2021/136 Türkiye Cumhuriyeti İle B.Britanya ve K.İrlanda Birleşik Krallığı Arasında TTA Anlaşması Menşe Yönetmelik Değişikliği Hk.

Sayın Üyemiz;

30 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Türkiye-Birleşik Krallık Ortak Komitesinin Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Eki Menşe Protokolünü Değiştiren 15/3/2021 Tarihli ve 2/2021 Sayılı Kararı Kapsamı Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik” ile Birleşik Krallık anlaşması kapsamında bugüne kadar teminatlı olarak yapılan işlemlerin tümünün teminatları iade edilebilir hale gelmiştir.

Ayrıca 30 Mayıs 2021'den itibaren geçerli olmak üzere anlaşma kapsamında yapılan Serbest Dolaşıma Giriş İşlemleri için teminat alınmayacaktır.

Bahse konu yönetmelik, Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının ekinde yer alan “Menşe Kuralları ve Menşe İşlemlerine İlişkin Protokol”ün uygulanmasına dair usul ve esasları düzenlemektedir.

Her iki ülke tarafından, yönetmelik kapsamında gereklilikleri karşılayan menşeli eşyanın ithalatçı tarafından menşe beyanı gerekliliklerini karşılayan bir menşe beyanına dayanarak yapılan tercihli tarife talebi esas alınacak ve yönetmelik uyarınca tercihli tarifeden yararlanması sağlanacaktır.

İthal edilen eşyanın Anlaşma çerçevesinde tercihli tarife için gerekli koşulları karşıladığı açıkça beyan eden ihracatçının kendisi tarafından belirlenen şartlara uygun biçimde yazılı olarak yapılması gerekmekte olup, söz konusu eşyayı yeterli ayrıntıda açıklayacak şekilde tanımlayan bir fatura, teslimat notu veya başka bir ticari belge üzerine yapılabilecek veya bunlara eklenebilecektir.

İhracatçı tarafından elektronik ortamda düzenlendiği hallerde, düzenleyen kişinin açık bir şekilde yazılı olması ve şekil ile içeriğinin yönetmelik eklerinde belirtilen koşullara uygun olması gerekmektedir. Bu durumda;

- İhracatçı tarafından kağıt ortamında ıslak imza atılmak suretiyle düzenlenmesini müteakip elektronik ortama aktarılarak ithalatçıya gönderilen beyanın,
- İhracatçının kendi el yazısı ile atacağı orijinal imzasının imajını taşıyan veya elektronik olarak imzalanan, herhangi bir imza imajı içermeyen beyanın yer aldığı fatura, teslimat notu veya ticari belgenin aslı veya elektronik ortama aktarılarak ithalatçıya gönderilen nüshasının, yazıcıdan alınan çıktısı kabul edilebilmektedir.

Türkiye'de düzenlenen menşe beyanları ihracatçının kendi el yazısı ile atacağı orijinal imzasını taşıması gerekmektedir. Ancak onaylanmış ihracatçıdan, kendi adıyla hazırlanmış menşe beyanını kendi el yazısıyla imzalanmış addedilerek tüm sorumluluğu üzerine aldığına dair yazılı bir taahhütnameyi ilgili gümrük idaresine vermiş olması koşuluyla, böyle bir beyanı imzalama şartı aranmamaktadır.

Her ülke bir menşe beyanının yapıldığı tarihten itibaren on iki ay veya ithalatçı ülkede tanınan daha uzun bir süre için geçerli olmasını sağlayabilmektedir. İthalatçı ülke gümrük idaresinden bu geçerlilik süresi içerisinde tercihli tarife talebinde bulunulabilecektir.

Anlaşma kapsamında Türkiye'ye ithal edilen ürünlerin toplam kıymetinin küçük paketler için 500 Euro'yu veya yolcunun zati eşyasını oluşturan ürünler için 1.200 Euro'yu aşmadığı hallerde menşe beyanı ibraz edilmesi gerekmeyecektir.

14/4/2021 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren Yönetmeliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/05/20210530-3.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.

Bilgilerinize sunulur.