2024/260 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2024/260)

                                                                                                            

  1. Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hakkında Bilgi;
  2. Fas-Uygunluk Sertifikaları (COC) Yönetim Platformu Hakkında Bilgi;
  3. Japonya Sektörel Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
  4. Fuar Duyurusu / 37 Nci Expo Fuarı Hakkında Bilgi;
  5. Fuar Duyurusu-Sarajevo Industry Fair (SIF) Hakkında Bilgi;
  6. Etiyopya - 8. Afrika İş Forumu Hakkında Bilgi;
  7. Kanada / Anti-Damping Hakkında Bilgi;
  8. Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) - ESPR Raporu Hakkında Bilgi; 
  9. Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

GÜNCEL MEVZUAT DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİ;

12 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.

  • İran'dan Düz Cam İthalatına Geçici Korunma Önlemi Uygulaması Başladı

İran İslam Cumhuriyeti Menşeli Düz Cam İthalatında Geçici Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 9229) ile İran menşeli düz cam ithalatına geçici korunma önlemi uygulanmasına karar verildi.

Buna göre, İran menşeli düz cam ithalatında geçici korunma önlemi olarak 200 gün süreyle 12 Aralık 2024 tarihinden itibaren ton başına 36 dolarlık ek mali yükümlülük uygulanacak.

Soruşturma sonucunda korunma önlemi alınmasına karar verilmesi halinde teminata bağlanan tutar Hazine'ye irat olarak kaydedilecek.

Soruşturma sonucunda korunma önleminin geçici korunma önleminden daha düşük belirlenmesi halinde aradaki farka ilişkin teminat tutarı iade edilecek. Daha yüksek olması durumunda ise fark tahsil edilmeyecek.

Soruşturmayla korunma önlemine gerek olmadığına karar verilmesi halinde geçici korunma önlemi yürürlükten kaldırılacak.

Karar, yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız

  • Alüminyumdan Yapraklar ve Şeritlerde Nihai Gözden Geçirme Soruşturması Açıldı

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2024/38) ile in Halk Cumhuriyeti menşeli 7607.11 gümrük tarife pozisyonunda sınıflandırılan “kalınlığı 0,2 mm'yi geçmeyen, haddelenmiş fakat daha ileri bir işleme tutulmamış alüminyumdan mesnetsiz yapraklar ve şeritler” ve 7607.19 gümrük tarife pozisyonu altında sınıflandırılan “diğerleri” ithalatına yönelik yürürlükte bulunan dampinge karşı kesin önlemlere ilişkin olarak bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması ve açılan soruşturmanın usul ve esasları belirlendi.

Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız

  • İmar Hakkı Aktarımına İlişkin Düzenlemeler de İçeren Köy Kanunu Yayımlandı

7534 Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapı denetimi, imar hakkı aktarımı ve kentsel dönüşüm ile ilgili düzenlemeler de içeren düzenlemeler yayınlandı.

Yasayla, imar kanununa "imar hakkı aktarımı" tanımı; "1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunduğu, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış ya da yapılması mümkün olmayan alanlarda, parselin tamamının ya da bir kısmının umumi ve kamu hizmet alanlarında kalması sebebiyle, parsel üzerinde özel mülkiyete konu yapılaşma hakkının verilememesi durumunda, verilemeyen emsale esas inşaat hakkının başka parsel ya da parsellere imar planı kararı ile taşınması işlemidir" şeklinde eklendi.

Buna göre, imar hakkı aktarımında alıcı parselin emsale esas inşaat alanı en fazla imar planı ile belirlenmiş oranlar kadar ve her halde alıcı parselin yüzde 30'unu geçmemek üzere artırılabilecek. Verici parsellerin aktarıma esas inşaat hakları, en yakın komşuluğundaki imar parselinin veya adasının emsale esas inşaat hakkını aşmamak kaydıyla ilgili idare tarafından belirlenecek.

Düzenlemeye göre, bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenecek.

Yapı denetim kuruluşu hakkında idari müeyyidelerden bir veya birden fazla cezanın verilmesinin gerekmesi halinde uygulanacak idari para cezası 50 bin TL'den az olmayacak. Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 50'sinin 50 bin TL'den fazla olduğu hallerde ise yapı denetim hizmet sözleşmesinin en fazla yüzde 50'si kadar idari para cezası verilecek.

Yasayla ayrıca, kamuoyunda "konum bilgisinin paylaşılması" olarak bir süredir tartışılan "coğrafi bilgilerin toplanması veya paylaşılmasına" yönelik düzenleme de yer aldı.

Buna göre, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin Türkiye'ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplaması, üretmesi, paylaşması veya satması; ilgili kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla ve ticari faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli belgelere sahip olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın iznine tabi olacak.

İzin belgelerinin geçerlilik süresi 1 yıldan az, 5 yıldan fazla olmayacak şekilde isteklinin talebi üzerine yıl bazında Bakanlığın onayıyla belirlenecek.

Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız

2

FAS-UYGUNLUK SERTİFİKALARI (COC) YÖNETİM PLATFORMU HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan bir örneği ekli duyuruda, endüstriyel ürünlerin ithalat kontrol sisteminin iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca “Uygunluk Sertifikaları (Coc) Yönetim Platformu”nun devreye alındığı ve platforma http://Portnet.ma adresi üzerinden ulaşılabileceği bildirilmektedir. Ayrıca, söz konusu uygulama ile ürünlerin menşe ülkesinin kontrol edilebilirliğinin kolaylaştırılmasının yanı sıra uygunluk sertifikalarının, lisansların ve ithalatçıların kayıtlarının yönetiminin hızlandırılmasının amaçlandığı ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Fas'taki ithalatçı firmalar ve gümrük/nakliye partnerlerinin uygunluk sertifikası taleplerini 2 Aralık 2024 tarihinden itibaren söz konusu platform aracılığıyla yapmalarının gerektiği bildirilmektedir. Öte yandan, menşe ülkelerdeki uygunluk değerlendirme kuruluşları tarafından daha önce başlatılan ve halen süren incelemelere ilişkin belgelerin 15 Aralık 2024 tarihinden önce çıkarılmış olmaları halinde kabul edileceği belirtilmektedir.

Ek: Duyuru Metni – Fransızca (1 Sayfa)

3

JAPONYA SEKTÖREL TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği organizasyonu ile 09-14 Şubat 2025 tarihleri arasında Japonya'ya yönelik bir Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Chiba/Japonya'da 12-14 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Supermarket Trade Show adlı fuar ile eş zamanlı planlanan heyet katılımcıları, Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Desteklerine İlişkin Genelge kapsamında ve Japonya'nın Bakanlıkça belirlenen hedef ülkeler arasında yer alması hasebiyle ulaşım, konaklama ve tanıtım harcamaları üzerinden %70 devlet desteğinden faydalanacaktır.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinin tanıtılması amacıyla düzenlenecek ve ülkemiz menşeli kanatlı eti ve ürünlerinin yanı sıra, su ürünleri, süt ürünleri ve bal sektörlerini de kapsayacak heyet programı çerçevesinde, Türk ve Japon iş adamları arasında ikili iş görüşmeleri, Supermarket Trade Show ziyareti ile muhatap kurum ve kuruluşların ziyaretleri planlanmaktadır.

Katılımcı firmalarımız için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer ve tercüman giderlerinden oluşan katılım bedeli, %70 devlet destek tutarı dahil olarak, aynı firmadan katılımcı ilk kişi için 2.500 USD, ikinci kişi için 1.500 USD olarak belirlenmiştir.

Organizasyonu İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğince yürütülecek olan söz konusu heyete katılmak isteyen firmaların ekte yer alan talep formunu doldurarak, aşağıdaki hesaba yapılacak ödeme dekontu ile birlikte en geç 20 Aralık 2024 Cuma günü saat:17.30'a kadar suurunleri@iib.org.tr adresine eposta ile göndermeleri hususunu bilgilerinize arz ederim.

Banka Bilgileri:

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği

Türkiye Vakıflar Bankası Şirinevler Şubesi (Şube Kodu:282)

IBAN TR970001500158048012768457 ($)

Not: Ödemeye esas teşkil eden dekontlarda şirket adı, IBAN numarası ve “Japonya Sektörel Ticaret Heyeti 2025” ibaresinin yer alması gerekmektedir.

Bilgi İçin: Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Şubesi Celal Özcan / cozcan@iib.org.tr / 0212 454 05 88

Ekler:

1. Talep Formu (1 sayfa)

2. Taslak Program (1 sayfa)

3. Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (1 sayfa)                                                                                

4

FUAR DUYURUSU / 37 NCİ EXPO FUARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden gelen bir yazıda; Ulanbator Ticaret Müşavirliğimizden intikal eden yazıda, 11-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Ulanbator/Moğolistan'da “37'nci Barilga Expo Fuarının (Yapı sektörü)"nın düzenleneceği bildirilmekte olup, anılan fuarın ülkemizin yapı endüstrisinin tanıtımına fayda sağlayacağı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, fuara dair tanıtıcı doküman ekte yer almakta olup mezkûr fuarla ilgilenebilecek firmalarımıza önemle duyurulur.

Ek: Tanıtıcı Doküman

5

FUAR DUYURUSU-SARAJEVO INDUSTRY FAİR (SIF) HAKKINDA BİLGİ;

Dışişleri Bakanlığından alınan yazıda, 28-30 Mayıs 2025 tarihleri arasında Saraybosna'da "Sarajevo Industry Fair (SIF)-3rd International Industrial Fair, Building and Metal Industrie Fair " adlı fuarın gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Söz konusu fuara dair ayrıntılı bilgilere https://sarajevskisajam.ba/ uzantısı üzerinden erişilmesi mümkün bulunmaktadır.

6

ETİYOPYA - 8. AFRİKA İŞ FORUMU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda; Addis Ababa Ticaret Müşavirliğimizden alınan bilgilere göre, Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu (UNECA) tarafından Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki Birleşmiş Milletler Konferans Merkezi'nde 17 Şubat 2025 tarihinde "Potansiyelden Refaha: Afrika'nın Bölgesel Değer Zincirlerini Etkinleştirme" temasıyla 8. Afrika İş Forumu düzenlenecek olup; tarım parkları, hayvancılık ve ilaç değer zincirlerinde faaliyette bulunan veya Afrika değer zincirlerine yatırım yapma konusuna ilgi gösteren Türk iş insanlarının söz konusu etkinliğe katılım sağlamalarının mümkün olduğu bildirilmektedir.

Buna ilaveten, Afrika'nın Ekonomik Kalkınması için Arap Bankası, Afrika Finans Kurumu, Afrika Exim Bankası, Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı Ticaret ve Kalkınma Bankası gibi finansör kuruluşların da anılan etkinliğe katılım sağlaması ve etkinlik kapsamında Afrika'ya potansiyel yatırımcıları çekmek üzere fırsatlar ve zorluklar hakkında panellerin düzenlenmesi öngörülmektedir.

Söz konusu etkinliğe ilişkin Kavram Kağıdı yazı ekinde yer almakta olup, etkinliğe katılım sağlayacak olan firmaların aşağıda irtibat bilgileri bulunan Addis Ababa Ticaret Müşavirliğimizle irtibata geçmesi gerekmektedir.

Addis Ababa Ticaret Müşavirliği İrtibat Bilgileri

Yerel Telefon No: 00 251 11 552 88 55

IP Telefon No: 0 312 204 80 58

E-Posta: addisababa@ticaret.gov.tr

Ek: İngilizce Kavram Kağıdı (9 Sayfa)

7

KANADA / ANTİ-DAMPİNG HAKKINDA BİLGİ;

Malumları olduğu üzere, 2020 yılından bu yana Kanada tarafından ülkemiz menşeli “Korozyona Dayanıklı Çelik Ürünler” ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri uygulanmaktadır.

Bu defa, Kanada Sınır Hizmetleri İdaresi (CBSA) tarafından, önceki soruşturmada damping marjının %2'nin altında olması sebebiyle (de minimis) anti-damping önleminden muaf tutulan bir firmamız için re'sen yeni bir anti-damping soruşturması başlatılmıştır.

Söz konusu soruşturmada söz konusu firmadan dampingli ihracat gerçekleşip gerçekleştirmediği ve Kanada yerli üreticilerinde söz konusu ihracattan kaynaklanan bir zarar olup olmadığının yanı sıra, ülkemiz korozyona dayanıklı çelik sektöründe “özel pazar durumu” (particular market situation) olup olmadığı da incelenecektir.

Kanada ilgili mevzuatları uyarınca anti-damping soruşturmaları iki ayrı makam tarafından yürütülmekte olup, bunlardan CBSA dampingin mevcudiyetine yönelik, Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) ise mevcut damping uygulamalarının Kanada yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin ayrı soruşturmalar yürütmektedir. Söz konusu soruşturma çerçevesinde, CITT'nin zarara ilişkin ön kararını 60 gün içerisinde, CBSA'nın ise ithalatta dampingin mevcudiyetine ilişkin ön kararını 90 gün içerisinde açıklaması öngörülmekte olup CBSA tarafından yayımlanan açılış bildirimi https://www.cbsaasfc.gc.ca/sima-lmsi/i-e/cor32024/cor32024-ni-eng.html adresinde yer almaktadır.

8

AVRUPA KOMİSYONU ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ (JRC) - ESPR RAPORU HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığından alınan yazıda Sürdürülebilir Ürünler için Ekotasarım (Ecodesign for Sustainable Products-ESPR) Tüzüğü'nün 28 Haziran 2024 tarihli AB Resmî Gazetesi'nde yayınlandığı ve 18 Temmuz 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği aktarılmaktadır. Tüzük kapsamında genel çerçevesi çizilen eko-tasarım kuralları doğrultusunda, Komisyon tarafından yetki devrine dayanan mevzuatlar ile ürün gruplarına yönelik eko-tasarım kurallarının belirlenmesi ve söz konusu ürün gruplarına ve eko-tasarım kurallarına ilişkin Avrupa Komisyonu tarafından bir çalışma takvimi yayımlandığı belirtilmektedir.

İlgili yazıda; Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (Joint Research Center - JRC) tarafından söz konusu Tüzüğe ilişkin olarak 13 Kasım 2024 tarihinde yayımlanan raporda, ESPR kapsamında potansiyel eylemler için belirli ürün gruplarının ve yatay gerekliliklerin uygunluğunun; çevresel etkiler ve iyileştirme potansiyeli, pazar uygunluğu, AB'deki politika kapsamı, maliyet yansımaları gibi çeşitli parametreler temelinde değerlendirildiği ifade edilmektedir.

Analiz sonucunda, on bir nihai ürünün (tekstil ve ayakkabı, mobilya, lastik, yatak şilteleri, deterjanlar, boyalar ve vernikler, yağlayıcılar, kozmetikler, oyuncaklar, balıkçılık ekipmanları, emici hijyen ürünleri), yedi ara ürünün (demir ve çelik, ticari kimyasallar, demir dışı, alüminyum olmayan metal ürünler, alüminyum, plastik ve polimerler, kağıt hamuru ve kağıt, cam) ve üç yatay gerekliliğin (dayanıklılık, geri dönüştürülebilirlik, geri dönüştürülmüş içerik) potansiyel öncelikler olduğu aktarılmaktadır.

Bir örneği aşağıdaki linkte yer alan rapor, JRC'nin ESPR için yeni ürün önceliklerine ilişkin nihai analizini temsil etmektedir. Gösterilen sonuçlar nihai kararlar olmamakla birlikte, Komisyonun önümüzdeki dönemdeki çalışmalarını desteklemesi beklenmektedir.

Ek: JRC- ESPR Raporu (390 sayfa)

9

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,

 - Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,

- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,

- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.