2023/177 Genel Sirküler


SİRKÜLER (2023/177)
        

1.    GET-APP Duyurusu Hakkında Bilgi;
2.    Nikotin İçin Maksimum Kalıntı Seviyeleri Hakkında Bilgi;
3.    Rusya - Kolza Tohumu İhracatı Hakkında Bilgi;
4.    Fas-Gıda Ürünleri İthalatına İlişkin Platform Kurulması Hakkında Bilgi;
5.    Bahreyn (Manama) Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
6.    Kamerun (Douala) Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
7.    ABD/İnşaat Demiri Anti-Damping Önlemi İdari Gözden Geçirme Soruşturması Hakkında Bilgi;
8.    İhale İlanı-Pakistan Hakkında Bilgi;
9.    ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Hakkında Bilgi;
10.    Filipinler / Anti-Damping Hakkında Bilgi;
11.    ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi İdari Gözden Geçirme Soruşturması-Kuvars Yüzey Ürünleri Hakkında Bilgi;
12.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

GET-APP DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, Ticaret Bakanlığı tarafından 2017 yılı Kasım ayında devreye alınan Gümrük Eşya Takip ve Analitik Performans Programı (GET-APP) ile ithalat ve ihracat işlemlerinin anlık takibinin sağlandığı ifade edilmektedir.

Uygulama sayfasına Ticaret Bakanlığı web sitesinde yer alan https://uygulama.gtb.gov.tr/GETAPP adresinden ve e-devlet üzerinden erişilebildiği, anılan uygulamanın kullanıcılarına telefon, e-posta ve e-dilekçe yoluyla teknik destek verildiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, uygulamada karşılaşılan teknik hataların hızlı bir şekilde Bakanlığa iletilebilmesini teminen getapp@ticaret.gov.tr e-posta adresinin oluşturulduğu ve teknik desteğin 01.08.2023 tarihi itibarıyla sadece söz konusu e-posta üzerinden sağlanacağı bildirilmektedir.

2

NİKOTİN İÇİN MAKSİMUM KALINTI SEVİYELERİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Nikotin için maksimum kalıntı seviyeleri (MRL), (AT) 396/2005 sayılı Tüzüğün Ek III – Bölüm A'da belirlenmiş, (AB) 2023/377 sayılı Tüzük ile ülkemiz ihracatı açısından önem arz eden bitki ve meyve çaylarının ham maddesinde de kullanılan rezene, anason gibi tohum baharatlar ile kimyon, kakule gibi meyve baharatları için, 22 Şubat 2030 tarihine kadar geçici MRL'lerin, bu ürünlerde nikotinin doğal oluşumu veya oluşumuna ilişkin yeni veri ve bilgilerin sunulması ve değerlendirilmesini beklemek üzere, 0,02 mg/kg olarak belirlendiği belirtilmiştir.

Bu defa, Avrupa Komisyonu'nun, Avrupa Birliği Referans Laboratuvarlarından, tohum baharatları ve meyve baharatları için 0,05 mg/kg'lık bir tespit limitinin (Level of Determination - LOD) daha uygun olabileceğini belirten yeni bilgiler alınmasını müteakip, 26 Temmuz 2023 tarihli AB Resmi Gazetesi'nin L 187 sayılı nüshasında yayımlanan, bir örneği ekli (AB) 2023/1536 sayılı Komisyon Tüzüğü kapsamında, sözkonusu MRL'lerin, 22 Şubat 2030 tarihine kadar 0,05 mg/kg olarak belirlendiği bildirilmektedir. Bahse konu Komisyon Tüzüğü, 15 Eylül 2023 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

Ek: Nikotin İçin Maksimum Kalıntı Seviyeleri

3

RUSYA - KOLZA TOHUMU İHRACATI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Rusya Federasyonu'nda ihdas edilen Hükümet Kararnamesi marifetiyle 20 Mart - 31 Ağustos 2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) Rusya Federasyonu'ndan Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri haricindeki üçüncü ülkelere yönelik gerçekleştirilecek 1205.10.900.0 ve 1205.90.000.9 gümrük tarife istatistik pozisyonlu kolza tohumu ihracatının yasaklandığı bildirilmiştir.

Bu defa, Rus Hükümetinin yasal düzenlemelerinin yayınlandığı internet sitesinde (https://regulation.gov.ru) yer verilen bilgiye göre Rus Tarım Bakanlığı, söz konusu geçici yasaklama uygulamasının 01 Eylül 2023 tarihinden 29 Şubat 2024 tarihine kadar uzatılmasını öngören Kararname taslağı üzerindeki çalışmalarına 20 Temmuz 2023 tarihi itibariyle başlamış olup, mevcut aşamada mezkur Talimatname değişikliğinin istihsalini teminen 3 Ağustos 2023 tarihine kadar kamu görüşü toplama süreci devam edecektir.

4

FAS-GIDA ÜRÜNLERİ İTHALATINA İLİŞKİN PLATFORM KURULMASI HAKKINDA BİLGİ;

20 Temmuz 2023 tarihli ve 7214 sayılı Fas Resmi Gazetesinde Fas'a gıda ürünleri ihraç eden firma ve kuruluşların tesciline ilişkin Fas Tarım, Balıkçılık, Kırsal Kalkınma, Su ve Ormanlar Bakanlığının 20 Şubat 2023 tarihli ve 466-23 sayılı Kararnamesi yayımlanmıştır. Söz konusu kararname uyarınca, Gıda Ürünleri Sağlık Güvenliği Ulusal Ofisi (ONSSA) bünyesinde, Faslı ithalatçıların gıda ürünlerinin ithalatına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için, Fas'a ihraç edilen gıda ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve depolanmasında faaliyet gösteren yabancı firmaların kayıtlı olacağı bir elektronik platform oluşturulacaktır.  Fas'a ihracat yapmak isteyen firmalarımızın, bu durumu dikkate almaları önem arz etmektedir.

5

BAHREYN (MANAMA) TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizasyonu ile 10-13 Ekim 2023 tarihleri arasında Bahreyn'e yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Manama şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Bahreyn'den iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 11 Ağustos 2023 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar TİM Firma Kayıt Formu - Bahrain (Manama) Trade Delegation (tim.org.tr) internet adresinde yer alan Başvuru Formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 28.000-TL tahsil edilecektir. Başvurular başta Makine ve Aksamları İklimlendirme Sanayii, Hazır Giyim, Tekstil ve Hammaddeleri, Elektrik – Elektronik - Bilişim, Gıda ve İçecek, Mobilya, Plastik ve Kimyasallar başta olmak üzere tüm sektörlerimize açıktır.

Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği oaib-pr@oaib.org.tr  e-posta adresine ulaştırılmasıyla kesinleşecektir.

Ek: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve Taslak Programı

6

KAMERUN (DOUALA) TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İMMİB) organizasyonunda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler ile ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi, bahse konu ülkelere yönelik ihracatımızda artış sağlanması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı amacıyla 1-5 Ekim 2023 tarihleri arasında Kamerun'a yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup Douala şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Kamerun'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Bahse konu ticaret heyetimize başvuru için, son tarih 18 Ağustos 2023 Cuma günü mesai saati bitimidir. Bu tarihe kadar TİM Firma Kayıt Formu - Cameroon (Douala) Trade Delegation (tim.org.tr) internet adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen firmalarımız için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer ve tercüman giderlerinden oluşan katılım bedeli 1.500 USD olarak belirlenmiştir.

Başvurular başta Çelik, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller (Yapı sektörü), Elektrik-Elektronik, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri, Tekstil ve Maden sektörleri olmak üzere tüm sektörlerimize açıktır. Eşleştirme çalışması kapsamında ön değerlendirme yapılan ve katılımı uygun görülen firmalarımıza konuya ilişkin bilgilendirme e-posta aracılığıyla yapılacaktır. Ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalarımız için heyete katılımları ödeme dekontlarının İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine selim.sahin@immib.org.tr ulaşmasıyla kesinleşecektir.

Ek: Heyet Bilgileri ve Taslak Program

7

ABD/İNŞAAT DEMİRİ ANTİ-DAMPİNG ÖNLEMİ

İDARİ GÖZDEN GEÇİRME SORUŞTURMASI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından ülkemiz menşeli “İnşaat Demiri” ithalatına 22 Mayıs 2017 tarihinden bu yana bir anti-damping önlemi uygulanmaktadır.

Söz konusu anti-damping önleminin gözden geçirilmesine yönelik olarak yürütülen 1 Temmuz 2021-30 Haziran 2022 dönemi gözden geçirme soruşturması kapsamında ITA ön kararını açıklamış olup, söz konusu kararın yer aldığı 1 Ağustos 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi nüshasına https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-08-01/pdf/2023-16304.pdf  bağlantısından ulaşılabilmektedir.

Bu çerçevede, firmalarımız için %0 ve %29,30 oranlarında damping marjı hesaplanmıştır. Öte yandan, bireysel olarak incelenmeyen 5 firmamız için de gözden geçirme dönemi için damping marjı %29,30 olarak belirlenmiştir.

8

İHALE İLANI-PAKİSTAN HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, İslamabad Ticaret Müşavirliği tarafından Ticaret Bakanlığına iletilen yazıya atıfla, Pakistan Ulusal Elektrik İletim ve Sevk Şirketi tarafından, "Enerji İletimini Geliştirme İkinci Yatırım Programı-Kısım 4" kapsamında teçhizat alım ihalesine çıkıldığı bilgisi verilmektedir.

Bir örneği ekte yer alan ve alımı yapılacak ürünler ile şartları içeren ihale ilanında, Asya Kalkınma Bankası'ndan (ADB) anılan yatırım programına yönelik olarak finansman sağlandığı ifade edilerek tekliflerin ADB üyesi ülkelere açık olduğu belirtilmektedir.

Yazıda devamla; ADB'nin Tek Aşamalı, Tek Zarf Teklif Süreci (Single-Stage: One-Envelope Bidding Procedure) ile uyumlu olarak Açık Yarışma Teklifi (Open Competitive Bidding) yoluyla talep toplanacağı belirtilen ihale için son teklifin 21 Ağustos 2023 saat 11:00'a kadar (Pakistan saati) sunulabileceği kaydedilmektedir.

Ek: İhale İlanı

9

ABD / ANTİ-DAMPİNG VE TELAFİ EDİCİ VERGİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından, ülkemiz menşeli “filmaşin” ithalatına karşı 21 Mayıs 2018 tarihinden bu yana telafi edici vergi önlemi ve anti-damping önlemi uygulanmakta olup, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşması ile DTÖ Anti-Damping Anlaşması'nın ilgili hükümlerine göre ABD makamları tarafından önlemlerin devamının gerekliliğini incelemek amacıyla 1 Aralık 2022 tarihinde bir nihai gözden geçirme soruşturması (sunset review) başlatılmıştır.

ABD Ticaret Bakanlığı (DOC) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından 15 Mart 2023 ve 5 Nisan 2023 tarihlerinde açıklanan nihai kararlar çerçevesinde anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin kaldırılması halinde dampingin ve telafi edilebilir sübvansiyonların devam/tekrar edeceğine karar verilmiş iken, Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından açıklanan 2 Ağustos 2023 tarihli karar çerçevesinde ise anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin kaldırılması halinde maddi zararın devam/tekrar edeceğine karar verilmiş bulunmaktadır.

Söz konusu ITA kararlarına 15 Mart 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-03-15/pdf/2023-05273.pdf  ile 5 Nisan 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nden https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-04-05/pdf/2023-07039.pdf , ITC kararına ise 2 Ağustos 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nden https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-08-02/pdf/2023-16394.pdf ulaşılması mümkün bulunmaktadır.

10

FİLİPİNLER / ANTİ-DAMPİNG HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Filipinler tarafından ülkemiz menşeli “Buğday Unu” ithalatına karşı uygulanan anti-damping önlemine ilişkin yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması kapsamında Filipinler Tarif Komisyonu (Komisyon) tarafından “Staff Report” yayımlanmıştır. 2 Ağustos 2023 tarihli ve ekte bir örneği yer alan söz konusu rapora 5 iş günü içerisinde görüş verilebilecektir. Ayrıca, Komisyon tarafından iletilen ve ekte bir örneği yer alan bildirimde, kamu dinleme toplantılarının (public hearing) 23-30 Ağustos 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirileceği ifade edilerek, kamu dinleme toplantılarının ilk günü olan 23 Ağustos 2023 tarihinde tüm tarafların katılımının beklendiği belirtilmektedir.

Bahse konu bildirimde, katılım sağlamak isteyen tarafların 22 Ağustos 2023 tarihine kadar kayıt olmaları gerektiği ifade edilmektedir. Ayrıca, kamu dinleme toplantıları kapsamında fiyat farklılaşması ve dampingin devamı veya yeniden oluşma ihtimali hususları dışında dile getirilmek istenen hususların 15 Ağustos 2023 tarihine kadar Komisyon'a iletilmesi gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca, rapora ilişkin hazırlanan görüşlerin Komisyon'a iletilmeden önce Bakanlığımıza (ayrıca erkoyuncum@ticaret.gov.tr  adresine) iletilmesi gerekmektedir.

Ekler:

1- Staff Report

2- Notice of Public Hearing

11

            ABD / ANTİ-DAMPİNG VE TELAFİ EDİCİ VERGİ İDARİ GÖZDEN GEÇİRME SORUŞTURMASI-KUVARS YÜZEY ÜRÜNLERİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından ülkemiz menşeli kuvars yüzey ürünleri (certain quartz surface products) (ABD gümrük tarife cetveline göre 6810.99.0010, 6810.11.0010, 6810.11.0070, 6810.19.1200, 6810.19.1400, 6810.19.5000, 6810.91.0000, 6810.99.0080, 6815.99.4070, 2506.10.0010, 2506.10.0050, 2506.20.0010, 2506.20.0080, 7016.90.1050 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı uygulanan anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri ve söz konusu önlemlerin gözden geçirme soruşturmalarına dair malumat verilmişti.

Bu defa, kuvars yüzey ürünlerinde uygulanan anti-damping önlemlerinin 6 Ocak 2022-31 Mayıs 2023 dönemi için, telafi edici vergi önlemlerinin ise 1 Ocak 2022-31 Aralık 2022 dönemi için gözden geçirilmesine ilişkin soruşturma başlatıldığına dair bildirim ABD Resmî Gazetesi'nde yayınlanmıştır. Söz konusu bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-08-03/pdf/2023-16534.pdf  adresinden ulaşılabilmektedir.

Anılan bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere ITA ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebilecek olup, bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 35 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacaktır. Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu taleplerini geri çekme imkânı bulunmaktadır.

ITA tarafından mezkur telafi edici vergi soruşturması kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formunun yanı sıra Bakanlığımıza da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen bir hükümet soru formu gönderilecek olup, soruşturma süresince firmalarımız ve Bakanlığımız arasında koordineli olarak çalışılması büyük önem arz etmektedir.

Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edilmektedir.

12

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.