2024/193 Güncel Mevzuat Düzenlemeleri Hk.
Sayın Üyemiz;
28 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan başlıca düzenlemeler bilgilerinize sunulmaktadır.
Kurumlar Vergisi İle İlgili Birçok Başlıkta yapılan Düzenlemelerde,
Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (seri no: 1)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (seri no: 23) ile yerel asgari kurumlar vergisinden istisna ve indirimlere kadar birçok başlıkta düzenlemeye gidilmiştir.
Buna göre, buna göre, mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının yüzde 10'undan aşağı olamayacaktır.
Yeni işe başlayanlardan 3 yıl asgari vergi alınmayacak. Mevcutta yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları korunacaktır.
Türkiye'nin büyük yatırımlarından elde edilen kazançlara da artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Bu vergi oranı reel sektör için yüzde 25, banka ve finans kurumlarında yüzde 30, ihracat yapan firmalarda yüzde 20, halka açık şirketlerde yüzde 23, imalatçılarda yüzde 24 olacaktır.
İhracat kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli olarak uygulanıyorken, değişiklikle ihracat yapan kurumların münhasıran (özel olarak) ihracattan elde ettikleri kazançlarına bu vergi oranının 5 puan indirimli uygulanması sağlanmıştır.
Değişiklikle 1 Ocak 2023'ten itibaren elde edilen yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon gibi bazı hizmetler ile yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançların tamamının, beyanname verilme tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilmesi şartı getirildi. Bu kazançlar üzerinden beyannamede indirim konusu yapılabilecek oran da yüzde 50'den yüzde 80'e yükseltilmiştir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/09/20240928-4.pdf
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 478)'nde Düzenlemeye Gidilmiştir.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 478)'Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 570) ile usul ve esaslar yeniden düzenlendi.
Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddesinde 28 Temmuz 2024'te sahte belge düzenleme amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiği vergi inceleme raporu ile tespit edilip mükellefiyeti terkin edilenlerin bu fiilleri nedeniyle telafisi güç zarar vermelerine engel olmak ve kamu yararını korumak için bazı değişiklikler yapılmıştı.
Anayasa Mahkemesi kararları da dikkate alınarak yapılan değişikliklerle mükelleflerden istenilecek teminat tutarına üst sınır getirilmiş, teminatın verilme süresi 30 günden 60 güne çıkarılmıştı.
Söz konusu tebliğle, bu değişikliklere paralel şekilde düzenlemeler yapıldı. Böylece Anayasa Mahkemesi kararları da dikkate alınarak gerçekleştirilen yasal değişikliklerin sonuçları, tebliğ düzeyinde açıklanarak konuya ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığınca revize edildi.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/09/20240928-5.htm
Bilgilerinize önemle duyurulur.