2025/3 Genel Sirküler
SİRKÜLER (2025/3)
- Tebliğ Yayımı- Ek Süre Hakkında Bilgi;
- Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi Hakkında Bilgi;
- AB-Şili Ortaklık Anlaşması Modernize Edildi Hakkında Bilgi;
- Fas-Uygunluk Sertifikaları (COC) Yönetim Platformu Hakkında Bilgi;
- SKDM Ulusal Yetkili Otoriteler Listesi Hakkında Bilgi;
- BK'nın Ülkemizden İthal Edilecek Bazı Gıda ve Yemlerin İthalat Prosedürlerinde Yaptığı Değişiklikler Hakkında Bilgi;
- Avustralya'nın Sınır Öncesi Biyogüvenlik İşlemleri Hakkında Bilgi;
- Kosta Rika İthalatçılar Birliği Ticari Bağlantılar Etkinliği Hakkında Bilgi;
- Uçuş Emisyonları Etiketini Uygulamaya Koyan Tüzüğün Avrupa Komisyonunca Kabul Edilmesi Hakkında Bilgi;
- Botsvana'nın Tarım Ürünlerinin İthalatına Yönelik Kısıtlamaları Kaldırması Hakkında Bilgi;
- Hindistan / Alaşımlı ve Alaşımsız Yassı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Hakkında Bilgi;
- Irak Mobilya Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
- Çin B2b ve B2c Pazarlarında Türk Firmalarının Sosyal Medya Tanıtımlarını Destekleme Projesi Hakkında Bilgi;
- Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;
Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.
1 |
TEBLİĞ YAYIMI- EK SÜRE HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, "Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2024/4)" 28/12/2024 tarihli ve 32766 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Anılan Tebliğ ile mer'i Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)'nin geçici 37 nci maddesine dördüncü fıkra eklenmiş olup bu kapsamda, 1/1/2021 ile 28/12/2024 tarihleri arasında düzenlenmiş ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerine ve dahilde işleme izinlerine (7108, 7112.91, 7113.19 tarife pozisyonlarındaki eşya için düzenlenmiş dahilde işleme izinleri hariç) bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 (altı) ay içerisinde Bakanlığa müracaatta bulunulması kaydıyla bu müracaatın uygun görüldüğü tarihten itibaren 3 (üç) ayı geçmemek üzere belge/izin orijinal süresinin yarısı kadar ek süre verilmesine imkân sağlanmıştır.
Ayrıca, 6/2/2023 tarihinde ülkemizde yaşanan deprem felaketinin yıkıcı etkisinin yoğun olarak hissedildiği 4 (dört) ilimizde (Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya) faaliyet gösteren dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni sahibi firmalara söz konusu deprem kaynaklı olarak yaşadıkları sıkıntıların hafifletilmesini teminen, 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği'nin Geçici 38 inci maddesi ile sağlanan ek süre imkânından yararlandırılan ve ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış olan dahilde işleme izin belgelerinin/dahilde işleme izinlerinin belge/izin süreleri resen ilave süre verilmek suretiyle 31/3/2025 (bu tarih dahil) tarihine kadar uzatılmıştır.
2 |
GÜMRÜK VERGİ VE CEZA BORCU SORGULAMA SİSTEMİ HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla; 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca gerçekleştirilen gümrük işlemlerinden kaynaklı vergi ve ceza borçlarının yükümlüler tarafından elektronik ortamda görüntülenebilmesine imkân sağlayan “Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi”nin geliştirilmesi kapsamında çalışmalar yapıldığı belirtilmektedir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda, söz konusu programda yapılan sorgu sonucunda ek tahakkuk ve ceza kararının “Dayanak Bilgisinin” görüntülenebilmesine imkân sağlandığı ifade edilmektedir.
Ekler:
1.Timden Alınan Yazı (02.02.2024)
2.Timden Alınan Yazı (01.11.2022)
3 |
AB-ŞİLİ ORTAKLIK ANLAŞMASI MODERNİZE EDİLDİ HAKKINDA BİLGİ; |
AB ile Şili arasında ticari ilişkileri yöneten mevcut Ortaklık Anlaşması'nın modernize edilmesine yönelik, taraflar arasında 13 Aralık 2023 tarihinde imzalanan anlaşmanın onaylanmasına dair Konsey Kararı ve anlaşma metni https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L_202402953 bugün (20 Aralık) AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı.
Anlaşma, mal ticaretinde daha ileri liberalizasyon ve hizmetler ticaretinde kolaylaştırmanın yanı sıra sürdürülebilirlik ve işçi haklarına dair yeni hükümler içeriyor.
4 |
FAS-UYGUNLUK SERTİFİKALARI (COC) YÖNETİM PLATFORMU HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, daha önce Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından “Uygunluk Sertifikaları (CoC) Yönetim Platformu”nun devreye alındığı ve bu çerçevede Fas'taki ithalatçı firmalar ve gümrük/nakliye partnerlerinin uygunluk sertifikası taleplerini 2 Aralık 2024 tarihinden itibaren söz konusu platform aracılığıyla yapmaları gerektiği ancak menşe ülkelerdeki uygunluk değerlendirme kuruluşları tarafından daha önce başlatılan ve halen süren incelemelere ilişkin belgelerin 15 Aralık 2024 tarihinden önce çıkarılmış olmaları halinde bu uygunluk belgelerinin de kabul edileceğinin belirtildiği aktarılmaktadır.
Bu defa, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden TİM'e gönderilen bir yazıda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan duyuruya atfen, iş dünyası kuruluşlarından bahse konu platformun kullanımına geçiş sürecinin 15 Ocak 2025 tarihine ertelenmesi yönünde talepler alınması üzerine Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığının bu talebi olumlu karşıladığı, geçiş döneminde ithalatçıların uygunluk sertifikalarını almak için yeni platformu kullanmalarının veya mevcut akredite kontrol kuruluşlarına başvurmalarının mümkün olacağı ve 15 Ocak 2025 tarihinden itibaren yalnızca platform üzerinden düzenlenen uygunluk sertifikalarının kabul edileceği ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından CoC yönetim platformunun kullanımı konusunda zorluk yaşayan işletmelere Ticaret Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatları aracılığıyla bilgilendirme toplantıları düzenlenebileceği ve konuya ilişkin bilgilendirme videosuna ekli internet adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.
Video Bağlantısı: https://youtu.be/Duh9iQeXZW0
5 |
SKDM ULUSAL YETKİLİ OTORİTELER LİSTESİ HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Avrupa Komisyonu tarafından 10 Aralık 2024 tarihinde, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında, üye ülkelerdeki Ulusal Yetkili Otoritelere ilişkin olarak güncellenen listenin yayımlandığı aktarılmakta ve anılan listenin bir örneği Ek 1'de iletilmektedir.
SKDM Tüzüğü'nün 11. Maddesi, 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren AB üye ülkelerinin Ulusal Yetkili Otoritelerinin sisteme katılımını gerektirmektedir. Bu kapsamda, Yetkili Otoriteler, kendi üye devletlerinde yerleşik olan ve raporlama yapan beyan sahiplerine SKDM Merkezi Elektronik Kayıt Sistemi'ne erişim yetkisi vermekten sorumludur. Yayımlanan liste, aynı zamanda SKDM Merkezi Elektronik Kayıt Sistemi'nde de sunulmakta olup, Komisyon'un, bu listeyi düzenli olarak güncellemeye devam etmesi ve Ulusal Yetkili Otoritelerin nihai listesinin AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının öngörüldüğü ifade edilmektedir.
Diğer taraftan, SKDM Beyan Portalı'nın (Declarant Portal) son kullanıcılar tarafından nasıl kullanılacağına ilişkin oluşturulan kullanıcı arayüzü rehber belgesi, 18 Aralık 2024 tarihinde güncellenmiştir. Belgede, sistem hakkında genel bilgi edinme, sisteme nasıl başlanacağı ve belirli rollere göre nasıl kullanılacağı konularında açıklamalara yer verilmekte olup, anılan belgenin bir örneği Ek 2'de yer almaktadır.
Ek:
1. Ulusal Yetkili Otoriteler Listesi (9 Sayfa)
2. SKDM Beyan Portalı Rehber Belgesi (24 Sayfa)
6 |
BK'NIN ÜLKEMİZDEN İTHAL EDİLECEK BAZI GIDA VE YEMLERİN İTHALAT PROSEDÜRLERİNDE YAPTIĞI DEĞİŞİKLİKLER HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen, Birleşik Krallık (BK) Gıda Standartları Ajansı (FSA) ile İskoçya Gıda Standartları Kurumu (FSS) tarafından iletilen örneği ekli mektuba atıfla, BK'nın AB'den ayrılırken muhafaza ettiği 2019/1793 sayılı düzenleme çerçevesinde, çeşitli ülkelerden ithal edilen bazı gıda ve yemlerin ithalat prosedürlerinde değişiklikler yapıldığı, bu kapsamda, ülkemizden BK'ya ihraç edilecek ürünlerden denetim kapsamına alınanların, denetim kapsamından çıkarılanların, denetimi arttırılanlar ve azaltılanların listelendiği kaydedilmektedir. 11 Mart 2024 tarihli ekli mektupta yer alan detaylar çerçevesinde, bazı ürünlerin (greyfurt, susam tohumları, susamdan tahin ve helva) daha üst seviyede resmi kontrollere tabi tutulmak üzere listeye eklendiği belirtilmektedir.
Ek:
1.14 Kasım 2024 Tarihli Mektup
7 |
AVUSTRALYA'NIN SINIR ÖNCESİ BİYOGÜVENLİK İŞLEMLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda; Avustralya Federal Hükümeti Tarım, Balıkçılık ve Ormancılık Bakanlığı tarafından uygulanan biyogüvenlik düzenlemeleri kapsamında, muhtelif ürünlerin Avustralya'ya ihracat öncesinde sevk ülkesinde onaylı firmalar tarafından işleme tabi tutulması gerektiği hususu hatırlatılarak konuya ilişkin güncel genel bilgilerin https://www.agriculture.gov.au/biosecurity-trade/import/before/prepare/treatment-outside-australia bağlantısında yer aldığı vurgulanmaktadır.
Bu çerçevede, Avustralya Federal Hükümeti Tarım, Balıkçılık ve Ormancılık Bakanlığı tarafından 16/12/2024 tarihinde yapılan duyuruda (https://www.agriculture.gov.au/biosecurity-trade/import/industry-advice/2024/301-2024), ülkemizden Ne-Da İlaçlama Amb. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.ve İbrahim Tosik Teknik İlaçlama San. Tic. Ltd. Şti.'nin işlem yapma yetkilerinin, kritik düzeyde uyumsuzluk nedeniyle, 16/12/2024 tarihinde askıya alındığı ve bu tarih itibarıyla söz konusu işlem sağlayıcılar tarafından düzenlenmiş olan sertifikaların, işlem ve sertifika tarihine bakılmaksızın, kabul edilmeyeceği belirtilmektedir. Bunun yanında, işlem yapma yetkisi bulunan onaylı işlem sağlayıcıların güncel listesine, https://www.agriculture.gov.au/biosecurity-trade/import/before/prepare/treatment-outside-australia/pre-border-biosecurity-treatment-providers#list-providers bağlantısında bulunduğu bildirilmektedir.
8 |
KOSTA RİKA İTHALATÇILAR BİRLİĞİ TİCARİ BAĞLANTILAR ETKİNLİĞİ HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından iletilen bir yazıda, Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla, Kosta Rika İthalatçılar Birliği'nden (CRECEX) San Hose Büyükelçiliğine iletilen ve bir örneği ekte sunulan davette, San Hose'de mukim Kordiplomatik Temsilcileri ve Ticaret Ataşeleri ile Kosta Rikalı ithalatçı/ihracatçıları ve Ticaret Odalarını bir araya getirmesi hedeflenen IV. ''Ticari Bağlantılar'' etkinliğinin 20 Mart 2025 tarihinde San Hose'de düzenleneceği bildirilmektedir.
Yazıda devamla, CRECEX yetkililerinin anılan faaliyete katılmak isteyen firmalarımıza stand temini için ekte sunulan fiyat tekliflerini ilettiği, söz konusu etkinliğe geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Büyükelçiliklerince katılım sağlanmasının öngörüldüğü belirtilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için San Hose Büyükelçiliği ile (embajada.sanjose@mfa.gov.tr) iletişime geçilebilir.
Ek: Ticari Bağlantılar Teklifi
9 |
UÇUŞ EMİSYONLARI ETİKETİNİ UYGULAMAYA KOYAN TÜZÜĞÜN AVRUPA KOMİSYONUNCA KABUL EDİLMESİ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Avrupa Komisyonunca, 18 Aralık 2024 tarihinde, uçuş emisyonlarının hesaplanmasında açık ve güvenilir bir yöntem sunan ve Uçuş Emisyonları Etiketini (FEL) uygulamaya koyan Tüzüğün kabul edildiğinin duyrulduğu ifade edilmektedir. Konu ile ilgili olarak Komisyonca yapılan açıklamada özetle:
- AB içerisinde veya AB'den kalkış yapan uçuşları gerçekleştiren havayollarının, Temmuz 2025 itibariyle tamamen faaliyete geçmek üzere, bu uygulamaya gönüllü olarak katılabilecekleri,
- Önümüzdeki yaz başından itibaren, yolcuların, uçuşların tahmini sera gazı emisyonlarını görüntüleyerek karşılaştırabilecekleri ve böylece daha bilinçli satın alma kararları verebilecekleri,
- Halihazırda, uçuş emisyonlarının tahmin edilmesine yönelik ortak bir metodoloji ve kriter bulunmadığı ve bu durumun, havayolu şirketlerinin ve bilet satıcılarının emisyon seviyelerini karşılaştırılabilir olmayan farklı metodolojiler kullanarak raporlamasına yol açtığı,
- Uçuş Emisyonları Etiketinin, uçak tipi, ortalama yolcu sayısı ve uçaktaki yük hacminin yanı sıra kullanılan havacılık yakıtı gibi faktörleri de dikkate almak suretiyle uçuş emisyonlarının tahmin edilmesine yönelik güvenilir ve uyumlu bir metodoloji ortaya koyarak bu durumu değiştirmeyi amaçladığı,
- Yolcuların, bilet ararken veya satın alırken Uçuş Emisyonları Etiketi logosunu ve ilgili emisyon verilerini görüntüleyebilecekleri,
- Bu sistemin, tüketicilerin çevresel etkileri daha iyi anlamalarını ve bilinçli tercihler yapmalarını sağlayacağı ve yanıltıcı “yeşil aklama” (greenwashing) girişimlerinden korunmalarına da yardımcı olacağı,
- Bu uygulamanın, havacılık sektörünün net sıfır emisyon hedeflerine katkıda bulunarak sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) kullanımını teşvik edeceği, daha verimli operasyonlara zemin hazırlayacağı ve havayolları arasında adil bir rekabet ortamı oluşturacağı,
- Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı'nın (EASA), uçuş emisyonlarının en güncel uluslararası standartlara uygun olarak hesaplanmasından sorumlu olacağı, 5070 sayılı kanun gereğince güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. ID:DF9DC17C823949DF9DC1. Bu kod ile http://evrak.tim.org.tr/ adresinden doğrulayabilirsiniz. Sayı: 53654767-TİM.00.GSK.INO.2024/151-3224 İstanbul, 30/12/2024 Konu: Uçuş Emisyonları Etiketini Uygulamaya Koyan Tüzüğün Avrupa Komisyonunca Kabul Edilmesi Hk. Ayrıntılı bilgi için: Beyza Nur UZUNOĞLU - İdari Personel
- EASA'nın, 1 Şubat 2025 itibariyle, bu uygulamaya katılmak isteyen havayollarından (AB içerisinde veya AB'den kalkış yapan uçuşları gerçekleştiren havayolları) gerekli verileri toplayarak 1 Temmuz 2025 itibariyle ilk etiketleri tahsis edeceği ve bu uygulamanın 2025 kış sezonu boyunca planlanan uçuşlarda geçerli olacağı,
- Etiketleme sisteminin, ReFuelEU Havacılık Tüzüğü çerçevesinde havacılık sektörünün sürdürülebilirliğini artırmayı hedefleyen daha geniş bir stratejinin parçası olduğu,
- Tüm bu süreçlerin AB Emisyon Ticaret Sistemi (EU ETS) gibi diğer girişimlerle birlikte çalışarak sektörde adil rekabeti ve sürdürülebilir uygulamaları teşvik edeceği belirtilmiştir.
Ek: Komisyon Açıklaması (2 Sayfa)
10 |
BOTSVANA'NIN TARIM ÜRÜNLERİNİN İTHALATINA YÖNELİK KISITLAMALARI KALDIRMASI HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Pretoria Ticaret Müşavirliği'nden aldıkları bir yazıda, Botsvana Toprak İşleri ve Tarım Bakanlığı'nın ekte yer alan 13 Aralık 2024 tarihli basın açıklamasına atıfla; Botsvana'nın birçok tarım ürününe uygulamakta olduğu ithalat yasağının aşamalı olarak kaldırılacağı ve bu kapsamda;
- Zerdeçal, muhtelif kabak ve kavun çeşitleri, tatlı patates, bezelye, tatlı mısır, brokoli, taze fasülye, mantar ve patlıcana yönelik kısıtlamaların derhal kaldırıldığı,
- Pancar, balkabağı, lahana, havuç, sarımsak, zencefil, taze mısır, yeşillik/otlar, marul, soğan, patates, tatlı biber, domates ve karpuza yönelik kısıtlamaların, Güney Afrika Gümrük Birliği (SACU) değerlendirmeleri çerçevesinde gözden geçirilerek 1 Nisan 2025 tarihine kadar aşamalı olarak kaldırılacağı,
- Ulusal ihtiyaçlar ve çeşitli paydaşların çıkarları arasında denge gözeterek özellikle yerli üretimin yüksek olduğu diğer tarım ürünlerine yönelik ithalat kısıtlamalarının uygulanacağı ifade edilmektedir.
Ek: Botsvana Toprak İşleri ve Tarım Bakanlığı Açıklaması
11 |
HİNDİSTAN / ALAŞIMLI VE ALAŞIMSIZ YASSI ÇELİK ÜRÜNLERİ KORUNMA ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden gelen bir yazıda, Hindistan tarafından "Alaşımlı ve Alaşımsız Yassı Çelik Ürünleri" ithalatına karşı bir korunma önlemi soruşturması başlatıldığı bilgisi Yeni Delhi Ticaret Müşavirliğimize Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından iletilen bir e-posta (Ek 1) ile iletilmiştir. Söz konusu e-postanın ve ilgili bağlantı adresinden ulaşılan soruşturma açılış bildiriminin (Ek 2) incelenmesinden; soruşturmanın Hindistan gümrük tarife cetveline göre 7208, 7209, 7210, 7211, 7212, 7225 ve 7226 gümrük tarife istatistik pozisyonları altında yer alan ürünleri kapsayacağı; bilinen ilgili ihracatçılar ile iletişime geçildiği, öte yandan soruşturmaya taraf olarak soru formu yanıtlamak, bilgi sunmak isteyen tüm ilgili taraflara, soruşturma açılış bildiriminin yayımlanma tarihi olan 19 Aralık 2024 tarihinden itibaren 15 günlük bir süre verildiği belirtilmektedir.
Bilindiği üzere korunma önlemi soruşturmaları, Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üye ülkelerin GATT 1994'ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın (Anlaşma) ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülemeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nispî ithalat artışının, yerli endüstriye ciddi zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi tatbik edilebilmektedir.
Bu kapsamda, Bakanlığımızın “Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik TPSA Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın incelenmesinde fayda görülmektedir.
Ekler:
12 |
IRAK MOBİLYA TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ; |
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterinden gelen bir yazıda, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından, Ticaret Bakanlığından onay alınması durumunda 15-19 Şubat 2025 tarihleri arasında Irak (Bağdat) Mobilya Ticaret Heyeti düzenlenmesi planlanmaktadır.
Ticaret heyeti programı dahilinde, mobilya ithalatçı, toptancı ve distribütör firmaları ile katılımcı şirketlerimiz arasında ikili iş görüşmelerinin düzenlenmesi planlanmakta olup, taslak program ve başvuru belgelerine bilgi dosyasından ulaşılabilmektedir.
Anılan heyet organizasyonu için 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında Ticaret Bakanlığına başvuru yapılacak olup, katılım bedeli devlet desteği düşülmüş şekilde 1.750,00 ABD Doları, aynı firmadan ikinci kişi olması halinde 1.150,00 ABD Doları olarak belirlenmiştir. Net maliyet, daha sonra belirlenecek olup, fark oluşması halinde ayrıca bilgi iletilecektir.
Taslak programı ekte yer alan söz konusu heyete katılmak isteyen firmaların en geç 10 Ocak 2025 tarihine kadar aşağıda yer alan evrakların agac@eib.org.tr adresine iletmeleri beklenmektedir.
Irak Merkezi Hükümeti, 15-50 yaş arasında yer alan Türk vatandaşlarına vize uygulamakta olup, vize başvurusunun faaliyet tarihinden en geç bir ay öncesinde Irak Ankara Büyükelçiliği üzerinden yapılması gerekmektedir (Yeşil Pasaport sahipleri vizeden muaftır).
Ekler:
1. Katılımcı Şirket Talep Yazısı (EK A-1)
2. Taahhütname
13 |
ÇİN B2B VE B2C PAZARLARINDA TÜRK FİRMALARININ SOSYAL MEDYA TANITIMLARINI DESTEKLEME PROJESİ HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan bir bilgide, Ticaret Bakanlığımızca 2022 yılında ilan edilen “Uzak Ülkeler Stratejisi”nde yer alan Çin Halk Cumhuriyeti'ne firmalarımızın ihracat potansiyelini artırmasını hedefleyen “ÇİN B2B VE B2C PAZARLARINDA TÜRK FİRMALARININ SOSYAL MEDYA TANITIMLARINI DESTEKLEME PROJESİ” kapsamında talep toplanmaya başlandığı iletilmiştir.
Aylık 250 Euro bedelle Çin'in en önemli sosyal medya platformu olan WeChat'te tanıtmak üzere başlatılan projede yer almak isteyen firmalar https://form.eib.org.tr/Form_Goster.Asp?TT_ID=9A361C675E linki üzerinden kayıt olabilir.
Hali hazırda Çin'e ihracat yapan, fuarlara/ticaret heyetlerine katılan firmaların yanı sıra Çin pazarına girmek isteyen firmalarımız için hazırlanan proje ile ilgili detaylı bilgi almak için Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Kurumsal İletişim Şubesi ile (pr@eib.org.tr , humeyra.emel@eib.org.tr , 0232 488 60 00 (Dahili: 1326 ) iletişime geçilebilir
Ek: Tanıtım Görseli
14 |
DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,
- Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,
- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,
- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.