makamlarının İdari Kararı
13 |
İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ - BAZI MOTOSİKLET VE BİSİKLET PARÇALARI HAKKINDA BİLGİ; |
12.02.2025 tarihli T.C. Resmi Gazetesinde yayımlanan “Bazı Motosiklet ve Bisiklet Parçalarının İthalatının Gözetimi Uygulaması” hakkında düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.
➢ İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2016/4)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile motosiklet ve bisikletlerde kullanılan bazı aksam ve parçaların ithalatında gözetim uygulanmasına karar verildi. Buna göre, gözetim uygulaması kapsamında birim gümrük kıymeti, tebliğde belirtilen bazı alüminyum silindir kapakları için kilogram başına 6 ve 20 dolar olarak belirlendi. Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
➢ Öte yandan, İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2022/5)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile yalnız bisiklet ve motosiklet için olan kilitler, el pompaları, bisikletlerde kullanılan ziller, çanlar, aydınlatma veya gözle görülebilen işaret cihazları, jantlar, gergi çubukları, furşlar, frenler, seleler, pedallar, krank dişlileri, gidonlar, bagaj taşıyıcılar, vites değiştirme dişlileri, bisiklet tekerleği ve bunların aksam ve parçaları için birim gümrük kıymeti kilogram başına 1,25 dolardan 10 dolara kadar gözetim uygulanacak.
Ekler:
1- Resmi Gazete için tıklayınız
2- Resmi Gazete için tıklayınız
14 |
DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,
- Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,
- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,
- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.