2025/72 Elektronik İhracatın Konsinye Olarak Gerçekleştirilebilmesine İmkan Sağlandı Hk.

Sayın Üyemiz;

6 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazetede yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.

İhracat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yönetmeliğe bazı tanımlar eklenirken konsinye ihracat usullerinde değişiklikler yapıldı.

Konsinye ihracat, kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade ediyor. Bu yöntemle yapılan ihracat işlemlerine ilişkin uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi ve mevzuatın güncel ihtiyaçları karşılayacak şekilde revize edilmesi amacıyla yönetmeliğe, "elektronik ihracat (e-ihracat)", "basitleştirilmiş gümrük beyannamesi" ve "kesin satış" tanımları eklendi.

Düzenlemeyle, konsinye ihracat kapsamında yurt dışındaki alıcılar, komisyoncular ve ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerinin yanı sıra e-ihracat kapsamında yurt dışı pazaryerlerine, e-ticaret sitelerine veya diğer e-ticaret platformlarına da mal gönderilebileceği hükme bağlandı.

Böylelikle, e-ihracatın konsinye olarak gerçekleştirilebilmesine imkan tanındı.

Yönetmelik yayım tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Bilgilerinize önemle duyurulur. 

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız