2022/252 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2022/252)

1.    Tunus- İthalatta Ön Kontrol Uygulaması Hakkında Bilgi;
2.    ETSG Sektör Duyurusu Hakkında Bilgi;
3.    İsrail'de İthalat Reformu Kapsamında Gıda Alanında Bazı Standartların Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Bilgi;
4.    Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Uygulamaları Hakkında Bilgi;
5.    Rusya Federasyonundan Alınan Bildirimler Hakkında Bilgi;
6.    Techxtıle İnovasyon Ligi Başvuruları Hakkında Bilgi;
7.    Kanada'dan Çin'e Yatak Takımı Ürünlerinde Damping ve Sübvansiyon Soruşturması Hakkında Bilgi;
8.    Yemen / Yaptırımlar Listesi Güncellemesi Hakkında Bilgi;
9.    Fuar Duyurusu (Africa Textile And Fashion Expo 2022) Hakkında Bilgi;
10.    Fuar Duyurusu (RINOTEX 2022) Hakkında Bilgi;
11.    Fuar Duyurusu (Uluslararası Konut EXPO-2022) Hakkında Bilgi;
12.    Fuar Duyurusu (Yaounde/Kamerun) Hakkında Bilgi;
13.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

TUNUS- İTHALATTA ÖN KONTROL UYGULAMASI HAKKINDA BİLGİ;

Tunus Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Tunus Ticaret ve İhracatı Geliştirme Bakanlığı, Sanayi Maden ve Enerji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortak bir bildirge yayımlanarak ithal ürünlerin kalitesinin sağlanması ve tüketicinin korunması amacıyla, bazı ürünlerin ithalat işlemlerinde ön kontrol sistemi uygulamasına geçildiği, ekte yer alan ürünlerin doğrudan ihraç ülkesindeki üretim tesisinden ithal edilmesi zorunluluğu getirildiği ve söz konu düzenlemenin 17 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girdiği bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, ithal edilecek ürünlerin niteliğine göre aşağıdaki kamu kurumlarının yetkili mercilerine onaylı faturanın sunulması gerektiği ifade edilmektedir.

1. Ticaret ve İhracat Geliştirme Bakanlığı (EK: Liste 1)

2. Sanayi, Maden ve Enerji Bakanlığı (EK: Liste 2)

3. Gıda Ürünleri Sıhhi Güvenliği Kurumu (EK: Liste 3) Bununla birlikte, onay işlemleri için ithalatçının aşağıdaki belgelerden oluşan dosyayı ilgili kuruma ibraz etmesi gerektiği belirtilmektedir.

1. Üretici tarafından düzenlenen fatura,

2. İhracatın yapıldığı ülkedeki resmi bir kuruluş tarafından fabrikanın yasal durumunu ve faaliyet iznini gösteren belge,

3. Fabrikanın kalite kontrol sistemini benimsediğini gösterir belge,

4. İthal edilecek ürünlerin kategorilerini gösteren liste,

5. Ürünün ticari markasının adı ve sahibinin izniyle üretilecek markanın adı,

6. İthal edilecek ürünler için etiket modeli,

7. İhracatçı ülkenin resmi kurumu tarafından verilen serbest satış belgesi,

8. Ürünlerin kalitesinin yürürlükteki şartnamelere uygun olduğunu kanıtlayan belge ve raporlar.

Öte yandan, yetkili kurumların, ürünün kalitesini ve güvenliğini doğrulamaya yardımcı olabilecek ek belge talebinde bulunabileceği, ithal edilecek üründen muayene için numune talep edebileceği ifade edilmekte olup, bu hükümlerden muafiyetin aşağıdaki durumları kapsadığı belirtilmektedir.

1. Devlet, kamu kuruluşlarından ve yerel makamlardan yapılan ithalatlar,

2. Sanayi, hizmet ve zanaat sektörleri için hammadde, yarı mamul ithalatı,

3. Endüstriyel faaliyet için gerekli hammadde ve yarı mamul ürünler, ekipman, yedek parçalar,

4. Yenilenebilir enerji üretim projelerine yönelik ekipmanlar,

5. Ödemesiz veya döviz transferi olmadan yapılan ithalat,

6. Vergi avantajı olan ithalatlar: elçilik ve benzer kuruluşlar tarafından yapılan ithalatlar, gurbetçilerin proje lansmanı kapsamında yaptığı ithalatlar,

7. 29 Ağustos 1994 tarihinde düzenlenen 1994 tarihli 1743 sayılı kanuna göre dış ticaret usullerinden muaf tutulan ithalatlar,

8. Posta kargoları.

Ekler: 1-Ürün Listesi 1 (4 Sayfa)

           2-Ürün Listesi 2 (5 Sayfa)

           3-Ürün Listesi 3 (5 Sayfa)

2

ETSG SEKTÖR DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından iletilen bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde askıya alma, üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise kota başvurularının, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı toplantılarda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlanmakta olduğu ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, AB ya da Türk firmalarınca 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin ekte yer alan listeye yönelik itirazların 4 Kasım 2022 tarihine kadar Bakanlıklarına iletilmesi gerektiği bildirilmektedir.

Başvuruların işleme konulabilmesi için yukarıda belirtilen tarihe kadar Ticaret Bakanlığı'ndan evrak kayıt numarası almış olması gerektiği bildirilerek, itirazlara ilişkin formlara: https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma sistemi adresinden ulaşılabilmektedir.

Ekler: 1-Gümrük vergisi askıya alınmış olan eşya listesi (29 Sayfa)

            2-Ticaret Bakanlığı Yazısı (1 Sayfa)

3

İSRAİL'DE İTHALAT REFORMU KAPSAMINDA GIDA ALANINDA BAZI STANDARTLARIN

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, İsrail'de, ithalat reformu kapsamında ürün çeşitliliğini arttırma ve fiyatları düşürme amacıyla, ithal edilen bazı gıdalara dair ithalatı zorlaştırıcı standartların kaldırılmasına ilişkin, İsrail Ekonomi Bakanlığı'nın internet sitesinde 29 Eylül tarihinde İbranice olarak açıklama yayımlandığı, bahse konu açıklamanın elektronik çevirisinin Tel Aviv Büyükelçiliğinden alındığı ifade edilmektedir. Söz konusu çeviri ekte yer almaktadır.

Anılan yazıda devamla, söz konusu açıklamada özetle, Gıda Standartlarını İnceleme Komitesi'nin, İsrail'deki standartları gelişmiş ülkelerde uygulanan standartlarla karşılaştırdığı, bu çerçevede, gıda alanında ithalatçılara uygulanan, İsrail'e özgü 127 standardın 96'sının 1 Ocak 2023 itibariyle, gıda üreticileri içinse söz konusu standartların 1 Ocak 2023'ten itibaren aşamalı olarak kaldırılacağı; kaldırılan standartların çikolata ürünleri, konserve sebzeler, makarna, pirinç, kraker, kuru meyve, reçel, süt ürünleri, dondurulmuş sebzeler, baharatlar, hazır çorbalar, soslar, çay gibi pek çok ürünün İsrail'e ithalatını mümkün kılacağı; ancak, İsrail'de ayrıca bir standart uygulanmadığı takdirde ortada uygulanacak herhangi bir standart kalmayacağı cihetle, kamu sağlığını tehdit edebilecek nitelikte boşluk oluşan ürünler için mevcut standartların uygulanmaya devam edeceği; Komite'nin, konuya ilişkin ulusal mevzuatın gelişmiş ülkelerdeki uygulamayla paralel hale gelecek şekilde iyileştirilmesini önerdiği belirtilmektedir.

Ek: Duyuru Metni (2 Sayfa)

4

            TARIM ÜRÜNLERİNE İLİŞKİN DİR UYGULAMALARI HAKKINDA BİLGİ;

 T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; bilindiği üzere, “İhracat:2016/12 sayılı Dahilde İşlem Rejimi (DİR) Tebliği”nin 17'ncimaddesinin 10'uncu fıkrası uyarınca Bakanlığımız uluslararası emtia piyasalarındaki konjonktürel fiyat dalgalanmalarından dolayı Döviz Kullanım Oranları'nı dönemsel veya sektörel olarak yükseltmeye yetkili kılınmıştır. Bu kapsamda, son dönemde vuku bulan fiyat dalgalanmaları ile yurt dışı piyasa dinamikleri de dikkate alınarak, 18/10/2022 tarihi öncesinde düzenlenen ve belge taahhüt hesabı kapatılmamış bulunan 0713.40.00.00.13 gümrük tarife istatistik pozisyonlu kabuklu kırmızı mercimek ithalatı öngörülen DİİB'lerin ihracat taahhüt hesabının kapatılmasında döviz kullanım oranının azami %130 olarak, 0713.10.90.00.19 gümrük tarife istatistik pozisyonlu kabuklu kuru bezelye ithalatı öngörülen DİİB'lerin ihracat taahhüt hesabının kapatılmasında ise döviz kullanım oranının azami %100 olarak uygulanması hususu Bakanlık Makamı'nın 18/10/2022 tarih ve 79242144 sayılı Bakanlık Makamı Onayı ile uygun görülmüştür.

5

RUSYA FEDERASYONUNDAN ALINAN BİLDİRİMLER HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, ülkemizden Rusya Federasyonu (RF)'na ihraç edilen biber ve nektarin ürünlerinde Rus makamlarınca gerçekleştirilen kontroller neticesinde karantina zararlısı (Pepino mosaicvirus ve Monilinia fructicola) tespit edilmesi nedeniyle 3 adet bildirim alındığı belirtilerek, 2022 yılında alınan bildirim sayısının 357'ye ulaştığı belirtilmektedir.

Aynı yazıda devamla, müteakip dönemde söz konusu ülkeye ihracatımızın zarar görmemesini teminen gerekli tedbirlerin alınmasının önem arz ettiği vurgulanmakta olup, bu noktada düzeltici önlemlerin alınmasını teminen Bakanlıkları İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin konuya ilişkin uyarıldığına yer verilmektedir. Bahse konu ülkeye gerçekleştirilecek ihracat işlemlerinde azami özen gösterilmesi önem arz etmektedir.

6

            TECHXTILE İNOVASYON LİGİ BAŞVURULARI HAKKINDA BİLGİ;

Uludağ İhracatçıları Birliğinden gelen yazıda, Tekstilde inovasyonun artması ve inovasyona yatırım yapan firmaların teşvik edilmesi amacıyla her yıl düzenlediğimiz TechXtile İnovasyon Ligi başvurularımız başladı. TechXtile Platformu kapsamında, Kurumlarda yapılan yenilikçi uygulamaların yarıştığı İnovasyon Ligi etkinliği düzenlenmektedir. Tekstil ve Konfeksiyon sektöründeki firmalar, sektör içerisinde ortaya koydukları inovatif çalışmaları diğer paydaşlara sergileme ve görünürlük kazanma fırsatı bulmaktadır.

Dünyada ileri teknolojiye sahip ülkelerin yükselişinin ardında, girişimcinin yeteneklerine ve risk üstlenmesine bağlı olan inovasyon yoluyla gerekli teknolojilerin uygulanması yatmaktadır. Bu teknolojilerin ortaya çıkartılmasında ise girişimcilik etkin bir rol üstlenmektedir. Türkiye de, inovasyonun ve girişimciliğin önemini fark etmiş ve tüm kurumlarıyla bu alana önemli yatırımlar yapmaktadır. İleri teknolojiye sahip ülkelerle farkı kapatabilmenin yolu ise yenilikçi fikirleri, ürünleri ve hizmetleri desteklemektir. İnovasyon ligi, tekstil sektörünün inovasyon odaklı gelişimine ve Türkiye'nin ihracat odaklı kalkınmasına yenilikçi destek olmaktadır. Dolasıyla İnovasyon Ligine katılan şirketlerin ,Ar Ge ve Tasarım merkezlerinin sürdürülebilir inovasyon kültürünü içselleştirmesi de desteklenmektedir.

Bu kapsamdan hareketle, TechXtile İnovasyon Ligi; Türkiye geneli tüm Ar-ge ve Tasarım merkezlerinin ve Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçıları Birliği'ne üye tekstil ve konfeksiyon sektöründeki firmaların işletmelerinde yer alan tüm departmanlarına açık bir başvuru etkinliğidir.

Bu kapsamda, https://www.techxtile.net/turkiye-tekstil-inovasyon-ligi/ web sayfasından detaylarına ulaşılabilen ve 15 Aralık 2022 tarihinde ödül töreni gerçekleştirilecek olan etkinliğimize 20 Ekim 2022 Perşembe günü itibari başvurular başlamıştır. Son başvuru tarihimiz 15 Kasım 2022 Salı günü olarak belirlenmiştir.

7

KANADA'DAN ÇİN'E YATAK TAKIMI ÜRÜNLERİNDE DAMPİNG VE SÜBVANSİYON

SORUŞTURMASI HAKKINDA BİLGİ;

Ottawa Ticaret Müşavirliğinden yapılan bir bildirime atfen Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Kanada Sınır Hizmetleri Kurumu (CBSA) tarafından 5 Ekim 2022 tarihinde yapılan bildirime atıfla;

-Özel İthalat Önlemleri Yasası'nın (Special Import Measures Act-SIMA) 41(1)(a) maddesine göre Çin'den ithal edilen “G.T.P. 9404. Şilte mesnetleri, yaylarla donatılmış veya gözenekli kauçuk ya da plastikten veya herhangi bir malzemeden dahili olarak donatılmış veya doldurulmuş yatak takımı eşyası ve benzeri eşya (şilteler, yorganlar, yatak kılıfları, yastıklar, puflar, baş yastıkları gibi) (kaplanmış olsun olmasın)” kategorisinde belirli ürünlerde alınan nihai karara göre ekte sunulan belgede (Ek-1) belirtilen Çinli firmalar için belirtilen oran ve değerlerde “damping ve sübvansiyon marjı” kararlaştırıldığı;

-Soruşturmaya konu ürünler arasında “-Şilteler: - Gözenekli kauçuktan veya plastik maddelerden olanlar (kaplanmış olsun olmasın) (G.T.P. 9404.21.00.00); -Şilteler:- - Diğer maddelerden olanlar (G.T.P. 9404.29.00.00); -Diğerleri (G.T.P. 9404.90.90.40)” şeklinde verilen G.T.P. numaralarının referans olarak verildiği;

-Bunun yanında, “Canadian International Trade Tribunal (CITT)” tarafından söz konusu ürünlerde Çin'den yapılan ithalatın yerel sanayi kesiminde bir “zarar” oluşturup oluşturmadığına ilişkin yürüttüğü soruşturmanın devam ettiği ve 4 Kasım 2022 tarihinde bu konuda nihai kararın verileceği; 7 Temmuz 2022 tarihinde CBSA tarafından alınan ön karar çerçevesinde uygulanmakta olan “geçici” damping ve sübvansiyon vergisi oranlarının 4 Kasım 2022 tarihine kadar uygulanmaya devam edeceği; bildirilmektedir.

Yazının devamında, CBSA'nın 7 Temmuz 2022 tarihli ön kararı çerçevesinde Çin'e karşı uygulanmakta olan geçici damping ve sübvansiyon vergi oranlarının toplamda “diğer ihracatçılar” için %173,36 oranında iken listede belirtilen firmalar için ise %23,01 ile %163,48 oranları arasında değişiklik gösterdiği (Ek-2), CBSA'nın 5 Ekim 2022 tarihli bildiriminde ise Çin'e karşı kararlaştırılan “damping marjı” “diğer ihracatçılar” için %146,6 iken listede belirtilen firmalar için ise %3,7 ile %71,3 oranları arasında değişiklik gösterdiği, Çin'e karşı “diğer ihracatçılar” kategorisindeki firmalar için kararlaştırılan “sübvansiyon marjı ve değeri” ise %24,1 ve 178,61 CNY/unit olduğu belirtilmektedir.

Öte yandan, Kanada İstatistik Kurumu (StatCan) verileri incelendiğinde, “G.T.P. 9404. Şilte mesnetleri, yaylarla donatılmış veya gözenekli kauçuk ya da plastikten veya herhangi bir malzemeden dahili olarak donatılmış veya doldurulmuş yatak takımı eşyası ve benzeri eşya (şilteler, yorganlar, yatak kılıfları, yastıklar, puflar, baş yastıkları gibi) (kaplanmış olsun olmasın)” kategorisindeki tüm ürünlerde;

-Kanada'nın dünyadan ithalatının 2019, 2020 ve 2021 yıllarında sırasıyla 3,5 milyar USD; 2,9 milyar USD ve 3,3 milyar USD olduğu,

-Kanada'nın bir numaralı ithalat partneri olan Çin'den ithalatının 2019, 2020 ve 2021 yıllarında sırasıyla 328 milyon USD; 313 milyon USD ve 361 milyon USD olduğu,

-Kanada'nın 2021 yılında anılan ürünlerde Çin'den sonra ikinci sırada yer alan ABD'den ithalatının 229 milyon USD; üçüncü sıradaki Meksika'dan ithalatının 35 milyon USD ve bu ülkeleri takip eden Hindistan ve Pakistan'dan ithalatının ise sırası ile 21 milyon USD ve 9 milyon USD olduğu, ifade edilmektedir.

Türkiye'nin, Kanada'nın anılan ürünlerdeki ithalatının dünya sıralamasında 19. sırada olduğu, Kanada'ya bu ürünlerde ihracatımızın 2019, 2020 ve 2021 yıllarında sırasıyla sadece 723 bin USD, 916 bin USD ve 1,1 milyon USD olduğu, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında dünyaya ihracatımızın sırasıyla 296 milyon USD, 398 milyon USD ve 459 milyon USD olan söz konusu ürün grubuna yönelik olarak CBSA tarafından Çin'e karşı nihaileştirilen damping ve sübvansiyon marjlarının ihracatçılarımız açısından Kanada pazarında önemli fırsat oluşturabileceği, burada oluşabilecek fiyat avantajının yanı sıra, özellikle tasarım, kalite ve ürün standartları bakımından Kanadalı alıcı firmaların talep ve beklentilerinin karşılanması hususunun Kanada pazarına giriş açısından büyük önem arz ettiği belirtilmektedir.

Kanada pazarında Çin'den sonra ikinci sırada yer alan ABD ile Meksika'nın, USMCA kapsamında avantajlı biçimde Kanada pazarına tedarik sağladığı dikkate alındığında, alınan karardan en fazla avantaj sağlama potansiyeli olan ülkeler olarak öne çıkma ihtimalleri olduğu dile getirilmektedir.

Ekler: 1-Çinli Firmalar İçin Damping Marjları ve Sübvansiyon Miktarları

           2- Tahmini Damping Marjları, Tahmini Sübvansiyon Miktarları ve Geçici Vergiler

8

YEMEN YAPTIRIMLAR LİSTESİ GÜNCELLEMESİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Dışişleri Bakanlığının yazısına atfen; T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, BM Güvenlik Konseyi'nin 2140 (2014) sayılı kararı uyarınca faaliyet gösteren Yemen Yaptırımlar Komitesi'nin yaptırımlar listesine ilişkin Nota'nın iletildiği, söz konusu SCA/16/22 (05) sayılı Nota'da, ayrıntılı bilgilerine yer verilen "Ahmad Al-Hamzi" isimli şahsın 2140 (2014) sayılı BMGK kararı kapsamında, 4 Ekim 2022 tarihi itibarıyla yaptırım listesine eklendiği belirtilmektedir. Bahse konu Nota ekte iletilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Nota'da ayrıca, yaptırım listesinde yapılan güncellemelere Yemen Yaptırımlar Komitesi'nin internet sitesindeki "Press Releases" sekmesinden https://www.un.org/securitycouncil/sanctions/2140/press-releases, Komite'nin yaptırım listesinin güncel haline https://www.un.org/securitycouncil/sanctions/2140/materials   internet adresinden, BM Güvenlik Konseyi'nin konsolide yaptırımlar listesinin güncel haline ise https://www.un.org/securitycouncil/content/un-sc-consolidated-list bağlantısından  ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Ek: Nota

9

FUAR DUYURUSU (AFRİCA TEXTİLE AND FASHİON EXPO 2022) HAKKINDA BİLGİ;

Abuja Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, 11 Ekim 2022 tarihli Nijerya'da mukim “Women in Business and Tourism Nigerian (WIBAT)” tarafından gönderilen dilekçede, 05-08 Aralık 2022 tarihlerinde “AFRICA TEXTILE AND FASHION EXPO 2022” Fuarı'nın Abuja Uluslararası Konferans Merkezi'nde yapılmasının planlandığından bahsedilmekte olup, fuara ilişkin iş insanlarımızın desteği ve katılımı talep edilmektedir.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.

Bu kapsamda, ekte WIBAT tarafından gönderilen dilekçe ve iletişim bilgileri ekte yer almaktadır.

Ek: WIBAT Yazısı ve Broşür

10

FUAR DUYURUSU (RINOTEX 2022) HAKKINDA BİLGİ;

İran'ın Ankara Büyükelçiliğinden alındığı belirtilen Nota'ya atıfla; T.C.Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan yazıda, Onuncu Rab-e Rashidi İnovasyon ve Teknoloji Fuarı'nın (RINOTEX 2022) 24-28 Ekim 2022 tarihleri arasında Tebriz Uluslararası Fuarlar Merkezinde düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu fuar;

- Teknolojik fikirler,

- Teknolojiyi geliştirme ve ticarileştirme,

- Bilgi tabanlı mal ve hizmet satışı,

- Ticarileştirme ve danışmanlık hizmetleri (Destek kurum ve kuruluşları ve firmalara özel),

- Teknolojik gereksinimler, konulu alanlara ev sahipliği yapacaktır.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.

Bahsekonu fuara katılım sağlamaya ilgi duyan firmaların fuara ilişkin ayrıntılı bilgiye www.rinotex.ir web sayfasından ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

11

FUAR DUYURUSU (ULUSLARARASI KONUT EXPO-2022) HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bir örneği ekli yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, 8-11 Aralık 2022 tarihlerinde Pakistan'da “Uluslararası Konut EXPO-2022” düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu etkinlikte; kentsel dönüşüm planlaması, federal hükümet arazilerinin kıymetlendirilmesi, hızlı kentleşmenin yönetilmesi, karmaşık kentsel ve ulusal sorunları çözmek için ortak bir platform oluşturulması, kentsel ve bölgesel kalkınmayı desteklemek için ulusal kentsel altyapının geliştirilmesi ve herkes için uygun fiyatlı yeşil enerji konutlarının teşvik edilmesinin hedeflendiği belirtilmektedir.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.

Söz konusu fuar bilgileri ve taslak programı ekte yer almaktadır.

Ekler: 1- Uluslararası Konut EXPO-2022_Ek_Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Konut EXPO-2022 yazısı

           2- Uluslararası Konut EXPO-2022_Ek_Uluslararası Konut EXPO-2022 Taslak Programı

12

FUAR DUYURUSU (YAOUNDE/KAMERUN) HAKKINDA BİLGİ;

Yaounde Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Kamerun Ticaret Bakanlığı, Douala Belediye Başkanlığı ve FIAC Fuar Organizasyonu Başkanı tarafından 30 Eylül 2022 tarihinde yapılan açıklamada FIAC 2023 Fuarı'nın 25 Ocak-05 Şubat 2023 tarihleri arasında Kamerun Douala'da yapılacağı ifade edilerek, söz konusu organizasyon katılımının başta Afrika ülkeleri olmak üzere tüm Dünya'ya açık olacağı ifade edilmekte olup, söz konusu fuarın Türkiye'de duyurulması talep edilmektedir.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu fuara ait detaylı bilgilere https://fiacdouala.com/en/ adresinden ulaşılacağı gibi başvuru ve diğer gereksinimlere ilişkin bilgilere de ayrıca söz konusu adresten ulaşılabilmektedir.

13

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.