2020/104 Genel Sirküler

SİRKÜLER  (2020/104)  

  1. Türkiye – Fas Serbest Ticaret Anlaşması Hk.
  2. ABD/İnşaat Demiri Telafi Edici Vergi Hk.
  3. Ukrayna Korunma Önlemi Hk.
  4. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi / Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması Hk.
  5. ABD - Kesiti Dikdörtgen veya Kare Şeklinde Olan Demir/Çelikten Tüp ve Borular Anti-Damping Soruşturması Hk.

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

Türkiye – Fas Serbest Ticaret Anlaşması Hk.

 

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, ülkemiz ile Fas arasında yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşmasının 17'inci maddesine göre, ülkemizden ithali gerçekleşen bazı nihai tekstil ve hazır giyim ürünlerine karşı 31 Aralık 2021 tarihine kadar mevcut MFN oranının %90 oranında kesin korunma önlemi Fas tarafından yürürlüğe konulduğu hatırlatılmaktadır.

Yazının devamında, bu defa, Fas Gümrük ve Dolaylı Vergi idaresinin internet sitesinde yayımlanan 27 Temmuz 2020 tarihli ve 6074/211 sayılı sirkülerde özetle, 27 Temmuz 2020 ve 6903 sayılı Fas Resmi Gazetesinde yayınlanan “2020 Yılı Değiştirilmiş Finans Kanunu” uyarınca, ortak vergi rejimi kapsamında %30 gümrük vergisi oranına tabi olan tüm ürünler için söz konusu verginin %40'a yükseltilmesinin öngörüldüğü, dolayısıyla Türkiye'den ithali gerçekleşen ve %30 oranına tabi olan tekstil ve hazır giyim ürünlerine karşı uygulanan verginin buna bağlı olarak 27 Temmuz 2020 tarihinden itibaren %40 gümrük vergisi oranı baz alınarak hesaplanacağı belirtilmektedir.

Bahse konu gümrük sirkülerinin ekinde yer alan Türkiye menşeli ve korunma önlemine tabi olan ürünlerin yeni uygulamaya göre güncellenmiş oranlarını içerir Fransızca listesi ekte iletilmektedir.

EKİ: Güncellenmiş Oranlar

2

ABD/İnşaat Demiri Telafi Edici Vergi Hk.

 

Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından, ülkemiz menşeli “inşaat demiri” (7213.10, 7214.20 ve 7228.30 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı uygulanan telafi edici vergi önlemi kapsamında 2017 yılına ilişkin bir idari gözden geçirme soruşturması yürütülmektedir. Söz konusu soruşturma kapsamında ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi, 6 Temmuz 2020 tarihinde nihai kararını açıklamış olup, söz konusu kararın yer aldığı 14 Temmuz 2020 tarihli ABD resmi gazetesi nüshasına https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-07-14/pdf/2020-15062.pdf web adresinden ulaşılabilmektedir.

Bu çerçevede, İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş., Kaptan Demir Çelik Endüstrisi ve Ticaret A.Ş. ve Kaptan Metal Dış Ticaret ve Nakliyat A.Ş. firmaları için sübvansiyon marjı ihmal edilebilir seviyede (de minimis) hesaplanmıştır. Öte yandan, bireysel olarak incelenmeyen 15 firma için de gözden geçirme dönemi için net telafi edici vergi oranları belirlenmiş, ayrıca mezkur dönemde ABD'de soruşturma konusu ürün ihracatı bulunmayan 6 firmanın gözden geçirmesi iptal edilmiştir.

3

Ukrayna Korunma Önlemi Hk.

 

Ukrayna Kurumlararası Dış Ticaret Komisyonu (Komisyon) tarafından yapılan bildirime göre, Ukraynalı “Odesakabel” ve “Zavod Pivdenkabel” firmaları tarafından yapılan başvuru üzerine “kablolar” ithalatına karşı bir korunma önlemi soruşturmasının başlatılmasına karar verildiği ve söz konusu kararın 24 Temmuz 2020 tarihinde Ukrayna Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı belirtilmektedir. Söz konusu bildirimde ilaveten, soruşturmanın Ukrayna Gümrük Tarife Pozisyonu altında 8544.49.20.00, 8544.49.91.00, 8544.60.10.10, 8544.60.10.98, 8544.60.90.10, 8544.60.90.90, 8544.70.00.10 ve 8544.70.00.90 tarifelerini kapsayacağı; söz konusu soruşturmaya taraf olmak isteyen üçüncü kişilerin taleplerini soruşturma açılışının yayımlanma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde, söz konusu soruşturmanın açılışına yönelik yazılı görüşlerini ise soruşturma açılışının yayımlanma tarihinden itibaren 45 gün içerisinde Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı'na iletilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Korunma önlemi soruşturmaları, DTÖ'ye üye ülkelerin GATT 1994'ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir  korunma önlemi uygulanabilmektedir.

Bununla birlikte, Bakanlığımızın “Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görülmektedir.

 

4

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi / Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması Hk.

 

Bilindiği üzere, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) tarafından “Bazı Çelik Ürünleri" ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturması kapsamında, 21 Temmuz 2020 tarihinde bir kamu dinleme toplantısı düzenlenmiştir. Bahse konu toplantıya, soruşturmaya ilişkin ülkemiz görüşlerinin iletilmesini teminen  Cidde Ticaret Ataşeliği tarafından katılım sağlanmış olup, anılan Ataşelik tarafından konu hakkında iletilen yazıda; mezkur toplantıda,

  • KİK üyesi ülkelerde yerleşik firmalar tarafından söz konusu ürünlerin ithalatına yönelik korunma önlemi alınması gerektiğinin savunulduğu,
  • Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri'nde mukim Emirates Steel firmasının, son yıllarda   Türkiye'den yapılan inşaat profili ithalatının yerli üretimi tehdit ettiğini öne sürdüğü,
  • Suudi Arabistan'ın en büyük çelik üreticisi olan SABIC firmasının benzer önlemlerin ABD, Avrupa Birliği, Türkiye ve Mısır tarafından daha evvelden yerli üretimi koruma adına alındığını dile getirerek, KİK üyesi ülkelerde bulunan üreticilerin daha fazla zarar görmemesi için ilk etapta geçici önlem alınması gerektiğini belirttiği,

ifade edilmektedir.

Aynı yazıda devamla, anılan toplantıya bir örneği ekte (Ek-1) yer alan katılımcılar tarafından iştirak edildiği, KİK üyesi ülkeler dışındaki katılımcıların ülkemiz görüşleriyle aynı minvalde değerlendirmelerini Sekretarya ile paylaştığı belirtilmektedir.

Öte yandan, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin teknik sekretaryasının soruşturma konusu ürün ithalatındaki artışın sebep olduğu ciddi zarar veya zarar tehdidine ilişkin ön bulgularına ilişkin 23 Temmuz 2020 tarihli Dünya Ticaret Örgütü bildirimi ekte (Ek-2) iletilmektedir.

Ek 1: Katılımcı Listesi

Ek 2 : DTÖ Bildirimi

 

5

ABD - Kesiti Dikdörtgen veya Kare Şeklinde Olan Demir/Çelikten Tüp ve Borular Anti-Damping Soruşturması

 

Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli “Kesiti Dikdörtgen veya Kare Şeklinde Olan Demir/Çelikten Tüp ve Borular” (7306.61 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı 30 Mayıs 2008 tarihinden bu yana anti-damping önlemi uygulanmaktadır.

Bu kapsamda 1 Mayıs 2019 tarihinden beri yürütülen ikinci “nihai gözden geçirme soruşturması” (sunset review) kapsamında ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) ve Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından yapılan incelemeler neticesinde, söz konusu önlemin kaldırılmasının ABD yerli sanayisinin uğradığı maddi zararın devamına veya tekrarlanmasına yol açacağı sonucuna varılmasından ötürü, mezkûr önlemin 5 yıl daha devam etmesi yönünde karar alınmış olup, konuya ilişkin ITA tarafından yapılan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-08-04/pdf/2020-16871.pdf bağlantısından ulaşılması mümkün bulunmaktadır.