2025/50 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2025/50)

                                                                                                                         

  1. Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
  2. İhracı Kayda Bağlı Mallar - Yumurta DFİF Ödemesi Hakkında Bilgi;
  3. Günlük Civciv ve Kuluçkalık Yumurta İhracatında Öncelikli Geçiş Hakkında Bilgi;
  4. Nisan 2025 Elektronik Sohbet Toplantıları Hakkında Bilgi;
  5. Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
  6. TİM Özbekistan (Taşkent) Genel Ticaret Heyeti 23-26 Haziran 2025 Hakkında Bilgi;
  7. Avustralya (Sidney-Melburn) Genel Nitelikli Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
  8. Hindistan (Yeni Delhi) Genel Ticaret Heyeti 15-19 Temmuz 2025 Hakkında Bilgi;
  9. Mozambik (Maputo) Genel Ticaret Heyeti 17-22 Haziran 2025 Hakkında Bilgi;
  10. Yükseliş Liman Hizmetleri ve İlaçlama Ambalaj San. Tic. Ltd. Şti Hakkında Bilgi; 
  11. Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ;

28 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.

  • Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Kuruldu

Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 183) ile Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu iki ayrı yapıya ayrılarak “Sağlık Kurulu” ile “Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu” isimleriyle yeniden yapılandırıldı.

Karara göre, Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu'nun başlıca görevleri arasında, gıda sağlığı, su kaynaklarının etkin kullanımı, bitkisel ve hayvansal ürün arzının artırılması, yerli gen kaynaklarının korunması ve biyogüvenlik alanlarında stratejiler geliştirmek yer alıyor.

Söz konusu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız  

  • Kıymetli Madenin Kapsamı Genişletildi

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/35)'De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025-32/74) ile kıymetli madenin kapsamı genişletildi.

Tebliğ ile bankalarca altın, gümüş ve platin” ibaresi “bankalarca altın, gümüş, platin ve paladyum” şeklinde değiştirildi. Yapılan değişiklikle, bankaların işlem yapabileceği kıymetli madenler arasına paladyum da dâhil edildi.

Söz konusu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız  

  • Yurt Dışı Çıkışında Zorunlu Beyanda Parasal Sınır Yükseltildi

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)'De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025-32/75) ile yurt dışına çıkışlarda yolcu beraberinde olan ve gümrük idarelerine bildirimde bulunulması gereken parasal sınırda artışa gidildi.

Tebliğ ile yurt dışı çıkışlarında yolcu beraberinde olan ve beyan edilmesi zorunlu parasal sınır 25 bin TL'den 185 bin TL'ye çıkarıldı.

Öte yandan, aynı tebliğle, yurt dışındaki mali piyasalarda işlem gören menkul kıymetleri ve türev araçlarının alım satımının Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla yapılmasına yönelik düzenleme yapıldı.

Söz konusu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız   

2

İHRACI KAYDA BAĞLI MALLAR - YUMURTA DFİF ÖDEMESİ HAKKINDA BİLGİ;

Bilindiği üzere, sofralık yumurta ihracatında 26/02/2025 tarihinden itibaren, kilogram başına 50 Cent kesinti yapılması hususunu düzenleyen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 9526 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 25/02/2025 tarihli, 32824 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Bu defa, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan 25.03.2025 tarihli bir yazıda, 9693 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile sofralık yumurta ihracatında 25/03/2025 tarihinden itibaren kilogram başına 1,5 ABD Doları kesinti yapılması hususunun 32852 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.

Bahsi geçen Karar ile 92/11 sayılı Destekleme ve Fiyat İstikrarı Fonuna İlişkin Tebliğ çerçevesinde, 0407.21.00.00.00 GTİP numaralı Tavuk yumurtaları ihracatına yönelik kaydın münhasıran Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB) tarafından verilmeye ve DFİF kesintisine yönelik kontrollerin Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince yapılmaya devam edileceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, ihracatçı firmalar tarafından söz konusu Fon kesinti tutarının (T.C. Merkez Bankasınca o gün için uygulanan döviz alış kuru üzerinden hesaplanacak) aşağıda yer alan “T.C. Merkez Bankası DFİF-Sofralık Yumurta İhracatından Alınan Primler” hesabına yatırıldığını gösterir banka imzalı dekontun ibrazı sonrasında Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından Gümrük Beyannamesine kayıt verilecektir.

Kesinti Tutarlarının Yatırılacağı Hesap Bilgileri

Hesap Adı: DFİF-Sofralık Yumurta İhracatından Alınan Primler

Hesap No: TCMB (EFT Banka Kodu:1) Ankara Şubesi (EFT Şube Kodu:1) nezdinde

TR150000100100000450208040

Gerekli Belgeler: (Ebirlik sisteminde belgeler sekmesine eklenecektir.)

− Banka kaşe imzalı dekont (Açıklamaya “… Vergi numaralı firmanın Tavuk yumurtası DFİF

Ödemesidir” yazılmalıdır)

− Taslak Beyanname

− Taahhütname (https://oaib.org.tr/kayda-bagli-ihracat adresinden indirilebilir)

3

GÜNLÜK CİVCİV VE KULUÇKALIK YUMURTA İHRACATINDA ÖNCELİKLİ GEÇİŞ HAKKINDA BİLGİ;

Tarım ve Orman Bakanlığının yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan yazıda, Rusya Federasyonu başta olmak üzere diğer Avrasya Ekonomik Birliği üye ülkeleri ile Irak, İran ve Suriye gibi diğer ülkelere günlük civciv ve kuluçkalık yumurta ihracatının yapıldığı ve söz konusu ürünlerin ihracatında çıkış işletmesinden varış işletmesine kadar geçen zamanın, ürünlerin verimliliği açısından kritik olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca, günlük civciv ve kuluçkalık yumurta ihracatında gümrüklerde zaman zaman yoğunluk meydana geldiği ve sevkiyatlarda gecikmeler yaşandığına dair bildirimler alındığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, günlük civciv ve kuluçkalık yumurtalarda kayıpların oluşmaması ve ürün kalitesinin korunması adına söz konusu ürünleri taşıyan araçların, gümrüklerde öncelikli olarak geçişinin sağlanması amacıyla mevzuat dahilinde gerekli önceliğin verilmesi için tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerinin talimatlandırıldığı ifade edilmektedir.

4

NİSAN 2025 ELEKTRONİK SOHBET TOPLANTILARI HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından gönderilen bir yazıya atıfla, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlendiği aktarılmaktadır.

Bu çerçevede;

10 Nisan 2025 Perşembe günü saat 14.00'da Libya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimizle “Libya Pazarına Giriş” konulu,

16 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 10.30'da Filipinler'de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimizle “Filipinler Pazarına Giriş” konulu,

30 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 10.30'da Avustralya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizle “Avustralya Pazarına Giriş” konulu e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği, ilgili toplantılar için kayıt bağlantıları aşağıda sunulduğu aktarılmaktadır.

Nisan 2025 Elektronik Sohbet Toplantıları

Elektronik Sohbet Toplantısı

Tarih

Saat

Kayıt Bağlantısı

Libya - “Libya Pazarına Giriş”

10 Nisan 2025

14.00

https://bit.ly/3FGeClS

Filipinler - “Filipinler Pazarına Giriş”

16 Nisan 2025

10.30

https://bit.ly/41ucg0w

Avustralya - “Avustralya Pazarına Giriş”

30 Nisan 2025

10.30

https://bit.ly/4kzD8F3

 

5

GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ;

26-27 Mart 2025 tarihli Resmi Gazeteler'de yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.

  • Gıdalardaki Mikotoksin Seviyelerinin Ölçülmesi için Numune Alma Kriterleri Belirlendi

Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Mikotoksin Seviyelerinin Resmî Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği (Tebliğ No: 2025/7) ile gıdalardaki mikotoksin seviyelerinin resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterleri Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum çerçevesinde belli oldu.

Tebliğe göre, numune alma işlemi, kontrol görevlisi tarafından gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra yapılacak. İncelenecek her parti veya alt partiden ayrı ayrı numune alınacak.

Numune alma metodu oluşturulmuş gıda kategorisinde sınıflandırılamayan bir ürün söz konusu olduğunda, numune alma metodu o gıdanın parçacık boyutuna veya gıda kategorilerinden birinde sınıflandırılabilen bir gıdayla benzerliğine göre tespit edilecek. Listelenen herhangi bir kategoride sınıflandırılamayan bir gıda olması ve mikotoksinin üründe homojen şekilde dağıldığına dair kanıt bulunması koşuluyla, bu gıdalardan mevzuata uygun şekilde numune alınacak. Gıdalardaki mikotoksin seviyelerinin kontrolü için kullanılan numune hazırlama ve analiz metotları kriterlere uygun şekilde yapılacak.

Söz konusu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız  

  • Kırsal Kalkınma Programı Yönetim Otoritesinin Çalışma Esasları Düzenlendi

Kırsal Kalkınma Programı Yönetim Otoritesinin Görevleri İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile kırsal kalkınma programı yönetim otoritesinin görevleri ile ilgili çalışma usul ve esasları belirlendi.

Yönetmeliğe göre, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü IPARD Yönetim Otoritesi olarak görev yapacak.

Yönetim otoritesi, programın mali yönetim prensibine uygun hazırlanmasından, yönetilmesinden ve uygulamaların izlenmesinden sorumlu olacak. Bu amaçla IPARD Yönetim Otoritesi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile mutabık kalınarak uygulanacak tedbirleri seçecek, seçilen tedbirlere göre programı hazırlayacak ve uygulamalar sonucunda ihtiyaç duyulan program değişikliklerine ilişkin çalışmaları yürütecek.

Ayrıca, izleme komitesinin çalışmalarına yardımcı olacak, koordinasyon ve sekretarya görevini yürütecek otorite, program uygulamalarına ilişkin yıllık ve nihai uygulama raporlarıyla ilgili çalışmaları TKDK ile işbirliği içerisinde sürdürecek.

Söz konusu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız   

  • Üretici İhracatçı Belgesine İlişkin Usul ve Esaslar Belirlendi

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2025/1) ile ithalatta haksız rekabetin önlenmesi kapsamında aranan "üretici-ihracatçı belgesinin" hazırlanması, sunulması ve denetlenmesine dair usul ve esaslar düzenlendi.

Tebliğe göre, ithalatta haksız rekabete ilişkin önlemler çerçevesinde ithal edilecek eşyanın, önleme konu üretici-ihracatçı tarafından üretildiğini gösteren "üretici-ihracatçı belgesi" gümrük idarelerince aranacak. Eşyanın serbest dolaşıma girişinden sonra sunulan belge ise kabul edilmeyecek.

Sunulan bilgi ve belgelerin doğruluğundan ithalatçı, üretici-ihracatçı, varsa tacir firmaların her biri ayrı ayrı sorumlu tutulacak. Yapılan beyanın ve belge içeriğinin doğruluğuna ilişkin ispat yükümlülüğü de ithalatçıya ait olacak.

Üretici-ihracatçı veya tacir firmalar, belgenin bir kopyasını ve bu belgeyi destekleyen yeterli dokümanları (üretim kayıtları, faturalar, gümrük beyannameleri ve benzeri gibi normal ticari işlemler kapsamında tutulan belgeler), ilgili eşyaya ilişkin gümrük beyannamesinin tescil tarihinden itibaren 3 yıl saklayacak.

Üretici-ihracatçı belgesi, düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl geçerli olacak.

Söz konusu Tebliğ yayımı tarihini takip eden altmışıncı gün yürürlüğe girecektir.

Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız   

6

TİM ÖZBEKİSTAN (TAŞKENT) GENEL TİCARET HEYETİ 23-26 HAZİRAN 2025 HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonu ile 23-26 Haziran 2025 tarihleri arasında Özbekistan Genel Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği, başkent Taşkent şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Özbekistan'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü, pazar payımızın artırılması ve yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyetin tüm sektörlere açık olduğu ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, bahse konu heyete, başvuru için son tarihin 4 Nisan 2025 Cuma günü mesai bitimi olduğu ve bu tarihe kadar TİM Firma Kayıt Formu - Uzbekistan (Tashkent) Trade Delegation (tim.org.tr) internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, firmalardan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 46.000-TL tahsil edileceği iletilmektedir. Ayrıca, heyete katılımın, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının TİM'in (saidmarufozbek@tim.org.tr)  e-posta adresine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği bildirilmektedir.

Ek:

1- Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (2 Sayfa)

2- Özbekistan (Taşkent) Genel Ticaret Heyeti Taslak Programı (1 Sayfa)

7

AVUSTRALYA (SİDNEY-MELBURN) GENEL NİTELİKLİ TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile 23-30 Ağustos 2025 tarihleri arasında tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli Avustralya Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup Sidney ve Melburn şehirlerini kapsayacak söz konusu organizasyonda Avustralya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Bahse konu heyete, başvuru için son tarih 11 Nisan 2025 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/australia-sydney-melbourne-2025/company/register adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 159.000 TL tahsil edilecektir. Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine (miracakkoc@tim.org.tr)  ulaştırılmasıyla kesinleşecektir. Heyete ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlar ve taslak program Ek'te tarafınıza sunulmaktadır.

Ek:

1-Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (2 Sayfa)

2-Taslak Programı (2 Sayfa)

8

HİNDİSTAN (YENİ DELHİ) GENEL TİCARET HEYETİ 15-19 TEMMUZ 2025 HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile 15 - 19 Temmuz 2025 tarihleri arasında Hindistan'a yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Yeni Delhi şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Hindistan'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Bahse konu heyetimize başvuru için son tarih 18 Nisan 2025 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar TİM Firma Kayıt Formu - India (New Delhi) Trade Delegation internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 59.000-TL tahsil edilecektir. Başvurular tüm sektörlerimize açık olup, heyete katılım başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Meclisimize ulaştırılmasıyla kesinleşecektir.

Ek:

1- Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (2 Sayfa)

2- Hindistan (Yeni Delhi) Genel Ticaret Heyeti Taslak Programı (1 Sayfa)

9

MOZAMBİK (MAPUTO) GENEL TİCARET HEYETİ 17-22 HAZİRAN 2025 HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile 17 - 22 Haziran 2025 tarihleri arasında Mozambik'e yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Maputo şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Mozambik'ten iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Bahse konu heyetimize başvuru için son tarih 11 Nisan 2025 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar TİM Firma Kayıt Formu - Mozambique (Maputo) Trade Delegation internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 50.000-TL tahsil edilecektir. Başvurular tüm sektörlerimize açık olup, heyete katılım başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Meclisimize ulaştırılmasıyla kesinleşecektir.

Ek:

1- Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (2 Sayfa)

2- Mozambik (Maputo) Genel Ticaret Heyeti Taslak Programı (1 Sayfa)

10

YÜKSELİŞ LİMAN HİZMETLERİ VE İLAÇLAMA AMBALAJ SAN. TİC. LTD. ŞTİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden gelen yazıda, Bilindiği üzere, Avustralya Federal Hükümeti Tarım, Balıkçılık ve Ormancılık Bakanlığı tarafından uygulanan biyogüvenlik düzenlemeleri kapsamında, muhtelif ürünlerin Avustralya'ya ihracat öncesinde sevk ülkesinde onaylı firmalar tarafından işleme tabi tutulması gerekmekte olup konuya ilişkin güncel genel bilgiler Treating cargo outside Australia - DAFF bağlantısında yer almaktadır.

Bu çerçevede, söz konusu Bakanlık tarafından 21/03/2025 tarihinde yapılan duyuruda (https://www.agriculture.gov.au/biosecurity-trade/import/industry-advice/2025/83-2025), ülkemizden Yükseliş Liman Hizmetleri ve İlaçlama Ambalaj San. Tic. Ltd. Şti. tarafından işleme tabi tutulmuş olan duyuruda belirtilen konteynerlerin potansiyel uygunsuzluğunun tespit edildiği, söz konusu firmanın işlem yapma statüsünün "inceleme altında" olarak güncellendiği, firmanın işlem yapma yetkisinin 21/03/2025 tarihinde askıya alındığı ve bu tarih itibarıyla söz konusu işlem sağlayıcı tarafından düzenlenmiş olan sertifikaların, işlem ve sertifika tarihine bakılmaksızın, kabul edilmeyeceği belirtilmektedir. Bunun yanında, işlem yapma yetkisi bulunan onaylı işlem sağlayıcıların güncel listesi, ​​​Sorry the page cannot be found - DAFF bağlantısında bulunmaktadır.

11

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,

 - Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,

- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,

- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.