2026/152 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2026/152)

                                                                                                                              

  1. Kanada / Konserve ve Dondurulmuş Sebze Korunma Önlemi Soruşturması Hakkında Bilgi;
  2. Güncelleme-Middle East Organic Natural Expo 2026 Milli Katılım Duyurusu Hakkında Bilgi;
  3. 63. Şam Uluslararası Fuarı (63. Damascus International Fair) Türkiye Milli Katılım Duyurusu Hakkında Bilgi;
  4. Kosova (Priştine) - Kuzey Makedonya (Üsküp) Ticaret Heyeti 28 Eylül-2 Ekim 2026 Hakkında Bilgi;
  5. TİM-EİB Çin Halk Cumhuriyeti (Guanco) Ticaret Heyeti, 1-5 Eylül 2026 Hakkında Bilgi;
  6. Macaristan-Çekya Gıda Sektörel Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
  7. ABD Sektörel Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi; 
  8. Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

KANADA / KONSERVE VE DONDURULMUŞ SEBZE KORUNMA ÖNLEMİ SORUŞTURMASI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Bilindiği üzere, Kanada tarafından "Konserve ve Dondurulmuş Sebze" (Certain Vegetable Goods) ithalatına karşı bir korunma önlemi soruşturması yürütülmektedir.

Bu defa, Ottowa Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıda, Kanada Maliye Bakanı François-Philippe Champagne'in, 19 Haziran 2026 tarihinde konserve sebze ithalatına %10 oranında geçici önlem uygulanmaya başlandığını açıkladığı belirtilmektedir. Bu geçici korunma önleminin Kanadalı üreticileri ve çiftçileri korumayı amaçladığı bildirilmiştir. Söz konusu geçici önlem 19 Haziran 2026 tarihinde yürürlüğe girmiş olup 200 gün süreyle uygulanacaktır. İlgili açıklamaya https://www.canada.ca/en/department-finance/news/2026/06/canada-announces-provisional-safeguard-tar iff-on-imports-of-canned-vegetables-to-protect-canadian-producers.html ulaşılabilmektedir. bağlantısından ulaşılabilmektedir.

Diğer yandan, bahse konu geçici önleme ilişkin 22 Haziran 2026 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü Korunma Önlemleri Komitesine bir bildirim (Ek) yapılmıştır. İlgili bildirimin incelenmesinden ülkemizin mezkur önlemden muaf tutulmadığı görülmektedir. Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (Canadian International Trade Tribunal- CITT), tarafından yürütülen korunma önlemi soruşturmasının 9 Eylül 2026 tarihine kadar tamamlaması ve zararın mevcut olduğuna hükmetmesi halinde uygun tedbirler konusunda Kanada Maliye Bakanlığına tavsiyede bulunması beklenmektedir. Ancak Mahkemenin zarar tespitinde bulunmaması halinde, bahse konu geçici korunma önlemi söz konusu kararın verildiği tarihten itibaren yürürlükten kalkacaktır.

Ek: DTÖBildirimi

2

GÜNCELLEME-MİDDLE EAST ORGANİC NATURAL EXPO 2026 MİLLİ KATILIM DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, 16-18 Kasım 2026 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri/Dubai'de düzenlenecek olan “Middle East Organic And Natural Products Expo” fuarının Türkiye milli katılımı Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 15.07.2026 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.

Başvurunuzun kabul edilmesi için Akdeniz İhracatçı Birlikleri Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi TR TR40 0001 5001 5804 8000 9271 41 IBAN no'lu USD hesabına toplam katılım bedelinin %55'nin 15.07.2026 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir. (talep edilen m2 X katılım bedeli X %55 şeklinde hesaplanacaktır.)

Çevrimiçi Başvuru Formu: Middle East Organic And Natural Products Expo 2026 Çevrimiçi Başvuru Formu

Katılım Bedeli: Tahmini 994 USD /m2 (nakliyesiz fiyat, nakliye hizmeti sunulmayacaktır).

Fuar organik, doğal, helal, vegan ve çevre dostu ürünler üzerine odaklanıyor. Fuarda; yiyecekiçecek, bitkisel takviyeler, sağlıklı yaşam ürünleri, katkısız, doğal ve besin değeri yüksek kuru meyveyemişler, taze ürünler, yaş meyve-sebze, çay-kahve, organik güzellik-kozmetik, doğal içerikli, kimyasal katkısı azaltılmış bakım ürünleri, sağlık ürünleri, bitki bazlı ürünler, keto bazlı ürünler, vegan ürünler, alkolsüz içecekler, helal içerikler, besin takviyeleri vb. ürünler sergilenebilmektedir.

Fuara katılan her firma adına önceden planlanmış 3 önemli alıcı ile toplantı organize edilecektir. Firmalar, fuar öncesinde https://arabianorganics.com/ üzerinden profil oluşturabilecek ve fuara kadar online talepler alabilecektir. Ayrıca her ay sonunda sistem üzerinden katılımcı firmalara 5 adet önemli alıcı önerisi sunulacaktır. Katılımcı firmalar sistemi Nisan 2027'ye kadar kullanmaya devam edebilecektir.

Katılım bedeline;

=Yer kirası,

=Özel stant konstrüksiyonu,

=Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

= Fuar basılı ve online kataloğunda yer alma

=M2 baz alınarak ücretsiz fuar giriş kartı

=Elektrik ve internet bağlantısı,

=Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez) hizmetleri dahildir.

Fuarın milli katılımının, “5973 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 1.231.848 Türk Lirası'na kadar destekleneceği ifade edilmektedir.

Ek: Katılım Şartları ve Ödeme Bilgileri

3

63. ŞAM ULUSLARARASI FUARI (63. DAMASCUS INTERNATİONAL FAİR) TÜRKİYE MİLLİ KATILIM DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, 26 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında Şam / Suriye'de düzenlenecek olan “63. Şam Uluslararası Fuarı (63. Damascus International Fair)”in Türkiye Milli Katılım organizasyonu T.C Ticaret Bakanlığımızın görevlendirmesi ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilecektir. Fuara katılmak isteyen firmaların 06 Temmuz 2026 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları ve başvurunun kabul edilmesi için belirtilen banka hesabına toplam katılım bedelini yatırmaları gerekmektedir.

Online Başvuru Formu: 63. Şam Uluslararası Fuarı

Katılım Bedeli: 470 USD/m2 (Nakliye Hariç)

NOT1: Firma başvuru alanı asgari 9 m2 olup 18m2, 27m2, 36m2… vb. şeklinde 9'un katları şeklinde artırım yapılabilecektir.

NOT2: Nakliye hizmeti verilmeyecektir.

Katılım Bedeline Dahil Olan Hizmetler: yer kirası, stant konstrüksiyonu, stant genel ve günlük temizlik hizmeti, elektrik, internet, genel servis hizmetleri, catering (çay,kahve, tatlıtuzlu ikram). Söz konusu fuar genel nitelikli olup tüm sektörlerden firmalar katılım sağlayabilmektedir. Başlıca sektörler: İnşaat ve yapı malzemeleri: Çimento, demir-çelik, prefabrik yapılar, mobilya, Gıda ve içecekler: İşlenmiş tarım ürünleri, yağ, un, pirinç, bisküvi, içecekler, Enerji ve altyapı: Yenilenebilir enerji çözümleri, su arıtma, boru sistemleri, Teknoloji ve dijital çözümler: Yazılım, e-ticaret platformları, fintech, otomasyon, Sağlık ve ilaç: Tıbbi cihazlar, ilaçlar.

Söz konusu fuar 5973 sayılı Karar çerçevesinde 738.563 Türk Lirası'na kadar Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenecek olup destek miktarı https://ticaret.gov.tr/ihracat/fuarlar/2025-2026-yillarinda-destek-kapsamina-alinan-yurtdisifuarlar web sayfasında yayınlanacağı ifade edilmektedir.

Ek: Ödeme Bilgileri, İletişim Bilgisi ve Katılım Şartları (2 sayfa)

4

KOSOVA (PRİŞTİNE) - KUZEY MAKEDONYA (ÜSKÜP) TİCARET HEYETİ 28 EYLÜL-2 EKİM 2026 HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda ve Meclisleri organizasyonuyla 28 Eylül-2 Ekim 2026 tarihleri arasında Kosova – Kuzey Makedonya Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, başkent Priştine ve Üsküp şehirlerini kapsayacak söz konusu organizasyonda nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Pazar payımızın artırılması ve yeni iş ve yatırım imkanlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyetimiz başta Yapı ve İnşaat Malzemeleri, Makine ve Ekipmanları, Ev Tekstili, Plastik Ev ve Mutfak Eşyaları, Gıda, Kimya, Medikal Ürünler, Kozmetik, Otomotiv Yedek Parça ve Yan Sanayi Ürünleri olmak üzere tüm sektörlere açıktır.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 10 Temmuz 2026 Cuma günü mesai bitimidir. İlgili tarihe kadar Kosovo (Pristina) - North Macedonia (Skopje) Trade Delegation - Pristina & Skopje - Ask Türkiye adresinde yer alan “Register as Turkish Exporter” butonuna tıklayarak başvuru formunun eksiksiz şekilde doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 69.000-TL tahsil edilecektir.

Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Meclisimizin (volkandemirbas@tim.org.tr)  e-posta adresine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

Ek: 

1- Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (3 Sayfa)

2- Kosova (Priştine) – Kuzey Makedonya (Üsküp) Ticaret Heyeti Taslak Programı (2 Sayfa)

5

TİM-EİB ÇİN HALK CUMHURİYETİ (GUANCO) TİCARET HEYETİ, 1-5 EYLÜL 2026 HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizasyonu ile 1-5 Eylül 2026 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti'nin Guanco şehrine yönelik, tüm gıda sektörlerini kapsayan bir ticaret heyeti gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Bahse konu heyete, başvuru için son tarih 03 Temmuz 2026 Cuma günü mesai bitimidir. İlgili tarihe kadar China (Guangzhou) Trade Delegation - Guangzhou, China - Ask Türkiye yer alan Register as Turkish Exporter butonuna tıklayıp Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 2.000 USD tahsil edilecektir. Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının tarim1@eib.org.tr ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

Ek: 

1.Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (2 sayfa)

2.Çin Halk Cumhuriyeti (Guanco) Ticaret Heyeti Taslak Programı (1 sayfa)

6

MACARİSTAN-ÇEKYA GIDA SEKTÖREL TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği organizasyonunda 20-26 Eylül 2026 tarihleri arasında gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik olarak Macaristan ve Çekya'ya Gıda Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştirilecektir.

Ticaret heyeti programı dahilinde, gıda ürünleri sektöründe; ithalatçı, toptancı ve distribütör firmalar ile katılımcı şirketlerimiz arasında ikili iş görüşmelerinin düzenlenmesi planlanmaktadır. Planlanan taslak program, Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Şirket Talep Yazısı (EK A-1) ve Firma Katılımcı Dilekçesi ilişikte yer almaktadır.

Anılan heyet organizasyonu Sektörel Ticaret Heyetleri Hakkında Genelge kapsamında devlet destekli olarak planlanmış olup katılım bedeli devlet desteği düşülmüş ön destekli olacak şekilde; birinci kişi için maliyet 2.000 EUR, aynı firmadan ikinci kişi katılımı için 1.000 EUR olarak belirlenmiştir. Katılım payına; gidiş-dönüş uçak bileti, konaklama (oda+kahvaltı), şehir içi ve ülkeler arası transferler, bölgedeki önemli ithalatçılarla ikili iş görüşmelerinin organizasyon giderleri, seyahat sigortası, tanıtım malzemeleri, tercüman hizmeti dâhil; vize ve oteldeki ekstra oda harcamaları hariçtir.

Heyetin devlet desteği kapsamına alınması için Ticaret Bakanlığına başvuru yapılacak olup katılmak isteyen firmaların en geç 17 Temmuz 2026 Cuma günü saat 17.30'a kadar https://baib.gov.tr/heyet?H=ramsgb üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.

Ekler:

1-Duyuru Metni

2-Taslak Program

3-EK A-1 Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Şirket Talep Yazısı

4-Firma Katılımcı Dilekçesi

7

ABD SEKTÖREL TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve ABD merkezli ECRM firması (https://ecrm.marketgate.com) iş birliğiyle, 25-30 Eylül 2026 tarihleri arasında ABD/Dallas'a yönelik “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Ticaret Heyeti” organize edilmesi planlanmaktadır.

Heyet kapsamında ikili iş görüşmelerinin yanı sıra; kurum/kuruluş ziyaretleri gerçekleştirilerek, ülkemiz zeytin ve zeytinyağı sektörünün tanıtımı, ihracatçı firmalarımızın pazar paylarında artış sağlanması, ülkeler arasında iş birliği imkânlarının artırılması ve sektör dinamiklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ekte yer alan taslak program çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmesi beklenen ticaret heyetinin destekli katılım ücreti firma başına, firmadan bir temsilci katılması durumunda 4.750 ABD Doları (aynı firmadan ikinci kişi farkı ise 1.250 ABD Doları) olarak belirlenmiştir.

Söz konusu katılım ücretine;

İzmir-İstanbul-Dallas ve Dallas-İstanbul-İzmir gidiş-dönüş biletleri, 

Dallas otel konaklaması, 

Heyet kapsamındaki transferler, 

İkili iş görüşmeleri (B2B),

dahil olup, vize ve harç masrafları, İzmir dışından katılan firmalar için ise bağlantı uçuş masrafları, sağlık sigortası, otel ekstraları ve özel harcamalar katılım ücretine dahil değildir.

Bilindiği üzere, ABD vize başvuru işlemleri oldukça uzun süre alabilmektedir. Bu nedenle, geçerli ABD vizesi olmayan ve heyete katılım için vize başvurusunda bulunacak firma temsilcilerimizin başvurularını en kısa sürede tamamlamaları büyük önem taşımaktadır. Vize alım süreci ve bu süreçte yaşanabilecek olası gecikme veya olumsuzluklar firmalarımızın sorumluluğundadır.

Söz konusu ticaret heyetine katılmak isteyen firma temsilcisinin şirket sahibi/ortağı (güncel ticaret sicil gazetesi ile doğrulanmalı) veya heyetin yapıldığı tarihlerde sigortalı (SGK bildirgesi ile doğrulanmalı) personeli olması zorunludur. Başvurular, alıcı taleplerine uygunluk bakımından yapılacak incelemenin ardından kabul edilecek olup, söz konusu ticaret heyetine katılmak isteyen firmaların; aşağıdaki bağlantıda yer alan formu ve ekte sunulan katılımcı talep formunu doldurmaları, 4.750 ABD Doları tutarındaki katılım ücretini aşağıda belirtilen banka hesabına yatırmaları ve doldurulan formlar ile SWIFT mesajını 30.06.2026 Salı günü mesai bitimine kadar zeytin@eib.org.tr adresine iletmeleri beklenmektedir.

Firma Bilgi Formunu Doldurmak İçin Tıklayınız.

Katılım Bedelinin Yatırılacağı Banka Bilgileri (USD Hesabı) 

Hesap Adı: Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 

Banka Adı: Türkiye Vakıflar Bankası - İzmir Şubesi 

Hesap No: 00158048022036136 (USD Hesabı) 

Iban No: TR75 0001 5001 5804 8022 0361 36 (USD Hesabı) 

Swift Kodu: TVBATR2AXXX 

(Not: Açıklama bölümüne ABD Zeytin-Zeytinyağı Ticaret Heyeti Katılım Bedeli, firma

unvanı ve temsilcisi adı, soyadı yazılmalı ve başvuru yapan firma ile ödemeyi

gerçekleştiren firma aynı olmalıdır.)

Ek:

1- Katılımcı Talep Formu (EK A-1) (1 s.) 

2- Taslak Program (1 s.)

8

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,

 - Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,

- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,

- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.