2022/63 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2022/63)


1.    ATA Karnesi Uygulamaları Hakkında Bilgi;
2.    Lübnan'dan Metal Hurda İthalatı Hakkında Bilgi;
3.    Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri 2022 Yılı Ülke Sunumu Hakkında Bilgi;
4.    Doku Kumaş Tasarım Yarışması Hakkında Bilgi;
5.    Kosova Fuar Duyurusu Hakkında Bilgi;
6.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;


Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

            ATA KARNESİ UYGULAMALARI HAKKINDA BİLGİ;

Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi (FGS)'nden gelen yazıda, Moskova Gümrük Müşavirliği'nden alınan ATA Karnesi uygulamalarında yaşanan sorunlar hakkında, 22.10.2021 tarihinde ülkemiz ile Rusya Federasyonu arasında gerçekleştirilen 4.Ortak Gümrük Komitesi Toplantısında gündeme gelen hususlar çerçevesinde Rusya Federasyonu'na geçici ithalat kapsamında gelen sergi fuar eşyası girişinde kullanılan ATA Karnelerinde yapılan tipik hatalar belirtilmektedir.

Mezkur yazıda,

1- Genel eşya listesinin Rusça, İngilizce veya Fransızcadan başka bir dille doldurulduğu,

2- ATA Karnesi "İhracat" sayfasında Türk Gümrüklerinin mührünün bulunmadığı,

3- ATA Karnesi kapak sayfasında yer alan "1" no.lu kutuda düzenleyen kuruluşun mührünün bulunmadığı,

4- ATA Karnesinin yetkili olmayan kişilerce sunulduğu,

5- Karnelerde düzenleyici kuruluş tarafından onaylanmamış değişiklikler olduğu,

6- Genel eşya listesinde yer alan ülke kodunun ISO formatının bulunmadığı,

7- Geçici ithalat amacının "C" kutusunda belirtilmediği,

8- Geçici ithalat amacının Rusça, İngilizce veya Fransızcadan başka bir dille doldurulduğu,

9- Genel eşya listesinde belirtilen eşya ağırlıklarında tutarsızlıkların bulunduğu,

10- Genel eşya listesindeki eşyaların kıymetinin uygunsuz belirtildiği,

11- Genel eşya listesindeki kutuların uygunsuz doldurulduğu,

12- Karne hamilinin eşya taşıma aracının numarasını ilgili kutuda belirtmesi gerekliliği,

13- ATA Karnesinin Türk tarafınca düzenlenmediği, "H" kutusunun ihracat ülkesi gümrük organlarınca doldurulması gerekliliği,

14- ATA Karnesi "İthalat" sayfasında Karne hamilinin adresinin olmadığı,

15- 2021 yılında düzenlenen LeShow fuarına gelen 36 ATA Karnesinin 7'sinin XML formatında düzenlendiği, ancak bu bilgilerin kağıt ortamında yer alan bilgilerle örtüşmediği, bu sebeple gümrük yetkililerinin bilgileri manuel olarak girdikleri, hususları belirtilmektedir.

Malumları olduğu üzere, Rusya Federasyonu'nda düzenlenen fuarlara ülkemizden hem milli hem de bireysel düzeyde katılım sağlanmaktadır. Milli katılımlı fuarlar ile ilgili olarak katılım öncesinde organizatör firma aracılığıyla firmalarımıza ATA Karnesi düzenlenmesi hususunda gerekli bilgi notları iletilmekte, güncel sorunlara ilişkin uyarılar yapılmakta ve gerekli koordinasyon süreci yine organizatörle eşgüdümlü bir şekilde tekemmül ettirilmektedir. Ancak, özellikle bireysel katılımlı fuarlarda muhtelif katılımcı firmalarımızca Rusya Federasyonu'ndaki güncel uygulamalar ve meri mevzuat kapsamında dikkat edilmesi gereken hususlar bağlamında gerekli hassasiyetin gösterilmediği, hatta ATA Karnesi düzenlenmeden yolcu beraberinde fuar eşyası getirilebildiği, Rus Gümrük yetkililerince konunun tespit edilmesinin ise firma mağduriyetine yol açtığı müşahede edilmektedir.

Bu hususlar muvacehesinde, Rusya Federasyonu'nda düzenlenen fuar organizasyonlarına katılım sağlayacak firmalarımızın, ülkeye girişlerde herhangi bir mağduriyet yaşamalarına meydan verilmemesini teminen keyfiyete yönelik olarak belirli aralıklarla önemle uyarılmalarında, fuar katılımına yönelik hazırlık çalışmalarında muhakkak Müşavirliklerimizle irtibat halinde olmalarında ve https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/avrupa/rusya-federasyonu/raporlar/musavirlik-raporlari bağlantı adresinde sunulan bilgilendirme raporlarımızın detaylıca incelemesinde fayda mülahaza edilmektedir.

2

            LÜBNAN'DAN METAL HURDA İTHALATI HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda Lübnan çıkışlı metal hurdaların ithalatının ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda 13.11.2018 tarihinde yasaklandığı, bu defa söz konusu yasağa ilişkin olarak ilgili kurum ve bakanlıklar ile yapılan değerlendirmelerin ardından 2.2.2022 tarihli Makam Onayı ile;

- Metal hurdaların sınırlarımız dışında radyoaktivite bulaşmış parçaların ayıklanması suretiyle radyasyondan ari hale getirilmesi ve bu hususun belge ile tevsiki,

- Metal hurdaların radyasyon tespit sistemi kurulu sınır kapılarından yurda sokulması, bu işlem sırasında radyasyon tespit sisteminin faal olması ve Bakanlıkları Komuta ve Kontrol Merkezi tarafından takip edilmesi,

- İşlemlerin radyoaktivite tespit edilen metal hurdaların yurda girişine engel olacak şekilde tesis edilmesi, koşulları ile kaldırılmış bulunduğu ifade edilmektedir.

Anılan tevsik işleminin şekil ve esasları belirlenirken;

- İthal edilen hurdada çıkabilecek radyoaktif parçaların yurda getirildikten sonra çıkış ülkesine iadesinin zor olduğu dikkate alınarak; hurdanın işinin ehli ve Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından kontrol edilebilecek A Tipi Uluslararası Gözetim Şirketleri (UGŞ) tarafından kontrole tabi tutulmasının ve bu şekilde yurda radyoaktif atık getirilmesinin engellenmesinin,

- Yurda gelen hurdaların Bakanlıklarınca belirlenen ve radyasyon kontrol ve tespit sistemi (RKTS) kurulu, işler ve uygunluk belgesi alınmış limanlardan, Komuta ve Kontrol Merkezi tarafından kontrol edilmesi suretiyle yurda girişinin sağlanmasının,amaçlandığı dile getirilmektedir.

Bu konuda NDK tarafından yetkilendirilmiş 15 adet UGŞ'nin bulunduğu bilinmektedir. Buna göre, sevk edilecek ürünün radyasyondan ari olduğunun NDK web sitesinde (https://www.ndk.org.tr/yetkilendirilmis-kuruluslar-radyasyondan-korunma ) isimleri sayılan firmalar tarafından belgelendirilmesi şartıyla Lübnan'dan ithalat yapılabilecektir.

Bahse konu belgelendirmede alıcı ve satıcı bilgileri, konşimento numarası, eşyanın miktarı ve türü, yükleme ve boşaltma limanı, kontrolün yapıldığı tarih aralığı ve gemiye ilişkin bilgilerin yer alması gerektiği, sevkiyat öncesi düzenlenen kontrol belgesinin orijinal nüshasının muhakkak Lübnan çıkışlı hurda metal eşyasında aranacağı, söz konusu belge olmadan eşyanın gemiden boşaltılmasına izin verilmeyeceği vurgulanmaktadır.

3

            DIŞ TİCARET BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ 2022 YILI ÜLKE SUNUMU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı, TOBB, TİM, OSBÜK koordinasyonunda ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ev sahipliğinde, 8-9 Mart 2022 tarihlerinde “Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri” düzenlenecektir.

Seminerler kapsamında uzak ülkelere ihracatın artırılmasına yönelik olarak 9 Mart 2022 tarihinde 11.45-12.30 saatleri arasında, T.C. Hanoi Büyükelçiliği Ticaret Müşavir Yardımcısı Sayın Burak Cihan ÜRKMEZ'in sunumlarıyla “Vietnam ve Vietnam Pazarına İhracat İmkanları”na yönelik ücretsiz bir sunum gerçekleştirilecektir.

Bu çerçevede, başvuruların https://forms.gle/PqZn1UiusAczhJtR8 linki aracılığıyla kabul edileceği bildirilmektedir.

4

            DOKU KUMAŞ TASARIM YARIŞMASI HAKKINDA BİLGİ;

Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliğinden gelen yazıda, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde; kumaş sektörüne yönelik ulusal/uluslararası pazarda rekabet edebilecek ve trend oluşturabilecek özgün, katma değerli ve inovatif ürün tasarımları ortaya çıkarmak, yeni tasarımcıların ortaya çıkmasını ve yetiştirilmesini teşvik etmek amacıyla Doku Kumaş Tasarım Yarışması'nın ikincisi düzenlenmektedir.

Dokuma kumaş, örme kumaş ve baskı kumaş tasarımı olmak üzere 3 ayrı kategoride düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması için son başvuru tarihi 11 Mayıs 2022 olup yarışma afişi ekte yer almaktadır. Yarışmaya ilişkin detaylı bilgi ve başvuru için aşağıdaki bağlantılardan faydalanılabilir.

Yarışma internet sitesi: https://dokusundasanatvar.org/

Yarışma Instagram sayfası: https://instagram.com/dokusundasanatvar

Detaylı bilgi için:

İlke Özkılıç Ezici, ilkeozkilic@gaib.org.tr, 0342 211 05 95

Şeyma Yıldırım, seymayildirim@gaib.org.tr, 0342 211 05 78

EK: Doku Kumaş Tasarım Yarışması Afişi

5

            KOSOVA FUAR DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

Priştine Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Kosova Cumhuriyeti Başbakanlık Ofisi himayesinde 25 – 26 Mayıs 2022 tarihleri arasında Priştine'de 21. EXPOKOS Fuarı'nın gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Söz konusu fuara geçmiş yıllarda Balkan ve AB ülkeleri ile Asya ülkelerinden 6.500'den fazla firmanın katılım sağladığı ve fuarın 350.000'den fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edildiği belirtilmekte olup, Batı Balkanlar'daki Türk Ticaret Odaları ve Balkanlarda faaliyet gösteren Türk şirketleri ile Balkanları hedefleyen şirketler davet edilmektir. Fuara ilişkin duyuru ve fuar broşürü ekte gönderilmektedir.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden önce Birliğimizden bilgi alınması gerekmektedir.

Ekler: 1- EXPOKOS Fuarı Duyurusu

           2- EXPOKOS Fuarı Broşürü

6

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.