2023/112 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2023/112)        

1.    Irak'a Meyve Suyu ve Meşrubat İhracatı Hakkında Bilgi;
2.    Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Uygulamaları Hakkında Bilgi;
3.    Güvenli Ürün Danışma Ofisi Hakkında Bilgi;
4.    Kozmetik Ürünler Yönetmeliği Hakkında Bilgi;
5.    İhale ve Proje Çağrıları Hakkında Bilgi;
6.    Foodex Japan 2024 Milli Katılım Organizasyonu Hakkında Bilgi;
7.    II. Bansko Zirvesi Hakkında Bilgi;
8.    Arjantin'de Hizmet İthalatı, Navlun ve Faiz Ödemelerine İlişkin Tedbirler Hakkında Bilgi;
9.    Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin ve Florlu Sera Gazlarının İhracına İlişkin Tebliğ Hakkında Bilgi;
10.    Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler- Çin Halk Cumhuriyeti Hakkında Bilgi;
11.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

            IRAK'A MEYVE SUYU VE MEŞRUBAT İHRACATI HAKKINDA BİLGİ;

Bağdat Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıda, Irak Maliye Bakanlığı Gümrükler Genel Komisyonu, Gümrük Müdürlükleri'ne gönderdiği bir örneği ekte yer alan 08/05/2023 tarihli ve 2312/58 sayılı yazısıyla; ilgili Konsey kararına atıfla meyve suyu ve meşrubat ürünlerinin ithalatının yasaklanmasına ilişkin kararın, Irak Hükümeti tarafından özel ve kamu sektörlerinde yerel yatırımı teşvik etmeye ve yerel üretimi korumaya yönelik alındığı ve söz konusu kararın yalnızca Suudi Arabistan menşeli ürünleri değil tüm menşeleri kapsadığı ifade edilmektedir.

Yazının devamında, her ne kadar bahse konu kararda ithalat yasağının meyve suyu ve meşrubat ürünlerine ilişkin olduğu ifade edilse de, konuya ilişkin olarak Irak Gümrükler Genel Komisyonu yetkilileri ile yapılan görüşmede; söz konusu yasak kararının dondurma ürünlerini de kapsadığı şifahi olarak ifade edildiği, bu sebeple, Iraklı kamu kurum ve kuruluşlarından sürece ilişkin net ve sağlıklı bilgi temin edilmesinde sıkıntılarla karşılaşıldığı, ilgili mevzuat ve idari kararlar ile fiili uygulamalar arasında farklılıklar yaşanabildiği göz önüne alındığında, ilgili sektörlerdeki ihracatçı firmalarımızın sevkiyattan önce yerel distribütör veya ortakları ile irtibat halinde olmasında fayda görüldüğü ifade edilmektedir.

Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Irak Merkezi Hükümeti (IMH) arasında ticaret alanında teknik mevzuat ve uygulamalara ilişkin farklılıklar olduğu, bu kapsamda yukarıda bahsedilen karara ilişkin olarak da farklı uygulamaların olabileceğinin değerlendirildiği belirtilmektedir.

Ek: Yasak Kararı ve Tercümesi

2

            TARIM ÜRÜNLERİNE İLİŞKİN DİR UYGULAMALARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakabnlığından gelen yazıda; tarım ürünleri ihracatı öngören dahilde işleme izin belgesi (DİİB) düzenlenmesinde uyulacak esaslar, İhracat: 2016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi ile belirlenmektedir.

Mezkur Genelge'de 09/05/2023 tarihli Makam Onayından itibaren düzenlenecek DİİB'lerde geçerli olmak üzere muhtelif değişikliklere gidilmiş olup söz konusu değişikliklerin derç edildiği Genelge metnine, Bakanlığımız internet sitesinin İhracat Mevzuatı bölümünden https://ticaret.gov.tr/ihracat/mevzuat/dahilde-isleme-rejimi erişim sağlanabilmektedir.

3

GÜVENLİ ÜRÜN DANIŞMA OFİSİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; 1 Ocak 2023 – 30 Haziran 2023 tarihlerini kapsayan Cumhurbaşkanlığı 2023/1-VIII.180 Günlük İcraat Programı'na, “İlgili sektörlerin ürün güvenliği mevzuatına uygun faaliyet göstermesinin desteklenmesi amacıyla Güvenli Ürün Danışma Ofisleri oluşturulması” eylemi eklenmiştir. Program'da belirlenen hedef doğrultusunda; Ürün Güvenliği Denetimleri Müdürlükleri bünyesinde Güvenli Ürün Danışma Ofisleri oluşturularak tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, deterjan, emzik, biberon, çocuk bakım ürünleri başta olmak üzere Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan ürün gruplarına yönelik ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firmalara teknik mevzuata uyum konusunda destek verilmesi amaçlanmaktadır.

Söz konusu eylem ile 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu'nun 16 ncı maddesindeki “(9) Yetkili kuruluş, gerektiğinde bu Kanun kapsamına giren konulara ilişkin şikâyetlerin ulaştırılabileceği veya bilgi alınabilecek ürün güvenliği yardım masası oluşturur ve bu birimin görev alanına giren konular ile irtibat bilgilerini uygun bir şekilde duyurur.” hükmü doğrultusunda ilgili tarafların bilgilendirilmesini sağlayacak mekanizma oluşturulmuş olacaktır. Anılan eyleme yönelik çalışmaların sürdürülmesiyle birlikte; piyasaya arz edilen ürünlerin güvenli olmasının sağlanması, tüketicilerin daha etkin korunması, ürün güvenliği alanında farkındalığın artması, özellikle imalatçı ve ihracatçılar açısından yerli üretimin desteklenmesi ve katma değerli ürün ihracatında artış sağlanması hedeflenmektedir.

Bu kapsamda, Bölge Müdürlüğümüze bağlı Trabzon Ürün Güvenliği Denetimleri Müdürlüğü bünyesinde “Güvenli Ürün Danışma Ofisi “kurulmuş olup, söz konusu Ofise ait iletişim bilgileri (Ek-1) iletilmektedir. Bununla birlikte, Bakanlığımızın yetkisinde bulunan ürün grubu listesi (Ek-2) ilişikte yer almaktadır.

Ekler: 1- Ofis İletişim Bilgileri

           2- Ürün Grubu Listesi

 

4

            KOZMETİK ÜRÜNLER YÖNETMELİĞİ HAKKINDA BİLGİ;

08.05.2023 tarihli 32184 mükerrer sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren;” Kozmetik Ürünler Yönetmeliğine” https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230508M1-1.htm internet bağlantısı üzerinden erişim sağlanabilmektedir.

5

            İHALE VE PROJE ÇAĞRILARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, Antananarivo Ticaret Müşavirliğinden alınan yazıya atıfla, Madagaskar'da gerçekleştirilen ve bazı bölgelerin rehabilitasyonunu amaçlayan MIONJO Projesi kapsamındaki ihale ve Komorlar Birliğinde Dünya Bankası tarafından finanse edilen proje kapsamında yapılacak alımlara ilişkin teklif çağrısı hakkında bilgi iletilmiş olup söz konusu ihale ve alımlara ilişkin bilgiler ekte yer almaktadır.

Ek: İhale ve Proje Çağrısı

6

            FOODEX JAPAN 2024 MİLLİ KATILIM

ORGANİZASYONU HAKKINDA BİLGİ;

Ege İhracatçıları Birliğinden gelen yazıda; Japonya/Tokyo'da 5-8 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan “Foodex Japan 2024-49. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı”nın Türkiye milli katılım organizasyonu EİB tarafından gerçekleştirilecektir.

Gıda ihtiyacının sadece %40'ını kendisi karşılayabilen ve bu nedenle yılda yaklaşık 65 milyar $ değerinde gıda ithalatı yapan 126 milyon nüfuslu Japonya'da düzenlenen Fuar aynı zamanda, bölgedeki diğer ülkelerin gıda pazarına da hitap eden bir özellik taşımaktadır. Sözkonusu fuara, 2023 yılında 60 ülkeden 976'sı Japon, 1.586'sı yabancı olmak üzere 2.562 firma katılmış ve ziyaretçi sayısı 73.789 olarak gerçekleşmiştir. (http://www.jma.or.jp/foodex/en/).

Duyuruya Detayları

7

II. BANSKO ZİRVESİ HAKKINDA BİLGİ;

Sofya Ticaret Müşavirliğimiz tarafından iletilen bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, geçtiğimiz yıl Müşavirliğimizin desteğiyle Bulgaristan Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BULTİŞAD) organizasyonunda Bulgaristan'ın Bansko şehrinde “I. Bansko Zirvesi” nin gerçekleştirildiği bilgisi verilerek bu defa BULTİŞAD'dan alınan bir yazıya atfen Bulgaristan Yatırım Ajansı ile KOBİ Destek ve Tanıtım Ajansının katkıları ile 9-10 Haziran 2023 tarihlerinde “II. Bansko Zirvesi” nin gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilmiş olup bu

kapsamda ülkemizin ihracatta rekabetçi olduğu sektörlerde faaliyet gösteren firmalara duyuru yapılması hususunda Müşavirliğimizden destek talep edildiği ifade edilmiştir.

Yazıda devamla; geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve iki ülkeden 100'den fazla firmanın katılım sağladığı program kapsamında başarılı eşleştirmeler gerçekleştirildiği ve geçen süre zarfında Zirve'nin “Made In Türkiye” imajına pozitif katkı sağlayarak olumlu geri dönüşler alındığının müşahede edildiği, bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek Zirve'nin ekte yer alan program taslağının Bulgar firmalar tarafından Müşavirliğimize iletilen taleplerin yoğun olduğu “otomotiv yedek parçaları, inşaat ve yapı malzemeleri, metal, makina, kağıt, mobilya, enerji, ambalaj, gıda, IT, danışmanlık, tekstil, sağlık, kimya-kozmetik, plastik eşya, iklimlendirme, turizm” sektörleri çerçevesinde hazırlandığı ifade edilmiştir.

EK: II. Bansko Zirvesi_Ek_II. Bansko Zirvesi Taslak Program

8

            ARJANTİN'DE HİZMET İTHALATI, NAVLUN VE FAİZ ÖDEMELERİNE İLİŞKİN TEDBİRLER HAKKINDA BİLGİ;

T.C.Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Buenos Aires Ticaret Müşavirliğimiz tarafından iletilen bir yazıya atıfla, Arjantin'de yaşanan ekonomik istikrarsızlık ve döviz rezervi sorunları nedeniyle, ikili ticaretimizi olumsuz etkileyen, ithalat sistemi ve ithalat bedellerinin ödenmesine ilişkin kurallar hakkında bilgilendirme yapıldığı ifade edilerek bu defa, Arjantin Merkez Bankası'nın 26 Nisan 2023 tarihli ve 35157 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 20 Nisan 2023 tarihli ve 2023/7746 sayılı Kararı kapsamında bilgi verilmektedir.

Söz konusu Karar çerçevesinde; Arjantin Merkez Bankası tarafından profesyonel hizmet ithalatı ve navlun ödemelerinin finansmanına ilişkin yeni tedbirler alındığı ve şirketler arası borçların faiz ödemeleri için Merkez Bankasından onay alınması koşulunun getirildiği ifade edilerek, yılsonuna kadar yaklaşık 2 milyar ABD Doları tutarındaki ödemenin erteleneceği bilgisi verilmektedir. Bu kapsamda:

 1- 31 Aralık 2023 tarihine kadar, mal ve hizmet ithalatına ilişkin ticari borç ve/veya yurtdışından temin edilen finansal kredilere ilişkin faiz ödemelerine yönelik döviz piyasasına erişim için Merkez Bankasının onayının gerekli olduğu, söz konusu onayın yerel finansal kuruluşların faaliyetleri için gerekmekte olduğu,

 2- Netflix, Spotify ve Youtube gibi eğlence platformlarına yönelik ödemelerde ilave vergiler (%75'e varan) alındığından bu gibi platformların uygulama dışında olduğu,

 3- “Araştırma ve Geliştirme Hizmetleri”, “Hukuk, Muhasebe ve Yönetim Hizmetleri”, “Reklam Hizmetleri, Pazar Araştırması ve Kamuoyu Araştırmaları”, “Mimari, Mühendislik ve Diğer Teknik Hizmetler” ve “Diğer Ticari Hizmetler” e ilişkin ödemelerin, SIRASE (Arjantin Hizmet İthalatı Bedellerinin Ödenmesine İlişkin Sistem-Hizmet İthalatı için izin belgesi, geçerliliği 90 gün, inceleme süresi 60 gündür) belgesinin alınmasından 60 gün sonra yapılacağı, ödemenin 60 günden önce yapılabilmesi için şirketlerin Arjantin Merkez Bankası'ndan onay alması gerekmekte olduğu, söz konu ön onay gerekliliğinin aşağıdaki durumlarda aranmayacağı;

a) Şirket ödemeyi hesabında bulunan döviz ile yapacak ise,

b) Şirket aynı anda yurtdışından yeni bir finansal borcu üstlenmiş ve bu borcun ödemesinin tamamı 60 günden uzun ise,

 c) Şirketin hizmet ithalatının finansmanı için sağladığı fon, yerel bir finansal kuruluş tarafından verilmekteyse (ve bu fon yerel finansal kuruluş tarafından yabancı bir ticari kredi hattından karşılandıysa) ve bu finansmanın tamamı 60 günden uzun vadeli ise,

4- “Navlun hizmetleri” ve “Diğer ulaşım hizmetleri”ne ilişkin ödemelerin, hizmetin tamamlanmasından 90 gün sonra yapılacağı,

 5- Menkul kıymetler ürünlerine ilişkin döviz ödemelerinin ise 180 gün sonra yapılacağı, bu ürünlerin Arjantin hukukuna tabi olması durumunda ödemelerin 90 gün sonra gerçekleştirileceği, belirtilmektedir.

 Diğer taraftan, Arjantin Merkez Bankası'nın, serbest döviz kurundaki (blue dollar) ani ve hızlı yükselişe neden olan ciddi bir rezerv sorunu ile mücadele etmekte olduğu ayrıca, ülke tarihinde yaşanan en ciddi kuraklık nedeniyle tarımsal üretimdeki düşüş çerçevesinde ülke ihracatının gelirlerinde azalma olduğu vurgulanarak, Arjantin Hükümeti tarafından döviz talebinin kontrol altına alınması ve sınırlandırılması, yurtdışına para çıkışının engellenmesi, ödemelerin ertelenerek rezervlerin pozitif seviyede tutulmasının amaçlandığı ifade edilmektedir.

 Söz konusu Karara, https://www.bcra.gob.ar/Noticias/nuevo-esquema-pago-serviciosfletes.asp  ; https://www.bcra.gob.ar/Pdfs/comytexord/A7746.pdf  bağlantılarından erişilmesinin mümkün olduğu belirtilerek Arjantinli ithalatçı firmaların Arjantin makamlarından ithalat lisansı temin etmekte zorlandıklarından bahisle lisansların temininin 90 gün veya daha uzun sürebildiği, ihracatçı firmalarımızın anılan lisansların temin edilmesinden sonra ürünlerini sevk etmelerinin ilave maddi ve zaman kayıplarının önüne geçilmesi bakımından önem taşıdığı vurgulamaktadır.

Yazıda devamla; firmalarımızın Arjantin makamlarından gerekli ithalat izinlerini alabilmeleri için Müşavirliğimizce gerekli her türlü girişimde bulunulmakta olduğu, içinde bulunduğumuz yılın Ekim ayında gerçekleştirilecek seçimlere kadar ülkenin mevcut ithalat politikalarında büyük bir değişim öngörülmediği ifade edilmektedir.

İlave olarak, Arjantin Ekonomi Bakanlığı ve Çin Halk Cumhuriyeti Buenos Aires Büyükelçiliği tarafından 26 Nisan 2023 tarihinde yapılan ortak basın açıklamasında, Arjantin ile Çin arasındaki SWAP Anlaşması çerçevesinde, ticari ödemelerde Yuan kullanılacağı, uygulamanın ithalat sürecini hızlandıracağı, gelecek ay için 1 milyar ABD Doları civarında bir ithalat hacmi için Dolar yerine Yuan kullanılacağı, bunun Arjantin'in net rezervlerini olumlu bir şekilde etkileyeceği ve Arjantin'e alan açacağı belirtilmektedir.

9

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN VE FLORLU SERA GAZLARININ İHRACINA İLİŞKİN TEBLİĞ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, ozon tabakasını incelten madde ve bu maddeleri içeren ürünlerin ihracatına ilişkin usul ve esasların, ülkemizin de taraf olduğu Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana Sözleşmesi ile Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü ve değişikleri doğrultusunda Ticaret Bakanlığınca 24/1/2014 tarihli ve 28892 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İhracına İlişkin Tebliğ (İhracat: 2014/1)” ile düzenlenmekte olduğu aktarılmaktadır.

Ülkemizin taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü kapsamında yer alan florlu sera gazlarının salınımını kontrol altına almak üzere florlu sera gazları ve diğer florlu maddelerin yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemeleri teminen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan “Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik”, Avrupa Birliği Müktesebatına uyum sağlanması açısından revize edilerek 29/06/2022 tarihli ve 31881 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.

Söz konusu Yönetmeliğin florlu sera gazlarının ithalatı prosedürleri ve ithalat denetimlerinin yanı sıra ihracatına ilişkin hükümler de içermesi nedeniyle "Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İhracına İlişkin Tebliğ"de (İhracat: 2014/1) değişiklik yapılması ihtiyacına binaen "Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin ve Florlu Sera Gazlarının İhracına İlişkin Tebliğ (İhracat: 2023/4)" 28 Nisan 2023 tarihli ve 32174 Mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup söz konusu Tebliğ'e https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/04/20230428-5.htm adresinden ulaşılabilmektedir.

10

TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE SEKTÖREL ELEKTRONİK SOHBETLER- ÇİN HALK CUMHURİYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler-Çin Halk Cumhuriyeti: Gıda ve Bilişim” e-sohbet etkinliğimiz 16 Mayıs 2023 Salı günü 10.30-12.00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir. İlgili sohbet toplantısına Video Konferans Takvimi (ticaret.gov.tr) internet bağlantısı üzerinden başvurulabilmektedir.

11

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.