2024/223 Genel Sirküler
SİRKÜLER (2024/223)
- Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
- Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbet Toplantıları- Federal Almanya Hakkında Bilgi;
- Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Kamboçya Hakkında Bilgi;
- Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı Hakkında Bilgi;
- Fas Demir-Çelik Standartları Hakkında Bilgi;
- ABD/Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları Hakkında Bilgi;
- Ukrayna Anti-Damping Soruşturması Hakkında Bilgi;
- Ukrayna Radyatör Anti-Damping Soruşturması Hakkında Bilgi;
- Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;
Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.
1 |
GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ; |
30 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.
- 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Yayımlandı
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programının Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 9074) ile makroekonomik, mali ve sektörel politikalar ile bunların hayata geçirilmesine yönelik uygulama adımları belirlendi.
Yıllık Programda, On İkinci Kalkınma Planında yer alan “İstikrarlı Büyüme, Güçlü Ekonomi”, “Yeşil ve Dijital Dönüşümle Rekabetçi Üretim”, “Nitelikli İnsan, Güçlü Aile, Sağlıklı Toplum”, “Afetlere Dirençli Yaşam Alanları, Sürdürülebilir Çevre”, “Adaleti Esas Alan Demokratik İyi Yönetişim” eksenlerinde ülkemizin kalkınması ve insanımızın refahının artışı temel amacı doğrultusunda belirlenen hedef, politika, tedbir ve performans göstergeleri yer almaktadır.
2024 yılı için ihracat hedefi 264 milyar dolar, 2025 yılı ihracat hedefi ise 279,6 milyar dolar olarak belirlendi.
Ekonomik istikrarın korunması, sağlıklı bir yapının sürdürülmesi ve güçlü, kapsayıcı büyümenin sağlanması amacıyla:
- Makroekonomik dengeleri gözeten uygulamalara devam edileceği,
- Para, maliye ve gelirler politikalarının tam koordinasyon içerisinde yürütüleceği,
- İstihdamı destekleyen politikaların önceliklendirileceği vurgulandı.
Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız
- Tüketici Haklarının Korunması ve Samsun'da Yeni OSB Kurulabilmesi İçin Düzenleme Yapıldı
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile günlük hayatta ticareti ilgilendiren hükümler düzenlendi.
Bu kapsamda konut finansmanı sözleşmelerinin mesafeli usulle kurulabilmesine imkan tanındı hem sektöre hem de tüketicilere kolaylık sağlandı.
Dijital ve şubesiz bankacılığın yaygınlaşmasıyla uyumlu olarak tüketicilerin krediye uzaktan iletişim araçlarıyla hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlamak için finansmana ulaşmaları kolaylaştırıldı.
Doğrudan satış sistemine özel düzenlemeler getirilerek kadınların ekonomik hayata katılmasına katkı sağlandı.
Büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan ve yaklaşık 2 milyon kişinin gelir elde etmek için faaliyette bulunduğu, ekonomik büyüklüğü 10 milyar lira olan doğrudan satış sistemlerinin yasal altyapısı güçlendirilerek hem tüketicilere hem de gelir elde etmek isteyen doğrudan satıcılara daha etkin yasal koruma sağlandı.
Bilgi ve belge sunma yükümlülüğüne ilişkin idari para cezası ölçülülük ilkesi göz önünde bulundurularak yeniden düzenlendi.
Doğrudan satış sistemine ilişkin yükümlülüklere uymayanlar hakkında caydırıcı idari para cezaları uygulanması öngörüldü.
Ayrıca, Kıyı Kanunu'nda değişiklik yapılarak Samsun'da sınır ve koordinatları belirlenen alanda, yer seçim kararına uygun olarak imar planı kararıyla Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulabilmesine imkan sağlandı.
Kanunun doğrudan satış sistemi ile ilgili maddeleri dokuz ay sonra, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız
- İlaç Etkin Maddesi Üretimi Amaçlı Kenevir Yetiştiriciliği Kotaları Belirlendi
İlaç Etkin Maddesi Üretimi Amaçlı Kenevir Yetiştiriciliği Kotalarının Belirlenmesine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 9072) ile ilaç etkin maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği kotaları belirlendi.
Buna göre, ilaç etkin maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliğinde ülke toplam kotası 5 bin metrekare yetiştiricilik alanında yıllık 120 bin kök ile sınırlı olacak.
Üniversiteler, Tarım ve Orman Bakanlığı araştırma enstitüleri ile araştırma izni bulunan kuruluşlar için ilaç etkin maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği kapsamındaki bilimsel araştırmalar ve AR-GE çalışmalarında kota şartı aranmayacak.
Karar, yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız
- Bazı Plastik Ürünlerin DTÖ Üyesi Olmayan Ülkelerden İthalatında Uygulanan Ek Vergi Yükümlülüğü Düzenlendi
İthalat Rejimi Kararasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı:9070) ile Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olmayan ülkelerden yapılacak bazı plastik ürün ithalatlarındaki ek mali yükümlülükler düzenlendi.
38. Fasıl ve 39. Fasıl kapsamındaki ürünler için DTÖ üyesi olmayan ülkelerden (Azerbaycan Cumhuriyeti hariç) yapılan ithalatlarda ton başına tabloda belirtilen oranlarda ek mali yükümlülük uygulanacak.
Karar, Resmi Gazete'de yayımlanmasını takiben 30 gün sonra yürürlüğe girmektedir.
Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız
2 |
TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE SEKTÖREL ELEKTRONİK SOHBET TOPLANTILARI- FEDERAL ALMANYA HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir bildirimde, anılan Bakanlık tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler Federal Almanya: E-Ticaret Ekosistemi ve Fırsatlar” e-sohbet etkinliğinin 5 Kasım 2024 Salı günü saat 14:00-15.30 saatleri arasında gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Bu çerçevede, iş dünyasının Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgilendirilmesini amaçlayan söz konusu sohbet toplantısına ilişkin detaylı bilgiye ve kayıt formuna https://bit.ly/3UwjkqX adresinden erişim sağlanabilmektedir.
3 |
TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE ELEKTRONİK SOHBETLER-KAMBOÇYA HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir bildirimde, anılan Bakanlık tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler Kamboçya: Kamboçya Pazarına Giriş” e-sohbet etkinliğinin 07 Kasım 2024 Perşembe günü saat 10.30-12.00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.
Bu çerçevede, iş dünyasının Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgilendirilmesini amaçlayan söz konusu sohbet toplantısına ilişkin detaylı bilgiye ve kayıt formuna https://bit.ly/4gXAE1D adresinden erişim sağlanabilmektedir.
4 |
TİCARET BAKANLIĞI İHRACAT SÜREÇLERİ VE DEVLET DESTEKLERİ EĞİTİM PROGRAMI HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, 2024 yılında ihracatın geliştirilmesi ve tabana yayılması amacıyla düzenlenen eğitimlere “Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı” olarak devam edileceği belirtilmekte olup Türkiye'deki tüm iş çevrelerinin genel katılımına açık olarak çevrimiçi eğitim programının ekte yer alan program akışı çerçevesinde 13-14-15 Şubat 2024 tarihlerinde gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.
Ayrıca eğitim programı sonunda, zoom üzerinden on sorudan oluşacak çoktan seçmeli bir sınav gerçekleştirileceği, sınavda en az yüzde elli başarı gösteren katılımcılara “Dijital Başarı Belgesi” gönderileceği belirtilmektedir.
Katılımın ücretsiz olduğu programa 9 Şubat 2024 Cuma günü saat 18.00'e kadar https://egitimbasvuru.ticaret.gov.tr/ linkinden başvuru yapılması gerektiği dile getirilmektedir. Başvuru esnasında istenilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması ve farklı kişiler tarafından aynı mail adresi ile başvuru yapılmaması gerektiği, e-posta adreslerinde hata olması durumunda katılım linkinin katılımcılara iletilemeyeceği ifade edilmektedir. Başvuru sonrası herhangi bir onay maili iletilmeyeceği, başvuru ve toplantıya giriş esnasında kullanılan mail adresinin aynı olması gerektiği ve eğitime katılım linkinin, başvuru yapan katılımcıların mail adreslerine 13-14-15 Şubat 2024 tarihlerinde gönderileceği dile getirilmektedir.
Ekler:
2. 12-14 Kasım 2024 Eğitim Programı
5 |
FAS DEMİR-ÇELİK STANDARTLARI HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, Rabat Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla, Fas piyasasına girecek bazı demir-çelik ürünlerinin ülkede gözetilecek standartlara uygunluğunun belgelendirilmesine ilişkin olarak ülke mevzuatında değişiklik yapıldığı ve değişikliklerin 3 aylık bir süre sonunda yürürlüğe gireceğinin 2 Mayıs 2024 tarihli Fas Resmî Gazetesinde ilan edildiği bildirilmiştir.
Bu defa, anılan Müşavirliğimizden alınan yazılarda, Fas piyasasına arz edilecek betonarme armatürler (kangal yahut düz, yüksek mukavemetli), yassı, sıcak/soğuk haddelenmiş çelik ürünler, kaplamalı çelik ürünler ve sandviç paneller gibi birçok ürün grubu için toplamda 16 adet «NM» işaretinin («Norme Marocaine», «Fas Standardı») ilgili prosedürle temin edilmesini zorunlu kılan değişiklik sonrasında ihracatçı firmalarımızdan gelen sorular üzerine Fas Standartlar Kurumundan (IMANOR) sandviç panel, yassı çelik ve uzun çelik ürünlerine ilişkin sertifikasyon süreçleri hakkında bilgiler temin edildiği aktarılmaktadır. Bu çerçevede, Müşavirliğimizce hazırlanan bilgi notu ekte iletilmektedir.
Ek: Rabat Ticaret Müşavirliği Bilgi Notu
6 |
ABD/ANTİ-DAMPİNG VE TELAFİ EDİCİ VERGİ ÖNLEMLERİ İDARİ GÖZDEN GEÇİRME SORUŞTURMALARI HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda: Bilindiği üzere Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli “Alüminyum Folyo” ithalatına karşı 12 Kasım 2021 tarihinden bu yana, “İnşaat Demiri” ithalatına karşı ise 15 Eylül 2014 tarihinden anti-damping ve sübvansiyon önlemleri uygulanmaktadır.
ABD Resmi Gazetesinde 1 Kasım 2024 tarihinde bir bildirim yayınlanmış ve alüminyum folyoda uygulanan anti-damping önleminin 1 Kasım 2023– 31 Ekim 2024 dönemi için, sübvansiyon önleminin ise 1 Ocak–31 Aralık 2023 dönemi için ilgili tarafların idari gözden geçirme soruşturması başlatılmasını ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA)'nden talep edebilecekleri duyurulmuştur.
Diğer taraftan, aynı bildirimde inşaat demiri için uygulanan sübvansiyon önleminin de 1 Ocak–31 Aralık 2023 dönemi için ilgili tarafların idari gözden geçirme soruşturması başlatılmasını talep edebilecekleri ilan edilmiştir.
Anılan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-11-01/pdf/2024-25493.pdf adresinden erişim sağlanabilmektedir. Bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere ITA, ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebilecek olup bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 35 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacaktır. Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu taleplerini geri çekme imkânı bulunmaktadır.
Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edilmektedir.
Ek: Açılış Bildirimi
7 |
UKRAYNA ANTİ-DAMPİNG SORUŞTURMASI HAKKINDA BİLGİ; |
Kiev Ticaret Müşavirliğimizden alınan bilgiye göre, Ukrayna Ekonomi Bakanlığı tarafından 18 Ekim 2024 tarihli Ukrayna Resmi Gazetesinde, ülkemizden ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden Ukrayna'ya ihraç edilen boru bağlantı parçalarında (Ukrayna Dış Ticareti Ürünleri Sınıflandırma Sistemi'ne göre GTP: 3917 40 00 90 ve 7412 20 00 00) anti-damping soruşturmasının başlatıldığı ilan edilmiştir. Söz konusu bildirimlerin bir örneği de ekte iletilmektedir.
Buna göre, 18 Ekim 2024 tarihinden itibaren 30 takvim günü içerisinde Ukrayna Ekonomi Bakanlığı soruşturmaya müdahil olmak isteyenleri kaydedecek; 60 takvim günü içerisinde kaydedilen tüm tarafların (ülkemiz dahil) yazılı görüşlerini alacaktır.
Anılan anti-damping soruşturması, ülkemizin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması'nın amir hükümleri, ilgili DTÖ içtihadı ve Ukrayna'nın anti-damping uygulamalarına ilişkin ilgili mevzuatı çerçevesinde yürütülecektir.
Bilindiği üzere, yerli sanayilerin, üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkeler, ticaret politikası önlemlerine başvurabilmekte ve mevcut gümrük vergilerinin üzerine ek yükümlülükler getirebilmektedirler. Bahse konu zarar olgusu, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden, yani damping uygulamaları, ya da kamu kurumlarınca sübvanse edilen ihracatın haksız rekabete neden olması gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu itibarla, bahse konu anti-damping soruşturması çerçevesinde, Ukrayna'nın ülkemiz menşeli “boru bağlantı parçaları” ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen ülkemiz menşeli ilgili ürün ithalatının Ukrayna yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirilecek olup soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde ülkemiz firmalarına anti-damping vergisi tatbik edilmesine hükmedilmesi olasılık dahilindedir.
Bununla beraber, soru formuna verilen cevaplar doğrultusunda soruşturmaya taraf olan firmalarımız için bireysel damping marjları hesaplanacaktır. Öte yandan, ilgili herhangi bir tarafın belirlenen süreler içerisinde gerekli bilgileri vermeyi reddettiği veya soruşturmayı engellediği durumlarda, mevcut veriler esas alınarak (facts available) olumlu veya olumsuz ön ve nihai belirlemeler yapılabilecektir. Dolayısıyla, ilgili herhangi bir tarafın işbirliği yapmaması ve bu nedenle ilgili bilgilerin yetkili mercilere verilmemesi halinde, bu durumun ilgili tarafların işbirliği yaptığı duruma kıyasla, söz konusu tarafın daha az lehine olan bir sonuca yol açması ihtimal dahilinde olacaktır.
Bu itibarla firmaların T.C. Ticaret Bakanlığı internet adresinde “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik TPSA Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgeleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları” incelenmesinde fayda görülmektedir. Bununla birlikte firmalarımızdan talep olması halinde T.C. Ticaret Bakanlığınca bir bilgilendirme toplantısı yapılması olanağı da bulunmaktadır.
Söz konusu soruşturma kapsamında ihracatımızın ve ihracatçılarımızın savunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Bakanlığımızca yazılı ve şifahi görüşler Ukrayna ilgili makamlarına tevdi edilecektir. Bununla beraber, anılan soruşturmaya ülkemiz özel sektörünü temsilen ilgili İhracatçı Birliğimizin de taraf olup yukarıda belirtilen TİM uygulama usul ve esasları kapsamında avukatlık/danışmanlık hizmeti alarak ülkemiz ihracatçılarını savunması imkânı mevcut bulunmaktadır.
Ek:
8 |
UKRAYNA RADYATÖR ANTİ-DAMPİNG SORUŞTURMASI HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Ukrayna'nın ülkemizden radyatör ithalatına karşı açmış olduğu soruşturmada ön karar yayımlanmış olup, karar uyarınca Ukrayna gümrük tarifesine göre ex7322 19 00 00, ex7616 99 10 00, ex7616 99 90 00 GTP'lerinde yer alan ürünlerde öncelikle 4 aylık süre için %41.86 oranında anti-damping önlemi uygulamasına gidildiği öğrenilmiştir. Söz konusu bildirimlerin bir örneği ekte yer almaktadır.
Ek:
1. Bildirim-İNG
2. Bildirim-UKR
9 |
DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,
- Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,
- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,
- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.