2024/160 Vergi ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Düzenlemeler İçeren Kanun Yayınlandı Hk.
Sayın Üyemiz;
2 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 7524 Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçlayan düzenlemeler yayınlandı.
Yurtiçi Asgari Kurumlar Vergisi
Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanunu'na eklenen “Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi” başlıklı düzenleme ile 01/01/2025 tarihinden başlamak üzere yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi uygulaması getirildi. Bu düzenleme ile Kurumlar Vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri, Kurumlar Vergisi indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10'undan aşağı olamayacak. Bu düzenleme ile 62.000 mükelleften 70 milyar TL vergi alınması amaçlanıyor.
Küresel Asgari Kurumlar Vergisi
OECD nezdinde yayımlanan Model Kurallar ve Rehberler de dikkate alınmak suretiyle, dünya genelinde elde ettikleri yıllık konsolide hasılatı 750 milyon Euro karşılığı Türk Lirası'nı aşan çok uluslu işletmelere asgari düzeyde %15 oranında Kurumlar Vergisi uygulanmasına ilişkin düzenleme yapıldı. Küresel Asgari Kurumlar Vergisi uygulaması ile 57 Türk, 1.024 küresel şirketten 40 milyar TL tahsilat hedefleniyor.
İzaha Davet Müessesi
Mükellefler nezdinde yapılacak yoklamalar sonucunda tespit edilen günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarları tespit edilecek. Bu şekilde tespit edilen hasılat tutarları ile mükelleflerin faaliyette bulundukları döneme ilişkin beyan ettikleri hasılat tutarları karşılaştırılacak ve karşılaştırma sonucu bulunan farkın yüzde 20'den fazla olması durumunda mükellefler, Vergi Usul Kanunu'nda yer alan "izaha davet müessesi" kapsamında izaha davet edilecek. Bu hüküm, kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacak.
KDV Devri
Birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde, devreden KDV ve iade hakkının 5 takvim yılı kriterine veya zaman aşımına bağlı olmaksızın vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete devrine izin verilecek. Mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan indirilecek KDV tutarlarının 5 takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilememesi halinde, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılacak vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlanacak.
Vergi İncelemesi
Mükelleflerin KDV iadelerinin doğru şekilde yapılması ve haksız KDV iadesine sebebiyet verilmemesini teminen KDV iadelerindeki esas usul "vergi incelemesi" olarak belirlenecek.
ÖTV Farklılıklarının Giderilmesi
Kanunla ulusal güvenlik kuruluşlarının ithal edeceği bazı malların yurt içi teslimi ve ithalatında oluşan ÖTV uygulaması farklılıkları giderilecek.
Tütün Mamullerinden Alınan Asgari Maktu Vergi
Bazı tütün mamullerinden alınan asgari maktu vergi tutarının "yüzde 20'sine kadar" olan sınırlama kaldırılacak, birim ambalajda bulunan mamul için alınacak asgari maktu vergi tutarı kadar maktu vergi alınabilecek.
Serbest Bölge Gelir ve Kurumlar Vergisi İstisnası
Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların, yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen kazançlara tanınan gelir ve kurumlar vergisi istisnası kaldırılıyor. Serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükellefler, sadece bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin yurt dışına satışından elde ettikleri kazançlar, gelir veya kurumlar vergisinden müstesna olacak. Düzenleme, 1 Ocak 2025'ten itibaren elde edilen kazançlara uygulanacak.
Diğer Düzenlemeler
- Yurt dışı çıkış harcı 500 lira oldu.
- Yatırım fon ve ortaklıklarında Kurumlar Vergisi istisnası, fon ve ortaklıkların gayrimenkul kazançlarının en az %50'sinin kâr olarak dağıtılması koşuluna bağlayan düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ile 35 gayrimenkul yatırım ortaklığı ve 135 gayrimenkul yatırım fonundan 7.2 milyar TL vergi alınması amaçlanıyor.
- Bazı ödemelerin Gelir ve Kurumlar Vergisi tevkifatı kapsamına alınabilmesine yönelik Cumhurbaşkanı'na yetki verildi.
- Yap, işlet ve devret modeli kapsamında elde edilen kazançlardan %30 oranında Kurumlar Vergisi alınmasına ilişkin düzenleme yapıldı. Bu kapsamda 44 mükelleften yıllık ilave 557 milyon TL vergi alınması hedefleniyor.
- Ticari veya serbest meslek faaliyetleri yönünden mükellefiyeti olanların gerçek hasılatlarının tespitine yönelik vergi güvenlik müessesi oluşturuldu.
- Tekno girişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına pay senedi verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerde ücret istisnası getirildi.
- Vergi asli uzlaşma kapsamından çıkarıldı.
- Usulsüzlük cezaları artırıldı.
- Özel usulsüzlük cezalarında artışlar yapıldı.
- Bazı malların ithalatı ve yurt içi teslimindeki ithalat lehine olan uygulama farklılığının giderilmesi için düzenleme yapıldı.
- Kanuna göre kıymetli madenler Borsasında işlem gören kıymetli madenlerin değerleme işlemlerinde, değerleme ölçüsü olarak borsa rayici kullanılabilecek.
- Altın, gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenler borsa rayici ile değerlenecek. Borsa rayici yoksa veya borsa rayicinin muvazaalı bir şekilde oluştuğu anlaşılırsa değerlemeye esas bedel olarak bu rayiç yerine maliyet bedeli esas alınacak.
- Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım gibi hizmetlerde KDV istisnası ve indirimi kaldırılacak.
Söz konusu Kanuna https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240802-2.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.
Bilgilerinize önemle duyurulur.
EKİ: Vergi Kanunu Düzenlemeleri (14 sayfa)