2024/43 Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hk.
Sayın Üyemiz;
6 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ ile Çin menşeli ağır vasıta, zirai araç ve iş makineleri dış lastikleri (kauçuktan yeni dış lastikler) ürünü ithalatına yönelik başlatılan ve Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen nihai gözden geçirme soruşturmasının tamamlanması neticesinde alınan karar yürürlüğe konuldu.
Yürütülen soruşturma sonucunda, Çin menşeli ürünlere yönelik yürürlükte olan dampinge karşı önlemin uygulanmaya devam edilmesine karar verildi.
Tebliğe göre, Çin'den ithal edilen otobüs ve kamyonlarda kullanılanlar (yükleme endeksi 121'i geçenler), tarım ve orman taşıtları ve makinelerinde kullanılan türde olanlar, yapı, madencilik veya sanayi elleçleme taşıtları ve makinelerinde kullanılan türde olanlar ile yalnız ağır vasıta, zirai araç ve iş makineleri dış lastiklerine yüzde 60 oranında dampinge karşı önlem uygulanacak. Bu önlemler, masraflar, sigorta ve navlun dâhil teslimini kapsayacak.
Tebliğ kapsamındaki önlem, yürürlük tarihinden itibaren 5 yıl sonra yürürlükten kalkacak. Bu Tebliğ kapsamındaki önlemin sona erme tarihinden önce bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı takdirde ise önlem, soruşturma sonuçlanıncaya kadar yürürlükte kalmaya devam edecek.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/02/20240206-3.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.
Diğer taraftan, 7 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğler (No: 2024/2 ve No: 2024/3) ) ile Almanya ve İsveç menşeli sodyum perkarbonatlar ile Rusya menşeli renksiz düz cam ithalatında dampinge karşı önlem uygulanması kararlaştırıldı.
Buna göre, Almanya ve İsveç menşeli sodyum perkarbonatlar ile Rusya menşeli, "diğerleri" eşya tanımlı renksiz düz cam ithalatına yönelik olarak başlatılan ve İthalat Genel Müdürlüğünce yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması tamamlandı. Soruşturma sonucu, mevcut önlemin yürürlükten kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu,
Bu kapsamda, Almanya menşeli ürüne yönelik CIF bedelinin yüzde 5'i ve 12'si, İsveç menşeli ürüne yönelik de yüzde 12'si oranında dampinge karşı kesin önlem uygulanması kararlaştırıldı.
Rusya menşeli renksiz düz cama yönelik de türüne göre yüzde 8 ile 10 oranlarında dampinge karşı kesin önlem uygulanacak.
Söz konusu önlemler, yürürlük tarihinden itibaren 5 yıl sonra yürürlükten kalkacak. Önlemlerin sona erme tarihinden önce nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı takdirde uygulama, soruşturma sonuçlanıncaya kadar yürürlükte kalmaya devam edecek.
Ek olarak, Karayolu Taşıt Araçlarının İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2024/7)'de yer alan 87.03 gümrük tarife pozisyonuna (GTP) ait satır düzenlendi ve tanıma “8703.10.11.00.00 GTİP'li arama kurtarma/acil müdahale amaçlı paletli araçlar hariç” ifadesi eklendi.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Tebliğlere https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/02/20240207-3.htm, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/02/20240207-4.htm ve https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/02/20240207-5.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.
Bilgilerinize önemle rica ederim.