2023/95 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2023/95)
        

1.    Tebliğ Değişikliği Hakkında Bilgi;
2.    AB Yeşil Aklamanın Önlenmesi ve Tamir Hakları Mevzuat Taslakları Hakkında Bilgi;

3. TİM Çekya (Prag) Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
4.    Hindistan Pazarına Girişte Yaşanan Dolandırıcılık Faaliyetleri Hakkında Bilgi;
5.    İsrail / Kablo Anti-Damping Önlemi Hakkında Bilgi;
6.    Fruit Attraction 2023 Milli Katılım Duyurusu Hakkında Bilgi;
7.    Israfood 2023 Milli Katılım Fuar Duyurusu Hakkında Bilgi;
8.    BM Güvenlik Konseyi Kararı Hakkında Bilgi;
9.    Africallia Forumu Hakkında Bilgi;
10.    Madagaskar Fuarı Hakkında Bilgi;
11.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

            TEBLİĞ DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığından Bakanlığımıza intikal eden yazıda, İmalatçı ve İhracatçıların C Şekeri Taleplerinin Yurt İçinden Karşılanması Şartları ve Uygulama Esaslarına Dair Tebliğ (Tebliğ No:2018/34)'de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ'in (Tebliğ No:2023/4), 01.04.2023 tarihli ve 32150 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilmekte olup mezkur değişiklik ile "meyveli içecek" ve "meyve aromalı içecek" ürünleri Ek-2 listesinden çıkarılarak tahsis edilecek maksimum %4 şeker oranı ile "meyveli içecek ve/veya meyve aromalı içecekler" olarak Ek-1 listesine ilave edildiği ifade edilmektedir.

2

AB YEŞİL AKLAMANIN ÖNLENMESİ VE TAMİR HAKLARI MEVZUAT TASLAKLARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıları konusu, Döngüsel Ekonomi Eylem Planı kapsamında, Avrupa Komisyonu tarafından 30 Mart 2023 tarihinde açıklanan Sürdürülebilir Ürün İnisiyatifi kapsamında, sürdürülebilir ve döngüsel ürünlere ilişkin AB düzeyinde ortak kurallar getirilmesi amaçlanırken, ürün içeriğine ilişkin doğru bilgilerin tüketiciye sağlanması ve yeşil aklamanın (green washing) önlenmesinin amaçlandığı aktarılmıştır.

Bu çerçevede, Komisyon tarafından Yeşil Dönüşümde Tüketicinin Güçlenmesine Yönelik Bir Direktif taslağı açıklanmış olup, taslak kapsamında tüketicilerin satın alacakları ürünün çevresel ayak izine, dayanıklılığına, tamir edilebilirliğine, geri dönüştürülebilirliğine ilişkin yeterince bilgilendirilmeleri ve Tüketici Hakları Direktifi ile Haksız Rekabet Direktifinin revize edilmesinin teklif edildiği belirtilmektedir.

Bahse konu yazıda devamla, Avrupa Komisyonu tarafından 2020 yılında yapılan bir çalışmaya göre, AB pazarında bulunan ürünlerde bulunan çevresel beyanların %53,3'ünün belirsiz, dayanaksız ve yanlış yönlendirici olduğu tespit edilmiştir. Gönüllülük esasında ürünlere koyulan çevresel beyanlara ilişkin AB düzeyinde kural bulunmaması yeşil aklamaya sebep olarak tüketicileri yanıltmakta ve gerçekten sürdürülebilir ürünler açısından dezavantaj doğurduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, çevresel beyanların ispatlanmasına ve tebliğine ilişkin olarak Avrupa Komisyonu tarafından 22 Mart 2023 tarihinde Yeşil Beyanlar Direktifi Taslağı (Directive on Substantiation and Communication of Explicit Environmental Claims- Green Claims Directive) yayımlanmıştır.

Taslak kapsamında eko-etiket, organik gıda gibi AB mevzuatı ile düzenlenenler haricinde düzenlenmeyen alanlarda yer alan gönüllü beyanların ispatlanması ve tebliğine yönelik asgari gereklilikler getirilmekte olup, beyanların 'geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiş tişört', '%30'u geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiş ambalaj' gibi daha spesifik olarak ifade edilmesinin gerekeceği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, yeşil beyanların ispatlanabilmesine için beyanın bilimsel ve teknik bilgiye dayanması; yaşam döngüsü analizi kapsamında ürün performansına ve diğer alanlara etkilerinin gösterilmesi; bir mevzuatın zorunlu gerekliliği olmadığının gösterilmesi; ürünü diğer ürünlere göre çevresel olarak daha iyi yaptığının kanıtlanması; sera gazı emisyonlarındaki azalmayı şeffaf bir şekilde raporlaması; doğru birincil ve ikincil bilgiye dayanması gibi gereklilikler getirirken, yeşil beyanların tebliğinde geniş kapsamlı tebliğlerden kaçınılması, gerekli durumlarda tüketicilerin ürün kullanımı ile nasıl bir çevresel fayda oluşturduğunun açıklanması, beyana ilişkin tüm doğrulayıcı belgelerin sağlanması gibi kriterler getirildiği aktarılmaktadır.

Ayrıca, hâlihazırda 230 farklı çevresel etiket olduğu göz önüne alınarak, taslak kapsamında tüketici açısından kafa karışıklığının önlenmesi amacıyla fazla etiket çeşidinin önüne geçilecek, AB düzeyinde belirlenenler hariç ulusal düzeyde yeni etiketleme getirilmesi yasaklanacak, yeni getirilecek özel etiketler ise ancak mevcut etiketlerin gerekli ihtiyacı karşılamadığının ispatlanması ile ön-onay sürecinden geçmeleri durumunda kullanılabilecektir.

Buna ek olarak, Komisyon tarafından açıklanan Ürünlerin Tamirine İlişkin Ortak Kurallar Direktifi (Directive on Common Rules Promoting the Repair of Goods) taslağı ile elektrik süpürgeleri, tablet ve akıllı telefonlar gibi ürünlerin yasal garanti kapsamında daha maliyetli olmadığı sürece yenilenmek yerine tamir edilmesi zorunlu hale gelirken, garanti süresi geçtikten sonra tüketicilerin ucuz ve kolay tamir imkânlarına ulaşmalarını sağlayacak kurallar önerilmiştir. Bu çerçevede,

- Ürünlerini tamir etmek isteyen üreticilerin kolaylıkla ilgiliye ulaşmalarının sağlanması, üreticilerin sürdürülebilir iş modelleri geliştirmeye teşvik edilmesi,

- Tüketicilerin kendi tamir etmeleri gereken ürünlere ilişkin önceden bilgilendirilmeleri,

- Çevrimiçi tamir platformu ile tüketiciler ve tamircilerin eşleşmesinin sağlanması,

- Tüketicilerin tamir koşullarına ve fiyatların ilişkin karşılaştırma yapabilmesi için Avrupa Tamir Bilgi Formu kurulması,

- Tamir hizmetleri için AB kalite standardı belirlenmesi gibi öneriler getirilmiştir.

Ek: Detaylı Bilgi

3

            TİM ÇEKYA (PRAG) TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM organizasyonu ile 30 Mayıs – 2 Haziran 2023 tarihleri arasında Çekya'ya yönelik Elektrik-Elektronik, Makine ve Aksamları, Otomotiv, Kimyevi Maddeler, Çelik, Mobilya ve Ev Tekstili başta olmak üzere tüm sektörlerimizin katılımına açık genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Prag şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Çekya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
 

Bahse konu heyetimize başvuru için son tarih 14 Nisan 2023 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar TİM Firma Kayıt Formu - Czech Republic (Prague) Trade Delegation (tim.org.tr) internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen firmalarımız için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer ve B2B toplantı için tercüman giderlerinden oluşan katılım bedeli 25.000-TL'dir. Eşleştirme firması tarafından ön değerlendirme yapılan ve katılımı uygun görülen firmalarımıza konuya ilişkin bilgilendirme e-posta aracılığıyla yapılacaktır. Ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalarımız için heyete katılımları ödeme dekontlarının Meclisimize savasozgur@tim.org.tr ulaşmasıyla kesinleşecektir.

Ek: Çekya (Prag) Ticaret Heyeti Taslak Programı

4

            HİNDİSTAN PAZARINA GİRİŞTE YAŞANAN DOLANDIRICILIK FAALİYETLERİ HAKKINDA BİLGİ;

Yeni Delhi Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda başta kimya ve kozmetik sektörü olmak üzere muhtelif sektörlerdeki ihracatçı firmalar tarafından, Hindistan'da faaliyet gösteren, aralarında Vidira Concept Private Limited ve Sphinx Trading Company ünvanlı şirketlerin de olduğu bazı şirketlerin ürünlerinin ithalatı için Hindistan pazarına giriş aşamasında gerekli olan kayıt işlem prosedür ücreti ve harçlarına yönelik olarak Türk firmalardan ithalat işlemi öncesi ödeme talep ettiği ancak şikayette bulunan Türk firmaları tarafından sipariş öncesinde ürün belgelendirme hizmetine ilişkin bedelin kendilerine ödenmesinden sonra ilgili Hindistan makamları nezdinde herhangi bir kayıt başvuru işlemi yapılmadığı gibi ilgili firmaların yetkililerine de ulaşılamadığına yönelik Yeni Delhi Ticaret Müşavirliğine dolandırıcılık faaliyetlerine ilişkin şikayet başvurusunda bulunulduğu bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Yeni Delhi Ticaret Müşavirliği tarafından ithal ürünlerin Hindistan'a girişinde sertifika ve kayıt işlemlerine ilişkin süreci yürütmekle yetkili olan Bureau of Indian Standards (BIS) Kurumu ile gerçekleştirilen görüşme neticesinde,

- BIS tarafından Hint standartlarına uygunluk zorunluluğunun yalnızca Kurumun https://www.bis.gov.in/product-certification/products-under-compulsory-certification/ bağlantı adresinde listelenen ürünler için geçerli olduğu,

- Bu ürünler kapsamında ilgili uygunluğun alınması için üretici firma tarafından doğrudan ve yalnızca BIS'e başvuru yapılması gerektiği,

- Bahse konu uygunluğun (https://www.bis.gov.in/ sitesinde detaylı prosedürler bulunmaktadır.) yalnızca BIS tarafından yapılan denetimle verilmekte olduğu,

- Ülkemizde veya başka bir ülkede bulunan kurum/kuruluş/şirketlerce ilgili denetim/onay işlemi yapılmadığı bilgisine ulaşılmıştır.

Yazıda devamla ihracatçı firmalarımızın adı geçen firmalar ile benzer argümanlarla Hindistan pazarına girişte ithalatta standartlara uyum kayıt işlemi yapılması gerektiğini öne sürerek ve bu yönde gerçekleştirilecek işlemler için ücret talep edebilecek Hindistan firmalarına karşı uyarılması gerektiği ifade edilmektedir.

5

İSRAİL / KABLO ANTİ-DAMPİNG ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; bilindiği üzere, İsrail tarafından ülkemiz menşeli alçak gerilim bakır kablo (İsrail gümrük tarife cetveline göre 8544.49.90 kodlu) ithalatına karşı 1 Nisan 2019 tarihinden beri uygulanmakta olan anti-damping önleminin uzatılması talebi kapsamında İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanlığınca bir gözden geçirme soruşturması yürütülmektedir.

Söz konusu soruşturma kapsamında İsrail tarafınca 29 Mart 2023 tarihli bildirim (Ek 1) ile İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı'nca alınan Nihai Karar (Ek 2) ve Danışma Kurulu Tavsiyeleri (Ek 3) iletilmiştir. Söz konusu Karar metninin gayriresmî özet çevirisinden (Ek 4); firmalarımız için %9,3 ve %14,5 oranlarında uygulanmakta olan önlem oranlarının, %1,6 ila %14,5 arasında değişen oranlara revize edilmek suretiyle 5 yıl daha uygulanmaya devam edeceği, bununla birlikte önlemin başlangıcından iki yıl sonra konunun tekrar inceleneceği belirtilmektedir.

Ek: Nihai Karar ve Gayri Resmi Tercüme

6

            FRUİT ATTRACTİON 2023 MİLLİ KATILIM DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

Akdeniz İhracatçıları Birliğinden gelen yazıda; 3-5 Ekim 2023 tarihleri arasında Madrid/ İspanya'da düzenlenecek olan FRUIT ATTRACTION Uluslararası Meyve, Sebze Ticaret Fuarı'na Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından Türkiye milli katılımı yapılması planlanmaktadır. Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 02.05.2023 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.

Online Başvuru Formu: Fruit Attraction 2023 Online Başvuru Formu

Katılım Bedeli: Tahmini 625 € /m2 (nakliyesiz)

Katılım bedeline dahil olan hizmetler;

 -Yer kirası,

 -Özel stant konstrüksiyonu,

 -Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

 -Kataloğa giriş bedeli,

 -Elektrik ve internet bağlantısı,

 -Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma

 -Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez )

Fuarda yaş meyve sebze, kuru meyveler-sebzeler, organik ürünler, dondurulmuş meyve sebze, kabuklu meyveler, baharatlar, şifalı otlar, taze kesilmiş-hazır taze ürünler, çiçekler, canlı bitkiler sergilenmektedir.

Bu sene 15.si düzenlenecek olan fuara 58.000 m2 alanda 2022 yılında 57 ülkeden yaklaşık 1800 katılımcı firma katılmış ve söz konusu fuar, 137 ülkeden 90.000 üzerinde yerli ve yabancı profesyonel ziyaretçi tarafından ziyaret edilmiştir.

Fuarın milli katılımının, “5973 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 452.000 Türk Lirası'na kadar desteklenecektir.

EK: Katılım Şartları

7

            ISRAFOOD 2023 MİLLİ KATILIM FUAR DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

Akdeniz İhracatçıları Birliğinden gelen yazıda; 28-30 Kasım 2023 tarihleri arasında Tel Aviv/İsrail'de düzenlenecek olan “Israfood Fuarı”nın Türkiye milli katılımı Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

 Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 19.04.2023 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Fuar katılım bedelininin ödemesinin, fuar organizasyonunun kesinleşmesi sonrasında tarafınıza verilecek bilgiye istinaden en geç 27.04.2023 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

Anılan ödeme Akdeniz İhracatçı Birlikleri Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi TR40 0001 5001 5804 8000 9271 41 no'lu ABD Doları hesabına toplam katılım bedelinin %50'si olarak ödenecek olup, toplam tutarın geri kalan kısmı için ödeme tarihi ise tarafınıza ayrıca bildirilecektir.

Online Başvuru Formu: Israfood 2023 Başvuru Formu

Katılım Bedeli: Tahmini 700 USD /m2 (nakliyesiz fiyat)  Katılım bedeline;

• Yer kirası,

• Özel stant konstrüksiyonu,

• Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

• Fuar basılı ve online kataloğunda yer alma

• Reklam, tanıtım hizmetleri

• M2 baz alınarak ücretsiz fuar giriş kartı

• Elektrik ve internet bağlantısı,

• Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma

• Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez ) hizmetleri dahildir.

Fuarın milli katılımının, “5973 sayılı Karar” çerçevesinde T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle metrekare başına belirlenecek birim fiyat üzerinden T.C. Ticaret Bakanlığınca desteklenecektir.

Ek: Ödeme Bilgileri ve Katılım Şartları

8

BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Dışişleri Bakanlığının yazısına atfen; T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, BM Güvenlik Konseyi'nin 1518 (2003) sayılı kararı uyarınca teşkil edilen Irak Yaptırımlar Komitesi tarafından yaptırımlar listesinde yapılan son güncellemeyle bilgileri bir örneği ekli bildirimde yer alan kayıtlı kişinin 27 Mart 2023 tarihi itibarıyla yaptırım listesinden çıkarıldığı belirtilmektedir.

Ek: Bildirim

9

AFRİCALLİA FORUMU HAKKINDA BİLGİ;

T.C Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Vagadugu Büyükelçiliğimizin yazısına atıfla, AFRICALLIA 2022 Forumu'nun 24-26 Mayıs 2023 tarihleri arasında Vagadugu'da gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ve söz konusu Forumla KOBİ'lerin bir araya getirilerek iş ilişkileri kurmaları için fırsatlar sunulmasının amaçlandığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, bahse konu Foruma 26 Afrika ülkesinden ve dünyanın geri kalanından halihazırda 550'den fazla katılım kaydının yapılmış olduğu, Forum marjında düzenlenecek yarışmada en yenilikçi beş projenin ödüllendirileceği (birinciye 10, ikinciye 7, üçüncüye 5, dördüncüye 3 ve beşinciye ise 2 milyon CFA ödül) ve kayıtların internet üzerinden (https://www.africallia.com ) 14 Nisan 2023 tarihine kadar yapılabileceği bildirilmektedir.

10

MADAGASKAR FUARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Antananarivo Büyükelçiliğimiz tarafından iletilen bir yazıya atıfla, Madagaskar II. Uluslararası Ekonomik Aktörler Fuarı'nın (Salon International des Acteurs Economiques) 1-4 Haziran 2023 tarihleri arasında Antananarivo'da düzenlenmesinin öngörüldüğü, anılan fuarın birçok ulusal ve uluslararası şirkete mal ve hizmetlerini tanıtma fırsatı vereceği, katılımcı iki yüzden fazla özel sektör temsilcisinin B2B formatında çevrimiçi oturumlar gerçekleştirmelerine ve bu vesileyle yeni iş imkânlarının sağlanmasına imkân tanıyacağı bildirilmektedir.

Etkinliğe ilişkin yapılan araştırmada, bahse konu fuarın ticaret, tarım ve gıda, kâğıt ve baskı, bankacılık ve sigorta, yapı ve inşaat malzemeleri, kimyasallar, elektrik- elektronik, iletişim ve multimedya, eğitim ve danışmanlık, makine, otomotiv ekipmanları, tekstil, giyim ve ayakkabı, sanat ve el işçiliği, ilaç endüstrisi, ulaştırma ve lojistik, gümrük ve transit, sürdürülebilir ekonomi ve sanayi, teknoloji sektörlerini kapsadığı ifade edilmiştir.

11

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.