2021/230 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2021/230)

 

 

  1. Askturkiye.Com Firma Kayıtları Hakkında Önemli Duyuru Bilgisi;
  2. E-Ticaret / Ozon Firması ile Yapılan Görüşme Hakkında Bilgi;
  3. Evcil Hayvan Çiğneme Ürünleri Hakkında Bilgi;
  4. Polyester Elyaf İthalatına Ek Mali Yükümlülük ve Tarife Kontenjanı Getirilmesi Hakkında Bilgi;
  5. ANFAŞ 2022 Antalya Fuarı Duyurusu Hakkında Bilgi;
  6. ALIMENTEC 2022 Bogota / Kolombiya İhbir Milli Katılım Org. Hakkında Bilgi;
  7. ETO Tespitine İlişkin RAFF Bildirimleri Hakkında Bilgi;
  8. FOODEX JAPAN 2022 Duyurusu Hakkında Bilgi;
  9. Türkiye-Türkmenistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Hakkında Bilgi;
  10. Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Tebliği Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

            ASKTURKİYE.COM FİRMA KAYITLARI HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, Bilindiği üzere, Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) olarak ihracat ailemizin en önemli parçası olan ihracatçı firmalarımızın dijital varlıklarına katkı sağlamak ve web ortamında bulunabilirliğini arttırmak amacıyla projelendirdiğimiz Türk İhraç Ürünleri Portalı (AskTukriye.com), Bakanlığımıza ait Kolay İhracat Platformu (KİP) ile entegre şekilde çalışmaktadır.
 

AskTurkiye.com portal projesinin en önemli ayaklarından biri de İhracatçı Firma veri tabanıdır. İhracatçı firmalara özel künye sayfalarında (firma vitrin sayfası) yayınlanacak bilgilerin, KİP veri tabanında eksiksiz ve doğru şekilde toparlanabilmesi elzemdir. Global kampanyalarımızın merkezide yer alacak ve “Uluslararası Ticarette Türkiye'ye Sormadan Geçme!” söyleminin benimsendiği “Ask Türkiye” mottosu ile AskTurkiye.com'a yoğun bir ziyaretçi trafiğin beklenmekte olup, ihracatçı firma verilerinin eksiksiz ve zengin içeriğe sahip olması, ülkemiz ticari prestijinin desteklenmesi sebebiyle büyük önem arz etmektedir.

Bu kapsamda; firma yetkililerinin https://www.kolayihracat.gov.tr/giris web adresini ziyaret ederek, karşılarına çıkan “Kurumsal Giriş” üzerinden “E-Devlet Girişi” yapmaları gerekmektedir. Firma yetkililerinin sisteme başarılı bir şekilde giriş yapmaları durumunda, “İhracat Kokpiti” ekranında yer alan “Ask Türkiye Firma Vitrini Düzenle” tuşuna tıklayarak firmalarına ait tüm bilgileri karşılarına çıkan form üzerinden doldurabileceklerdir.

Firmaların, AskTurkiye.com portalı'nda yayınlanabilmesi için doldurulması gereken mezkûr form ve firma bilgi girişlerine ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Kılavuz Filmi'ne

https://youtu.be/MKaTEvhcHOA?t=1358 web adresinden ulaşılabilmektedir.

2

            E-TİCARET / OZON FİRMASI İLE YAPILAN GÖRÜŞME HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Moskova Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla; Rusya'nın en önde gelen e-ticaret ve e-pazaryeri siteleri arasında yer alan OZON firması (https://corp.ozon.com) yetkilileri ile bir toplantı yapıldığı, anılan toplantıda firma yetkilileri tarafından gerçekleştirilen sunumda COVID-19 pandemisi sürecinde 2020 yılında Rusya'da e-ticaret hacminin %59 oranında artarak 3,2 trilyon rubleye ($43,7 milyar) ulaştığı, toplam satışların %86'sının ise yurt içi e-ticaret sitelerinden gerçekleştirildiği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, firma yetkililerince yabancı ülkelere yönelik olarak OZON web portalında ülke sayfalarının oluşturulduğu, anılan ülke sayfalarında ülkemiz firmalarının bir örneği EK-1'de yer alan tabloda belirtilen komisyon ücretleri dâhilinde öncelikle elektronik, sağlık ve bakım, hazır giyim, ev tekstili, kuru/sert kabuklu meyve ve diğer gıda ürünlerini (çabuk bozulabilen yaş meyve sebze, süt ve muhtelif et ürünleri hariç) doğrudan tüketiciye satabileceği, ilgili firmalarımız için gümrük/lojistik işlemlerinin ifası sırasında profesyonel bir aracı firma üzerinden destek sağlanabileceği ve söz konusu işlem bedellerine EK-2'te yer alan tablo üzerinden ulaşılabileceği ve bu doğrultuda ihracatçı firmalarımızdan daha çok ürün tedariki yapılmasının talep edildiği belirtilmiştir.

Ayrıca, Müşavirlikçe de ülkemiz firmalarının OZON ile doğrudan iletişime geçebilmesini teminen, ilgili firma yetkililerinin iletişim bilgilerinin Müşavirlikle paylaşılmasının önemli olduğu, OZON firması yetkililerinin katılımıyla düzenlenecek olan bir webinar ile OZON'da ürün satılırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirme yapılmasının faydalı olacağı belirtilmiştir.

Bu itibarla, Ticaret Müşavirliğine iletilmek ve anılan firma ile paylaşılmak üzere bir örneği EK-3'te gönderilmekte olan tablodaki bilgilerin doldurulup 2 Eylül 2021 Perşembe günü mesai bitimine kadar dkib@dkib.org.tr mail adresine iletilmesi gerekmektedir.

EK-1 Komisyon Ücretleri Tablosu

EK-2 Gümrük Lojistik Maliyetleri Tablosu

EK-3 Tablo Örneği

3

EVCİL HAYVAN ÇİĞNEME ÜRÜNLERİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Ülkemizden Kanada'ya evcil hayvan çiğneme ürünlerinin ihracatı için gerekli olan ve ilgili Kanada idarelerince de uygun bulunan Veteriner Sağlık Sertifikasının (Zoosanitary Certificate for export of Pet Chews from Turkey to Canada) bir örneği ektedir.

EK: Sağlık Sertifikası

4

            POLYESTER ELYAF İTHALATINA EK MALİ YÜKÜMLÜLÜK VE TARİFE KONTENJANI GETİRİLMESİ HAKKINDA BİLGİ;

24 Ağustos 2021 Tarihli ve 31578 Sayılı Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan 4412 sayılı Cumhur başkanlığı Kararı ile;

İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ (No:2020/4) ile 30.05.2020 tarihinde açılan soruşturma sonucunda alınan korunma önlemine ilişkin usul ve esasları belirlenmiş olup, 

Buna göre;

3 yıl süre ile olmak üzere 5503.20.00.00.00 GTİP'te bulunan Polyester Elyaf cinsi ürüne;

•          1.dönem 0,060

•          2.dönem 0,058

•          3.dönem 0,056

ABD Doları/kg Ek Mali Yükümlülük tahsil edilecek.

Korunma önleminin uygulanacağı her bir dönem Kararın Yürürlüğe girdiği tarihten başlamak üzere birbirini takip eden birer yıllık süreleri ifade etmektedir.

Korunma Önlemine ilişkin bazı ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli eşyanın korunma önlemi uygulamasından muaf tutulması amacıyla tarife kontenjanı açıldı. Tarife kontenjanı miktar, ek mali yükümlülüğün uygulandığı her bir dönemde, ekte yer alan ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli tarife kontenjanı kapsamı eşyanın tamamı için toplam 16.593 ton olarak belirlenmiştir. Ancak her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için bir dönemde verilecek tarife kontenjanı 5.531 tonu geçemeyecek.

Söz konusu Karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/08/20210824-1.pdf  adresinden erişim sağlanmaktadır.

5

                        ANFAŞ 2022 ANTALYA FUARI DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

Antexpo Fuarcılık Hizmetlerinden gelen yazıda,31 Mart-2 Nisan 2022 ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi'nde düzenlenecek Türkiye Yaş Meyve Sebze sektörünün tek fuarı olan “Interfresh Eurasia Meyve & Sebze ve Mamülleri, Tarım, Ambalaj ve Lojistik Fuarı” yapılacaktır.

6

            ALIMENTEC 2022 BOGOTA / KOLOMBİYA İHBİR MİLLİ KATILIM ORG. HAKKINDA BİLGİ;

İstanbul İhracatçılar Birliğinden gelen yazıda, Bogota/Kolombiya'da 7 - 10 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olan ALIMENTEC 2022, powered by Anuga "Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı''nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunun Birlikleri (İHBİR) tarafından gerçekleştirilmesi planlandığı ifade edilmektedir.

23.400 m2'lik alanda, 7 fuar salonunda gerçekleştirilen ve iki yılda bir düzenlenen fuar, 2018 yılında % 59'u yerel ve % 41'i uluslararası olmak kaydıyla 30 ülkeden 450 katılımcıya ve 56 ülkeden 28.500 profesyonel ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır. Uluslararası ziyaretçilerin geldiği ilk 5 ülke Ekvador, ABD, Venezuela, Meksika ve Şili'dir. Bu yıl 6. kez düzenlenecek olan ALIMENTEC 2022 Fuarı'na İHBİR Milli Katılım Organizasyonu ile iştirak eden firmalara, birliklerince aşağıdaki hizmetler verilmektedir;

- Stand alanının kiralanması, stand inşaatı, dekorasyonu ve temizliği

- Katılımcı ürünlerinin nakliyesi, gümrüklemesi ve standlara teslimi

- Fuar resmi kataloğunda, fuar resmi internet sitesinde ve fuarda ziyaretçilere dağıtılmak üzere İstanbul'da hazırlanan katılımcı kataloğunda yer alma

- Fuara giriş kartı temini

- Fuar süresince ofis ve iletişim araçları (internet-telefon-fax) ile ikram hizmetlerinden faydalanma

Bahse konu fuara başvuruda bulunmak isteyen üyelerimizin, ekte yer alan Ön Başvuru Formu'nu, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak, 03.09.2021 Cuma günü mesai bitimine kadar İstanbul İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliğinin 0 212 454 05 01-02 numaralı faksına veya hububat@iib.org.tr  adresine e-posta olarak göndermeleri gerekmektedir.

Ayrıntılı Bilgi için:

Hububat Koordinasyon Şubesi

Ecem Sultan YAZICI

Tel: 0212 454 05 00 – 1650

Fax: 0212 4545 05 01-02

E-Mail: eyazici@iib.org.tr  - hububat@iib.org.tr

EK: Başvuru Formu

7

ETO TESPİTİNE İLİŞKİN RAFF BİLDİRİMLERİ HAKKINDA BİLGİ;

Madrid Ticaret Müşavirliğinden alınan muhtelif yazılara atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, İspanya ve Almanya'da yapılan denetimlerde muhtelif firmalara ait bitkisel kökenli dengeleyicilerde, kullanımı yasak olan etilen oksitin (ETO) tespit edildiği, bu sebeple ülkemiz menşeli 'Sakız, Reçine ve Diğer Bitkisel Özsu ve Hülasalar'ın İspanya'ya ithalatında adı geçen firmalara %100, diğer Türk firmalarına ise %20 sıklıkta sağlık tedbirlerinin uygulamaya konulduğu bildirilmiştir.

Bu defa, Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimî Temsilciliği'nden alınan yazı ekinde, İspanya'dan alınan 2021.2966 sayılı RASFF bildirimine istinaden DG SANTE'nin Tarım ve Orman Bakanlığına gönderdiği mektup iletilmiş olup, bahse konu mektupta;

- AB Pestisitler Veri Tabanında yer alan ETO maddesinin Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA) tarafından kanserojen ve mutajen olarak sınıflandırıldığı,

- Maddenin toksikolojik referans değerlerinin belirlenmediği ve güvenli beslenme seviyelerinin henüz tespit edilmediği,

- ETO maddesi için azami kalıntı seviyelerinin (MRL) tüm ürünler için analitik yöntemin miktar ölçme sınırında (LOQ) belirlendiği, keçiboynuzu sakızı için azami kalıntı seviyesinin 0,1 mg/kg LOQ olarak tanımlandığı, insan tüketimine yönelik ürünlerde bu seviyenin aşılmasının insan sağlığı için risk oluşturduğunun kabul edildiği,

- AB'de ETO kullanımının yasaklandığı, pestisit veya gıda katkı maddesi olarak kullanılmasının kabul edilmediği,

- AB Komisyonu ve üye ülkelerin halihazırda ülkemiz menşeli hammaddelerde ETO maddesine ilişkin ilave resmi tedbirler almayı öngördüğü,

- Ülkemizin bu aşamada insan ve hayvan tüketimine yönelik ürünlerde kontaminasyon risklerini ortadan kaldırmak üzere önleyici adımlar atmasının istenildiği,

- Bulaşma kaynağı hakkında bir araştırma yapılmasının ve tespitler ile düzeltici önlemler hakkında Komisyon'un bilgilendirilmesinin talep ve anılan ürüne dair ihracat kontrolleri başlatılmasının tavsiye edildiği belirtilmektedir.

8

FOODEX JAPAN 2022 DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

Ege İhracatçıları Birliğinden gelen yazıda, Japonya'nın Chiba kentinde, 8-11 Mart 2022 tarihlerinde Makuhari Messe'de (Nippon Convention Center) düzenlenecek olan “Foodex Japan 2022- 47. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı”nın Türkiye milli katılım organizasyonu Genel Sekreterlikleri tarafından gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

2022 yılında 47.si düzenlenecek Fuar, gıda ihtiyacının sadece %40'ını kendisi karşılayabilen ve bu nedenle yılda yaklaşık 80 milyar $ değerinde gıda ithalatı yapan 128 milyon nüfuslu Japonya'nın yanısıra, bölgedeki diğer ülkelerin gıda pazarına da hitap etmektedir. 2021 yılında Covid 19 pandemisi koşullarında düzenlenen Fuara 46 ülke ve bölgeden 719'u Japon, 594'ü yabancı olmak üzere 1.313 firma katılmış ve ziyaretçi sayısı 25.754 olarak gerçekleşmiştir (http://www.jma.or.jp/foodex/en/).

Ek1: Fuar Duyurusu

Ek2: Fuar Görseli

 

9

            TÜRKİYE-TÜRKMENİSTAN HÜKÜMETLERARASI KARMA EKONOMİK KOMİSYONU HAKKINDA BİLGİ;

DEİK'ten gelen bir E-postada; Türkiye-Türkmenistan Hükümetleri arasında Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eş Başkanı T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay'ın KEK 6. Dönem Toplantısı vesilesiyle yapacağı Türkmenistan ziyareti kapsamında 9 Eylül 2021, Perşembe günü Aşkabat'ta Türkiye-Türkmenistan İş Forumunun düzenlenmesi planlanmaktadır.
 

Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve Türkmenistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Yardımcısı Sayın Çarı Gılıçov'un teşrifleri ile gerçekleştirilmesi planlanan İş Forumuna katılmayı arzu eden firma ve kurum temsilcilerinin 1 Eylül 2021, saat 12.00'ye kadar bağlantıdan ön kayıt oluşturmaları gerekmektedir.

 

10

GELENEKSEL KIYI BALIKÇILIĞININ KAYIT ALTINA ALINMASI VE DESTEKLENMESİ TEBLİĞİ HAKKINDA BİLGİ;

 

27 Ağustos 2021 tarihli 31581 sayılı Resmi gazetede yayınlanan deniz ve içsularda geleneksel kıyı balıkçılığının av, avcılık ve sosyo-ekonomik verilerinin güncellenerek kayıt altına alınması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması amacıyla balıkçı gemisi sahiplerine 2021 ve 2022 yıllarında yapılacak desteklemeye ilişkin iş ve işlemlerle ilgili usul ve esasları düzenleyen Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Tebliği yayınlandı.

Tebliğ, su ürünleri avcılığı faaliyetinde bulunmak üzere; Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS)'nde kayıtlı ve geçerli bir Balıkçı Gemileri İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresine sahip, iç sularda faaliyet gösterenlerin tamamı ile denizlerde 12 (on iki) metreden küçük (12 metre hariç) balıkçı gemilerine, 2021 ve 2022 yıllarında yapılacak desteklemeye ilişkin hususları kapsıyor.

Tebliğde yer alan geçici madde ile sadece 2021 yılı destekleme dönemi için; bu Tebliğde belirtilen şartları sağlayan ve Marmara Denizine kıyısı olan Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova illerine kayıtlı balıkçı gemisi sahipleri tarafından 2020-2021 balıkçılık sezonunda Marmara Denizinde (İstanbul ve Çanakkale Boğazları dâhil) avcılık yaptıklarına dair belgenin destekleme başvurusu esnasında ibraz edilmesi halinde adı geçen illere kayıtlı balıkçı gemisi sahiplerine, her gemi için belirlenen birim destek tutarının iki katı ödeme yapılacak.

Yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe giren söz konusu Tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/08/20210827-6.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.