2022/302 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2022/302)


1.    Meksika Genel Nitelikli Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
2.    Tayland Genel Nitelikli Ticaret Heyeti 19-23 Şubat 2023 Hakkında Bilgi;
3.    Avustralya Genel Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
4.    Rusya Federasyonu -Muhtelif Gübre Ürünlerinde İhracat Vergileri Hakkında Bilgi;
5.    AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması ve Emisyon Ticaret Sistemi Hakkında Bilgi;
6.    AB Kontrol Sıklıkları Hakkında Bilgi;
7.    Azerbaycan “Port Bonded Services” Tanıtımı Hakkında Bilgi;
8.    Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler- Gabon Hakkında Bilgi;
9.    MACFRUT 2023 İtalya Fuarı Milli Katılım Duyurusu Hakkında Bilgi;
10.    Fas Süt ve Tarım Ürünleri Federasyonunun Ortak Arayışı Hakkında Bilgi;
11.    Uzaktan Eğitim Programları Hakkında Bilgi;
12.    Giftshow Fuarı Tokyo Hakkında Bilgi;
13.    Fuar Duyurusu (Pakistan Uluslararası Denizcilik Fuarı) Hakkında Bilgi;
14.    CPMA Toronto Sektörel Ticaret Heyeti 2023 Hakkında Bilgi;
15.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

MEKSİKA GENEL NİTELİKLİ TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliğinden gelen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu, İMMİB Genel Sekreterliği organizasyonunda, Bakanlıkları Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında potansiyel pazar niteliğindeki ülkelere yönelik ihracatımızda artış sağlanması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı amacıyla, 20-23 Şubat 2023 tarihleri arasında, Meksika'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup Meksiko şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Meksika'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Bahse konu ticaret heyetine başvuru için son tarih 6 Ocak 2023 Cuma günü mesai saati bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/mexico-2023/company/register  internet adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen firmalarımız için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer ve tercüman giderlerinden oluşan katılım bedeli 27.000 TL olarak belirlenmiştir. Eşleştirme çalışması kapsamında ön değerlendirme yapılan ve katılımı uygun görülen firmalarımıza konuya ilişkin bilgilendirme e-posta aracılığıyla yapılacaktır.

 Ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalarımız için heyete katılımları ödeme dekontlarının İMMİB Genel Sekreterliğine (selim.sahin@immib.org.tr ) ulaşmasıyla kesinleşecektir.

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Ali KALDIRIMCI

0 212 454 00 10 / ali.kaldirimci@immib.org.tr

Selim ŞAHİN

0 212 454 08 51 / selim.sahin@immib.org.tr

Ön Başvuru Kayıt Formu

https://delegations.tim.org.tr/event/mexico-2023/company/registe

Ek: Heyet Bilgileri

2

TAYLAND GENEL NİTELİKLİ TİCARET HEYETİ 19-23 ŞUBAT 2023 HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri organizasyonu ile 19 – 23 Şubat 2023 tarihleri arasında Tayland'a yönelik tüm sektörleri kapsayan Genel Nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, (gıda ve gıda takviyeleri, hububat, kimyasal hammaddeler, tıbbi ilaçlar, elektrik – elektronik, mücevher ve su ürünleri sektörleri önem arz eden sektörlerdir) Bangkok şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Tayland'dan iş insanlarının davet edileceği genel nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

 Bahse konu heyetimize başvuru için son tarih 6 Ocak 2023 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/thailand-bangkok-2023/company/register  internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 22.000-TL tahsil edilecektir.

Heyete katılım, başvuru formlarının firmalarca doldurulması ve ödeme dekontlarının Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin oaib-pr@oaib.org.tr e-posta adresine ulaştırılmasıyla kesinleşecektir.

Ek: Heyet Bilgileri ve Taslak Programı

3

AVUSTRALYA GENEL TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Akdeniz İhracatçıları Birliğinden Gelen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu, AKİB Genel Sekreterliği organizasyonunda, Bakanlığımız Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında potansiyel pazar niteliğindeki ülkelere yönelik ihracatımızda artış sağlanması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı amacıyla, 25 Şubat-05 Mart 2023 tarihleri arasında, Avustralya'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Genel Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup Sidney ve Melburn şehirlerini kapsayacak söz konusu organizasyonda, Avustralya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Bahse konu ticaret heyetine başvuru için son tarih 13 Ocak 2023 Cuma günü mesai saati bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/australia-sydney-melbourne-2023 internet adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen firmalarımız için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer ve tercüman giderlerinden oluşan katılım bedeli 5.000 USD olarak belirlenmiştir. Eşleştirme çalışması kapsamında ön değerlendirme yapılan ve katılımı uygun görülen firmalarımıza konuya ilişkin bilgilendirme e-posta aracılığıyla yapılacaktır.

Ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalarımız için heyete katılımları ödeme dekontlarının AKİB Genel Sekreterliğinin (sanayi@akib.org.tr ) ulaşmasıyla kesinleşecektir.

Ek: Heyet Bilgileri

4

RUSYA FEDERASYONU - MUHTELİF GÜBRE ÜRÜNLERİNDE İHRACAT VERGİLERİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, Rusya Federasyonu'nda yayımlanan ve gayrrresmi İngilizce tercümesiyle birlikte ekte yer alan 30/11/2022 tarihli ve 2188 sayılı Hükümet Kararnamesi marifetiyle, 1 Ocak - 31 Aralık 2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) Rusya Federasyonu'ndan Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri haricindeki üçüncü ülkelere gerçekleştirilecek olan azotlu ve kimyasal gübrelerden 3102, 3103, 3104, 3105 gümrük tarife pozisyonunda olanların ihracatına yönelik yeni bir vergi düzenlemesi ihdas edildiği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, mezkûr ürünlerin ton başına ihraç fiyatının 450 dolar mertebesinin üzerinde tezahür etmesi durumunda, ihraç fiyatının 450 doları aşan kısmına %23,5 oranında ihracat vergisi tatbik edileceği bildirilmektedir.

Ek: Gayri Resmi Tercüme (İng.)

5

AB SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ MEKANİZMASI VE EMİSYON TİCARET SİSTEMİ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığından alınan “AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması ve Emisyon Ticaret Sistemi” konulu yazıda, Avrupa Birliğinin 2019 yılında yayımladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine ulaşılması amacıyla “55'e Uyum (Fit-for-55)” mevzuat paketi altında hazırlanan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) Taslak Tüzüğü üzerinde Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi ve Komisyon arasında sürdürülen üçlü müzakerelerin dördüncüsünün 12 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirildiği aktarılmaktadır. Bu hususta, yayımlanan AB Konseyi ve Parlamento'nun resmi basın bildirileri (EK-1, EK-2) ile SKDM ve AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) revizyonuna ilişkin Parlamento raportörleri olan Mohammed Chahim ve Pascal Canfin'in ortak basın açıklaması, üçlü müzakerelerde SKDM mevzuat taslağı üzerinde ön uzlaşının sağlandığına işaret etmektedir.

Buna göre:

- SKDM, 1 Ekim 2023 itibariyle, üç yıllık bir geçiş dönemi uygulaması ile yürürlüğe girecektir. Geçiş döneminde ithalatçıların veri toplama ve ürüne gömülü emisyonları raporlama yükümlülüğü bulunmaktadır. Mohammed Chahim ve Pascal Canfin tarafından yapılan basın açıklamasında ilk etapta yürürlük için 1 Ocak 2023 öngörülmüş olmasına rağmen, bunun teknik olarak mümkün olmadığı; yasal düzenlemenin tamamlanması öncesinde Parlamento Komiteleri ve Genel Kurulu ile COREPER süreçlerinin yürütüleceği ifade edilmiştir.

- SKDM'nin mali yükümlülüklerinin başlayıp, tam olarak uygulamaya girmesi için üç yıllık bir geçişe ihtiyaç olduğu; nitekim bu düzenlemenin dünyada ilk kez AB tarafından getirildiği ancak uygulama için bilgi işlem altyapısının kurulması, ithalatçı ve ihracatçı ülkelerdeki süreçlerin geliştirilmesi gibi ihtiyaçların bulunduğu belirtilmiştir.

- SKDM mevzuatının ürün kapsamı alüminyum, çelik, çimento, elektrik ve gübrenin yanı sıra hidrojeni içerecek şekilde genişletilmiştir. Hidrojenin kapsama alınması ile hâlihazırda AB içinde yapılması teşvik edilen yeşil hidrojen üretimine yönelik yüksek maliyetli yatırımları korumak üzere, gri hidrojen ithalatının karbon ücretine tabi tutularak adil rekabet koşullarının oluşturulması amaçlanmaktadır.

- Ayrıca, SKDM kapsamındaki ürünlerin üretiminde kullanılan girdilerden bir kısmı da kapsama alınmıştır. Bu hususta, Mohammed Chahim tarafından “aglomere edilmiş demir cevherleri (agglomerated iron ores)”; “ferro-manganez (ferro-manganese)”; “ferro-krom (ferro-chromium)”; “ferro-nikel (ferro-nickel)”; “kaolin ve diğer kaolinli killer (kaolin and other caolinic clays)” kapsama alınan girdiler (precursors) olarak sayılmıştır.

- Kapsama ilişkin diğer bir açıklama ise mevzuatın etkisiz kılınmasını (circumvention) önlemek üzere bazı işlenmiş ürünlerin (downstream products) kapsama dâhil edileceği olmuştur. Bu hususta, “vida ve cıvatalar (bolts and screws)” kapsama alınacak ürünlere örnek olarak sayılmaktadır. Ayrıca, SKDM ürünlerini girdi olarak kullanan işlenmiş ürünlerin (downstream products) önümüzdeki dönemde hangi ölçüde kapsama alınacağı konusu, SKDM'nin mali yükümlülükleri başlamadan (geçiş dönemi sona ermeden) 1 yıl önce Komisyon tarafından yapılacak analiz ve değerlendirmeler çerçevesinde gözden geçirilecektir.

Ayrıca, Komisyon tarafından, geçiş dönemi sona ermeden önce SKDM kapsamının organik kimyasallar ve polimerler de dâhil olmak üzere AB ETS kapsamındaki tüm sektörleri 2030 yılına kadar içerecek şekilde genişletilmesi hususunda da bir analiz yapılacaktır.

- Buna ilaveten, dolaylı emisyonların, sınırları iyi çizilmiş bir çerçevede kapsama dâhil edildiği açıklanmıştır. Dolaylı emisyonların hesaplanmasına ilişkin metodoloji halen Komisyon tarafından çalışılacak olup, bu husus geçiş dönemi sonlanmadan gözden geçirmeye tabi olacaktır. Mohammed Chahim, basın açıklaması esnasında, dolaylı emisyonların alüminyum gibi sektörlerde doğrudan emisyonların ötesine geçtiğini ve bunları kapsamayan bir SKDM'nin anlamsız hale geldiğini ifade ederek; dolaylı emisyonların mevzuatın ilk çıktığı aşamada doğru yazımla metne dahil edilmesinin SKDM ile doğru bir mesaj verilmesi açısından önemli olduğuna değinmiştir.

- Mali yükümlülüklerin başlangıcı Komisyon önerisinde 2026 olarak yer almakla birlikte, AB ETS'nin gözden geçirilmesine yönelik devam eden mevzuat çalışmaları kapsamında ücretsiz tahsisatların indirim takvimine göre bu tarih 2027 olarak da değişebilecektir. Ücretsiz tahsisatların indirim takviminin, ETS'nin revizyonu ve Sosyal İklim Fonu'na ilişkin 16-17 Aralık 2022 tarihli üçlü müzakerede sonuçlandırılması hedeflenmektedir.

- 16-17 Aralık 2022 tarihli üçlü müzakerelerde gündeme gelecek ticaretle ilgili bir diğer konu ise AB üretici sektörlerinin talep ettiği, AB ile eşdeğer iklimle mücadele çabası olmayan ülkelere ihracatta destek sağlanması hususudur. Pascal Canfin tarafından, ücretsiz tahsisatların sonlandırılması ile ilişkili olan bu konunun ETS müzakerelerinde ele alındığı ve müzakerelerin uzlaşı ile sonuçlandırılabilmesi açısından kilit önemde bir konu olduğu ifade edilmiştir. Bu hususta Canfin, Parlamento'nun pozisyonunun net olduğunu; SKDM ile paralel olarak, AB endüstrisinin en azından bir kısmı için ihracat desteği mekanizması oluşturulmasının AB'de yeşil teknolojilere yatırım yapılması için elzem olduğunu belirtmiştir. Canfin, AB'de yeşil teknolojilere yatırım yapan firmaların, bu yatırımları sonucunda ilave maliyetlerle karşılaşması ve ürünlerini eşdeğer düzenlemeleri bulunmayan ülkelere ihraç ederken piyasa fiyatları ve rekabetçilik anlamında risklerle karşı karşıya gelmesi durumunda ihracat desteğine tabi olması gerektiğini açıklamış; bunun özellikle ABD'nin Enflasyonu Düşürme Yasası (Inflation Reduction Act-IRA) ile birlikte bir gereklilik haline geldiğine değinmiştir. Gelinen aşamada, AB endüstrileri için bu hususta masaya somut bir çözüm getirme arayışına, daha evvel DTÖ kurallarıyla uyumsuzluk nedeniyle olumsuz yaklaşan Komisyon ve Konsey'in de daha esnek yaklaşmaya başladığının altını çizmiştir.

- Basın açıklaması sırasında gündeme gelen, SKDM gelirlerinin ne şekilde kullanılacağı sorusuna, Mohammed Chahim tarafından SKDM gelirlerinin Üye Devletler tarafından tahsil edileceği, SKDM kaynaklı bütçe gelirlerinin bire bir aktarılması söz konusu olmasa da eşdeğer bir miktarın En Az Gelişmiş Ülkelere ve iklim finansmanına yönlendirilmesi yönünde, SKDM mevzuatının dibace kısmına bir hüküm eklendiğini ifade etmiştir. Chahim, Parlamento olarak bunu i) DTÖ kurallarına uyum açısından, mevzuatın amacının bütçeye gelir elde ile etme değil, iklim değişikliği ile ilişkilendirilmesi gerekliliği ii) AB'nin iklim değişikliğinin finansmanı konusunda sorumluluk üstlenmesi açısından önemli gördüklerini belirtmiştir.

- Canfin ve Chahim'in basın açıklaması esnasında sorulan sorulardan birisi de G7 Liderleri tarafından 12 Aralık 2022'de açıklanan G7 Ülkeleri İklim Kulübü'ne ilişkin olarak, bu kulübün üyelerine SKDM'den muafiyet sağlanıp sağlanmayacağı olmuştur (EK-3). Bu hususta, Chahim, uzlaşı sağlanan mevzuat metninde bu hususta hiçbir hüküm olmadığını; SKDM'den etkilenmemenin tek yolunun ülkelerin kendi karbon fiyatlaması (explicit carbon pricing) uygulamalarını getirmesi olduğunu dile getirmiştir.

- SKDM'nin AB'nin ticaret ortaklarını etkilemesinin beklendiği, esasen amacın da bu olduğu; bu yolla diğer ülkelerin iklim çabalarını artırarak benzer sistemleri kurmasının teşvik edildiği Canfin ve Chahim tarafından vurgulanan bir diğer husustur. Chahim, dünyada ilk kez AB tarafından getirilen sınırda karbon düzenlemesi uygulamalarına diğer ülke ve bölgelerin de başvurmamasının düşünülemeyeceğini; bu tarz uygulamaların yaygınlaşması ile güçlenecek iklim değişikliği ile mücadele çabalarının Paris Anlaşması hedeflerinin yakalanması açısından önemli olduğunu eklemiştir.

Ek: Basın Özetleri

6

            AB KONTROL SIKLIKLARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinden alınan bir yazıda; belirli üçüncü ülkelerden belirli ürünlerin Birliğe girişini düzenleyen resmi kontrollerin ve acil durum önlemlerinin geçici olarak artırılmasına ilişkin (AB) 2019/1793 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünün güncellendiği; bu kapsamda 29-30 Kasım 2022 tarihli Bitkiler, Hayvanlar, Gıda ve Yem Bölümü Kontrolleri ve İthalat Koşulları Daimi Komitesinde (The Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed Section Controls and Import Conditions) kabul edilmiş olduğu belirtilmektedir.

Bu çerçevede söz konusu tüzüğün güncellemesiyle,

- Üye Devletler tarafından, (AB) 2019/1793 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünün 5. ve 6. maddeleri uyarınca gerçekleştirilen resmi kontrollerde, Türkiye'den ithal edilen limon ve greyfurt sevkiyatlarında pestisit kalıntılarının kontaminasyonuna ilişkin Birlik mevzuatında öngörülen ilgili gerekliliklere yüksek oranda uyumsuzluk tespit edilmesi nedeniyle Birliğe giren sevkiyatlarda yapılacak kimlik ve fiziki kontrollerin sıklığının %20'den %30'a çıkarılması,

- Üye Devletler tarafından, (AB) 2019/1793 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünün 7. ve 8. Maddeleri uyarınca gerçekleştirilen resmi kontrollerde, Türkiye'den ithal edilen kuru incir ve kuru incirden elde edilen ürünlerde aflatoksin kontaminasyonuna ilişkin Birlik mevzuatında öngörülen ilgili gerekliliklere yüksek oranda uyumsuzluk tespit edilmesi sebebiyle, Birliğe giren sevkiyatlarda yapılacak kimlik ve fiziki kontrollerin sıklığının %30'a çıkarılması,

- Türkiye menşeli susam tohumlarının, olası bir Salmonella kontaminasyonu nedeniyle insan sağlığı için yeni riskler ortaya koymasından dolayı, söz konusu emtianın Birliğe girişinde daha yüksek düzeyde resmi kontrollerin talep edilmesi ve Birliğe giren sevkiyatların kimlik ve fiziksel kontrol sıklığının %20 olarak belirlenerek (AB) 2019/1793 sayılı Uygulama Tüzüğü Ek I'e dahil edilmesi,

- Üye Devletler tarafından, (AB) 2019/1793 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünün 7. ve 8. maddeleri uyarınca gerçekleştirilen resmi kontrollerde, Türkiye'den ithal edilen kimyon tohumlarında ve kuru kekikte pirolizidin alkaloitleri ile kontaminasyona ilişkin Birlik mevzuatında öngörülen ilgili gerekliliklere yüksek oranda uyumsuzluk tespit edilmesi sebebiyle, Birliğe giren sevkiyatlarda yapılacak kimlik ve fiziki kontrollerin sıklığının %10'dan %20'ye çıkarılması öngörülmektedir.

Bir örneği ekte iletilmekte olan bahse konu tüzük taslağının, yakın zamanda (muhtemelen 2023 Ocak ayının başında) AB Resmî Gazetesinde yayımlanması beklenmektedir.

Ekler:

1- Tüzük Taslağı

2- Tüzük Taslağı Eki

7

            AZERBAYCAN “PORT BONDED SERVİCES” TANITIMI HAKKINDA BİLGİ;

Bakü Ticaret Müşavirliği'nden ulaşan bilgiye istinaden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan TİM ile paylaşılan Azerbaycan “Port Bonded Services” hakkında yer alan bilgi ve dokümanlar ekte yer almaktadır.

Ek: Azerbaycan “Port Bonded Services”

8

            TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE SEKTÖREL ELEKTRONİK SOHBETLER- GABON HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler- Gabon: Gıda, Makine” e-sohbet etkinliğimiz 27 Aralık 2022 Salı günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

Söz konusu sohbet toplantısına Video Konferans Takvimi (ticaret.gov.tr) internet bağlantısı üzerinden kayıt yaptırılabilmektedir.

9

MACFRUT 2023 İTALYA FUARI MİLLİ KATILIM DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

Akdeniz İhracatçıları Birliğinden gelen yazıda; 3-5 Mayıs 2023 tarihleri arasında Rimini/ İtalya'da düzenlenecek olan MacFrut Fuarı'na Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından Türkiye milli katılımı yapılması planlanmaktadır. Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 23.01.2023 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.

Başvurunuzun kabul edilmesi için Akdeniz İhracatçı Birlikleri Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi TR 54 0001 5001 5804 8000 3978 51 IBAN no'lu Euro hesabına toplam katılım bedelinin %50'sinin 23.01.2023 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir.

(Ödeme yapılması gereken tutar şu şekilde hesaplanacaktır. Talep edilen m2 …*496€/m2* %50)

Online Başvuru Formu: MacFrut 2023 Online Başvuru Formu

Katılım Bedeli: Tahmini 496 € /m2 (nakliyesiz) Katılım bedeline dahil olan hizmetler

-Yer kirası,

-Özel stant konstrüksiyonu,

-Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

-Kataloğa giriş bedeli,

-Elektrik ve internet bağlantısı,

-Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma

-Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez )

Fuarda yaş meyve sebze, kuru meyveler-sebzeler, organik ürünler, dondurulmuş meyve sebze, kabuklu meyveler, baharatlar, şifalı otlar, taze kesilmiş-hazır taze ürünler, çiçekler, canlı bitkiler, üretim ve ticaret, makine ve tesisler, paketleme, tarım makineleri, seralar ve sulama sistemleri, baharatlar ve otlar, fidanlık ve tohumlar, biyostimülanlar, lojistik ve hizmetler sergilenmektedir.

Bu sene 39.su düzenlenecek olan ve Avrupa'nın en büyük yaş meyve sebze fuarlarından biri ona MacFrut fuarına, 2022 yılında 45 ülkeden yaklaşık 830 katılımcı firma katılmış ve söz konusu fuar, 38.500 üzerinde yerli ve yabancı profesyonel ziyaretçi tarafından ziyaret edilmiştir.

Fuarın milli katılımının, “5973 Sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 220.000 Türk Lirası'na (2023 üst limiti henüz açıklanmamıştır) kadar desteklenecektir.

Ek: Fuar Bilgileri

10

FAS SÜT VE TARIM ÜRÜNLERİ FEDERASYONUNUN ORTAK ARAYIŞI HAKKINDA BİLGİ;

Rabat Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda özetle,

-Fas Süt ve Tarım Ürünleri Federasyonu'nun (Cluster Agro-Lait) süt ürünlerinin imalatında faaliyet gösteren firmalarımızla ortaklık arayışında olduğu, böylece ülkenin süt ve peynir ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında Afrika ve Ortadoğu piyasasına girilebilmesi için iş birliği teklifinde bulunulduğu,

-Fas'ta yaşanan süt krizi sebebiyle, adı geçen federasyon tarafından günde yaklaşık 800 litre üretim yapan 33 inekten oluşan 300 ila 500 adet süt çiftliğinin kurulmasının planlandığı; hayvan yeminde yaşanan önemli eksiklik nedeniyle, Hassan II tarım ve veterinerlik enstitüsü gibi finansal ve bilimsel araştırma ortaklarıyla, federasyona ait iyi kalitede hayvan yemi üretecek bir fabrika inşaatı yapılmasının hedeflendiği; peynir ithalatının azaltılması amacıyla sert ve yumuşak peynir türlerinin imalatına yönelik tesislerin kurulmasının planlandığı,

-Finansman açısından, bu projelerin, çiftçinin sütün litresi başına 0,2 dirhem katkısı, ortak yatırımcıların katkıları ve %30'dan %40'a kadar çıkabilen devlet yardımları ile yılda 15 milyon dirheme varan tutarda finanse edilebileceği ifade edilmektedir.

11

UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMLARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Trabzon Valiliğinden gelen yazıda; Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörlüğü Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde açılacak olan Uzaktan Eğitimi Programlarına ilişkin ilgi yazı ve eki afiş örneği ilişikte gönderilmiştir.

Ek: Yazı ve afiş

12

GİFTSHOW FUARI TOKYO HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden alınan yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, Japonya'nın en büyük fuarlarından biri olan Giftshow Fuarı'ndan bahisle, fuar organizatörlerinin, Müşavirliğimizi ziyaret ederek, bahse konu fuara ülkemizden katılım alınamadığını ancak ülkemizin sektördeki potansiyeline dikkat çekerek fuarın ülkemiz firmaları açısından fayda sağlayacağına inandıklarını bildirdikleri ve fuarın duyurulması konusunda destek istedikleri ifade edilmektedir.

Yazının devamında, Fuarın Müşavirliğimizce yeniden incelendiği ve hediyelik eşya sınıfına girebilecek her türlü ürünün (Ek2 ve Ek3) fuarda sergilenebildiği, Covid-19 Pandemisi öncesinde 3000 firmanın standı ile katılım sağladığı ve yaklaşık 250 bin ziyaretçi çektiğinin görüldüğü, anılan fuarın ülkemizin küçük ve orta ölçekli işletmelerinin Japonya'da ticari bağlantı kurmalarına katkı sağlayabilecek bir nitelik arz ettiği bildirilmektedir.

Yazıda ayrıca, katılımcı firmaların fuar organizatöründen 10'a kadar ücretsiz B2B görüşmesi talebinde bulunabileceği, karşı firmanın da olumlu görüş bildirmesi halinde ücretsiz B2B görüşmesi yapılabileceğinin anlaşıldığı ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, Müşavirliğimizle gerçekleştirilen yazışmada, Gift Show fuarının yılda 2 defa, Şubat ve Ekim aylarında gerçekleştirildiği, 2022 yılı şubat ayında gerçekleştirilen 93. Spring fuarının 2022 yılı bireysel katılımı desteklenen fuarlar listesinde yer aldığı, Covid öncesi dönemde de söz konusu fuarın bireysel olarak desteklenen fuarlar listesinde yer aldığı, 95. ve 96. Gift Show fuarlarının da Müşavirliğimizce Kasım ayında bireysel katılımı desteklenmesi uygun görülen fuarlar arasında Ticaret Bakanlığına iletilmiş olduğu, ilgili onay sürecinden sonra fuarın listede yer almasının beklendiği bildirilmiştir.

Bu çerçevede https://www.giftshow.co.jp/english/ adresinden incelenebilecek söz konusu fuara bireysel katılımın arttırılmasında fayda görülmektedir.

Fuar İlgili Kişi İrtibat Bilgileri:

Mr. Inaho R. Koshiishi (Overseas Division)

Business-guide Sha Inc.

2-6-2 Kaminarimon, Taito-ku Asakusa Tokyo, Japan, 111-0034

Phone: (+81) 70-2214-3886 Social: WhatsaApp/ Wechat

E-mail: koshiishi@businessguide-sha.co.jp

13

FUAR DUYURUSU (PAKİSTAN ULUSLARARASI DENİZCİLİK FUARI) HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Pakistan Uluslararası Denizcilik Fuarı'nın (Pakistan International Maritime Expo and Conference-PIMEC) 10-12 Şubat 2023 tarihilerinde Karaçi Expo Center'de düzenleneceği bildirilmektedir.

Hidrokarbon çıkarma, kıyı geliştirme, nakliye limanı gibi çeşitli denizcilik endüstrisi firmalarının bir araya geleceği belirtilen fuarda; liman altyapısı, balıkçılık, deniz turizmi, offshore yenilenebilir enerji, su ürünleri yetiştiriciliği, deniz dibi madenciliği ve deniz biyoteknolojisi gibi konuların işleneceği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, mezkur fuar "2023 Yılında Bireysel Katılımı Desteklenen Sektörel Nitelikteki Uluslararası Fuarlar Listesi"nde yer almaktadır.

Ekler:

1- Pakistan Uluslararası Denizcilik Fuarı Broşürü.pdf (6 sayfa)

2- Pakistan Uluslararası Denizcilik Fuarı Özet Bilgi Notu.pdf (1 sayfa)

14

CPMA TORONTO SEKTÖREL TİCARET HEYETİ 2023 HAKKINDA BİLGİ;

Uludağ İhracatçıları Birliğinden gelen yazıda;  25 - 27 Nisan 2023 tarihleri arasında Kanada / Toronto'da düzenlenecek olan CPMA 2023 Fuarına yönelik 24 – 29 Nisan 2023 tarihleri arasında Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonunun Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) tarafından gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. heyete ilişkin sirkü ekte yer almaktadır.

Ek: Sirkü

15

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.