2024/178 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2024/178)

                                                                                                                             

  1. 2025- 2027 Yıllarında Uygulanacak Bitkisel Üretime Yönelik Destekleme Modeli Hakkında Bilgi;
  2. 2025 Üretim Yılına İlişkin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvuruları Düzenlendi Hakkında Bilgi;
  3. Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
  4. 10-13 Kasım 2024 ABD (Houston) Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
  5. 9-13 Aralık 2024 Çin (Shenzhen) Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
  6. Suudi Arabistan (Riyad) Genel Nitelikli Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
  7. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Nijerya Hakkında Bilgi;
  8. İtalya Genel Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
  9. Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Düzenleme Yapıldı
  10. TİM - İMMİB İtalya(Milano) Genel Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
  11. Xiamen Taş Fuarı 2025 Milli Katılım Organizasyonu Hakkında Bilgi; 
  12. Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

2025- 2027 YILLARINDA UYGULANACAK BİTKİSEL ÜRETİME YÖNELİK DESTEKLEME MODELİ HAKKINDA BİLGİ;

29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8859) ile tarımda planlı üretimi destekleyen yeni üretim modeli uygulamaya konuldu.

Cumhurbaşkanı Kararı ile tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amaçlanıyor.

Buna göre,

📌 İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı.

📌 İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı.

📌 Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi.

📌 Bitkisel üretim yapan ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak.

📌 Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek.

📌 Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak.

📌 Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak.

📌 Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.

Bu amaç ve hedefler doğrultusunda geçmiş yıllarda uygulanan destekleme programları daha etkin bir yapıya kavuşturularak, ilk defa 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturuldu. Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı. Destekler daha sade ve etkin hale getirildi. Üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı, ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı, birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı her yıl yeniden belirlenecek.

Bitkisel üretimin desteklenmesi programıyla çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek.

Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeriyle destek katsayısının çarpımı sonucu elde ediliyor.

Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25'i karşılanacak.

 

İkinci kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, üçüncü kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, dördüncü kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçiler dekara 549 lira temel destek alacak.

Planlı Üretim Desteği

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünler listesine alındı.

Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilere temel desteğe ilave destek verilecek. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100'ü ve gübre maliyetinin yüzde 50'si karşılanacak.

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50'si kadar ilave planlı üretim desteği verilecek.

Yer altı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında arpa, buğday, aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi, ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yer altı su kısıtı desteği ödenecek.

Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerin mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100'ü karşılanacak.

Üretimi Geliştirme Desteği

Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanım, sertifikalı/standart fidan kullanım, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, katı organik-organomineral gübre destekleri verilmeye devam edilecek.

Karar kapsamındaki diğer destekler de belli oldu. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği kapsamında 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı dekarda 2 bin 550 liradan yüzde 50 artırılarak 3 bin 825 liraya, açıkta paket destek tutarı dekara 870 liradan 1305 liraya çıkarıldı.

Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75'i olarak ödenecek.

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği, bu sisteme dahil işletmeler için yüzde 50 artırılarak 1500 liraya yükseltildi.

Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 artırılarak 294 bin liraya çıkarıldı.

2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlaması havza ürün deseni listesi de Kararda yer almaktadır.

Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği maddesi 1 Mayıs 2025'ten itibaren, diğer maddeleri 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek olan söz konusu Karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240829-1.pdf adresinden erişim sağlanmaktadır.

2

2025 ÜRETİM YILINA İLİŞKİN ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) BAŞVURULARI DÜZENLENDİ HAKKINDA BİLGİ;

29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları düzenlendi.

Buna göre, 2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül'de başlayacak 31 Aralık'ta sona erecek.

Son başvuru tarihi olan 31 Aralık'tan sonra edinilen veya kiralanan tarım arazileri için başvuru tarihi üretim yılının 30 Haziran'ı olarak belirlendi. Çiftçilerin şubat ayı içindeki ÇKS'ye kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenme başvuruları ise 15 Mart-15 Nisan tarihlerinde yapılacak.

Ayrıca taahhütnameye konu arazilere ilişkin mart ayındaki ÇKS kayıtları için askı süresi, 15-30 Temmuz tarihlerinde olacak şekilde değiştirildi.

"Kuru" olarak beyan edilen arazinin "sulu" olarak değiştirilmesi veya kaydedilmesi halinde resmi belge talep edilecek. Belgenin temin edilememesi durumunda tespit komisyonu marifetiyle değişiklik yapılabilecek.

ÇKS'ye veri girişi ve dosya kabulü yapmak üzere yapılacak işbirliği protokolü kapsamında, süresi uygulanacak iller ile görev ve sorumlulukları Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenmek üzere, Bakanlıkça yetkilendirilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve ziraat odaları hizmetlerinden yararlanılabilecek.

1/9/2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan söz konusu Yönetmeliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240829-8.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.

3

GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ  HAKKINDA BİLGİ;

25 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2024/2) ile yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan yapılan güneş panellerinin teşvik belgesi kapsamında olmayacağı düzenlendi.

Buna göre, güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışından temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemlerinin yanı sıra üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan yapılan güneş panelleri "teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar" kapsamına alındı.

24 Ağustos 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240825-4.htm  adresinden erişim sağlanmaktadır.

Diğer taraftan,

Aynı tarihli Resmi Gazete'de yer alan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2024/24) ile Çin, Endonezya ve Güney Kore menşeli polyester elyaf ürününün ithalatında uygulanan dampinge karşı alınan önlemlerin devamına karar verildi.

Buna göre, söz konusu ürünün ithalatına yönelik başlatılan ve İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması tamamlandı.

Soruşturma neticesinde, Çin, Endonezya ve Güney Kore menşeli ürüne yönelik önlemin yürürlükten kaldırılması durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu belirlendi.

Bu nedenle Çin menşeli ürünlerin ithalatında yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin kilogram başına 0,21 dolar, Endonezya ve Güney Kore menşeli ürünlerin ithalatında ise CIF bedelinin yüzde 6,2 ila yüzde 12'si oranında uygulanmaya devam edilmesine karar verildi.​​​​​​​

Öte yandan, Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ" de yayımlandı.

Tebliğle, plastik ve mamulleri sınıfında yer alan "Diğerleri (yalnızca rezistans telleri döşeli ve terminal pimleri bulunan soket/semer tipli polietilen ek parçalar)" ürününün ithalatında ileriye yönelik yürütülecek gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, söz konusu ürün için birim gümrük kıymeti kilogram başına 10 dolar olarak belirlendi. Ürün, İthalat Genel Müdürlüğünün düzenleyeceği gözetim belgesiyle ithal edilebilecek.

Yayımı tarihinde yürürlüğe girecek olan Tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240824-6.htm adresinden, yayımı tarihini takip eden otuzuncu gün (23 Eylül) yürürlüğe girecek olan diğer Tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240824-5.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.

Diğer taraftan,

Aynı tarihli Resmi Gazete'de yer alan  yer alan Orman Emvali veya Odun Dışı Ürünlere Verilecek Taşıma Belgeleri Hakkında Yönetmelik ile orman emvali veya odun dışı ürünlerin taşınmasında kullanılan taşıma belgesinin düzenlenmesi ve kullanılmasına dair usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, devlet ormanlarından elde edilerek satılan endüstriyel odunların, yakacak odun ve odun dışı ürün çeşitlerinin, devletten başkasına ait ormanlarla orman sayılmayan yerlerden üretilen orman emvalinin taşınmasında nakliye tezkeresi kullanılacak.

Orman emvalinin şehir içinde, bulunduğu iş yerinden başka kişi veya işletmeye taşınmasında irsaliyeli fatura/sevk irsaliyesi kullanılabilecek.

Orman emvali ve odun dışı ürünlerin orman içinden satış yerlerine kadar taşınmasında sevk pusulası, bunların bulunduğu yerden istenilen yere kadar taşınmasında ise elektronik taşıma belgesi (ETB) kullanılacak.

ETB ile taşınacak orman emvali veya odun dışı ürünlerin Orman Bilgi Sistemi'ne (ORBİS) kayıtlı olması zorunlu olacak.

Taşınacak orman emvali veya odun dışı ürünler Adres Kayıt Sistemi'nde kayıtlı adrese göre, aracın izleyeceği güzergah, hareket saati, geçerlilik süresi ile ölçü birimi ster olan emval için araç üzerindeki yükün en, boy ve yükseklik bilgileri araç yüklendikten sonra araç hareket etmeden önce görevli memur tarafından ORBİS'e girilecek.

Taşıma belgeleri, kaynağına gidilebilecek şekilde cins, tür ve niteliği açık ve anlaşılır olarak tanımlanmamış ürünler adına düzenlenemeyecek.

Sahipli arazilerden elde edilen odun dışı ürünler ise muhtarlıktan alınacak belge ile taşınabilecek.

Orman sayılmayan sahipli araziden yapılan tapulu kesime konu ağaç ve ağaççıkların kütüğü dibinde boylarına göre ayrılması sonucu elde edilen emvale dair düzenlenen yuvarlak ağaç ölçü tutanağının fiili duruma uygunluğu orman işletme şefi tarafından kontrol edilecek, elde edilen emval, mamul damga ile damgalanarak veya damga yerine geçen işaret ile işaretlenerek tutanak altına alınacak.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Yönetmeliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240824-2.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.

4

10-13 KASIM 2024 ABD (HOUSTON) TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile 10-13 Kasım 2024 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Houston şehrine tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir ticaret heyeti gerçekleştirilecek olup, Houston'da gerçekleştirilecek söz konusu organizasyonda Amerika Birleşik Devletleri'nden iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirileceği öngörülmektedir.

Bahse konu heyetimize başvuru için son tarih 6 Eylül 2024 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/usa-houston-2024/company/register  yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 99.000 TL tahsil edilecektir.

Heyete katılım için başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine (opsa@tim.org.tr) ulaştırılması önem arz etmektedir.

Ek:

1. Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (2 Sayfa)

2. ABD (Houston) Ticaret Heyeti Taslak Programı (1 Sayfa)

5

9-13 ARALIK 2024 ÇİN (SHENZHEN) TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile 9-13 Aralık 2024 tarihleri arasında Çin'in Shenzhen şehrine tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir ticaret heyeti gerçekleştirilecek olup, Shenzhen'de gerçekleştirilecek söz konusu organizasyonda Çinli iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirileceği öngörülmektedir.

Bahse konu heyetimize başvuru için son tarih 13 Eylül 2024 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/china-shenzhen-2024 adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 100.000 TL tahsil edilecektir.

Heyete katılım için başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine (opsa@tim.org.tr) ulaştırılması önem arz etmektedir.

Ekler:

1. Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (2 Sayfa)

2. Çin (Shenzhen) Ticaret Heyeti Taslak Programı (1 Sayfa)

6

SUUDİ ARABİSTAN (RİYAD) GENEL NİTELİKLİ TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile 9-12 Aralık 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan'a yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Riyad şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Suudi Arabistan'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 13 Eylül 2024 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/saudi-arabia-riyadh-2024 adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 95.000 TL tahsil edilecektir.

Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine (irmakturkyilmaz@tim.org.tr) ve (miracakkoc@tim.org.tr) ulaştırılmasıyla kesinleşecektir.

Ek:

1.Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (2 Sayfa)

2. Suudi Arabistan (Riyad) Genel Ticaret Heyeti Taslak Programı (1 Sayfa)

7

TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE ELEKTRONİK SOHBETLER-NİJERYA HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler Nijerya: Nijerya Pazarına Giriş” e-sohbet etkinliğimiz 05 Eylül 2024 Perşembe günü saat 14:00-15.30 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

Elektronik Sohbet Toplantısı “Zoom” uygulaması üzerinden gerçekleştirilecektir. Toplantıya aşağıdaki linke tıklayarak kayıt olmak suretiyle katılabilirsiniz.

Kayıt Link: https://dtybs.ticaret.gov.tr/e-sohbetler/takvim/detay/ticaret-musavirlerimizle-elektronik-sohbet-topl-28/

Nijerya Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/4ddlB1c

8

İTALYA GENEL TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birliklerinden gelen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İMMİB) organizasyonu ile 3 – 6 Aralık 2024 tarihleri arasında İtalya'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup Milano şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda İtalya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Bahse konu ticaret heyetimize başvuru için, son tarih 2 Eylül 2024 Pazartesi günü mesai saati bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/italy-milan-2024 internet adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen firmalarımız için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, B2B toplantıları, transfer ve tercüman giderlerinden oluşan katılım bedeli 3.400 Euro olarak belirlenmiştir. Eşleştirme çalışması kapsamında ön değerlendirme yapılan ve katılımı uygun görülen firmalarımıza konuya ilişkin bilgilendirme e-posta aracılığıyla yapılacaktır. Ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalarımız için heyete katılımları ödeme dekontlarının İMMİB Genel Sekreterliğine (ali.bilgi@immib.org.tr) ulaşmasıyla kesinleşecektir.

Ekler:

1. Taslak Heyet Programı

2. Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

9

MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ HAKKINDA DÜZENLEME YAPILDI HAKKINDA BİLGİ;

27 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile otomotiv satışlarına yeni kurallar getirildi.

Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin önemli değişiklikler yapılırken sıfır taşıt ticaretinde distribütör ve yetkili satıcıların yükümlülükleri düzenlendi.

Ayrıca, elektronik ortamda gerçekleştirilen taşıt ihaleleri ile taşıt ön değerlemesine yönelik ilke ve kurallar da belirlendi.

Yönetmelikte öne çıkan konulardan biri ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sisteminin herkes tarafından kullanılmasının zorunlu hale getirilmesi oldu.

Yönetmelikle satışlarda kaporalara yönelik düzenlemeler de geldi. Buna göre, kısmi ödeme alınan siparişlerde alıcı mağduriyetlerini önlemek amacıyla sipariş formu düzenleme zorunluluğu getirildi.

Yetkili satıcı, bu formu düzenlemeden alıcıdan herhangi bir ödeme talep edemeyecek, kaporası alınan taşıtı 45 gün içinde alıcıya teslim edecek ve taşıt teslimine 7 gün kalıncaya kadar satış fiyatının yüzde 10'undan fazla kapora alamayacak.

Ayrıca alıcı, sipariş formunun düzenlendiği tarihten itibaren 14 gün içinde siparişini herhangi bir cezai şarta maruz kalmadan iptal edebilecek.

Fatura tarihinden sonra distribütörler fiyat artışı yapamayacak

Motorlu kara taşıtı tedarik zincirinde adil rekabet ortamının sağlanması ve haksız ticari uygulamaların engellenmesi amacıyla distribütör ve yetkili satıcılara yönelik kural ve yükümlülükler getirildi.

Buna göre, fatura tarihinden sonra distribütörler taşıt fiyatında artış yapamayacak ve taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim edecek.

Yetkili satıcılar ise alıcı tarafından ÖTV ve KDV'si ödenen taşıtın fiyatını artıramayacak ve taşıtı 15 gün içinde alıcıya teslim etmekle yükümlü olacak.

İş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olma şartı yetki belgesi şartlarından çıkarıldı.

Bununla birlikte, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin ruhsat mevzuatı kapsamında iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma yükümlülükleri devam edecek.

Yetki belgesi şartları arasında yer alan lise mezuniyeti şartı korunmakla birlikte Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla vergi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler için 1 Mart 2025 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında lise mezuniyet şartının aranmamasına yönelik düzenleme yapıldı. Böylece, sektörün en önemli taleplerinden biri daha Ticaret Bakanlığınca karşılanmış oldu.

Taşıt satış ihalelerine yeni kurallar

Elektronik ortamda yapılan ihalelerin güvenli ve şeffaf şekilde gerçekleştirilmesinin sağlanması amacıyla, ihale şartlarının ve satışa sunulan taşıtlara ilişkin detaylı bilgilerin ihale platformunda ilan edilmesi, ihale fiyatının adil rekabet kurallarına uygun olarak belirlenmesi, ihale platformu işleticisinin ve satıcının doğrudan veya dolaylı olarak ihaleye katılamaması gibi asgari kurallar belirlendi.

İnternet üzerinden satışlara da düzenleme geldi

Taşıtını satmak isteyen kişileri yanıltacak fiyat tekliflerinin önüne geçmek ve ön değerleme yapan işletmeler arasında rekabeti bozucu uygulamaları engellemek amacıyla, elektronik ortamda yapılan ön değerlemelerde taşıt sahibine sunulan ilk fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki farkın yüzde 5'ten fazla olmaması, verilen teklifin asgari 24 saat geçerli olması ve fiziksel incelemesi yapılan taşıta aynı gün içinde nihai teklif verilmesine yönelik düzenleme yapıldı.

Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce düzenlenen yetki belgeleri geçerli olacak.

13/2/2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Yetkili satıcıların yükümlülüklerini, Yetkili satıcıların sipariş usulü satışlarını, Distribütörler haricinde taşıt ithal edenleri, İhale platformlarının yükümlülüklerini, Ön değerlemeye ilişkin yükümlülükleri düzenleyen maddeleri 1/1/2025 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Yönetmeliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240827-1.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.

10

TİM - İMMİB İTALYA(MİLANO) GENEL TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) organizasyonu ile 3-6 Aralık 2024 tarihleri arasında İtalya'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Milano şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda İtalya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Bahse konu heyetimize başvuru için son tarih 2 Eylül 2024 Pazartesi günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/italy-milan-2024/company/register  internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 3.400-EURO tahsil edilecektir.

Başvurular tüm sektörlerimize açık olup, heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının İMMİB Genel Sekreterliğine (ali.bilgi@immib.org.tr  ve erdem.kaya@immib.org.tr)  ulaştırılmasıyla kesinleşecektir.

Ek:

1. Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (1 Sayfa)

2. İtalya (Milano)Ticaret Heyeti Taslak Programı (1 Sayfa)

11

XİAMEN TAŞ FUARI 2025 MİLLİ KATILIM ORGANİZASYONU HAKKINDA BİLGİ;

Ege İhracatçı Birliklerinden gelen yazıda; Çin/Xiamen'de 16-19 Mart 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan 'Xiamen Stone Fair 2025' fuarının Milli Katılım Organizasyonu bu yıl 12. kez Ege Maden İhracatçıları Birliğince gerçekleştirilecektir.

2000 yılından bu yana düzenlenen Xiamen Taş Fuarı; 2025 yılında toplam 191.000 m2 alanda gerçekleştirilecektir. Türkiye Pavyonu, Xiamen Exhibition Centre'da A6 Holünde yer almakta olup yaklaşık 1.395 m2 büyüklüğündedir (Yerleşim planı: http://fuarbasvurulari.egeliihracatcilar.com/default.asp?FuarId=10841C4458).

Söz konusu fuara ilişkin yer kirası, stant konstrüksiyonu, genel tanıtım giderleri ve ikram (catering) hizmetleri ile teşhir ürünlerinin gidiş nakliyesini içeren katılım bedeli 660 $/m2, nakliye hariç katılım bedeli ise 630 $/m2 olarak belirlenmiştir. Fuar, Ticaret Bakanlığının 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karara İlişkin Genelge Kapsamında 2024 yılı itibariyle 10.703 TL/m2 bedel üzerinden 698.317 TL'ye kadar desteklenmekte olup, 2025 yılı destek tutarları Bakanlığımız tarafından ilan edilecektir. Ayrıca, aynı karar uyarınca fuarın prestijli fuarlar kapsamına girmesi durumunda azami destek tutarı, 2.096.497 TL'ye yükselecektir. Türkiye Milli Katılımı Organizasyonunda yerler sınırlı olup, katılıma ilişkin kesin kayıt peşinat ödemesi ile gerçekleştirilecektir.

Anılan fuara Birliğimiz organizasyonunda iştirak etmek isteyen firmaların http://fuarbasvurulari.egeliihracatcilar.com/default.asp?FuarId=10841C4458 linkinde yer alan başvuru formunu doldurmaları ve aşağıda belirtilen hesap numaralarına, talep edilen m2 başına 660 $ (örn. 15m2 için 4.950 $) katılım payı peşinatının %50 sinin yatırıldığını gösterir banka dekontu suretinin Ege İhracatçı Birlikleri Maden Şubesine (Tel. (0232) 4886167, E-posta: maden@egebirlik.org.tr) göndermesi gerekmektedir

12

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,

 - Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,

- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,

- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.