2024/86 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2024/86)            


1.    Dijital Avrupa Programı Çağrı Bilgilendirme Etkinlikleri Hakkında Bilgi;
2.    İhracı Kayda Bağlı Mallar Güncel Dilekçe ve Taahhütname Hakkında Bilgi;
3.    Kanada Sınır Hizmetleri Kurumunun (CBSA) Yeni Dijital Kayıt Sistemi (CARM) Hakkında Bilgi;
4.    Asıa Fruıt Logıstıca 2024 Milli Katılım Duyurusu Hakkında Bilgi;
5.    Cezayirli Sorunlu İthalatçı Firma Hakkında Bilgi;
6.    Sri Lanka/ İhale Duyuruları Hakkında Bilgi;
7.    Savunma Sanayii İhale Duyuruları Hakkında Bilgi;
8.    55. Uluslararası Cezayir Fuarına Etkin Katılım Hakkında Bilgi;
9.    SIAL Paris 2024 Fuarı Hakkında Bilgi;
10.    Japonya'ya Kanatlı Eti İhracatı Hakkında Bilgi;
11.    Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Katar Hakkında Bilgi;
12.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

DİJİTAL AVRUPA PROGRAMI ÇAĞRI BİLGİLENDİRME ETKİNLİKLERİ HAKKINDA BİLGİ;

Avrupa çapında dijital teknolojilerinin kullanımının arttırılması ve stratejik dijital altyapıların oluşturulmasını amaçlayan Dijital Avrupa Programı kapsamında 176,5 Milyon EURO bütçeli 22 yeni çağrı açılmıştır.

Ülkemizdeki kamu, özel sektör ve akademiden paydaşların başvuru yapabileceği çağrılar için son başvuru tarihi 29 Mayıs 2024'tür.

Dijital Avrupa Programı'nın ulusal koordinatörleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından düzenlenecek çağrı bilgilendirme etkinliklerinin takvimi bağlantıda sunulmuştur.

https://rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr/tr/279/duyuru_detay

2

İHRACI KAYDA BAĞLI MALLAR GÜNCEL DİLEKÇE VE TAAHHÜTNAME HAKKINDA BİLGİ;

Orta Anadolu İhracatçıların Birliğinden gelen yazıda; 6 Haziran 2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve muhtelif tarihlerde güncellenen 2006/7 sayılı “İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ” kapsamında yer alan ve koordinasyonu OAİB Genel Sekreterliğince yürütülen eşyaların ihracatında ibraz edilmesi gereken “dilekçe” ve “taahhütnameörnekleri güncellenmiş olup yeni ihracat başvurularında söz konusu belgelerin kullanılması gerekmektedir. Bahse konu belgeler https://oaib.org.tr/kayda-bagli-ihracat linkinden indirilebilmektedir.

3

KANADA SINIR HİZMETLERİ KURUMUNUN (CBSA) YENİ DİJİTAL KAYIT SİSTEMİ (CARM) HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Ottawa Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen, Kanada'nın gümrüklerden sorumlu kurumu “Canada Border Services Agency"nin (CBSA), Kanada'ya ithal edilen ticari mallara uygulanan gümrük vergileri ve ticari hizmetlere konu diğer vergilerin değerlemesi ve tahsiline ilişkin yöntemi değiştirerek "CBSA Assessment and Revenue Management" (CARM) adlı dijital uygulamayı 13 Mayıs 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe koyacağı bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, ülkeye yapılan ithalat prosedürlerini basitleştirmek ve dış ticaret işlemlerine uygulanan vergilerdeki tahsilatı etkinleştirmek üzere, Kanada'nın ithalat işlemlerinde modern bir ara yüz hizmeti sunacağı, ithalatçılara kendi bilgilerine erişim sağlama imkânı getireceği ve ticaret kurallarına uyum süreçlerine katkı sağlayacağı ifade edilmekte olup https://www.cbsa-asfc.gc.ca/services/carm-gcra/menu-eng.html  bağlantısından CARM'a ilişkin detaylı bilgiye erişilmesinin mümkün olduğu belirtilmektedir.

Bununla birlikte, Kanada'ya mal ithal eden ve Kanada'da yerleşik olan veya olmayan tüm işletmeler ve CBSA ile işlem gerçekleştiren ve ticaret zincirinde yer alan diğer ortaklar için CARM platformuna kayıt yaptırma zorunluluğu getirildiği bildirilmektedir.

Ayrıca, Kanadalı ithalatçılar, gümrükleme şirketleri, ticaret danışmanlığı hizmeti sunan işletmeler ve mali teminat hizmeti sağlayıcı şirketler gibi ortakların CARM'a kayıt işlemlerine ilişkin bilgilerin https://www.cbsa-asfc.gc.ca/services/carm-gcra/start-passer-eng.html#s bağlantısında yer aldığı ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, CBSA tarafından uygulanan “Release Prior to Payment" (RPP) adlı program sayesinde, gümrük ve diğer vergilere ilişkin ödeme ve muhasebe işlemleri tamamlanmadan önce ithal edilen eşyanın CBSA tarafından serbest bırakılmasına olanak tanındığı belirtilmektedir. Ayrıca, CARM sisteminin uygulanmasıyla RPP adlı programın sunduğu ayrıcalıklardan yararlanılmasına ilişkin düzenlemelerde ithalatçılar için başta teminatlara ilişkin hususlar olmak üzere önemli değişiklikler hayata geçirileceği, https://www.cbsa-asfc.gc.ca/services/carm-gcra/schedule-calendrier-eng.html bağlantısından söz konusu düzenlemelere ilişkin detaylı bilgiye ulaşılabileceği dile getirilmektedir. Öte yandan, CARM'ın geliştirilmesi amacıyla 2024 sonbaharında CBSA tarafından ilave adımların atılmasının beklendiği ve konuya ilişkin gelişmelerin takip edilmesinin önem arz ettiği bildirilmektedir.

4

ASIA FRUIT LOGISTICA 2024 MİLLİ KATILIM DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

Akdeniz İhracatçılar Birliğinden gelen yazıda; 4-6 Eylül 2024 tarihleri arasında Hong Kong'da düzenlenecek olan “ASIA FRUIT LOGISTICA Uluslararası Meyve, Sebze Ticaret Fuarı”'nın Türkiye milli katılımı 9. kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilecektir.

Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 26.04.2024 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Fuara katılmak isteyen firmaların online başvuru formunu doldurmaları ve başvurunun kabul edilmesi için Ek'te belirtilen banka hesabına toplam katılım bedelinin %50'sinin 26.04.2024 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir.

Online Başvuru Formu: AFL 2024 Online Başvuru Formu

Katılım Bedeli: Tahmini 1036 $/m2 (nakliyesiz) Fuarda nakliye hizmeti verilmemektedir. Yaş meyve sebze, kuru meyveler, organik ürünler, dondurulmuş meyve-sebze, kabuklu meyveler, baharatlar, taze kesilmiş-hazır taze ürünler, çiçekler, tohum ve fidanlar, bitkiler, paketleme-etiketleme makineleri, paketleme malzemeleri, kalite kontrol sistemleri, soğutma-ürün izleme sistemleri, meyve sebze işleme- yıkama sistemleri sergilenecek fuar 2023 yılında 42 ülkeden 700'den fazla katılımcı yer almış olup, 13.000 profesyonel ziyaretçi tarafından ziyaret edilmiştir. Katılım bedeline;

 =Yer kirası,

=Özel stant konstrüksiyonu,

=Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

=Kataloğa giriş bedeli, = Elektrik ve internet bağlantısı,

=AKİB Genel Sekreterliğince hazırlanan firma broşüründe yer alma

=Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez) hizmetleri dahildir.

Fuarın milli katılımının, “5973 Sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 698.317 Türk Lirası'na kadar desteklenecektir.

Ek: Ödeme Bilgileri, İletişim Bilgisi ve Katılım Şartları

5

CEZAYİRLİ SORUNLU İTHALATÇI FİRMA HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Cezayir Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya ithafla, Cezayir'e ihracat yapan firmalarımızın ticari münasebetlerinde yaşadıkları mağduriyetlere ilişkin olarak Müşavirliğimize son dönemlerde ulaşan bilgilere istinaden; aşağıda ünvan ve iletişim bilgileri yer alan Cezayirli ithalatçı firma ile ticari münasebette bulunacak/bulunma ihtimali olan firmalarımızın ticari ilişkilerinde ihtiyatlı olmaları hususunda bilgilendirilmelerinin yararlı olacağı bildirilmektedir.

EURL FARISSIA BTP

RC No: 07B0974567

NIF: 00071609745676000000

NIS: 000716460160155

Adres: Zone D'activite 29 N° 03 1er Etage / Zeralda / Alger

6

SRİ LANKA/ İHALE DUYURULARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, T.C. Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya ithafla Sri Lanka Dışişleri Bakanlığından muhtelif ihale duyurularının Ticaret Bakanlığına iletilmiş olduğu bildirilmektedir.

Ek: İhale Bilgileri

7

SAVUNMA SANAYİİ İHALE DUYURULARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Seul Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla, Güney Kore Silahlı Kuvvetlerine yönelik silah ve mühimmat alımının “Defence Acquisition Program Administration-DAPA” üzerinden yürütüldüğü bildirilmekte olup, söz konusu kurum tarafından https://www.d2b.go.kr/index.do adresinde ihale duyurularının yapılmakta olduğu ifade edilmektedir. İlave bilgi için ilgili Ticaret Müşavirliğimiz (seul@ticaret.gov.tr) ile temasa geçilmesinde fayda görülmektedir.

8

55. ULUSLARARASI CEZAYİR FUARINA ETKİN KATILIM HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; 24-29 Haziran 2024 tarihlerinde Cezayir'in başkentinde düzenlenecek "55. Uluslararası Cezayir Fuarı (FIA)"na Meridyen Uluslararası Fuarcılık San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından bir yurt dışı fuar milli katılım organizasyonu düzenlenecek olup, bununla birlikte söz konusu fuarda ülkemizin “Onur Konuğu Ülke” olarak temsil edilmesi hususu Bakanlığımızca uygun görülmüştür.

Öte yandan, anılan fuarla eş zamanlı olarak 23-26 Haziran 2024 tarihlerinde Bakanlığımız koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonunda bahse konu ülkede bir Genel Ticaret Heyeti programı düzenlenecektir. Ayrıca söz konusu organizasyona Bakanımız Sn. Prof. Dr. Ömer BOLAT'ın teşrifleri öngörülmektedir.

9

SIAL PARİS 2024 FUARI HAKKINDA BİLGİ;

İstanbul Ticaret Odasından gelen yazıda; gıda fuarları arasında SIAL önemli bir marka olup, iki yılda bir düzenlenen SIAL Paris Uluslararası Gıda Fuarı Türkiye Milli iştirak Organizasyonu 1986 yılından itibaren İTO tarafından düzenlenmektedir.

SIAL Paris 2024 Fuarı Fransa'nın Paris şehrinde 19-23 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olup, Türkiye milli iştiraki 9 ayrı ihtisas salonunda yaklaşık 8.000 m² alanda İTO tarafından gerçekleştirilecektir.

SALON NO SALON ADI

Hall 3 Savoury-Fine Food (Genel Gıda)

Hall 5a Frozen Products (Dondurulmuş Gıda)

Hall 5b Confectionery Products, Biscuits and Pastry (Bisküvi-Çikolata-Şekerleme)

Hall 5c Beverages (İçecekler)

Hall 6 Poultry (Kümes Hayvanları)

Hall 7 Organic, Wellness & Alternatif Food (Organik Gıda)

Hall 7 Services & Equipment (Gıda Ekipmanları ve Teknolojileri)

Hall 7 Dairy Products (Süt ve Süt ürünleri)

Hall 8 Pulses, Grains, Fruits & Vegetables (Bakliyat, Tahıl, Meyve, Sebze)

Bu itibarla, SIAL Paris 2024 Fuarı Türkiye milli iştiraki İstanbul Ticaret Odası organizasyonuna iştirak edecek katılımcı firmalar İTO ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.

10

JAPONYA'YA KANATLI ETİ İHRACATI HAKKINDA BİLGİ;

Tokyo Ticaret Müşavirliğimizden alınan ve bir örneği ekte iletilmekte olan yazıda; 2023 yılı içerisinde yaşanan kuş gribi vakaları nedeniyle Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı (Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries-MAFF) tarafından ülkemiz kümes hayvanlarından elde edilen et ve yumurta ürünlerine ilişkin olarak uygulanmakta olan ithalat tedbirlerinin 05.10.2023 tarihi itibarıyla kaldırılması neticesinde; iki ülke arasında geçerli Veteriner Sağlık Sertifikasında gerekli değişikliklerin yapıldığı, 07.03.2024 tarihi itibarıyla anılan sertifikada yer alan ve hastalığın sona erdiği tarihten itibaren ticaretin yeniden başlatılması için gereken 90 günlük bekleme süresinin, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) standartlarına uygun biçimde 28 gün olarak yeniden belirlendiği bildirilmektedir.

Ek: Ticaret Müşavirliği Yazısı

11

TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE ELEKTRONİK SOHBETLER- KATAR HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler Katar: Katar Pazarına Giriş” e-sohbet etkinliğimiz 04 Nisan 2024 Perşembe günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleştirilecektir. Söz konusu sohbet toplantısına Video Konferans Takvimi (ticaret.gov.tr) internet bağlantısı üzerinden kayıt yaptırılabilmektedir.

12

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,

 - Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,

- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,

- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.