2023/103 Kanada/ İhracatta Türk Balının Ürün Güvenliği Hk
Sayın Üyemiz;
T.C. Ticaret Bakanlığı Ottowa Ticaret Müşavirliğinden gelen yaızda; Kanada Alberta Eyaleti Calgary merkezli “Biblical Nutrition and Health Solutions Inc.” şirketinin Kurucu Ortağı ve Direktörü Brian Phillips, Müşavirliğimiz ile temasa geçmiş ve ülkemizden ithal ettikleri 22.660 kg süzme bal ürününe yönelik Kanada'nın gıda denetiminden sorumlu kurumu olan “Canadian Food Inspection Agency-CFIA” tarafından gerçekleştirilen test neticesinde şeker kalıntıları tespit edilmesi nedeniyle ürünlerine el konduğunu ve ürünün Kanada içerisinde satışına yasak getirildiğini ifade etmiştir. Brian Phillips tarafından Müşavirliğimize iletilen belgelere istinaden görüşmelerde aktarılan hususlar aşağıda özetlenmektedir: 22.660 kg süzme bal ürünü Kanada'ya 2022 yılı Kasım ayı sonunda ulaşmıştır.
Söz konusu bal ürününe yönelik iki aşamalı test uygulanmış olup ilk test, “Biblical Nutrition and Health Solutions Inc.” şirketinin talebi üzerine Almanya'daki “QSI GmbH” labaratuvarına yaptırılmış; ikinci test ise Tarım ve Orman Bakanlığımızın mevzuatı gereği ihracat öncesi yapılan zorunlu test olup söz konusu testler “Stable Carbon Isotope Ratio Analysis (SCIRA)” adlı metod ile yapılmıştır. “QSI GmbH” labaratuvarına yaptırılan test sonucuna göre bal ürününde ilave bir şeker kalıntısına rastlanmadığı; Tarım ve Orman Bakanlığımızın mevzuatı kapsamında yaptırılan test sonucuna göre ise ürünün “Türk Gıda Kodeski 2020-7 Sayılı Bal Tebliği”ne uygun olduğu belirtilmektedir.
Öte yandan, “CFIA” tarafından ilave olarak yine Almanya'daki “QSI GmbH” labaratuvarına bu defa daha ayrıntılı inceleme gerçekleştirilen “NMR” testi yaptırılmış olup test sonuçlarına göre bal hasatı yapılmadan önce kış mevsiminde arılara besin olarak verilen “şeker pancarı şurubu (sugar beet syrup-C3 sugar)” kaynaklı olan “C3 sugar” adlı şeker kalıntıları tespit edilmiştir. Bu çerçevede, “CFIA” tarafından söz konusu ürünlere el konmuş ve ürünün Kanada içerisinde satışına yasak getirilmiştir. “CFIA” tarafından yaptırılan testin sonuçları, ürünün Ontario Eyaletinde 500 gr. cam kavanozlara doldurulduktan sonra ve fakat ülke içerisinde satışı gerçekleştirilmeden önce belli olmuştur.
Diğer taraftan, “CFIA” yetkililerince, bahse konu bal ürününün Kanada ülke sınırları dışına çıkarılmasına şartlı biçimde izin verilebileceği ve bunun ancak sevkiyat yapılacak ilgili ülke gümrük idarelerinden bahsekonu ürünlerin ülkelerine girişine izin vereceklerine dair bir mektup sunmaları halinde mümkün olabileceği ifade edilmiştir. Brian Phillips, "CFIA" tarafından el konulan söz konusu bal ürününün ülkemize veya üçüncü bir ülkeye ihraç edilmesine yönelik arayış içerisinde olduklarını da sözlerine eklemiştir.
CFIA'nın bal ithalatına ilişkin düzenlemelerine göre “bal” olarak tanımlanmış bir ürünün içeriğine mısır, pirinç veya şeker kamışı şurubu gibi yabancı bir şeker ürünü eklenmesi, bir ürünün doğal içeriğine yabancı veya ucuz bir madde ekleyerek ve içeriğindeki değerli bir bileşenin bir kısmını veya tamamını değiştirerek haksız kazanç sağlamak anlamına gelen “tağşiş” yapılması olarak kabul edilmektedir. CFIA düzenlemelerine göre tağşiş yapılan bal “doğal bal” olarak kabul edilmemekte olup Kanada içerisinde satışı yasaktır. (In Canada, adding foreign sugars such as corn, rice or cane sugar syrup to food represented as honey is considered adulteration. Adulterated honey is not authentic and cannot be sold as honey in Canada.)
Bu çerçevede, Kanada'da bal satışı ve ithalatına ilişkin mevzuat ve düzenlemeleri kapsamlı biçimde ihtiva eden ve Kanada Hükümeti tarafından rehber niteliğinde sunulan elektronik platformlara ve “CFIA” tarafından hazırlanan “Food Fraud Annual Report 2021 to 2022” adlı rapora erişim linkleri ekte sunulmaktadır.
Bilgilerinize önemle rica ederim.