2024/170 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2024/170)

                                                                                                                              

  1. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı Hakkında Bilgi;
  2. Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Bilgi;
  3. See Brıdge Projesi Etkinlik Daveti Hakkında Bilgi;
  4. Birleşik Krallık Korunma Önlemi Hakkında Bilgi;
  5. Panama(Panama City) - Venezuela(Karakas) Sektörel Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
  6. ABD / Fren Kampanaları Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları Hakkında Bilgi;
  7. ABD / Geniş Çaplı Dikişli Boru Anti-Damping ve Önlemi ve Sübvansiyona Karşı Telafi Edici Önlem Hakkında Bilgi;
  8. ABD/Sübvansiyona Karşı Önlem ve Anti-Damping Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları
  9. TİM Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Doğu Anadolu Eğitim Programı Hakkında Bilgi;
  10. Endonezya Pamuklu Kumaş Korunma Önlemi Soruşturması Hakkında Bilgi;
  11. Endonezya / Halı ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları Korunma Önlemi Hakkında Bilgi;
  12. Amman Akıllı Şehir Projesi İhalesi Hakkında Bilgi; 
  13. Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ PROGRAMI YÜKSELEN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER ÇAĞRISI HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Program Yönetimi Dairesi Başkanlığından alınan bir yazıya istinaden; Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında, http://www.hamle.gov.tr/  adresinde yer alan bilgi ve koşullar çerçevesinde Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı açılmış olup ön başvuruların alınması sürecinin 13 Eylül 2024 tarihinde sonlanacağı bilgisi Türkiye İhracatçılar Meclisine iletilmiştir.

 Söz konusu yazıda devamla, Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı'nın tanıtımının yapılması ve başvuru süreci hakkında bilgi paylaşılması amacıyla, Ek-1'de yer alan gündem uyarınca Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı yapılacak olup, Çağrı Duyurusu Afişi Ek-2'de sunulmaktadır.

Bu çerçevede, ayrıntılı bilgileri Çağrı Planı (http://www.hamle.gov.tr/Home/CagriPlani) internet adresinden erişim sağlanabilmektedir.

Ek:

1- Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı Programı

2- Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı Duyuru Afişi

2

SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA BİLGİ;

11 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (No: 2024/20) ve 6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (No: 2024/21) ile su ürünleri avcılığına yönelik düzenlemeler yapıldı.

Tebliğlerle, 1 Eylül 2024 - 31 Ağustos 2028 dönemini kapsayacak şekilde su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için avcılığa ilişkin yükümlülük, sınırlama ve kurallar düzenlendi.

Bu kapsamda, hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali olmak üzere 7 türe ilişkin toplam avlanabilir miktarlar belirlendi.

Tarımsal Üretim Planlaması uygulamasıyla tebliğ hükümleri uyumlu hale getirildi. Bazı alanlar su ürünleri avcılığına kapatılırken, alamana (voli) ağları ile uzatma ağlarına, derinlik ve göz açıklığı düzenlemesi getirildi.

Ayrıca, leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi biyoçeşitlilik açısından önemli endemik su ürünleri türlerinin avcılığı da tamamen yasaklanarak, bu türler koruma altına alındı.

Bazı su ürünleri türlerinin avcılığına da asgari avlanılabilir boy uzunluğu getirilirken, bazı türlerde boy uzunlukları yeniden düzenlendi.

Tebliğlerle, amatör amaçlı su ürünleri avcılığına bazı yeni uygulamalar getirildi. Ticari avcılıkta koruma altında olan türlerin amatör kapsamdaki avcılığı da yasaklandı.

Balıkçılık üretiminin yüzde 60'ını oluşturan hamsi, ilk etapta üretim planlaması kapsamına alındı. Sürecin tamamlayıcı unsuru olarak hamsinin toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak tespit edildi.

Toplam avlanabilir miktarları, bölgesel farklılıklar, av araçları ve avlanma kapasiteleri göz önüne alınarak sektör paydaşlarıyla yönetilecek. Bu uygulama, denetim ve izleme sistemleriyle desteklenerek halkın güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

1 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan Tebliğlere https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240811-3.htm  ve https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240811-4.htm  adresinden erişim sağlanmaktadır.

3

SEE BRIDGE PROJESİ ETKİNLİK DAVETİ HAKKINDA BİLGİ;

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden gelen yazıda; Yeşil Mutabakat kapsamında yürürlüğe giren Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) firmaların ihracat kapasitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu bağlamda enerji-yoğun sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin SKDM sürecindeki gelişmelerden haberdar olması ve raporlama gereklilikleri ile ilgili farkındalıklarının artması oldukça önemlidir.

 

İMMİB Genel Sekreterliği koordinatörlüğünde yürütülen SEE BRIDGE Projesi, KOBİ'lerin SKDM gerekliliklerine uyum sağlaması, yeşil ve dijital dönüşümün teşvik edilmesi amacıyla yürütülmektedir. Bu anlamda proje kapsamında SKDM, AB Fon Fırsatları ve Yeşil & Dijital Dönüşüm alanlarında çeşitli bilgilendirme seminerleri, çalıştaylar ve soru-cevap oturumları düzenlenmiştir. Aynı zamanda halen başvuruları kabul eden çağrı ile KOBİ'lere finansman desteği sağlanmaktadır.

 

Anılan proje kapsamında düzenlenen bir diğer uluslararası bilgilendirme etkinliği, "SEE BRIDGE CBAM Reporting Requirements & Open Call Info Day" konu başlığında 10 Eylül 2024 tarihinde Türkiye saati ile 14:00-15:30 saatleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir. Etkinlikte, SKDM mevzuatı konusundaki son gelişmeler ile raporlama detayları kapsamlı olarak ele alınacak olup aynı zamanda proje kapsamında devam eden Açık Çağrı'ya yönelik bilgilendirmeler yapılacak ve katılımcıların soruları yanıtlanacaktır.

Etkinlik Dili

İngilizce

Tarih & Saat

10 Eylül 2024 & 14:00 – 15:30

Kayıt Bağlantısı

https://zoom.us/meeting/register/tJIpdOusrj0oHtGvpohQrxk4Q8yyaoZL3AIL#/

Gündem

14:00 - 14:10 Açılış

14:10 - 14:20 SEEBRIDGE Projesi kısa tanıtım

14:20 - 14:50 SKDM ile ilgili güncel gelişmeler ve raporlamalar

14:50 - 15:15 SEEBRIDGE Hibe Programı

15:15 - 15:30 Soru – cevap

 

 

4

BİRLEŞİK KRALLIK KORUNMA ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Birleşik Krallık (BK) tarafından belirli çelik ürünlerine uygulanan korunma önlemi kapsamında BK Ticaret Politikası Önlemleri Otoritesi (TRA) tarafından 1. Kategoride sınıflandırılan ürünler için mevcut önlemlerin askıya alınmasını değerlendirmek üzere bir gözden geçirme Soruşturması başlatıldığı bildirilmişti.

Bu defa, anılan Soruşturma kapsamında BK tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne yapılan ve ekte bir örneği sunulan 13 Ağustos 2024 tarihli Bildirimde, TRA'nın Nihai Bildirim Raporu'nun yayımlandığı bilgisi duyurulmakta ve anılan Karara ilişkin ilgili tarafların 19 Ağustos 2024 tarihine kadar görüşlerini paylaşabileceği ifade edilmektedir.

 Ayrıca, ilgili Rapor'un incelenmesinden TRA tarafından yapılan değerlendirmede, değişen koşul iddialarının teyit edildiği, korunma önlemi kapsamında Kategori 1 için uygulanan kotaların ülke ihtiyaçlarına göre revize edilmesinin uygun olacağı sonucuna ulaşıldığı açıklanmıştır. Buna göre, karar mercii olan Birleşik Krallık İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanına Kategori 1'in 1A ve 1B şeklinde ikiye ayrılması, daha önce tüm Kategori 1 için öngörülen miktarın yeni durumda Kategori 1A için geçerli olması ve Kategori 1B için de global bir kotanın belirlenmesi şeklinde bir öneride bulunulmasına karar verilmiştir.

Ek: DTÖ Bildirimi

5

PANAMA (PANAMA CİTY) - VENEZUELA(KARAKAS) SEKTÖREL TİCARET HEYETİ  HAKKINDA BİLGİ;

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından, 11-18 Ağustos 2024 tarihlerinde Panama'nın Panama City ve Venezuela'nın Karakas şehirlerine yönelik olarak yapılması planlanan Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti programı Venezuela ülkesinde yaşanan olaylardan dolayı ertelenmişti.

Bu çerçevede, Panama'nın Panama City ve Venezuela'nın Karakas şehirlerine yönelik gerçekleştirilecek olan Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti programımızın yeni tarihi 22-29 Eylül 2024 tarihleridir.

Bu itibarla, güncel heyet programına ilişkin detaylı bilgiler ekte sunulmakta olup, söz konusu ticaret heyetine katılmak isteyen üyelerimizin ekte yer alan formu doğru ve eksiksiz olarak doldurarak 3.600 USD tutarındaki heyet bedelinin ekte belirtilen Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği hesabına yatırıldığını gösteren banka dekontu ile birlikte en geç 19 Ağustos 2024 Pazartesi günü saat 12.00'a kadar hububat@gaib.org.tr  e-posta adresine göndermeleri ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'ne elden teslim etmeleri gerekmektedir.

EK:

1) Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve Katılım Koşulları (2 Sayfa)

2) Heyet Taslak Programı (1 Sayfa)

3) EK A-1 Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Şirket Talep Yazısı (1 Sayfa)

6

ABD / FREN KAMPANALARI ANTİ-DAMPİNG VE TELAFİ EDİCİ VERGİ SORUŞTURMALARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) tarafından ülkemizin yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli, fren kampanası ürünleri (Brake Drums) ithalatına karşı anti-damping ve sübvansiyon soruşturmaları yürütülmektedir.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (USITC) tarafından mevcut damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli endüstrisine zarar verip vermediğine ilişkin 20 Haziran 2024 tarihinde başlatılan ön soruşturmada USITC ön kararını açıklamış olup, 9 Ağustos 2024 tarihinde ABD Resmi Gazetesinde yayımlanan kararda, USITC ABD yerli endüstrisinin soruşturma konusu ithalattan maddi olarak zarar gördüğüne dair makul gösterge bulunduğunu tespit ederek soruşturmaların sürdürülmesine karar vermiş olup, mezkur karara https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-08-09/pdf/2024-17680.pdf  bağlantısından ulaşılabilmektedir. Bundan sonraki süreçte ITC zarara ilişkin soruşturmasını sürdürürken; ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) ise damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik soruşturmalarına devam edecektir.

7

ABD / GENİŞ ÇAPLI DİKİŞLİ BORU ANTİ-DAMPİNG VE ÖNLEMİ VE SÜBVANSİYONA KARŞI TELAFİ EDİCİ ÖNLEM HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli “Geniş Çaplı Dikişli Boru” ithalatına karşı 2 Mayıs 2019 tarihinden bu yana anti-damping önlemi ve sübvansiyona karşı telafi edici önlem uygulanmaktadır.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşması ile DTÖ Anti-Damping Anlaşması'nın ilgili hükümleri çerçevesinde anılan önlemlerin devamının gerekliliğini incelemek amacıyla 1 Şubat 2024 tarihinden bu yana ABD makamları tarafından nihai gözden geçirme soruşturmaları (sunset review) yürütülmekte olup, ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından yürütülen mezkur nihai gözden geçirme soruşturmaları kapsamında açıklanan nihai kararlar çerçevesinde söz konusu önlemlerin yürürlükten kaldırılması halinde dampingin ve telafi edilebilir sübvansiyonların devam/tekrar etmesinin muhtemel olduğuna hükmedilmiştir.

Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise, ilgili nihai gözden geçirme soruşturmalarının “tam gözden geçirme” şeklinde yürütüleceği 28 Mayıs 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi bildirimi (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-05-28/pdf/2024-11624.pdf)  ile açıklanmış iken, bu defa 13 Ağustos 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi bildirimi (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-08-13/pdf/2024-18022.pdf)  ile bahse konu soruşturmalara ilişkin takvim yayımlanmıştır.

8

ABD/SÜBVANSİYONA KARŞI ÖNLEM VE ANTİ-DAMPİNG ÖNLEMLERİ İDARİ GÖZDEN GEÇİRME SORUŞTURMALARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından ülkemiz menşeli “İnşaat Demiri” ithalatına karşı 2017 yılından bu yana, “yumurtasız, pişirilmemiş, doldurulmamış makarnalar” ithalatına karşı 1996 yılından bu yana anti-damping önlemi ve sübvansiyona karşı önlem uygulanmaktadır.

İnşaat demiri ürününe yönelik söz konusu anti-damping önleminin gözden geçirilmesine yönelik olarak yürütülen 1 Temmuz 2022-30 Haziran 2023 dönemi gözden geçirme soruşturması kapsamında ITA ön kararını açıklamış olup, söz konusu kararın yer aldığı 15 Ağustos 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi nüshasına https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-08-15/pdf/2024-18297.pdf  bağlantısından ulaşılabilmektedir.

Bu çerçevede, firmalarımız için %0 ve %1,05 oranlarında damping marjı hesaplanmış, bireysel olarak incelenmeyen bir firmamız için ise damping marjı %1,05 olarak belirlenmiştir. Öte yandan, soruşturma döneminde ABD'ye ihracatı bulunmaması sebebiyle, soruşturmaya konu diğer 3 firma için söz konusu gözden geçirmenin iptal edildiği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, ABD tarafından ülkemiz menşeli “inşaat demiri” ithalatında uygulanmakta olan telafi edici vergi önlemi kapsamında 1 Ocak 2023 – 31 Aralık 2023 dönemine ilişkin; “inşaat demiri” ve “yumurtasız, pişirilmemiş, dondurulmamış makarnalar” (certain pasta) ithalatında uygulanmakta olan anti-damping önlemleri kapsamında 1 Temmuz 2023 – 30 Haziran 2024 dönemine ilişkin; idari gözden geçirme (administrative review) soruşturmaları ITA tarafından başlatılmıştır. Konuya ilişkin 14 Ağustos 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesinde yayımlanan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-08-14/pdf/2024-18103.pdf bağlantısından ulaşılması mümkündür.

Anılan bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere ITA, ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebilecek olup bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 35 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacaktır. Öte yandan, açılış bildiriminde adı geçen firmalarımızın soruşturma döneminde ABD'ye soruşturma konusu ürün satışı olmaması durumunda anılan bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ITA ile temasa geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu talebi geri çekme imkanı bulunmaktadır.

ITA tarafından mezkur telafi edici vergi soruşturması kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formunun yanı sıra Bakanlığımıza da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen bir hükümet soru formu gönderilecek olup, soruşturma süresince firmalarımız ve T.C. Ticaret Bakanlığı arasında koordineli olarak çalışılması büyük önem arz etmektedir.

Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edilmektedir.

9

TİM BÖLGESEL SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT SEFERBERLİĞİ DOĞU ANADOLU EĞİTİM PROGRAMI HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; 13 Ağustos 2024 Salı günü çevrimiçi olarak gerçekleştirileceği bildirilen “TİM Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Doğu Anadolu Programı” 22 Ağustos 2024 tarihine ertelenmiştir.

Söz konusu tarihte 10.00-16.00 saatleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenecek programın ekte yer alan tanıtım görseli ve kayıt linki ile kayıt yapılması gerekmektedir.

Ek:

1. Duyuru Görseli (jpeg, 1 Sayfa)

2. Program Kayıt Linki: https://tim.org.tr/tr/surdurulebilirlik-egitim-basvuru

10

ENDONEZYA PAMUKLU KUMAŞ KORUNMA ÖNLEMİ SORUŞTURMASI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Endonezya'nın açmış olduğu korunma önlemi soruşturmalarından, ülkemizin sadece pamuklu kumaşa ilişkin bir korunma önlemi uygulamasından etkileneceği bilgisi edinilmiştir. Bu çerçevede ilgili üründe (Endonezya GTP'sine göre: 5208.12.00, 5208.32.00, 5208.49.00, 5208.51.90, 5208.52.90, 5209.12.00, 5209.22.00, 5209.29.00, 5209.32.00, 5209.39.00, 5209.42.00, 5209.51.90, 5209.59.90, 5210.29.00, 5210.39.00, 5210.41.90, 5210.51.90, 5211.11.00, 5211.19.00, 5211.20.00, 5211.42.00, 5211.43.00, 5211.49.00, 5212.11.00, 5212.24.00 ve 5212.25.90) kapsamında metre başına korunma önlemi uygulanacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda 9 Ağustos 2024 tarihinden başlamak üzere 3 yıllık bir dönem için belirlenen korunma önlemleri; GTP bazında farklılık göstermekte olup, detaylar ekte iletilen bildirimde yer almaktadır.

Ek: Bildirim (Endonezce)

11

ENDONEZYA / HALI VE TEKSTİLDEN DİĞER YER KAPLAMALARI KORUNMA ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Bilindiği üzere, Endonezya tarafından “Halılar ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları” (57'nci fasılda yer alan) ithalatına karşı, 17 Şubat 2021 tarihinden bu yana uygulanan korunma önleminin uzatılmasına ilişkin olarak bir gözden geçirme soruşturması yürütülmekte olup, 9 Kasım 2023 tarihli Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bildirimi ile mezkur önlemin 3 yıl daha uzatılmasının planlandığı bildirilmişti.

Söz konusu soruşturmaya ilişkin olarak Cakarta Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazı ile mezkur soruşturmanın sonucuna dair Karar'ı içeren Endonezya Maliye Bakanlığının ekte yer alan 2024/49 sayılı Yönetmeliği (yerel dilde) iletilmiş olup; buna göre 57'nci fasıl altındaki tüm ürünler için 16 Ağustos 2024 tarihinden başlamak üzere, söz konusu önlemin 3 yıl daha uzatıldığı ve metrekare başına ilk yıl 74.461 Rupiah, ikinci yıl 71.058 Rupiah, üçüncü yıl ise 67.811 Rupiah olarak belirlendiği, uygulamanın 16 Şubat 2027 tarihinde sona ereceği belirtilmiştir.

Ek: 2024/49 sayılı Yönetmelik (9 Sayfa)

12

AMMAN AKILLI ŞEHİR PROJESİ İHALESİ HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; Ürdün Dışişleri Bakanlığının ekte kayıtlı Notasına atfen, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Amman Büyükşehir Belediyesi'nin dört etaptan oluşacak "Amman Akıllı Şehir Projesi"nin ilk etabı kapsamında ihaleye çıktığı belirtilmektedir. Yazıda devamla, söz konusu ihaleye dair soruların 15 Ağustos 2024 tarihine kadar iletilebileceği ve teklif verilmesi için son tarihin 23 Eylül 2024 olduğu ifade edilmektedir.

İlgili proje ihalesine ilişkin ayrıntılı bilgi için Amman Ticaret Müşavirliğimiz (amman@ticaret.gov.tr) ile iletişim kurulması gerekmekte olduğu iletilmektedir.

Ek: Nota (1 Sayfa)

13

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,

 - Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,

- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,

- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.