2024/233 Genel Sirküler
SİRKÜLER (2024/233)
- Endonezya E-İhracat Heyeti Başvuruları Hakkında Bilgi;
- Ukrayna'dan Alınan Bildirim Hakkında Bilgi;
- Türk-Alman II. Yeniden İmar Konferansı Hakkında Bilgi;
- İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Rehber Çalışma Belgesi Hakkında Bilgi;
- Fuar Duyurusu-32. Dakar Uluslararası Fuarı (FIDAK) Hakkında Bilgi;
- Fuar Duyurusu-Agrıfex-Ethıopıa 2025 Hakkında Bilgi;
- Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbet Toplantıları- Fildişi Sahili Hakkında Bilgi;
- ABD / Anti-Damping ve Sübvansiyona Karşı Telafi Edici Önlemlerin İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları Hakkında Bilgi;
- ABD / İnce Denye Polyester Kesikli Elyaf Korunma Önlemi Soruşturması Hakkında Bilgi;
- Mısır / Anti-Damping Hakkında Bilgi;
- BK / Ütü Masaları Sübvansiyona Karşı Telafi Edici Önlem Hakkında Bilgi;
- Endonezya / Kıyafet ve Giyim Aksesuarları Hakkında Bilgi;
- Birleşik Krallık Korunma Önlemi Hakkında Bilgi;
- Kolombiya'nın Filmaşin İthalatında Korunma Önlemi Hakkında Bilgi;
- Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;
Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.
1 |
ENDONEZYA E-İHRACAT HEYETİ BAŞVURULARI HAKKINDA BİLGİ; |
5986 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan E-İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamındaki “E-ihracat Desteklerine İlişkin Genelge” çerçevesinde, ülkemizin ihracat hedefleri doğrultusunda e-ihracatımızın ve mevcut pazar paylarımızın arttırılması amacıyla, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) organizasyonu ile 8-11 Aralık 2024 tarihleri arasında Endonezya'ya tüm sektörleri kapsayan bir E-İhracat Ticaret Heyeti gerçekleştirilecektir.
Söz konusu organizasyon Endonezya pazarında Türk firmalarının e-ihracat potansiyelini artırmak için büyük bir fırsat sunacaktır.
Bu kapsamda, söz konusu heyete yönelik hazırlanan taslak bilgi formu ekte paylaşılmış olup, heyetin etkin ve verimli geçmesi adına görüşme yapılması planlanan firmalar üzerinde çalışılmaktadır. Görüşme yapılacak olan nihai firma listesi heyet başvurusu onaylanan firmalar ile söz konusu heyet öncesinde paylaşılacaktır.
Ön Başvuru Linki: https://www.ihkib.org.tr/faaliyetlerimiz/heyetler-ticaret-heyetleri-ve-alim-heyetleri/heyet-basvuru-formu
Öngörülen Katılım Bedeli: 2500 $
Ek: Endonezya E-İhracat Heyeti
2 |
UKRAYNA'DAN ALINAN BİLDİRİM HAKKINDA BİLGİ; |
Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bir yazıda, Ukrayna Devlet Gıda Güvenliği ve Tüketicinin Korunması Servisi'nden (SSUFSCP) alınan mektuba atıfla; Türkiye'den Ukrayna'ya ihraç edilen ürünler için düzenlenen Bitki Sağlık Sertifikalarının fotokopileri ile başvuru yapıldığının bildirildiği belirtilmektedir.
Ukrayna'ya yapılan sevkiyatlar için gerekli olan Bitki Sağlık Sertifikalarının orijinalleriyle başvuru yapılması gerektiği belirtilerek, bu konuda firmaların uyarılması istenmektedir. Bitki Sağlık Sertifikası başvurularının yalnızca orijinal belgelerle yapılması gerektiği vurgulanmaktadır.
3 |
TÜRK-ALMAN II. YENİDEN İMAR KONFERANSI HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Berlin Büyükelçiliğinden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK Türkiye) ve Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK Berlin) işbirliğiyle 20-21 Kasım 2024 tarihlerinde yeniden imar potansiyeli ve ekonomik faaliyetlerin derinleştirilmesini görüşmek üzere deprem bölgesindeki ekonomik aktörler ile Alman firmalarını bir araya getirmeyi amaçlayan II. Türk- Alman Yeniden İmar Konferansı'nın Gaziantep'te düzenlenmesinin planlandığı bildirilmektedir.
Ek: Taslak Program
4 |
İTHALAT KONTROL SİSTEMİ 2 (ICS2) REHBER ÇALIŞMA BELGESİ HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği (AB) tarafından devreye alınan İthalat Kontrol Sistemi-2 (ICS2 – Import Control System) isimli elektronik gümrük sistemine ilişkin, Avrupa Nakliye, Lojistik ve Gümrük Hizmetleri Birliği Konfederasyonu'nun (European Association for Forwarding, Transport, Logistics and Customs Services, CLECAT) ICS2 sisteminin deniz taşımacılığı sektöründe üçüncü aşamasının (Release 3) uygulamasıyla ilgili olarak özellikle nakliye komisyoncuları için en iyi uygulama önerilerini, ICS2 sistemine uyum için atılması gereken adımları, teknik gereksinimleri ve süreç bazlı uygulamaları açıklayan rehber çalışmasının hazırlandığı ifade edilmekte olup söz konusu rehber ekte sunulmaktadır.
Ek: CLECAT'ın ICS2 Rehberi (6 Sayfa)
5 |
FUAR DUYURUSU-32. DAKAR ULUSLARARASI FUARI (FIDAK) HAKKINDA BİLGİ; |
Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından alınan yazıda, 25. Uluslararası Tarım ve Hayvan Kaynakları Fuarı'nın (FIARA) "gıda egemenliği; sorunlar, zorluklar ve yaklaşımlar" temasıyla 24 Nisan-20 Mayıs 2025 tarihleri arasında Senegal'in başkenti Dakar'da düzenleneceği ve bu etkinlik marjında Uluslararası Tarım ve Hayvan Kaynakları Sergisi'nin de (SIARA) 13-16 Mayıs 2025 tarihlerinde yapılacağı hususları ifade edilmekte olup, anılan fuara üye firmalarımızdan katılım talep edilmektedir.
Ek: Nota
6 |
FUAR DUYURUSU-AGRIFEX-ETHIOPIA 2025 HAKKINDA BİLGİ; |
Addis Ababa Ticaret Odası'ndan alınan bir yazıda, 15th Specialized International Agriculture and Food Exhibition (AGRIFEX-ETHIOPIA 2025) fuarının 13-15 Şubat 2025 tarihleri arasında Etiyopya'nın Addis Ababa şehrinde düzenleneceği bilgisi iletilmiştir.
Bu kapsamda, söz konusu fuara ilişkin fuar broşürü ekte yer almakta olup detaylı bilgilere http://www.tradefair.addischamber.com/ adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.
Ek: Fuar Broşürü
7 |
TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE SEKTÖREL ELEKTRONİK SOHBET TOPLANTILARI- FİLDİŞİ SAHİLİ HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlendiği aktarılmaktadır.
Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbet Toplantıları- Fildişi Sahili: İnşaat Sektörü” e-sohbet etkinliği 21 Kasım 2024 Perşembe günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.
Sektörel Elektronik Sohbet Toplantısı “Zoom” uygulaması üzerinden gerçekleştirilecektir. Toplantıya aşağıdaki linke tıklayarak kayıt olmak suretiyle katılabilirsiniz.
Fildişi Sahili Sektörel Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link: https://bit.ly/4f0vik5
8 |
ABD / ANTİ-DAMPİNG VE SÜBVANSİYONA KARŞI TELAFİ EDİCİ ÖNLEMLERİN İDARİ GÖZDEN GEÇİRME SORUŞTURMALARI HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden gelen yazıda; Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli 7606.11.30.60, 7606.11.60.00, 7606.12.30.90, 7606.12.60.00, 7606.91.30.95 ve 7606.92.30.95 gümrük tarife pozisyonları altında sınıflandırılan "alüminyum levha" ithalatına karşı dampinge karşı önlem ve sübvansiyona karşı telafi edici önlem uygulanmaktadır.
ABD otoriteleri tarafından anılan önlemlerin 2022 yılına ait idari gözden geçirme soruşturmaları tamamlanmış ve 14 Kasım 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde Uluslararası Ticaret İdaresi'nin (ITA) sübvansiyon ve damping marjları ihracatçı firmalarımız lehine güncellenmiştir.
Söz konusu sübvansiyona karşı telafi edici önleminin idari gözden geçirme soruşturması kapsamında firmalarımız için %0,19 ila %1,14 arasında değişen oranlarda sübvansiyon marjları belirlenmiştir. İlgili karara https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-11-14/pdf/2024-26512.pdf bağlantısından erişilebilmektedir.
Öte yandan, söz konusu dampinge karşı önleminin idari gözden geçirme soruşturması kapsamında firmalarımız için %2,38 ila %2,72 arasında değişen oranlarda sübvansiyon marjları belirlenmiştir. İlgili karara https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-11-14/pdf/2024-26511.pdf bağlantısından erişilebilmektedir.
9 |
ABD / İNCE DENYE POLYESTER KESİKLİ ELYAF KORUNMA ÖNLEMİ SORUŞTURMASI HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden gelen yazıda; Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ABD Gümrük Tarife Cetveli'ne göre 5503.20.0025 gümrük tarife pozisyonlu “İnce Denye Polyester Kesikli Elyaf” ürünlerinin ithalatına yönelik olarak bir korunma önlemi soruşturması yürütülmektedir.
Mezkûr yazıda, soruşturma kapsamında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun (USITC) zarara ilişkin kararını 9 Temmuz 2024 tarihinde verdiği ve ince denye polyester kesikli elyaf ürününün yerli sanayiye ciddi zarar veya zarar tehdidi oluşturacak şekilde artan miktarlarda ithal edildiğini tespit ettiği ve Komisyon üyelerinin mezkur zarara yönelik tedbir önerilerini bildirdiği belirtilmişti. Bu kapsamda USITC'nin ilgili bulgularını içeren raporunu ABD Başkanına sunduğu ve ABD yasalarına göre ABD Başkanı'nın nihai kararının beklendiği bildirilmişti.
Bu defa 11 Kasım 2024 tarihli DTÖ bildirimine göre (Ek-1) 8 Kasım 2024 tarihli Başkanlık Bildirisi ile ABD Başkanının nihai kararını açıkladığı belirtilmiş ve bahse konu karar ve eki 14 Kasım 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde de (Ek-2) yayımlanmıştır.
Ekte bulunan bildirimlerin incelenmesinden görüleceği üzere, ABD Başkanı, Komisyon üyelerinin önerilerinde değişikliğe giderek, bahse konu üründe dört yıl süreyle (23 Kasım 2024- 22 Kasım 2027) sadece "temporarily free of duty under bond -TIB" programı ile ülkeye giren ürünlere ve ilk yıl 0, ikinci yıl 453.592, üçüncü yıl 907.185 ve son yıl 1.360,777 kilogram miktarlarında olmak üzere kota uygulama kararı almış olup bahse konu önlemin 23 Kasım 2024'te yürürlüğe girmesi planlanmaktadır.
Ek:
10 |
MISIR / ANTİ-DAMPİNG HAKKINDA BİLGİ; |
Mısır Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı tarafından ülkemiz ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli “Soğuk Haddelenmiş, Galvanizli ve Boyalı Yassı Çelik” ürünlerine karşı 31 Ekim 2024 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatılmış olup, soruşturma açılış bildiriminin bir örneği Ek-1'de yer almaktadır.
Bilindiği üzere, yerli sanayilerin, üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkeler, ticaret politikası önlemlerine başvurabilmekte ve mevcut gümrük vergilerinin üzerine ek yükümlülükler getirebilmektedirler. Bahse konu zarar olgusu, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında kendi iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden, yani damping uygulamalarından, ya da kamu kurumlarınca sübvanse edilen ihracatın haksız rekabete sebebiyet vermesi gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir.
Bu itibarla, Mısır tarafından başlatılan mezkûr soruşturmalarda soruşturma konusu ürün ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen ithalatın Mısır yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirilecektir. Mısır soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde tüm ülkemiz firmalarına anti-damping önlemleri tatbik edilmesine hükmedilmesi olasılık dahilindedir.
Anılan soruşturma, ülkemizin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması'nın amir hükümleri, ilgili DTÖ içtihadı ve Mısır'ın anti-damping ve telafi edici vergi uygulamalarına ilişkin ulusal mevzuatı (Ulusal Ekonominin Uluslararası Ticaretteki Haksız Uygulamaların Zararlı Etkilerinden Korunmasına İlişkin 161 sayılı Kanun ve buna bağlı Uygulama Esasları) çerçevesinde yürütülecektir.
DTÖ Anti-Damping Anlaşması'nın 6.10 Maddesi ve 161/1998 sayılı Kanun'un Uygulama Usul ve Esasları'nın 24. Maddesi soruşturma otoritesinin ihracatçı sayılarının yüksek olduğu durumlarda örnekleme (sampling) tekniğine başvurulabileceğini karara bağlamaktadır. Bu çerçevede, soruşturma otoritesi bilinen ihracatçılara soru formu iletmiş olup, ekli açılış bildiriminin 8 numaralı bölümünde, soru formu iletilmemiş ancak soruşturmaya taraf olmak isteyen ihracatçılarımızın 30 gün içerisinde soruşturma otoritesiyle iletişime geçerek talep edilen bilgileri sağlamasının gerektiği belirtilmektedir.
Soru formlarına verilen cevaplar doğrultusunda, örnekleme dahilinde yer alan firmalar için bireysel damping marjları hesaplanacaktır. Bakanlık ile iletişime geçen ancak örneklemede yer almayan firmalar, soruşturmalar kapsamında işbirliğine giden taraf olarak addedilecek olup bu firmalara yönelik olarak örneklemede yer alan ilgili taraflar için hesaplanan marjların ağırlıklı ortalamasını geçmeyecek damping marjları hesaplanması olanak dahilindedir.
Açılış bildirimlerinde de ifade edildiği üzere, herhangi bir ilgili tarafın belirlenen süreler içerisinde gerekli bilgileri vermeyi reddettiği veya yanıltıcı malumat sunduğu veya soruşturmaları engellediği durumlarda, ulaşılabilen mevcut diğer veriler esas alınarak (best information available) olumlu veya olumsuz ön ve nihai belirlemeler yapılabilir. Dolayısıyla, ilgili herhangi bir tarafın işbirliği yapmaması ve bu nedenle ilgili bilgilerin yetkili mercilere verilmemesi halinde, bu durum ilgili tarafların işbirliği yaptığı duruma kıyasla, söz konusu tarafın daha az lehine olan bir sonuca yol açabilir.
Bu itibarla, firmalarımızın Bakanlığımız internet adresinde “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgeleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda görülmektedir.
İlaveten, anılan soruşturmaya ülkemiz özel sektörünü temsilen ilgili İhracatçı Birliğimizin de taraf olup yukarıda belirtilen TİM uygulama usul ve esasları kapsamında avukatlık/danışmanlık hizmeti alarak ülkemiz ihracatçılarını savunması imkânı mevcut bulunmaktadır.
Ek:
11 |
BK / ÜTÜ MASALARI SÜBVANSİYONA KARŞI TELAFİ EDİCİ ÖNLEM HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, bilindiği üzere, Birleşik Krallık (BK) tarafından BK Gümrük Tarife Cetveline göre 7323.93.00.10, 7323.99.00.10, 8516.79.70.10, 8516.90.00.51 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan ülkemiz menşeli ütü masaları ithalatına karşı sübvansiyon soruşturması başlatılmış, 26 Eylül 2023 tarihinde ülkemiz menşeli olan ütü masalarının ithalatında %4,42 oranında geçici önlem uygulanmaya başlanmıştır. Son olarak, BK makamları (Trade Remedies Authority-TRA) tarafından 8 Eylül 2023 tarihinde alınan nihai karar çerçevesinde söz konusu ürünler için %4,02 oranında sübvansiyona karşı kesin önlem uygulanmaya başlanmış olup ilgili hususların daha önce Birliklere duyurulduğu belirtilmektedir.
Bu defa, TRA tarafından 8 Aralık 2023 tarihinde bir bildirim yayımlanmış ve sübvansiyona karşı önleme tabi olan firmalardan Milenyum Metal Dış Ticaret ve Sanayi A.Ş.'nin mezkûr önlem kararının yeniden incelenmesi (reconsideration) için 9 Ekim 2023 tarihinde TRA'ya yaptığı başvurunun kabul edildiği ilan edilmektedir.
Bu kapsamda, TRA tarafından yayımlanan duyuruya https://www.gov.uk/government/news/tra-to-reconsider-recommendation-on-ironing-boards-from-turkey adresinden erişim sağlanabilmektedir. Ayrıca soruşturma ile ilgili detaylı bilgiler de https://www.trade-remedies.service.gov.uk/public/case/AS0020/#public-file adresinde yer aldığı ifade edilmektedir.
Ek: Final Reconsideration Report
12 |
ENDONEZYA / KIYAFET VE GİYİM AKSESUARLARI HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden gelen yazıda; Endonezya tarafından uygulanmakta olan ve ülkemizin muaf tutulmuş olduğu “Kıyafet ve Giyim Aksesuarları” (Endonezya Gümrük Tarife Cetveline göre 6101, 6102, 6103, 6104, 6105, 6106, 6109, 6110, 6111, 6117, 6201, 6202, 6203, 6204, 6205, 6206, 6209 ve 6214 gümrük tarife pozisyonlarında) ithalatına karşı korunma önleminin uzatılmasına dair mezkur ülke tarafından bir soruşturma başlatılmıştır.
Bu çerçevede, konuya ilişkin yapılan Dünya Ticaret Örgütü bildirimi ekte sunulmaktadır. Bildirim uyarınca, soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin 15 Kasım 2024'e kadar yazılı taleplerini iletebilecekleri belirtilmektedir.
Ek: Bildirim
13 |
BİRLEŞİK KRALLIK KORUNMA ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden gelen yazıda; Bilindiği üzere, Birleşik Krallık (BK) tarafından belirli çelik ürünlerine karşı bir korunma önlemi uygulanmaktadır. Söz konusu önlem kapsamında, Tata Steel UK (TSUK) firması tarafından BK Ticaret Politikası Önlemleri Otoritesi'ne (TRA) yapılan başvuruda soğuk haddelenmiş yassı çelik (2. kategori) ürünleri için önlemin kaldırılması talep edilmiştir. TSUK başvurusunda, söz konusu ürünlerin BK'daki tek üreticisi olduğunu, 2025 yılı itibariyle ürettiği ürünleri kendi bünyesinde kullanacağını ve bu sebeple piyasada bir arz eksikliği oluşacağını belirtmiştir.
Bu kapsamda TRA tarafından söz konusu kategorideki önlemin durdurulmasının gerekli olup olmadığının belirlenmesi (discontinuation review) amacıyla 11 Kasım 2024 tarihinde bir gözden geçirme soruşturması başlatılmıştır. Söz konusu gözden geçirmeye taraf olma ve görüş verme için son tarih 24 Kasım 2024 olarak belirlenmiştir.
Bahse konu gözden geçirmenin açılış bildirimi ve ilgili belgeleri https://www.trade-remedies.service.gov.uk/public/case/SD0064/#public-file adresinde yer almaktadır.
14 |
KOLOMBİYA'NIN FİLMAŞİN İTHALATINDA KORUNMA ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden gelen yazıda; Kolombiya Bogota Ticaret Müşavirliğimizden alınan bilgi doğrultusunda; 18/10/2024 tarihinden itibaren ülkemizin de dahil olduğu STA imzalanmamış ülke menşeli bazı filmaşin eşya ithalatına yönelik olarak uygulanan %5 gümrük vergisine ek olarak iki yıl süre ile %30 ek vergi alınmasına ilişkin bir Başkanlık Kararı (Ek-1) yayımlandığı öğrenilmiştir. Yine Kolombiyalı muhataplardan, söz konusu Korunma Önleminin, DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması dışında, 1407/1999 sayılı Başkanlık Kararı çerçevesinde ulusal mevzuata dayanılarak alındığı ve bu sebeple soruşturma sürecinde bildirimler, muafiyetler vb. DTÖ kurallarına bağlı kalınmadığı bilgisi edinilmiştir.
Ek: Karar
15 |
DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,
- Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,
- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,
- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.