2024/243 Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hk.
Sayın Üyemiz;
27 Kasım 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.
- Yeniden Değerleme Oranı Açıklandı
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (574) ile yeniden değerleme oranı 2024 yılı için % 43,93 olarak tespit edildiği bildirildi. Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülüyor.
Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız
- Ayçiçeği Tohumu İthalatında Vergiler Düşürüldü
İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 9166) ile yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında yüzde 27 olarak uygulanan gümrük vergisi yüzde 12 olarak revize edildi.
Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 9167) ile yağlık ayçiçek tohumu ve ham ayçiçek yağı için tanımlanan tarife kontenjanı kapsamındaki ithalatta yüzde 8 olarak uygulanan gümrük vergisi oranı sıfırlandı.
Bahse konu Kararlar yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız
Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız
- Kurumlar Vergisi Kanunu Kapsamında Bazı İstisna Oranları Değiştirildi
5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci Maddesinin Birinci Fıkrasının (e) Bendinde Yer Alan İstisna Oranının Değiştirilmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 9160) ile iştirak hisseleri, kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından elde edilen kazançlara uygulanan istisna oranı yüzde 75'ten yüzde 50'ye düşürüldü.
Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız
- Yurt Dışından Postayla Gelen Eşyanın Gümrük Kıymetine Nakliye Giderleri de Eklenecek
4458 Sayılı GümrükKanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 9168) ile yurt dışından sipariş edilen ürünlerin fiyatına kargo masrafları da dahile dilecek. Toplamda bedel 30 Euro'yu aşarsa gümrük işlemlerinin takibi için gümrük müşavirliği hizmeti alınması gerekecek.
Karar, 30 gün sonra yürürlüğe girecek.
Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız
- Tütün Mamullerine İlişkin Usul ve Esaslarda Düzenlemeye Gidildi
Tütün Mamullerinin Üretim Ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile tütün mamullerinin kayıt dışı üretim ve ticaretinin önlenmesine yönelik usul ve esaslarda düzenleme yapıldı.
Buna göre;
- Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kağıdı ve Alkollü İçkilerde Ürün İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği" uyarınca kurulan "Ürün İzleme Sisteminin kapsamı genişletildi.
- Makine çalışma testi, ürün denemesi ve deneme üretiminde test bandrol kullanılması şartı getirildi. Üretim tarihi ve kodlama bilgisinin birim paket üzerine üretim esnasında basılması ve üretim tarihiyle bandrol aktivasyon tarihinin uyumlu olması zorunlu oldu.
- Faaliyetine son verilen üretim tesisinde bulunan makineler, ham maddeler, ürünler ve bandroller için nasıl işlem yapılacağı belirlendi.
Ayrıca Yönetmelikte, tütün ithali, sadece tütün mamulleri üreten firmalar ve tütün işleme tesisi bulunanlar tarafından yapılabileceği ve ihraç edilecek tütün mamullerinde, yurt içi piyasaya arz edilen mamulat çeşidinin birim paket ve grupman ambalajı kullanılamayacağı belirtildi.
Resmi Gazete Linki İçin Tıklayınız
- Sivil Hava Meydanları ve Limanların Güvenlik Stratejilerine İlişkin Esaslar Düzenlendi
Sivil Hava Meydanları, Limanlar ve Sınır Kapılarında Güvenliğin Sağlanması, Görev ve Hizmetlerin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 9173) ile sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında güvenlik stratejilerini belirlemek, koordinasyonunu ve uygulanmasını takip etmek amacıyla oluşturulan Merkez Güvenlik Kurulunun çalışma esasları belirlendi.
Buna göre, sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında güvenlik stratejilerini belirlemek, koordinasyonunu ve uygulanmasını takip etmek amacıyla oluşturulan Merkez Güvenlik Kurulu, yılda iki defa toplantı yapacak. Kurul, iki ayda bir veya gerekli hallerde toplanıyordu.
Kurulun ve hava meydanlarında oluşturulan Güvenlik Komisyonunun sekretaryası Göç İdaresi Başkanlığınca yürütülecek.
Denizcilik konularının da Kurul gündemine gelecek olması nedeniyle Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) referansları yönetmelik kapsamına alındı.
Düzenlemeyle, sivil havacılık başta olmak üzere, tüm ulaşım modlarına yönelik genel güvenlik stratejisinin belirlenmesi, koordinasyonun sağlanması ve uygulanmasının takip edilmesi için oluşturulan yapının güçlendirilmesi ve gelişen ihtiyaçlara göre güncellenmesi sağlandı.
Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.