2025/43 Genel Sirküler

 

SİRKÜLER (2025/43)

                                                                                                                            

  1. Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
  2. Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
  3. ABD Section 232 Önlemleri Hakkında Bilgi;
  4. Kanada Sektörel Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
  5. Köstence Fuar Bildirimi Hakkında Bilgi;
  6. İtalya-Türkiye İş Forumu Hakkında Bilgi;
  7. Avustralya'nın Sınır Öncesi Biyogüvenlik İşlemleri Hakkında Bilgi; 
  8. Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ;

 

19 Mart 2025 tarihli Resmi Gazetede yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.

  • Mısır İthalatına 1 Milyon Tonluk Tarife Kontenjanı Getirildi

Mısır İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 9625) ve Mısır İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ile 1 milyon tonluk ithalat kotası kapsamında mısır için yüzde 5 gümrük vergisi uygulanacak. Ancak 1 Temmuz 2025 itibarıyla tarife kontenjanı sona erecek ve mısır ithalatında gümrük vergisi tekrar yüzde 130 seviyesine çıkarılacak.

Ayrıca, bir kullanıcı, tek seferde en fazla 8 bin ton ithalat yapabilecek ve yeni bir ithalat işlemi için 7 gün beklemek zorunda olunacak.

Söz konusu Karar ve Tebliğ, yayımı tarihini takip eden gün yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız

  • 8 Şirket Daha Dış Ticaret Sermaye Şirketi Statüsü Aldı

Dış Ticaret Sermaye Şirketlerine İlişkin Karar ile 8 şirkete daha "dış ticaret sermaye şirketi" statüsü verildi. Böylece, dış ticaret sermaye şirketi statüsü bulunan şirket sayısı 97'ye çıktı.

Buna göre, listeye eklenen şirketler;

  • Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ,
  • Aves Enerji Yağ ve Gıda Sanayi AŞ,
  • CCC Dış Ticaret AŞ,
  • Durak Fındık Sanayi ve Ticaret AŞ,
  • Eltaş Transformatör Sanayi ve Ticaret AŞ,
  • Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AŞ,
  • Pak İhracat AŞ
  • Tosyalı Demir Çelik Sanayi AŞ

Söz konusu Karar, yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız

  • Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projelerine Bu Yıl 679 Milyon Lira Ödenek Ayrıldı  

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 9626) ile tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için işlenmeyen, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemlerinin kullanılmasıyla bitkisel üretimin artırılmasına yönelik yatırım projelerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, söz konusu amaçlarla azami yüzde 75'i ayni destekle ülke genelinde TAKE projeleri uygulanacak.

Proje kapsamında 2025 yılı için toplam 679 milyon lira ödenek tahsis edildi. Bu ödeneğin 261 milyon lirası Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen yerlere, 418 milyon lirası da diğer illere ayrıldı.

Bu çerçevede il müdürlüklerinden gelen 488 projeden 364'ü uygun görüldü. Projeden 100 bine yakın çiftçinin yararlanması öngörülüyor.

İlgili kararda belirtilen TAKE projeleriyle ülke genelinde 1,33 milyon dekar arazide bitkisel üretim yapılması planlanıyor.

Söz konusu Karar, 1 Ocak 2025 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız  

2

GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ;

15-17 Mart 2025 tarihli Resmi Gazetelerde yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.

  • Kesme Altın Satışlarında Suistimalleri Önlemeye Yönelik Düzenleme Yapıldı

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 9595) ile güncel piyasa şartları ve talepler değerlendirilerek bazı düzenlemelere gidildi.

Buna göre, kuyum işletmeleri ve vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticaretiyle iştigal ettiği belirtilen gerçek kişiler haricindekilere "kesme altın" olarak da bilinen çekili kıymetli madenlerin satışına izin verilmeyecek.

Düzenleme kapsamında, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri ve vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticaretiyle iştigal ettiği belirtilen Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler haricindekilere çekili kıymetli madenlerin satışı yapılamayacak.

Ayrıca, yurt dışına efektif olarak serbestçe çıkarılabilecek azami 25 bin liralık limit, döviz kurundaki artış ile suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesine ilişkin mevzuatta yer alan kimlik tespiti için belirlenmiş tutar da göz önünde bulundurularak 185 bin liraya yükseltildi.

Yurt içinden temin edilen döviz/kıymetli maden kredilerine, kredi kullananların grup şirketi ya da paylarına doğrudan sahip olan gerçek/tüzel kişi ortaklarının döviz cinsinden teminat verebilmesine imkan sağlandı.

Bunların yanı sıra kıymetli maden ve dövizin kambiyo mevzuatında düzenlenen değerler olması, kambiyo mevzuatında kıymetli maden depo hesaplarında işlem gören kaydi tutarların açık bir tanımının yer almaması ve özü itibarıyla fiziki teslimat yapılmadığı sürece kaydi ve değeri dövizle belirlenen bir tutarın söz konusu olması hususları dikkate alınarak, fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden alım satım işlemlerinin "kambiyo işlemi" olarak sayılması hükme bağlandı. (Bu hüküm yayımı tarihini takip eden ikinci gün yürürlüğe girecektir)

Ayrıca, yetkisiz kişilerce kaldıraçlı işlem veya türev işlemlere aracılık yapılmasının önlenmesi ve takibi amacıyla bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından gerekli tedbirlerin alınması için de düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından tedbirlerin alınması hususunda bilgi paylaşımında bulunulacak.

Söz konusu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız  

  • Mükelleflerin KDV İade Talebinde Bulunabilecekleri Asgari Tutar 10 Bin Liraya Çıkarıldı

27/1/2023 Tarihli ve 6775 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 9582) ile mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemlerine ilişkin KDV iade talebinde bulunabilecekleri asgari tutar 2 bin liradan 10 bin liraya çıkarıldı.

Söz konusu Karar 1 Nisan  2025 tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız  

  • Patent ve Marka Ücret Tarifesinde Değişikliğe Gidildi

Türk Patent ve Marka Kurumunca 2025 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/1)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (BİK/TÜRKPATENT: 2025/2) ile 31 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan 2025 yılı ücret tarifesinde değişikliğe gidildi.

Buna göre, iki sınıfa kadar olmak üzere marka yenileme ücreti 2 bin 49,67 lira, koruma süresi sona eren marka yenileme ücreti 5 bin 235,42 lira oldu. Üçüncü sınıf ve sonraki her bir sınıf için marka başvurusu ek sınıf ücreti 654,42 lira, marka iptal ücreti de 23 bin 458,33 olarak belirlendi.

Tebliğ kapsamında var olan ücretlere ek olarak, marka iptal talebi emanet tutarı 23 bin 458,33 lira, ilave her bir sınıf için marka yenileme ücreti 500 lira, 3'üncü ve sonraki her bir sınıf için koruma süresi sona eren markanın yenileme ücreti 875 lira oldu.

Bunun yanı sıra 35/5'inci grup altındaki 34 emtia sınıfında seçilen 3'üncü sınıf ve sonraki her bir sınıf için marka başvurusu ek sınıf ücreti de 300 lira olarak düzenlendi.

Ayrıca, marka iptal ücretinin tek seferde tahsil edilmesi ve kurum ücreti ile emanet hesabında tutulacak ücret olmak üzere iki kalemde hesaplanması karara bağlandı.

Söz konusu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız  

  • TARSİM'de Hasar Fazlası Desteğine İlişkin Prim Oranları Belirlendi

Tarım Sigortaları Havuzuna Devlet Tarafından Taahhüt Edilecek Hasar Fazlası Desteğine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 9593) ile Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM) devlet tarafından taahhüt edilecek hasar fazlası desteğine ilişkin prim oranları belli oldu.

Buna göre, Tarım Sigortaları Kanunu'nun ilgili maddelerine istinaden TARSİM Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Risk Paylaşımı ve Reasürans Planı'na göre, TARSİM tarafından 1 Ocak-31 Aralık 2025 döneminde akdedilen sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan ancak ulusal ve uluslararası piyasalara transferi yapılamayan risklerin hasar prim oranı tespit edildi.

Havuzun üzerinde kalan kısım için yüzde 80 ile yüzde 95 arasında, havuzun ve havuza iş temin eden sigorta şirketlerinin üzerlerinde taşıdıkları kısım için yüzde 200 üzeri, münhasıran bitkisel ürünler don riski, hayvan hayat branşları şap hastalığı, ek hastalıklar ve terör riskleri ile sera ve su ürünleri branşlarına ilişkin yüzde 250'yi aşan kısmı için tamamı itibarıyla, münhasıran köy bazlı kuraklık verim sigortası ile ilgili olarak yüzde 250'yi aşan kısmı için tamamı itibarıyla hasar fazlası desteği taahhüt edildi.

Hasar fazlası desteği ihtiyacının ortaya çıkması durumunda söz konusu tutar, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin ilgili tertibinden TARSİM'e aktarılacak.

Söz konusu Karar, 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız

3

ABD SECTİON 232 ÖNLEMLERİ HAKKINDA BİLGİ;

ABD'nin Section 232 önlemleri kapsamında ülke ve ürün bazında muafiyetlerin kaldırılması, alüminyum ürünlerinde uygulanan %10'luk ilave vergilerin %25'e yükseltilmesi ve önlemler kapsamına yeni türev ürünlerin eklenmesine ilişkin hususlar ilgide kayıtlı yazımızla bildirilmişti. Bu kapsamda, bahse konu yazımız kapsamında yeni türev ürünlere yönelik %25 oranındaki ilave vergilerin 73 ve 76. fasıl altında yer alan ürünler için 12 Mart 2025 tarihi itibarıyla geçerli olacağı, bu fasıllar dışında yer alan ürünlere uygulanacak ilave vergilerin, ABD Ticaret Bakanlığı'nın gerekli sistemi kurması akabinde alüminyum ve çelik içeriğine göre tahsil edileceği hükme bağlanmıştır.

Bu defa Vaşington Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıda, ABD Ticaret Bakanlığı'nca açıklanan bildirimle (EK-1), çelik ve alüminyum ürünlerinde ilave gümrük vergilerinin tam, verimli ve hızlı bir şekilde tahsil edilmesi amacıyla yeterli sistemlerin mevcut olduğu teyit edilmiştir. Söz konusu duyuru akabinde, ABD Gümrük Sınır ve Muhafaza Birimi (CBP) tarafından alüminyum (EK-2) ve çelik (EK-3) sektörlerinde ilave vergilerin tahsiline ilişkin detayları bildiren bültenler yayımlanmıştır. Bahse konu bültenlerin incelenmesinden, 12 Mart 2025 tarihi itibarıyla 73 ve 76. fasıl dışında kalan ürünlerden, çelik ve alüminyum içeriğine göre vergi tahsil edilmeye başlanacağı anlaşılmaktadır.

Söz konusu değişikliklerle ABD'li ithalatçılar, 73 ve 76. fasıl dışında kalan önlem kapsamı türev ürünlerin çelik ve alüminyum içeriğini tam olarak raporlamak zorunda kalacaktır. Section 232 uygulamalarına uyum sağlamak ve gerekli raporlamaları yapmak ABD ithalatçılarının sorumluluğunda olmakla birlikte, önümüzdeki dönemde ihracatçılarımızın ürünlerdeki çelik veya alüminyum girdisinin detayları, eritme ve dökme ülkesi, hammaddenin kaynağı vb. bilgileri ithalatçılarına sağlaması gerekecektir. Bu çerçevede, ABD'ye söz konusu türev ürünlerin ihracatını gerçekleştiren veya gerçekleştirmeyi planlayan firmalarımızın, tedarik zincirlerinin izlenebilirliği konusunda gerekli tedbirleri alması önem arz etmektedir.

Ek:

1- ABD Ticaret Bakanlığı Duyurusu

2- Alüminyum Bildirim

3- Çelik Bildirim

4

KANADA SEKTÖREL TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Ege İhracatçı Birliklerinden alınan bir yazıda, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği organizasyonu ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, 08-13 Eylül 2025 tarihleri arasında Kanada'nın Toronto şehrine yönelik “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Ticaret Heyeti” organize edilmesi planlanmaktadır.

Heyet kapsamında ikili iş görüşmelerinin yanı sıra; kurum/kuruluş ziyaretleri gerçekleştirilerek, ülkemiz zeytin ve zeytinyağı sektörünün tanıtımı, ihracatçı firmalarımızın pazar paylarında artış sağlanması, ülkeler arasında iş birliği imkânlarının artırılması ve sektör dinamiklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ekte yer alan taslak program çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmesi beklenen ticaret heyetinin destekli katılım ücreti firma başına, firmadan bir temsilci katılması durumunda 2.700 ABD Doları (aynı firmadan ikinci kişinin katılması durumunda 2.000 ABD Doları) olarak belirlenmiştir. Söz konusu katılım ücretine;

- İzmir-İstanbul-Toronto ve Toronto-İstanbul-İzmir gidiş-dönüş biletleri,

- Toronto otel konaklaması,

- Heyet kapsamındaki transferler,

- İkili iş görüşmeleri(B2B),

dahil olup, vize ve harç masrafları, İzmir dışından katılan firmalar için ise bağlantı uçuş masrafları, sağlık sigortası, otel ekstraları ve özel harcamalar dahil değildir. Kanada vize işlemlerinin tamamlanması 6 ay sürebilmektedir. Bu çerçevede, vize alım süreci firmaların yükümlülüğünde olup, vize sürecinde yaşanabilecek olumsuzluklar firmalarımızın sorumluluğundadır. Heyete katılacak üyemiz firma temsilcisinin şirket sahibi/ortağı (güncel ticaret sicil gazetesi ile doğrulanmalı) veya heyetin yapıldığı tarihlerde sigortalı (SGK bildirgesi ile doğrulanmalı) personeli olması zorunlu olduğu belirtilmektedir.

Söz konusu ticaret heyetine katılmak isteyen firmaların 28.03.2025 Cuma günü mesai bitime kadar aşağıdaki bağlantıyla ulaşılan bilgi formunu ve ekte yer alan katılımcı talep formunu doldurarak katılım ücretini belirtilen banka hesabına yatırmaları, form ve swift mesajını tarim1@eib.org.tr adresine iletmeleri beklenmektedir.

Firma bilgi formunu doldurmak için tıklayınız.

Ek:

1.Katılımcı Talep Formu (1 s.)

2.Taslak Program (1 s.)

5

KÖSTENCE FUAR BİLDİRİMİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıda, Köstence Ticaret Ateşeliği'nden alınan yazıya atıfla, 3-6 Nisan 2025 tarihleri arasında "İç Mekan Tasarımı, Mobilya ve Profesyonel Ekipman Fuarı", 20-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında "Maritime Business Week" ve 19-21 Eylül 2025 tarihleri arasında "Smart Energy Expo" etkinliklerinin gerçekleştirileceği belirtilmiştir.

Bahse konu etkinliklere ilişkin belgeler aşağıdaki bağlantılarda tarafınıza sunulmaktadır.

Ek:

1- Köstence Sanayi Odası Fuar Bildirimi_Ek_Köstence-Romanya Interior Fair EN (2)

2- Köstence Sanayi Odası Fuar Bildirimi_Ek_Maritime Business Week 2025_EN

3- Köstence Sanayi Odası Fuar Bildirimi_Ek_Smart Energy Expo 2025_en (1)

4- Köstence Sanayi Odası Fuar Bildirimi_Ustyazi

5- Köstence Sanayi Odası Fuar Bildirimi_Ek_2025 Köstence Fuar Takvimi

6

İTALYA-TÜRKİYE İŞ FORUMU HAKKINDA BİLGİ;

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) alınan bir yazıda, Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesinin 17 Nisan 2025 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Sayın Giorgia Meloni'nin başkanlıklarında Roma'da gerçekleşeceği aktarılmaktadır.

Yazı devamında, DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi tarafından söz konusu Zirve vesilesiyle, aynı tarihte Roma'da “İtalya-Türkiye İş Forumu” tertip edileceği, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Sayın Giorgia Meloni'nin teşrif ve hitaplarının öngörüldüğü İş Forumu kapsamında stratejik sanayiler (savunma, havacılık, BİT inovasyonu, siber güvenlik), altyapı, küresel hub'lar ve bağlantısallık; sürdürülebilir enerji, döngüsel ekonomi, son teknoloji üretim (otomotiv, tüketüketim malları) ve markalaşma gibi konuları içeren paneller ve sektörel oturumlarla birlikte networking yemeği ve B2B toplantılarının düzenlenmesinin öngörülmekte olduğu belirtilmektedir.

Özel uçuş ile heyet katılım programı düzenleneceği ifade edilen İş Forumu'na ilişkin taslak program ve detaylar bilahare paylaşılacak olup, katılmak isteyen  firmaların DEİK Üye Portalı bağlantısında bulunan kayıt formunu doldurup, katılım ön avansını (DEİK üyesi firmalar için 1.800 Avro, DEİK üyesi olmayan firmalar için 2.200 Avro) 20 Mart 2025 Perşembe günü saat 17:00'ye kadar tamamlamaları gerekmektedir. İtalya'ya giriş için gerekli Schengen vize alım süreci katılımcıların kendileri tarafından takip edilecektir.

İletişim: Semih Yıldırım Aşık, İş Konseyi Koordinatör Yardımcısı 

E-posta: italy@deik.org.tr  

Tel: 0212 339 50 00 – Dahili: 5121

Ek: Sponsorluk Paketi

7

AVUSTRALYA'NIN SINIR ÖNCESİ BİYOGÜVENLİK İŞLEMLERİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Avustralya Federal Hükümeti Tarım, Balıkçılık ve Ormancılık Bakanlığı tarafından uygulanan biyogüvenlik düzenlemeleri kapsamında, muhtelif ürünlerin Avustralya'ya ihracat öncesinde sevk ülkesinde onaylı firmalar tarafından işleme tabi tutulması gerekmekte olup konuya ilişkin güncel genel bilgiler https://www.agriculture.gov.au/biosecurity-trade/import/before/prepare/treatment-outside-australia bağlantısında yer almaktadır

Bu çerçevede, söz konusu Bakanlık tarafından yapılan 13 Mart 2025 tarihli duyuruda, sevk öncesi işlem türlerinden olan Metil Bromür Fumigasyon Metodolojisi (Methyl Bromide Fumigation Methodology) Versiyon 3.0'ın 1 Mayıs 2025 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacağı ve konuya ilişkin olarak 25 Mart 2025 ve 27 Mart 2025 tarihlerinde yurt dışında bulunan işlem sağlayıcıların katılacağı çevrimiçi bilgilendirme toplantıları düzenleneceği belirtilmektedir. Söz konusu duyuru metni 71-2025: Methyl Bromide Fumigation Methodology version 3.0 Preborder stakeholder information session - DAFF adresinde yer almakta olup işlem sağlayıcıların ilgili sayfadan toplantıya katılım için kayıt oluşturmaları mümkün bulunmaktadır.

8

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,

 - Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,

- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,

- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.