2025/15 Genel Sirküler
SİRKÜLER (2025/15)
- Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
- Deterjanlar Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Hakkında Bilgi;
- Bölgesel Konvansiyonun Uygulanmasında Mevcut Durum Hakkında Bilgi;
- 2025 Doku Kumaş Tasarım Yarışması Hakkında Bilgi;
- Fas / Soğuk Haddelenmiş Sac ve Kaplanmış Sac Korunma Önlemi Hakkında Bilgi;
- Afrika Rusya Avrasya Ticaret Odası Toplantısı Bilgi Notu Hakkında Bilgi;
- Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;
Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.
1 |
GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ; |
11 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.
- Bakalit ve Termal Kağıt İthalatına Gözetim Uygulaması Başladı
İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2025/1) ile bakalit ve termal kağıtların ithalatında birim gümrük kıymetleri belirlendi.
Tebliğe göre bakalit için birim gümrük kıymeti kilogram başına 1,5 dolar, termal kağıtlar için ise 1,75 dolar olarak uygulanacak.
Tebliğ yayımından itibaren 30 gün sonra yürürlüğe girecektir.
Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız
- Kars-Iğdır-Dilucu Yüksek Standartlı Tren Hattı İçin Yeni Adım
Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı Projesinin Belirlenen İş Programına ve Taahhüt Edilen Sürelere Uygun Şekilde Tamamlanması ve Dış Kaynaklı Kredi Temininde Aksama Yaşanmaması Amacıyla Bazı Taşınmazların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü) Tarafından Acele Kamulaştırılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 9397) ile projenin zamanında tamamlanması ve dış finansman kaynaklarının tamamlanması amacıyla proje güzergahında yer alan taşınmazların kamulaştırmasına karar verildi.
Proje, Türkiye ve Tüm Avrupa'yı Nahcivan üzerinden Iran, Azerbaycan, Türkmenistan ve Pakistan'a bağlayacak. Bu sayede, Avrupa ile Orta ve Uzak Asya arası yük taşımacılığında Demir İpek Yolu Projesinin bir parçası olarak yeni bir koridor oluşturacak. Kars ili Merkez ilçesinden başlamakta olan proje Digor ilçesi, Iğdır ili, Tuzluca ilçesi üzerinden geçerek Aralık ilçesi sınırları içerisinde sınır kapısının bulunduğu Dilucu mevkiinde sona ermektedir.
Toplam uzunluğu 223,6 km olarak planlanan proje kapsamında; 7 Adet Tünel, 4 adet viyadük yapısı içeriyor.
Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız
2 |
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından gelen bir yazıda, Piyasaya arz edilen ürünlerin güvenli olmasının sağlanması, tüketicilerin daha etkin korunması, ürün güvenliği alanında farkındalığın artması, özellikle imalatçı ve ihracatçılar açısından yerli üretimin desteklenmesi ve katma değerli ürün ihracatında artış sağlanması; tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, deterjan, emzik, biberon, çocuk bakım ürünleri başta olmak üzere Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan ürün gruplarına yönelik ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firmalara teknik mevzuata uyum konusunda destek verilmesi amacıyla Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Trabzon Ürün Güvenliği Denetimleri Müdürlüğü bünyesinde “Güvenli Ürün Danışma Ofisi” kurulduğu Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü 5.05.2023 tarihli ve E-37783297-554.99-00085159310 yazıda iletilmişti.
Bu defa, T.C. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünün talimatları doğrultusunda; 2025 yılı Ocak ayı içinde danışma ofisleri aracılığıyla deterjan imalatçılarına, ithalatçılarına ve dağıtıcılarına yönelik 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu temel olmak üzere; "Deterjanlar Hakkında Yönetmelik", "Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik", "Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik" ve "Kalıcı Organik Kirleticiler Hakkında Yönetmelik" hakkında bilgilendirme toplantısı yapılması hedeflenmektedir.
Bu çerçevede, Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü görev alanındaki Trabzon, Giresun, Erzincan Gümüşhane ve Bayburt illerinde söz konusu alanda faaliyet gösteren firmalar için 22 Ocak 2025 Çarşamba günü saat 14:00' da Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü 1461 toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlenecektir. Yapılacak olan bilgilendirme toplantısına katılım sağlayacak olan firmaların 21.01.2025 tarihi mesai bitimine kadar pgd.dogukaradeniz@ticaret.gov.tr e-posta adresine geri bildirimde bulunması gerekmektedir.
3 |
BÖLGESEL KONVANSİYONUN UYGULANMASINDA MEVCUT DURUM HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen, Pan Avrupa Akdeniz Bölgesi İçinde Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ağı bulunan ülkelerin birbirleri menşeli eşyayı üretimde serbestçe kullanabilmeleri ve bunları birbirlerine ihraç edebilmelerine yarayan “çapraz kümülasyon” imkanlarının, bu Anlaşmalarda aynı menşe kurallarının uygulanmasıyla sağlandığı bildirilmektedir.
Anılan yazıda devamla, halihazırda söz konusu bölgedeki çapraz kümülasyon uygulamasının, bölgedeki mevcut STA'ların menşe hükümlerinin Pan Avrupa Akdeniz tercihli menşe kurallarına ilişkin Model Protokoller ve bu model protokollerde yer alan menşe kurallarını tek bir konsolide metinde toplayan Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyon kapsamında uygulanmasıyla yürütüldüğü, (bu iki düzenleme aynı menşe kurallarına dayandığından bundan sonra "2012 kuralları" olarak atıfta bulunulacaktır) Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyon'un ülkemiz tarafından 4 Kasım 2011 tarihinde imzalandığı, 6497 sayılı Kanun'la uygun bulunduğu ve 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe konulduğu ifade edilmektedir. Bununla birlikte, temeli 1990'lı yıllarda atılmış olan bu menşe kurallarının, üretim tekniklerinde son yıllarda yaşanan değişimler ve yeni tedarik zincirlerinin ortaya çıkması neticesinde güncellenmesine karar verildiği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, 2012 kurallarının Pan Avrupa Akdeniz Ortak Komitesi'nin 7 Aralık 2023 tarihli ve 1/2023 sayılı Kararı'yla revize edildiği, bu Karar ile konvansiyonun yeni menşe kurallarının (“2023 kuralları”) 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığı bildirilmektedir.
Ayrıca, 2023 kurallarının mevcut çapraz kümülasyon imkanlarına geriye gidiş olmadan, bölge içerisinde yürürlüğe girmesi için Pan Avrupa Akdeniz ülkelerinin tamamının yeni menşe kurallarına ilişkin iç onay süreçlerini tamamlamış olması ve aralarındaki STA'ları Ortak Komite Kararları vasıtasıyla tadil etmiş olmaları gerektiği, ancak gelinen aşamada ülkemizin de içinde bulunduğu bazı Taraf ülkelerde bu sürecin 1 Ocak 2025 tarihine kadar tamamlanamayacağının ortaya çıktığı belirtilmektedir.
İlave olarak, bu koşullar altında 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla Pan Avrupa Akdeniz bölgesinde bazı Taraf ülkeler arasında 2012 kurallarının uygulanmaya devam edileceği, bazı Taraf ülkeler arasında ise 2023 kurallarının uygulanmaya başlanacağı, farklı menşe kurallarının aynı kümülasyon bölgesinde uygulanmaya devam etmesinin ise mevcut çapraz kümülasyon imkanlarını etkileyeceği ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla geçerliliği sona erecek olan 2012 kurallarının, kabul eden Taraf ülkeler bakımından, 31 Aralık 2025 tarihine kadar ilgili STA'lar kapsamında geçerli olmasını öngören Pan Avrupa Akdeniz Ortak Komitesi'nin 2/2024 sayılı Kararı ile “geçiş hükümleri düzenlemesi”nin kabul edildiği belirtilmekte olup Pan Avrupa Akdeniz Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve Avrupa Komisyonu tarafından resmi internet sitelerinde yayımlanan geçiş hükümleri rehberi ekte yer almaktadır.
Öte yandan, ülkemizde 2023 kuralları ile geçiş hükümleri düzenlemesinin iç onay prosedürlerinin halihazırda devam ettiği belirtilmektedir. Bahse konu onay prosedürlerinin tamamlanmasının ardından, geçiş hükümleri düzenlemesinin ülkemizde de uygulanacak olması sebebiyle önümüzdeki bir senelik süre zarfında STA ortaklarıyla ticarette 2012 kuralları ile 2023 kurallarının karşılaştırılarak, üretim süreçleri lehine olan menşe kuralının seçilebileceği ve o ülkeyle tercihli ticaret yapmaya devam edilebileceği ifade edilmektedir.
İlaveten, halihazırda 2012 kurallarının uygulanmasına devam edilen STA'lar kapsamı ürünlerin, geçiş hükümleri düzenlemesinin uygulandığı diğer STA ortaklarıyla ihracatımızda kümülasyona konu edilebileceği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak yeni bildirime kadar, 1 Ocak 2025 ila 31 Aralık 2025 tarihleri arasında Pan Avrupa Akdeniz havzası STA'larında menşe kuralları açısından aşağıdaki düzenlemelerin geçerli olacağı bildirilmektedir.
1. 2012 kurallarına göre işletilmeye devam eden STA'lar: Mısır, Fas, Tunus, AKÇT, AB Tarım (1/98 sayılı OKK), EFTA, Faroe Adaları, Filistin, Gürcistan, Moldova, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek, Kosova (atfın yürürlük süreci devam etmektedir.), Karadağ, K. Makedonya
2. 2023 Kurallarının Uygulanmaya Başlayacağı STA'lar: EFTA, Faroe Adaları
Bu kapsamda, 2023 kurallarının uygulanacağı Pan Avrupa Akdeniz bölgesindeki diğer STA ortaklarıyla tercihli ticarete ilişkin detaylı bilgileri içeren mevzuatın ilerleyen dönemde yayımlanacağı ifade edilmektedir.
Ek: Geçiş Hükümleri Rehberi (14 Sayfa)
4 |
2025 DOKU KUMAŞ TASARIM YARIŞMASI HAKKINDA BİLGİ; |
Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda; kumaş sektörüne yönelik ulusal/uluslararası pazarda rekabet edebilecek ve trend oluşturabilecek özgün, katma değerli ve inovatif ürün tasarımları ortaya çıkarmak, yeni tasarımcıların ortaya çıkmasını ve yetiştirilmesini teşvik etmek amacıyla Doku Kumaş Tasarım Yarışması'nın beşincisi düzenlenmektedir.
Dokuma kumaş, örme kumaş ve baskı kumaş olmak üzere üç ayrı kategoride düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması için son başvuru tarihi 2 Mayıs 2025 olup yarışma afişi ekte yer almaktadır. Yarışmaya ilişkin detaylı bilgi ve başvuru için aşağıdaki bağlantılardan faydalanılabilir.
Yarışma internet sitesi: https://dokusundasanatvar.org/
Yarışma Instagram sayfası: https://instagram.com/dokusundasanatvar
Detaylı bilgi için:
Şeyma Yıldırım, seymayildirim@gaib.org.tr , 0342 211 05 78
Fatma Tok, fatmatok@gaib.org.tr , 0342 211 05 03
Ek: Doku Kumaş Tasarım Yarışması Afişi (1 Sayfa)
5 |
FAS / SOĞUK HADDELENMİŞ SAC VE KAPLANMIŞ SAC KORUNMA ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Fas tarafından “Soğuk Haddelenmiş Sac ve Kaplanmış Sac” ithalatına karşı 14 Mayıs 2015 tarihinden bu yana bir korunma önlemi uygulanmakta olduğu, söz konusu önleme ilişkin olarak yürütülen ikinci gözden geçirme soruşturması neticesinde önlemin 3 yıl daha uzatıldığı belirtilmektedir.
Fas tarafından bir örneği ekte iletilen 10 Ocak 2025 tarihli Dünya Ticaret Örgütü bildiriminin yayımlanmış olduğu, mezkur bildirimin gayri resmi tercümesinden anlaşıldığı üzere, 10 yıllık uygulama süresinin sona ermesi sebebiyle söz konusu önlemin 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle sonlandırıldığı ifade edilmektedir.
Ek: DTÖ Bildirimi
6 |
AFRİKA RUSYA AVRASYA TİCARET ODASI TOPLANTISI BİLGİ NOTU HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Dakar Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla, Senegal'de kurulu Afrika, Rusya, Avrasya Ticaret Odası tarafından 10-12 Nisan 2025 tarihleri arasında, Dakar'da çok sayıda ülke devlet başkanı ve büyük firma yetkililerinin davet edileceği bir İş Forumunun düzenleneceği iletilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için ilgili Ticaret Müşavirliğimize (dakar@ticaret.gov.tr) iletişime geçilebilir.
7 |
DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,
- Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,
- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,
- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.