2024/227 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2024/227)

  1. Musuldaki Proje ve Yatırım Fırsatları Hakkında Bilgi;
  2. Süt Ürünlerinin Sırbistan'dan Geçiş Yasağı Hakkında Bilgi;
  3. Birleşik Krallık Korunma Önlemi Hakkında Bilgi;
  4. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler Güney Afrika Cumhuriyeti Hakkında Bilgi;
  5. ABD/Dioktil Tereftalat Anti Damping Soruşturması Hakkında Bilgi;
  6. Libya/ ACI Sistemi Hakkında Bilgi;
  7. Azerbaycan Transit ve Teminatlı Gümrük Uygulaması Düzenleme Hakkında Bilgi;
  8. CICA İş Konseyi 7. Genel Kurulu ve CICA 9. İş Forumu Hakkında Bilgi; 
  9. Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

MUSULDAKİ PROJE VE YATIRIM FIRSATLARI HAKKINDA BİLGİ;

Musul Ticaret Ataşeliği yazısına atfen Ticaret Bakanlığından iletilen bir yazıda; Musul'un yeniden yapılanma ve imar sürecinde, gündemde olan çeşitli projeler ve yatırım fırsatlarına yer verilmektedir. Bu doğrultuda:

1) Ninova Valiliği tarafından "Musul'daki Eski Şehrin Nehir Kıyısının Organizasyon ve Rehabilitasyon" projesi olarak lansmanı yapılan ve Musul'da korniş projesi olarak ifade edilen proje, Dicle nehri kıyısında 5. Köprü ile Eski Köprü arası 1.200 metre uzunluğunda 82.000 metrekare alanın restorasyonu ile nehir kenarında yürüyüş yerleri, spor/ park alanı, otel, bahçe ile 247 tarihi evin ve Osmanlı tabyasının restorasyonunu kapsamakta olup, iki yıl süreli proje bütçesinin 98 Milyar Irak Dinarı (74,8 milyon ABD Doları) olarak tahsis edilmekle birlikte ihale tutarının yaklaşık 81 Milyar Irak Dinarı (61,8 milyon ABD Doları) hesaplandığı açıklanmıştır. Gelinen aşamada ihaleye davet edilen firmaların yeterli olmadığına karar verildiği ve ihale sürecinin devam etmekte olduğu belirtilmektedir. Yazıda devamla;

2) 64 Milyon Dolar bütçeli 50 yataklı Hadar ve Sununi hastanelerinin inşaatı,

3) 600 yataklı Cumhuriyet Hastanesinin inşaatı,

4) Bağdat'tan ihale edilecek olan Telafer kanalizasyon projesi,

5) 32 Milyon Dinar bütçeli Musul sağ yakada yeni stad inşaatı,

6) Musul şehri kamera izleme sistemi,

7) Alt ve üst yapı projelerinin yapılmasının planlanmakta olduğu,

8) Uzun vadede yatırım kapsamında yeni Musul Uluslararası Havalimanının projesi,

9) Ninova Valiliği tarafından tedavi amaçlı yurt dışına hasta gönderilmek amacıyla yabancı hastanelerle sözleşme imzalanacağı,

10) Musul'da hali hazırda 5 yıldızlı otel bulunmaması nedeniyle yatırım olarak otel lisansı verilebileceği,

11) Yeni yapılan Musul otogarının işletilmesi için yatırımcı aranmakta olduğu,

12) Musul Belediyesi tarafından inşaatı devam eden 3000 metrekarelik sosyal tesisin yatırım kapsamında işletilmesinin planlandığı,

13) Musul Ticaret Odası ve Ninova Sanayi Odası üyesi firmaların Türk firmaları ile özel hastane, akü ve alçıpan fabrikası, toplu konut gibi projelerde iş birliği yapılmak istendiği,

14) Halihazırda inşaatı devam eden Musul Havalimanının işletilmesi için firma arandığı,

15) Musul'da serbest bölge işletici kurum tarafından Türk firmalarının davet edildiği, bildirilmektedir.

Öte yandan Musul'daki kamu kurum ve kuruluşlar ile iş adamları tarafından iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye ve Türk firmalarına öncelik verilmekte olduğu, her türlü kolaylığın sağlandığı, Ninova Valiliğince ihalelerin genelde özel davet usulüyle yapıldığından, firmalarımızın Valiliğe firma dosyalarını vermeleri ve Valilik yetkilileri ile doğrudan temasa geçmelerinin yararlı olacağı belirtilmektedir.

2

SÜT ÜRÜNLERİNİN SIRBİSTAN'DAN GEÇİŞ YASAĞI HAKKINDA BİLGİ;

Sofya Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıda, küçükbaş hayvanlarda bulaşıcı veba- Peste des petits ruminants (PPR) hastalığının Sırbistan Cumhuriyeti'ne girmesi, ortaya çıkması ve yayılmasının engellenmesi konusunda önlem alınması ile bastırılması amacıyla Sırbistan Cumhuriyeti Tarım, Orman ve Su İdaresi Bakanlığının 21.08.2024 tarihli Yönetmeliğine istinaden Türkiye'den Bosna-Hersek'e Bulgaristan ile Sırbistan Cumhuriyeti üzerinden ihraç edilen büyükbaş hayvanlardan elde edilmiş süt ürünlerini taşıyan kamyonun girişini reddettiği ifade edilmektedir.

Ek olarak, Belgrad Ticaret Müşavirliğimizden konuya ilişkin alınan yazıda, Sırbistan'a taşıma yapan ve Sırbistan'ı transit geçecek süt ve süt ürünlerinin geçişleri hakkında Sırbistan makamları tarafından söz konusu talimatın Dünya Hayvan Sağlığı Örgütünün (WOAH) web sitesinde bu hastalıklara ilişkin bir rapor olduğunun tespit edildiğinde yürürlüğe girdiği, WOAH'ın yönergelerine uygun yeni bir talimatın hazırlandığı ve bunun kabul edilmesi halinde büyükbaş hayvanların sütünden yapılan ürünlerin ithalatının ve transit geçişinin onaylanacağı, ancak yabani hayvanların, küçükbaş hayvanların (koyun ve keçi) ve bunların ürünlerinin ithalatına ilişkin yasağın uygun koşullar sağlanana kadar yürürlükte kalacağı hususlarının bildirildiği ifade edilmektedir.

3

BİRLEŞİK KRALLIK KORUNMA ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; Birleşik Krallık (BK) tarafından belirli çelik ürünlerine uygulanan korunma önlemi kapsamında BK Ticaret Politikası Önlemleri Otoritesi (TRA) tarafından 1. kategoride sınıflandırılan ürünler için piyasadaki değişimler sebebiyle söz konusu kategorideki önlemin askıya alınmasının gerekli olup olmadığının belirlenmesi (suspension review) amacıyla bir gözden geçirme soruşturması yürütülmektedir.

Bahse konu gözden geçirme kapsamında TRA tarafından 4 Kasım 2024 tarihinde bulgu raporu yayımlanmış olup, söz konusu kategoride önlemin askıya alınmasının gerekli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. TRA söz konusu bulgusunu 1. kategorideki kotaların henüz tüketilmediğine ve dolayısıyla iç piyasada bir arz eksikliğinin oluşmamasına dayandırmıştır. Bahse konu rapora ilişkin görüş verilmesinin son tarihi 17 Kasım 2024 olarak belirlenmiştir.

4

TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE ELEKTRONİK SOHBETLER GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir bildirimde, anılan Bakanlık tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler Güney Afrika Cumhuriyeti: Mobilya Sektörü” e-sohbet etkinliğinin 14 Kasım 2024 Perşembe günü saat 14:00-15.30 saatleri arasında gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, iş dünyasının Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgilendirilmesini amaçlayan söz konusu sohbet toplantısına ilişkin detaylı bilgiye ve kayıt formuna https://bit.ly/3ZYDLjG adresinden erişim sağlanabilmektedir.

Ek: Broşür

5

ABD/DİOKTİL TEREFTALAT ANTİ DAMPİNG SORUŞTURMASI HAKKINDA BİLGİ;

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından muhtelif ülkelerin yanı sıra ülkemiz menşeli Dioktil Tereftalat (Dioctyl Terephthalate) ürünleri ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması yürütülmektedir.

Söz konusu soruşturma kapsamında, ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresinin (ITA) ön kararı 30 Ekim 2024 tarihinde ACCESS sisteminde yayımlanmış olup, karara https://www.trade.gov/preliminary-determinations-antidumping-duty-investigations-dioctyl-t adresinden ulaşmak da mümkündür.

Karar uyarınca, örnekleme seçilen firmamız için %80,71 (adverse facts available) oranında damping marjı hesaplanmış olup, diğerleri marjı kapsamında ihracatçı firmalarımızın tabi olacağı oran ise %61,61 olarak belirlenmiştir Mezkûr soruşturma bağlamında ITA'nın nihai kararını, ertelenmediği takdirde ön kararın yayımlanma tarihinden itibaren 135 gün içinde açıklaması beklenmektedir.

6

LİBYA/ ACI SİSTEMİ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığının yazısına atfen, batı merkezli Libya Milli Birlik Hükümetine bağlı Libya Gümrük İdaresince 30 Temmuz 2024 tarihinden itibaren deneme amaçlı olarak uygulanan ACI (Advance Cargo Information / Ön Kargo Bilgisi) kayıt sisteminin 1 Kasım 2024 tarihi itibarıyla zorunlu hale getirileceği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Libya Gümrük İdaresi ile gerçekleştirilen temaslarda, halihazırda ihracatçılardan talep olunan sevk öncesi gözetim sertifikası, menşe şahadetnamesi gibi evrakın ACI sistemine yüklenmesinin bekleneceğinin, sistemin Libya'daki tüm gümrük noktalarında faal ve Libya'ya yapılacak gümrük rejimine tabi tüm sevkiyat için geçerli olacağının dile getirildiği belirtilmektedir.

Bununla birlikte, ACI Sistemine ilişkin Libya Gümrük İdaresi'nin yayınladığı duyuruların gayri resmi tercümesi ekte sunulmakta olup anılan uygulama hakkında detaylı bilgi için aşağıda yer alan internet sitelerinden erişim sağlanabildiği ifade edilmektedir.

Uygulamaya İlişkin Detaylı Bilgi İçin İnternet Siteleri: http://aci.customs.gov.ly/ ve https://customs.gov.ly/services/aci

Ek: Libya Gümrük İdaresi Duyurularının Gayri Resmi Tercümesi (1 Sayfa)

7

AZERBAYCAN TRANSİT VE TEMİNATLI GÜMRÜK UYGULAMASI DÜZENLEME HAKKINDA BİLGİ;

Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi, Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarından transit taşımalarını gerçekleştiren iş adamlarının, gümrük transiti gerektirecek teminat talep edilecek malların listesi ile birlikte bunların dış ticaret faaliyetinin mal nomenklatürü kodları hakkında bilgilerin yayınlandığını bildirmektedir (https://customs.gov.az/az/faydali/xeberler/1464).

Transit sırasında teminatın konulması için depozit hesabı bilgileri hakkında bilgiler Komitesi'nin resmi internet sitesinde (https://customs.gov.az/az/sahibkarlar-ucun/bank-rekvizit) yer aldığı bildirilerek, söz konusu taşımaların buna göre devam edeceği bildirilmektedir,

Banka bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Ek: Alkollü İçki ve Tütün Ürünlerinin Transit Taşımacılığı

8

CICA İŞ KONSEYİ 7. GENEL KURULU VE CICA 9. İŞ FORUMU HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 20 Kasım 2024 tarihinde Dönem Başkanı Kazakistan'ın ev sahipliğinde hibrit formatta gerçekleştirilmesi öngörülmekte olup CICA İş Konseyi 7. Genel Kurulu ile CICA 9. İş Forumu'na ilişkin taslak belgeleri ve bilgi notunu içeren CICA Sekretaryası Notası ekte iletildiği belirtilmektedir.

Anılan konferans kapsamında Genel Kurul'dan hemen sonra hibrit formatta gerçekleşmesi planlanan İş Forumu'na iş çevrelerimizden katılım beklenmekte olup anılan etkinliğin KOBİ'lerin gelişimi için yapay zekadan yararlanılması, e-ticarette sağlanan ilerlemeyle sınır ötesi ticaretin geliştirilmesi, lojistik ve altyapıdaki yeni zorlukların üstesinden gelinmesi, CICA bölgesindeki KOBİ'lerde kadınların güçlendirilmesi, KOBİ'lerde sürdürülebilir kalkınmaya öncelik verilmesi alanlarında projeler üretilmesi için önemli fırsat teşkil edeceği düşünüldüğü aktarılmaktadır.

Ek: CICA Sekretaryası Notası

9

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,

 - Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,

- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,

- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.