2022/39 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2022/39)

1.         Türkiye Lojistik Portalı Hakkında Bilgi;

2.         ABD'ye Tatlı Portakal, Üzüm ve Ağaç Kavunu İhracatı Hakkında Bilgi;

3.         Toplu Teminat Mektuplarının Yükümlülerce Sorgulanabilmesi Hakkında Bilgi;

4.         2573 Sayılı Karar - E-Ticaret Hakkında Bilgi;

5.         Uluslararası Çin İthalat Fuarı 2022 Milli Katılım Organizasyonu Hakkında Bilgi;

6.         Fuar Duyurusu Senegal Hakkında Bilgi;

7.         Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

            TÜRKİYE LOJİSTİK PORTALI HAKKINDA BİLGİ;

 

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, malumlarınız olduğu üzere, lojistik hatlarında yaşanan konteyner krizinin ve navlun fiyatlarındaki yükselişlerin ihracatçı firmalarımıza etkilerini hafifletmek amacıyla Meclisimiz, ihracatçı firmalarımız ile lojistik sektörünü bir araya getirmek üzere “Türkiye Lojistik Portalı”nı hayata geçirmiş bulunmaktadır.

İhracatçı Birlikleri e-birlik sistemi üzerinden doğrulanmış ihracatçılarımız ile lojistik firmalarımızın üye olabileceği ve birbirleri ile iletişime geçebileceği Türkiye Lojistik Portalı, kara, hava, deniz ve demiryollarında en uygun yükü, en uygun sürede, en uygun araçla ve en uygun maliyetle taşınmasını sağlamak ve bu çerçevede küresel lojistik sorununa ulusal bir çözüm getirmek amacını taşımaktadır. Lojistik sektörü firmaları bahse konu portala, yetki belgelerini ibraz etmek suretiyle üye olabilmektedir.

Bahse konu Portala üye olan ihracatçılar, ihracatın yanı sıra, ithalat, transit ticaret ve yurt içi yüklerine ait bilgileri sisteme girerek bir yük ilanı oluşturmaktadır. Yüklerine ait gönderim tarihi, ağırlık, ebat, tercih edilen gönderim türü, varış noktası bilgileri gibi detaylı tanımlar ile taşımacılık sektörü temsilcilerinin beklediği detaylı sorular baştan cevaplanmaktadır. Lojistik firması yetkilileri bu yük ilanları arasında filtreleme yaparak kendi hat ve programlarına uygun yükü bulmakta, taşımak istediği yük için ilan sahipleri ile irtibat kurma talebinde bulunmakta ve yük sahibi ihracatçının e-posta yolu ile bilgilendirilmesini veya portalda kendisine yapılan iletişim taleplerini görüntüleyebilmektedir. Böylece bir araya gelen iki sektör temsilcisi aralarında anlaşarak yükün en uygun koşullarda taşınmasını sağlamaktadır.

Ücretsiz olarak www.turkiyelojistikportali.com adresinde hizmet veren Türkiye Lojistik Portalı'ndan daha fazla ihracatçımızın yararlanabilmesini hedeflenmektedir.

Ek: 1.Tanıtım

       2.Buton

 

2

ABD'YE TATLI PORTAKAL, ÜZÜM VE AĞAÇ

KAVUNU İHRACATI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'ne muhtelif taze meyve ürünlerinin (tatlı portakal, üzüm, ağaç kavunu) ihracatında soğuk uygulama şartının bulunduğu ifade edilmekte olup, bu kapsamda ABD'ye taze meyve ihracatında soğuk uygulama ile ilgili 2007 yılında ABD Tarım Bakanlığına bağlı Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetim Hizmetleri Birimi (APHIS) yetkilileri tarafından eğitim verilmiştir.

Bu çerçevede, Tarım ve Orman Bakanlığının Ticaret Bakanlığımıza muhatap yazısında; ABD'ye anılan ürünlerde uzun süre ihracat gerçekleşmemesi nedeniyle soğuk uygulama eğitiminin tekrar alınması gerektiğinin APHIS tarafından bildirildiği ve söz konusu eğitimin 20-24 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildiği ve eğitimi başarıyla tamamlayan inspektörlerin, APHIS'in veri tabanında soğuk uygulama işlemi yapmak üzere yetkilendirildiği belirtilmektedir. Bu doğrultuda söz konusu ürünlerin ABD'ye ihracat işlemleri bir örneği ekli listede yer alan Bakanlıkları ilgili Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilebilecektir.

Diğer taraftan, ABD'ye ihraç edilen taze meyve ve sebze ürünlerinin listesi ve bitki sağlığı şartları (FAVIR) aşağıda verilen bağlantı adresinde yer almakta olup, ABD'ye ihraç edilecek ürünün bilimsel isimlerinin kontrol edilmesi önem arz etmektedir.

Bu kapsamda, ABD'ye tatlı portakal, üzüm ve ağaç kavunu ihracatında, ekli listede yer alan Müdürlüklerde görevli, ABD'ye soğuk uygulama yapmak için yetkilendirilmiş inspektörler tarafından mezkur bağlantı adresinde belirtilen bitki sağlığı şartlarının yerine getirildiğinin tespiti sonrasında, ihracat işlemi gerçekleştirilebilecektir.

Bağlantı Adresi:

https://epermits.aphis.usda.gov/manual/index.cfm?NEW=1®ION_ID=180&ACTION=countrySummCommPI

Ek: Müdürlükler Listesi

3

TOPLU TEMİNAT MEKTUPLARININ YÜKÜMLÜLERCE SORGULANABİLMESİ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca gümrük idarelerine sunulan toplu teminat mektuplarının tutar ve bakiye bilgilerinin Gümrük Eşya Takip ve Beyanname İşlemleri Sorgulama Sistemi (GET-APP) üzerinden sorgulanabilmesini teminen düzenleme yapıldığı ve 01.02.2022 tarihi itibariyle gerçek ortamda devreye alındığı ifade edilmektedir.

Söz konusu düzenleme ile Ticaret Bakanlığı web sayfasındaki “e-İşlemler” bölümünde yer alan GET-APP uygulamasının “Detaylı Beyan” modülü altındaki “Toplu Teminat Sorgulama” menüsü üzerinden, Doğrudan Temsil Yetkisine sahip kullanıcılar tarafından kendi ad/unvanlarına tanzimli toplu teminat mektuplarının, Dolaylı Temsil Yetkisine sahip kullanıcılar tarafından ise kendileri ile temsile yetkili oldukları firma/şahıslar adına tanzimli toplu teminat mektuplarının, tutar ve bakiye bilgilerinin teminat numarası bazında sorgulanabildiği bildirilmektedir.

4

2573 SAYILI KARAR - E-TİCARET HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, bilindiği üzere, 2573 sayılı Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar'a göre destek başvurusu yapılacak e-ticaret sitelerinin onay süreci Bakanlıklarınca yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Bakanlığımızca onay verilen e-ticaret siteleri listesi güncellemiş olup; söz konusu listenin güncel hali Bakanlığımızın https://ticaret.gov.tr/destekler/ihracat-destekleri/pazara-giriste-dijital-faaliyetlerin-desteklenmesi  internet sitesinde yayımlanmıştır.

Ek: 2022 Yılı Onay Verilen E-Ticaret Siteleri Listesi (Güncelleme (04.02.2022)

5

            ULUSLARARASI ÇİN İTHALAT FUARI 2022 MİLLİ KATILIM ORGANİZASYONU HAKKINDA BİLGİ;

Ege İhracatçıları Birliğinden (EİB) gelen yazıda, Çin-Şanghay'da 05-10 Kasım 2022 tarihleri arasında 5. Kez düzenlenecek olan Çin Uluslararası İthalat Fuarı 2022 milli katılım organizasyonu geçmiş yıllarda olduğu gibi EİB tarafından gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Covid-19 pandemisine rağmen, 2021 yılında Fuara 127 ülke ve bölgeden 3.000'in üzerinde firma katılmıştır. Bu yılki organizasyonda Hizmetler, Otomobil, Akıllı Endüstri ve Bilgi Teknolojileri, Tüketici Ürünleri, Medikal Ekipmanlar ve Sağlık Ürünleri, Gıda ve Tarımsal Ürünler holleri yer alacak olup, Fuara ilişkin ayrıntılı bilgilerin bulunduğu fuar duyurusu ile başvuru formuna aşağıdaki linkler aracılığıyla erişilebilmektedir.

Fuar duyurusu Linki: https://eib.li/F3C72

Başvuru Formu Linki: https://eib.li/1C045 

6

            FUAR DUYURUSU SENEGAL HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; İslam Ticaret Geliştirme Merkezi (ICDT) tarafından T.C. Rabat Büyükelçiliğimize iletilen yazıda özetle, “Senegal Ticaret ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Bakanlığı” ve “İslam Ticaret Kalkınma Merkezi”, “Senegal Dış Ticaret Uluslararası Merkezi” işbirliği ile, Dakar şehrinde bulunan adı geçen merkezin fuar alanında, 13-19 Haziran 2022 tarihlerinde İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkelerinin 17.Ticaret Fuarını düzenleyeceği; bu çok sektörlü fuarın, İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkelerinin ekonomik operatörlerinin ürünlerini ve hizmetlerini tanıtımını, ticari sözleşmelerin imzalanmasını ve ortaklıkların kurulmasını sağlayacağı; fuarın marjında, Üye Ülkelerdeki Helal Belgelendirme Çalıştayı, İslam İşbirliği Teşkilatının sahra altı Afrika ülkelerinin yatırım teşvik ajansları forumu, Körfez İşbirliği Konseyi/Ecowas Forumu, İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkelerinin küresel ticareti teşvik organları ağının 4. Toplantısı ve İkili Görüşmeler (B2B) düzenleneceği bilgisi verilerek bu faaliyetin ülkemizdeki ilgili ekonomik çevrelerde duyurulması talep edilmiştir.

Yazıda, fuar alanının metrekare fiyatı aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

-Donanımlı metrekare fiyatı (shell scheme): 90 US$

-Donanımsız metrekare fiyatı (indoor bare space): 70US$

Bilgi veya rezervasyon için aşağıda bilgileri yer alan kişiler ile irtibata geçilmesi mümkündür:

*Jean Claude NGOM

Director of Sales and Partnership Department

International Center for Foreign Trade Of Senegal (CICES)

Tel:+221338599603/338599600

Fax: +221338599618

Mobile: +212772203901

Whatsapp: +212772203901

jeanclaude.ngom@gmail.com

www.cices.sn

*Abdelaziz ALAMI

Head of Marketing and Trade Promotion Department

Islamic Center for Development of Trade

Tel:+212522314974/314298

Fax:+212522310110

Mobile:+21266153747

icdt@icdt-oic.org/ a.alami@icdt-oic.org

www.icdt-oic.org

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi için, fuar başlama tarihinden önce yapılacak işlemler konusunda Birliğimizden bilgi alınması gerekmektedir.

7

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.