2025/20 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2025/20)

                                                                                                                         

  1. Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
  2. Kuveyt Sektörel Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
  3. Almanya/ Fuar Sahiplerine Randevusuz Vize İşlemi Hakkında Bilgi;
  4. Fas 2025 Maliye Kanunu - Gümrük Hükümleri Hakkında Bilgi;
  5. Avrasya Ekonomik Komisyonu / Anti-Damping Soruşturması Hakkında Bilgi;
  6. SIAL Interfood 2025 Fuarı Hakkında Bilgi;
  7. Birleşik Krallık Korunma Önlemi Hakkında Bilgi;
  8. Rabat Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odası İle Görüşme Hakkında Bilgi;
  9. Avustralya'nın Sınır Öncesi Biyogüvenlik İşlemleri (BBT Konteyner İlaçlama ve Liman Hizmetleri Ltd. Şti.) Hakkında Bilgi;
  10. Rusya Federasyonu'ndan Alınan Bildirimler Hakkında Bilgi;
  11. Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi Oranı Değişikliği Hakkında Bilgi;
  12. Bisfenol A (BPA) Kullanımının Yasaklanması Hakkında Bilgi; 
  13. Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ;

25 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete'de yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.

Yerli Malı Tebliği'nde Düzenleme Yapıldı

Yerli Malı Tebliğ (SGM-2024/10) ile yerli malı belgesi almak için başvurusu yapılan ürünün yerli malı olduğunun belirlenmesi ve belgelendirilmesine ilişkin usul ve esasları belirlendi.

Eski tebliğ sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için aranan şartları düzenlerken yeni tebliğle uygulamaya yazılım ürünleri de dahil edildi. Buna göre, yazılım ürününün yerli malı sayılabilmesi için yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması gerekecek.

Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için yerli malı şartlarına ilişkin de düzenleme yapıldı. Bu kapsamda, Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca belgelendirilen üreticilerce üretilen ürünler yerli malı sayılacak.

Tebliğle "yerli katkı oranı"nın hesaplanma yöntemi belirlenirken, "yerli malı belgesi sınıfı" da oluşturuldu.

Buna göre, yerli katkı oranı yüzde 91-100 olanlar A, yüzde 81-90 olanlar B, yüzde 71-80 olanlar C, yüzde 61-70 olanlar D ve yüzde 51-60 olanlar E sınıfında yer alacak.

Hesaplamalar şu şekilde yapılacak,

  • Yerli Katkı Oranı Hesabı

  • Yerli Malı Belgesi Sınıfı

metin, makbuz, yazı tipi, ekran görüntüsü içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Yerli malı belgesi almak isteyen üretici, üretim hesabındaki bilgilere uygun şekilde "yerli katkı oranı hesap cetvelini" düzenleyecek. Üretici, cetvel ile üretim hesabı belgelerinin mali uzman tarafından kontrol edilmesini ve onaylanmasını sağlayacak.

Başvurular, yerli malı belgesini düzenleyecek ilgili oda veya borsaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından kurulan çevrim içi sistem üzerinden gerçekleştirilecek.

Tebliğ, 1/1/2026 tarihinde yürürlüğe girmektedir.

2

KUVEYT SEKTÖREL TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Ege İhracatçı Birliklerinden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı'ndan onay alınması halinde 26-29 Mayıs 2025 tarihlerinde Kuveyt'e yönelik bir sektörel ticaret heyeti gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Aşağıda yer alan bağlantı aracılığı ile taslak programına ulaşılan heyet organizasyonu demir çelik, demir dışı metaller, yapı ve inşaat malzemeleri sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara yönelik olarak düzenlenecektir. Heyet kapsamında alınacak ekonomi sınıfı gidiş-dönüş uçak bileti, 2 gece konaklama, toplantı, şehir içi transferler ve ikili iş görüşmeleri eşleştirme hizmeti ile ilgili giderler dahil olmak üzere katılım bedelinin birinci kişi için 1.550.-USD, aynı firmadan ikinci kişi için ise 1.100.-USD olması öngörülmektedir. Kesin katılım bedeli başvurular alındıktan sonra belirlenecek olup, katılımcı sayısına göre değişiklik gösterebilecektir.

Bu kapsamda, söz konusu heyete katılmak isteyen firmaların ön başvurularını yapmaları için aşağıdaki bağlantıda yer alan Ön Başvuru Formu'nu doldurmaları; Katılımcı Firma Talep Yazısı'nı ise doldurup imzalı ve kaşeli olarak en geç 10 Şubat 2025 Pazartesi günü mesai bitimine kadar demir@eib.org.tr adresine e-posta ile iletmeleri gerekmektedir.

Taslak program ve dikkat edilmesi gereken hususlar için tıklayınız.

Ön Başvuru Formu için tıklayınız.

Katılımcı Firma Talep Yazısı için tıklayınız.

İletişim Bilgileri:

Neslihan ERSAN-Kübra BOSTANCI

Tel: 0232 4886000

E-Posta Adresi: demir@eib.org.tr

3

ALMANYA/ FUAR SAHİPLERİNE RANDEVUSUZ VİZE İŞLEMİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinden edinilen bilgiye göre Almanya'da düzenlenecek fuarlarda mal teşhir eden fuar katılımcılarının (yalnızca geçerli bir katılımcı kimlik kartı ile) ülkemiz iş insanlarının önceden vize randevusu alma zorunluluğundan muaf oldukları ve bu nedenle harici hizmet sağlayıcısı iDATA'nın mahalli olarak yetkili vize kabul merkezine normal çalışma saatleri içerisinde randevu almadan Schengen vizesi için başvuruda bulunabilecekleri belirtilmektedir. Söz konusu randevusuz başvurunun yapılabilmesi için gerekli koşulların belgeleri ile kanıtlanması gerektiği; aksi taktirde randevu alınması gerekeceği ifade edilmektedir.

Bahse konu düzenlemeye ilişkin detaylara Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği web sayfasından (https://tuerkei.diplo.de/tr-tr/service/05-visaeinreise/1514562-1514562) ulaşılabilmektedir.

4

FAS 2025 MALİYE KANUNU - GÜMRÜK HÜKÜMLERİ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Rabat Ticaret Müşavirliği yazısına atfen, Fas Gümrük ve Dolaylı Vergiler İdaresi'nin 26 Aralık 2024 tarih ve 6619/210 sayılı Genelgesi ile 2025 Finans Kanunu'nun yürürlüğe girdiği, ithalat vergilerine ilişkin olarak ekte listelenen ürünlere yönelik düzenlemeler olduğu bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Fas'ın 2030 Dünya Kupası'nı İspanya ve Portekiz ile birlikte organize etmesi vesilesiyle Gümrük ve Dolaylı Vergiler Kanununun 164-1. Maddesinin Fas'ta Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA) temsilcilikleri ve onlara bağlı kuruluşlar tarafından veya onlar için ithal edilen mal ve ekipmanların ithalat vergisinden muaf tutulmasını öngörecek şekilde hazırlandığı ifade edilmektedir. Bununla birlikte, söz konusu maddenin ilgili mal ve ekipmanların ithalatını, 15-09 sayılı Kanun kapsamında öngörülen ticari korunma önlemlerinin uygulanmasından da muaf tutacağı belirtilmektedir. Ayrıca, 2025 Finans Kanunu'nun 8. Maddesinin ekte bulunan mal ve ekipmanlar için ithalatta Katma Değer Vergisi (KDV) muafiyetini öngördüğü ifade edilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Rabat Ticaret Müşavirliği ile (rabat@ticaret.gov.tr) irtibata geçilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Ek: İthalat Vergilerine İlişkin Değişiklikler (1 sayfa)

5

AVRASYA EKONOMİK KOMİSYONU / ANTİ-DAMPİNG SORUŞTURMASI HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığından iletilen yazıda, Belarus Cumhuriyeti, Ermenistan Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgız Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu üyelerinden oluşan Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) tarafından, Japonya, Tayland Krallığı ve Malezya'nın yanı sıra ülkemiz menşeli “dökme alüminyum jantlar” (AEB gümrük tarife pozisyonu sınıflandırmasına göre 8708 70 500 1 ve 8708 70 500 9) ithalatına karşı yürütülen anti-damping soruşturması kapsamında nihai rapor yayımlandığı ve ülkemize yönelik olarak %35,29 oranında dampinge karşı önlem uygulanması önerildiği ifade edilmiştir.

Moskova Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazı ile Avrasya Ekonomik Komisyonu İç Pazarı Koruma Genel Müdürlüğü'nün Ticaret Bakanlığı muhatap mektubu (Ek-1) ve gayri resmi tercümesi (Ek-2) iletilmiş olup, Ek'te bulunan mektubun ve nihai önleme ilişkin bildirimin yayımlandığı internet sitesinin (https://docs.eaeunion.org/docs/ru ru/01546791/err_17012025_7)  incelenmesinden de görülebileceği üzere, ülkemiz menşeli soruşturma konusu ürün ithalatına yönelik %35,29 oranında anti-damping önlemi nihaileşmiş olup, mezkur önlem 16 Şubat 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Bununla birlikte, soruşturma kapsamı diğer ülkeler için uygulanacak nihai anti-damping marjları ise; Japonya için %36,54, Tayland için %42,82 ve Malezya için %9,38 olarak belirlenmiştir.

Ek:

1- Mektup

2- Gayrıresmi Tercüme

6

SIAL INTERFOOD 2025 FUARI HAKKINDA BİLGİ;

İstanbul Ticaret Odasından gelen bir yazıda, Malumları olduğu üzere, ülkemiz gıda ihracatının arttırılması hususunda gelişmekte olan ülkelerde düzenlenen uluslararası fuarlar büyük ünem taşımaktadır.

Bu çerçevede, Müslüman nüfusu olarak dünyanın en büyük, genel nüfus açısından dünyanın en büyük dürdüncuü ülkesi Endonezya'nın taşıdığı potansiyelin değerlendirilmesini teminen, Endonezya'nın ekonomik, kültürel ve siyasi merkezi Cakarta'da 12-15 Kasım 2025 tarihleri arasında düzenlenecek SIAL Interfood 2025 Fuarı, Türkiye milli iştiraki İstanbul Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilecektir.

SIAL Interfood 2025, uluslararası gıda fuarları organizatörleri arasında etkin bir isim olan SIAL tarafından düzenlenmekte olup, Türkiye milli iştiraki katılım bedeli A'dan Z'ye tüm ana hizmetler dahil 1.000 Euro'dur.

SIAL Interfood 2025 Fuarı'na Türkiye Milli Standı altında katılım sağlayacak firmalar, gıda, içecek ve gıda ekipmanları sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Katılım göstermek isteyen firmaların İstanbul Ticaret Odası ile temasa geçmesi gerekmektedir.

Ek:

1.SIAL Interfood 2025 Fuarı Duyuru

2.SIAL Interfood 2025 Fuarı Sözleşme

7

BİRLEŞİK KRALLIK KORUNMA ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen bir yazıda, 11 Kasım 2024 tarihinde Birleşik Krallık (BK) Ticaret Politikası Önlemleri Otoritesi (TRA) tarafından belirli çelik ürünlerine karşı uygulanan korunma önlemi kapsamında soğuk haddelenmiş yassı çelik (2. kategori) ürünleri için önlemin kaldırılmasının gerekli olup olmadığı hususunun incelenmesi amacıyla bir gözden geçirme soruşturması (discontinuation review) başlatılmıştır.

Bu defa, bahse konu gözden geçirme tamamlanmış olup, TRA tarafından yerli üretici Tata Steel UK firmasının söz konusu üründe üretimini durdurmasından bahisle, söz konusu üründe önlemin kaldırılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Bu itibarla, 23 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, söz konusu üründeki korunma önlemi kaldırılmıştır.

Bahse BK konu gözden geçirmenin nihai kararı https://www.trade-remedies.service.gov.uk/public/case/SD0064/# adresinde yer almaktadır. Konuya ilişkin tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne yapılan ise https://docs.wto.org/dol2fe/Pages/SS/directdoc.aspx?filename=q:/G/SG/N10GBR1S22.pdf&Open=True adresinde yer almaktadır.

8

RABAT TİCARET, SANAYİ VE HİZMETLER ODASI İLE GÖRÜŞME HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Rabat Ticaret Müşavirliğinden Ticaret Bakanlığına gönderilen bir yazıya atıfla, Müşavirliğimiz ve Rabat-Salé-Kenitra Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odası ile 26 Aralık 2024 tarihinde bir toplantı yapıldığı bilgisi verilerek toplantıda öne çıkan hususlar iletilmiş olup maddeler halinde aşağıda sıralanmıştır;

  • Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odası tarafından Türk yatırımcıların, Türk ithalatçıların ve Faslı iş adamlarının katılabileceği B2B toplantılarını düzenlemekten memnuniyet duyacakları ve Türkiye ile Fas arasındaki iş insanı etkinliklerinde %50 ticaret, %50 yatırım amaçlı etkinlik yapılmasını hedefledikleri,
  • Yabancı yatırımcıların ilgisini çekebilecek projelerin yer aldığı çevrimiçi bir platformun (https://banquedeprojets.mcinet.gov.ma) hizmete açıldığı,
  • Fas'ın 2030 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanması nedeniyle inşaat ve yapı malzemeleri alanında önemli yatırım fırsatların bulunduğu, hükümetin otelcilik sektörü ve Dünya Kupası için gerekli altyapı hazırlıkları için teşvikler sağladığı,
  • Rabat-Sale-Kenitra bölgelerine otomotiv ve tekstil sektörlerinde yatırımcıları davet ettikleri,
  • Türk şirketlerinin Fas kamu ihalelerine ("marchesublics") katılımını teşvik etmek istedikleri bu doğrultuda Türk firmalarının teklif süreçlerinde karşılaştıkları zorluklara yardımcı olabilecekleri, 
  • Türk potansiyel yatırımcılarla etkinlikler düzenlenebileceği, bu tip etkinliklerde Bölgesel Yatırım Merkezleri ve Fas Yatırım ve İhracatı Geliştirme Ajansı (AMDIE) ile iş birliği yapılabileceği, 
  • Türk Sanayi ve Ticaret Odaları ile yeni ortaklıklar kurmayı hedefledikleri, 
  • 2025 yılı için, e-ticaret, enerji ve su, kozmetik ürünleri alanlarında üç fuar düzenlemeyi planladıkları belirtilmektedir.

İlave bilgi için ilgili Ticaret Müşavirliğimiz (rabat@ticaret.gov.tr) ile iletişim kurabilirsiniz.

9

AVUSTRALYA'NIN SINIR ÖNCESİ BİYOGÜVENLİK İŞLEMLERİ (BBT KONTEYNER İLAÇLAMA VE LİMAN HİZMETLERİ LTD. ŞTİ.) HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden gelen bir yazıda; Avustralya Federal Hükümeti Tarım, Balıkçılık ve Ormancılık Bakanlığı tarafından uygulanan biyogüvenlik düzenlemeleri kapsamında, muhtelif ürünlerin Avustralya'ya ihracat öncesinde sevk ülkesinde onaylı firmalar tarafından işleme tabi tutulması gerekmekte olup konuya ilişkin güncel genel bilgiler https://www.agriculture.gov.au/biosecurity-trade/import/before/prepare/treatmentoutside-australia bağlantısında yer almaktadır.

Bu çerçevede, söz konusu Bakanlık tarafından 23/01/2025 tarihinde yapılan duyuruda (https://www.agriculture.gov.au/biosecurity-trade/import/industry-advice/2025/17-2025 , ülkemizden BBT Konteyner İlaçlama ve Liman Hizmetleri Ltd. Şti.'nin işlem yapma yetkilerinin, kritik düzeyde uyumsuzluk nedeniyle, 23/01/2025 tarihinde askıya alındığı ve bu tarih itibarıyla söz konusu işlem sağlayıcılar tarafından düzenlenmiş olan sertifikaların, işlem ve sertifika tarihine bakılmaksızın, kabul edilmeyeceği belirtilmektedir. Bunun yanında, işlem yapma yetkisi bulunan onaylı işlem sağlayıcıların güncel listesi, https://www.agriculture.gov.au/biosecurity-trade/import/before/prepare/treatment-outsideaustralia/pre-border-biosecurity-treatment-providers#list-providers bağlantısında bulunmaktadır.

10

RUSYA FEDERASYONU'NDAN ALINAN BİLDİRİMLER HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Ticaret Bakanlığına intikal eden bir yazıda; Rusya Federasyonu (RF) Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi'nden (Rosselkhoznadzor), RF'ye ihraç edilen muhtelif meyve ve sebze ürünlerinde karantina zararlısı Ceratitis capitata, Frankliniella occidentalis, Tuta absoluta, Cochliobolus carborum, Tomato brown rugose fruit Tomato spotted wilt virus tespit edilmesi sebebiyle muhtelif tarihlerde 2024 yılında RF'den alınan bildirim sayısının 745 adete ulaştığı belirtilmekte olup, bildirim alınan ürünler ve firmalara ilişkin bilgileri ihtiva eden tablo ilişikte yer almaktadır.

Aynı yazıda devamla, müteakip dönemde söz konusu ülkeye ihracatımızın zarar görmemesine yönelik gerekli tedbirlerin alınmasının önem arz ettiği vurgulanmakta olup bu noktada düzeltici önlemlerin alınmasını teminen Bakanlıkları İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin konuya ilişkin uyarıldığına yer verilmektedir.

Ayrıca, RF'ye ihraç edilen ürünlerimizde karantina ihlalleri nedeniyle bildirim alınmaması, ürünlerin iade edilmemesi veya ihracatımıza kısıtlama uygulanmamasını teminen; ihracata konu olan ürünlerin, üreticiden temini ile başlayıp, ürünlerin paketlenmesi ve ihraç edilmek amacıyla karantina kontrollerinin de yapılarak Bitki Sağlık Sertifikasının düzenlenmesi sonrasında nakliye araçlarına yüklenerek ülkemiz gümrük bölgesinden çıkış süreci de dahil olmak üzere ihracata hazırlanan partiye ait tüm aşamalarda hassasiyet gösterilmesi ve Uluslararası Bitki Sağlığı koşullarına ve RF'nin bitki sağlığı ve karantina kriterlerine en üst seviyede dikkat gösterilmesi konusunda ilgili firmaların yetkilisi ve danışman ziraat mühendisi başta olmak üzere, ihracat sorumlusu ve işletmede ve/veya paketleme tesisinde çalışan tüm personelin uyarılmasının önemli olduğu belirtilmektedir.

Ek:

1- Rusya Federasyonundan Alınan Bildirimler Üstyazı

2- EK-1

11

BAZI ÜRÜNLERDE GÜMRÜK VERGİSİ ORANI DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Meksika Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen, Meksika Genel İthalat ve İhracat Vergileri Kanunu kapsamında 19.12.2024 tarihli Meksika Federal Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe giren Kararname ile 19.12.2024-23.04.2026 arasında geçerli olmak üzere 52, 55, 58, 60, 61, 62, 63'üncü fasıl ile 9404.40.01 dahil 155 gümrük tarife kodunda gümrük vergilerinin %15 ila %35 arasında değişen oranlarda yeniden tesis edilmesine yönelik bir düzenleme yapıldığı bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, düzenlemelere ilişkin olarak daha detaylı bilginin https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5745788&fecha=19/12/2024#gsc.tab=0 internet adresinde bulunduğu bildirilmekte olup ilgili Kararname'nin İspanyolca dilindeki aslından Meksika Ticaret Müşavirliği'nce İngilizce diline yapılan gayri resmi tercüme ekte sunulmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için anılan Ticaret Müşavirliği ile (meksika@ticaret.gov.tr)  irtibata geçilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Ek: Kararname Metni (İngilizce) (30 Sayfa)

12

BİSFENOL A (BPA) KULLANIMININ YASAKLANMASI HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, gıda ile temas etmesi amaçlanan belirli malzeme ve maddelerde belirli tehlikeli özellikler için uyumlu sınıflandırmaya sahip BPA (Bisfenol A), diğer bisfenoller ve bisfenol türevlerinin kullanımına ilişkin 19 Aralık 2024 tarihli ve (AB) 2024/3190 sayılı Komisyon Tüzüğünün 31 Aralık 2024 tarihinde AB Resmî Gazetesi'nde yayımlandığı, söz konusu tüzüğe https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L_202403190 bağlantısından ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, AB'de üç yaş altındaki bebek ve çocuklar için gıda ile temas eden ürünlerde kullanımı hâlihazırda 2018 yılından beri yasak olan BPA'nın söz konusu mevzuat ile metal kutuların kaplaması, yeniden kullanılabilir plastik içecek şişeleri, su dağıtım soğutucuları ve diğer mutfak gereçleri gibi gıda ve içeceklerle temas eden ürünlerde de yasaklanmasının öngörüldüğü belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, mevzuat hükümlerinin uygulanması için bir geçiş süresi tanındığı; BPA kullanılarak üretilmiş tek kullanımlık ve tekrar kullanılabilir olan gıda ile temas eden nihai ürünler için uygulama tarihinin 20 Temmuz 2026 olarak belirlendiği, profesyonel gıda üretim malzemesi olarak kullanılan tekrar kullanılabilir gıda ile temas eden nihai ürünler için 20 Ocak 2028, ilk kez piyasaya sürülen tekrar kullanılabilir gıda ile temas eden nihai ürünler için ise 20 Ocak 2029 tarihinin uygulamaya başlanacak son tarihler olarak belirlendiği ifade edilmektedir.

Ayrıca, istisnai olarak kullanımına ve kullanım koşullarına izin verilen maddelerin listesinin Komisyon Tüzüğünün Ek-2 bölümünde yer aldığı belirtilmektedir.

13

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,

 - Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,

- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,

- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.