2026/71 Genel Sirküler
SİRKÜLER (2026/71)
- İhracat Beyannamelerinin Kapatılması Hakkında Bilgi;
- Nisan 2026 Elektronik Sohbet Toplantıları Hakkında Bilgi;
- İran-ABD Geriliminin Dış Ticaretimize Olası Etkileri Hakkında Bilgi;
- Darüsselam Ticaret Müşavirliği - Tanzanya Demiryolu Kurumu (TRC) tarafından İhale Duyurusu Hakkında Bilgi;
- DEİK - Türkiye-Suriye I. Dönem JETCO Toplantısı Vesilesiyle Türkiye-Suriye İş ve Yatırım Forumu Hakkında Bilgi;
- 23 Mart 2026 Resmi Gazete Bülteni Hakkında Bilgi;
- Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;
Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.
|
1 |
İHRACAT BEYANNAMELERİNİN KAPATILMASI HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünün bir yazısına atıfla, ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşılması açısından ihracat beyannamelerinin kapatma işlemlerinin geciktirilmeksizin yerine getirilmesinin önem arz ettiği vurgulanmakta olup 31 Mart 2026 tarihi sonuna kadar ihracat ve bağlantılı gümrük işlemlerine ilişkin taleplerin karşılanması için fazla mesai uygulamasına ilişkin mer'i mevzuat hükümleri de dikkate alınarak gümrük idarelerinin açık bulundurulmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması, ihracat ve bağlantılı gümrük işlemlerinin aksamamasını teminen bağlantı Gümrük Müdürlüklerinde ihracat beyannamelerinin hem tescil edilmeleri hem de tescil edilmiş ihracat beyannamelerinin muayene dahil tüm işlemlerinin süratle tamamlanması ve işlemlerin hızlandırılması için azami özenin gösterilmesi gerektiği aktarılmaktadır.
|
2 |
NİSAN 2026 ELEKTRONİK SOHBET TOPLANTILARI HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlendiği aktarılmaktadır.
Bu çerçevede;
02 Nisan 2026 Perşembe günü saat 16.00'da Kamerun'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimizle “Kamerun Pazarına Giriş” konulu,
16 Nisan 2026 Perşembe günü saat 15.00'da İsviçre'de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle “İsviçre Pazarına Giriş” konulu,
21 Nisan 2026 Salı günü saat 15.00'da İsveç'te görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimizle “İsveç Pazarına Giriş” konulu,
24 Nisan 2026 Cuma günü saat 14.00'da Sırbistan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimizle “Sırbistan ile Ticaret ve İş Fırsatları” konulu,
30 Nisan 2026 Perşembe günü saat 14.00'da Gana'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimizle “Gana Ekonomik, Ticari Görünüm ve İş Yapma Kültürü” konulu e-sohbet toplantısı gerçekleştirilecektir. İlgili toplantılar için kayıt bağlantıları aşağıda sunulmaktadır
|
Nisan 2026 Elektronik Sohbet Toplantıları |
|||
|
Elektronik Sohbet Toplantısı |
Tarih |
Saat |
Kayıt Bağlantısı |
|
Kamerun - “Kamerun Pazarına Giriş” |
02.04.2026 |
16.00 |
|
|
İsviçre - "İsviçre Pazarına Giriş" |
16.04.2026 |
15.00 |
|
|
İsveç - "İsveç Pazarına Giriş" |
21.04.2026 |
15.00 |
|
|
Sırbistan - "Sırbistan ile Ticaret ve İş Fırsatları" |
24.04.2026 |
14.00 |
|
|
Gana- “Gana Ekonomik, Ticari Görünüm ve İş Yapma Kültürü ” |
30.04.2026 |
14.00 |
|
|
3 |
İRAN-ABD GERİLİMİNİN DIŞ TİCARETİMİZE OLASI ETKİLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan “İran-ABD Savaşının Dış Ticaretimize Etkileri” başlıklı analiz çalışması çerçevesinde, mevcut jeopolitik gelişmelerin küresel ticaret ve ülkemiz dış ticareti üzerindeki muhtemel etkileri aşağıda özetlenmektedir.
1. Küresel Ticaret ve Enerji Arzı Üzerindeki Etkiler
- Hürmüz Boğazı'nda yaşanabilecek aksaklıklar günlük yaklaşık 15 milyon varil petrol akışını riske atmaktadır.
- Alternatif enerji ve lojistik hatlarının kapasitesi sınırlı olup, arz kesintisini tam olarak telafi edememektedir.
- Artan jeopolitik riskler; taşımacılık maliyetleri, sigorta primleri ve teslim sürelerinde artışa yol açmaktadır.
2. Petrol Fiyatları ve Makroekonomik Etkiler
- Brent petrol fiyatlarının 100 ABD Doları ve üzerine çıkması beklenmektedir.
- Petrol fiyatlarındaki artış:
- Enflasyonu yukarı yönlü etkilemekte,
- Finansal koşulları sıkılaştırmakta,
- Küresel talepte belirsizliği artırmaktadır.
3. Türkiye Dış Ticareti Üzerindeki Olası Etkiler
- Petrol fiyatlarındaki %1'lik artışın:
- İhracatı yaklaşık %0,18,
- İthalatı ise %0,38 artırdığı hesaplanmaktadır.
Baz senaryoya göre:
- İhracatın 295,5 milyar ABD Doları,
- İthalatın 431 milyar ABD Doları seviyesine ulaşması beklenmektedir.
- Dış ticaret açığının ise 134 milyar ABD Doları seviyesine yükselebileceği öngörülmektedir.
4. Körfez Bölgesi ile Ticarette Beklentiler
- Çatışmaların devamı halinde Körfez ülkelerine ihracatta yıllık yaklaşık 5 milyar ABD Doları kayıp oluşabileceği değerlendirilmektedir.
- Son dönemde bölgeye ihracatta özellikle Mart ayı itibarıyla belirgin düşüşler gözlemlenmektedir.
5. Genel Değerlendirme
- Enerji fiyatlarındaki artış, ihracatta artış yaratmakla birlikte ithalatı daha hızlı yükseltmekte ve dış ticaret açığını büyütmektedir.
- Jeopolitik gelişmelerin seyrine bağlı olarak ticaret akışlarında belirsizlik ve dalgalanma devam edebilecektir.
- Firmalarımızın özellikle lojistik, maliyet yönetimi ve alternatif pazar/rota planlamalarına önem vermeleri faydalı olacaktır.
Ek: İran-ABD Savaşının Dış Ticaretimize Etkileri Raporu
|
4 |
DARÜSSELAM TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ - TANZANYA DEMİRYOLU KURUMU (TRC) TARAFINDAN İHALE DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ; |
Darüsselam Ticaret Müşavirliği'nden gelen 23.03.2026 tarihli yazıda (e-posta); Tanzanya Demiryolu Kurumu (TRC) tarafından duyurusu yapılan aşağıda detayları bulunan ihale duyurusuna ilişkin bilgiye ekli dosyadan ve aşağıdaki linki bulunan ihale sisteminden erişim sağlanacağı belirtilmektedir.
SGR Ağı Genelinde Demiryolu Hattı Bakımı İçin Üstyapı Malzemelerinin Tedariki Supply of Permanent Way Materials for Maintenance of Railway Track across SGR Network
İhale/Tender No: TR126/2025/2026/G/94
Son Başvuru Tarihi: 08.04.2026
|
5 |
DEİK - TÜRKİYE-SURİYE I. DÖNEM JETCO TOPLANTISI VESİLESİYLE TÜRKİYE-SURİYE İŞ VE YATIRIM FORUMU HAKKINDA BİLGİ; |
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan (DEİK) gelen 23.03.2026 tarih ve 262 sayılı yazıda; T.C. Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ekonomi ve Sanayi Bakanı Sayın Prof. Dr. Muhammed Nidal eş-Şaar eş başkanlıklarında gerçekleştirilecek Türkiye-Suriye JETCO I. Dönem Toplantısı vesilesiyle, 07 Nisan 2026 tarihinde, ikili iş görüşmeleri eşliğinde ve iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla, 11.15- 16.00 saatleri arasında Hilton İstanbul Bosphorus'ta Türkiye-Suriye İş ve Yatırım Forumunun düzenleneceği belirtilmektedir.
Yazıda devamla, bahse konu forumda; enerji, inşaat, sağlık, gıda ve tarım hayvancılık, lojistik, eğitim ve tekstil sektörlerinden katılan iş insanları ile ikili iş görüşülmelerinin yanı sıra lojistik, bankacılık ve müteahhitlik başlıkları altında panellerin gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, söz konusu forum ile ilgili sponsorluk dosyası ek olarak paylaşılmakta olup, etkinliğe katılım sağlamak isteyen üyelerimizin, en geç 01 Nisan 2026 Çarşamba saat 18.00'e kadar bağlantıda yer alan kayıt formu üzerinden kayıt ve ödeme yapmalarının gerektiği bildirilmekte olup, foruma ilişkin taslak programın bilahare paylaşılacağı ifade edilmektedir.
Detaylı Bilgi İçin: DEİK/Türkiye-Suriye İş Konseyi
Tel: +90 212 339 50 00 / Dahili: 5026 / 5011 / 5095 / 5194
E-mail: syria@deik.org.tr
Ek: Sponsorluk Dosyası (Türkçe, 1 Sayfa)
|
6 |
23 MART 2026 RESMİ GAZETE BÜLTENİ HAKKINDA BİLGİ; |
23 Mart 2026 tarihli 33202 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2026/8) ile Çin Halk Cumhuriyeti menşeli silindirli kapı kilitleri, bareller ve kilit kasaları ithalatına yönelik yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması açılmasının kararlaştırıldığı ifade edilerek, söz konusu ürünlerin ithalatına uygulanan dampinge karşı önlemin yürürlükten kalkması halinde dampingin ve zararın devam edeceği veya yeniden meydana gelebileceğine yönelik yerli bir firma tarafından yapılan başvurunun ardından Ticaret Bakanlığınca inceleme başlatıldığı belirtilmiştir.
|
7 |
DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,
- Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,
- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,
- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.