2022/271 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2022/271)


1.    Ukrayna / Polimer Malzemeleri Korunma Önlemleri Hakkında Bilgi;
2.    İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ Değişikliği Hakkında Bilgi;
3.    Bangladeş'le Ticaret Yapan Firmalarımıza Yönelik Uyarı Hakkında Bilgi;
4.    Hayvancılık Desteklemelerinin Uygulama Esasları Hakkında Bilgi;
5.    Morityus/İhale Hakkında Bilgi;
6.    Tunus-İthalatta Ön Kontrol Uygulaması Hakkında Bilgi;
7.    Arjantin İthalat Lisansları Hakkında Bilgi;
8.    Hindistan'a İhracat Yapan Firmalarımızın Yanıltılması Hakkında Bilgi;
9.    Fine Food Australia 2023 Fuarı Avustralya Hakkında Bilgi;
10.    Expocomer 2023 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu Hakkında Bilgi;
11.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

UKRAYNA / POLİMER MALZEMELERİ KORUNMA

ÖNLEMLERİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Ukrayna tarafından “polimer malzemeleri” ithalatına karşı korunma önlemi uygulanmaktadır. Kiev Ticaret Müşavirliğimizden alınan bilgiye göre söz konusu korunma önlemi uygulaması Ukrayna tarafından askıya alınmış olup, konuya ilişkin alınan yazının bir sureti ilişikte gönderilmiştir.
 

Ek: Polimer Ürünleri

2

İHRACI KAYDA BAĞLI MALLARA İLİŞKİN TEBLİĞ DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA BİLGİ;

13.11.2022 tarihli 32012 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “ihracı kayda bağlı mallara ilişkin tebliğ (TEBLİĞ NO: İHRACAT 2006/7)'de değişiklik yapılmasına dair tebliğe (İHRACAT: 2022/8)” İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine 61 inci sıra olarak “61- Feldispat (GTP: 2529.10)” eklenmiştir. İlgili tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221113-8.htm internet bağlantısı üzerinden erişim sağlanabilmektedir.
 

3

BANGLADEŞ'LE TİCARET YAPAN FİRMALARIMIZA YÖNELİK UYARI HAKKINDA BİLGİ;

Dakka Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen; T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bangladeş'te dolandırıcılık suçu nedeniyle bir süre önce hukuki yaptırımlara uğramış olan ve son günlerde faaliyetlerine tekrar başladığı öğrenilen “Evaly” (https://evaly.com.bd/) isimli e-ticaret sitesi ile ticaret yapmaktan kaçınmaları hususunda firmaların uyarılmalarının faydalı olacağı bildirilmektedir. Bahse konu firmayla ilgili gelişmelerin yer aldığı haber bağlantıları ekte yer almaktadır.
 

Ek: Evaly - Haber Linkleri

4

HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİNİN UYGULAMA ESASLARI HAKKINDA BİLGİ;

12 Kasım 2022 tarihli 32011 sayılı Resmi Gazete'de yer alan "Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği" ile buzağı, ıslah amaçlı süt içerik analiz, malak, dişi manda, anaç koyun ve keçi, sürü büyütme ve yenileme, arılı kovan, damızlık ana arı, ipekböceği yetiştiriciliği, çoban istihdamı, düve alım, besilik erkek sığır/manda, tiftik keçisi yetiştiriciliği ve tiftik üretimi, atık, hastalıktan ari işletme, programlı aşı ve küpe uygulamaları, hayvan hastalığı tazminatı, hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi desteklemelerinin esasları düzenlendi.
 

Söz konusu desteklerin kapsamı, desteklerden faydalanabilmek için sağlanacak gereklilikler, başvuru yöntemi, başvuru ve ödeme süreleri gibi konular belirlendi. Ayrıca, destek ödemelerine ilişkin esaslar, üye yetiştiricilerden kesinti oranları, ödemelerin aktarılması gibi konularda da düzenleme yapıldı. Bununla beraber, 7 Aralık 2021 tarihli aynı başlıklı tebliğ yürürlükten kaldırıldı.

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe giren söz konusu Tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221112-6.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.

5

            MORİTYUS/İHALE HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Antananarivo (Madagaskar) Ticaret Müşavirliği tarafından iletilen bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, Madagaskar'da yerleşik Morityus Cumhuriyeti Büyükelçiliğinden alınan 07 Kasım 2022 tarihli notada Morityus'ta bazı yatırım fırsatlarının bulunduğu bilgisi verilerek bir ihale ilanının nota ekinde gönderildiği ve ilgilenen firmaların teklif sunması amacıyla Büyükelçiliklerine iletildiği ve söz konusu nota ekinin birer örneğinin ilişikte yer aldığı belirtilmektedir.
 

Ek: Nota

6

TUNUS-İTHALATTA ÖN KONTROL UYGULAMASI HAKKINDA BİLGİ;

Tunus Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen; T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Tunus Ticaret ve İhracatı Geliştirme Bakanlığı, Sanayi Maden ve Enerji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortak bir bildirge yayımlandığı, ithal ürünlerin kalitesinin sağlanması ve tüketicinin korunması amacıyla, bazı ürünlerin ithalat işlemlerinde ön kontrol sistemi uygulamasına geçildiği ifade edilmişti.
 

Bu defa Tunus Büyükelçiliğinin yazısına atfen anılan Bakanlıktan alınan yazıda, söz konusu kararın İngilizce metni, gayrı resmi Türkçe çevirisi ve önleme konu olan ürünlerin listesinin iletildiği belirtilmekte olup ekte sunulmaktadır.

Ek: Karar ve Ürünler Listesi

7

ARJANTİN İTHALAT LİSANSLARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Arjantin ekonomisinde yaşanan istikrarsızlıklar ve ülkenin dış borçlarına bağlı olarak yaşanan rezerv sıkıntısı nedeniyle, Arjantin Merkez Bankası tarafından ithalat bedellerinin ödenmesine ilişkin vadelerin uzatılması ve sınırlandırılmasına yönelik çeşitli önlemler alındığı belirtilerek bu kapsamda, alınan tedbirlere ilişkin hususların 1. maddede yer aldığı ifade edilmektedir.

 

 1. Arjantin Merkez Bankası (BCRA) tarafından alınan, 27 Haziran 2022 tarihli ve A7532 sayılı karar çerçevesinde, ithalat sisteminde değişikliğe gidilerek bu sistemin 30 Eylül 2022 tarihine kadar yürürlükte kalmasının kararlaştırıldığı, bu kapsamda, Merkez Bankası tarafından;

 - İthalatta spekülatif manevralardan kaçınmak adına, ekonomik büyümeyi ve KOBİ'lerin gelişimini sürdürmek amacıyla enerji ithalatını karşılamak için olağanüstü döviz ihtiyacına cevap verecek yeni bir dış ticaret ödeme sisteminin uygulamaya geçirildiğini,

- Önlemlerin, ithalat finansman sisteminin, otomatik olmayan lisans altında yürütülenler ile hizmet ithalatını kapsayacak şekilde genişletildiği ve dış ticaretin normalleşmesine zaman tanımak için üç aylık süre ile geçerli olacağı,

 - Küçük ve orta ölçekli şirketlerin, bir milyon dolara kadar bir sınırla, bir önceki yıla göre %15'lik bir artış için ithalatlarını finanse etmek için mevcut uygulamadan muaf tutulduğu,

 - Yeni ödeme planında SIMI A kategorisi için, 2021 yılında gerçekleşen ithalatlarına ek olarak %5 veya 2020 yılında gerçekleşen ithalatlarına %70 oranında ilave aylık ortalama ithalat bedeli için döviz piyasasına erişimin mümkün kılındığı,

- Otomatik olmayan lisanslara sahip firmalara karşılık gelen SIMI B kategorisi için ürünlerin sevkinden 180 gün sonra piyasaya girebileceği,

 - Üretim Bakanlığı ile koordineli olarak, ülkede üretilenlere eşdeğer malların 180 günden itibaren, lüks malların ise 360 günden itibaren piyasaya girmesinin kararlaştırıldığı,

 - Hizmet ithalatı ile ilgili olarak, firmaların 2021 yılında gerçekleştirdiği ithalat bedeliyle aynı meblağda olmak üzere piyasaya erişime izin verilmesi ve miktarın aşılması durumunda bakiyesi 180 gün olan mallarla aynı şekilde muamele yapılmasının öngörüldüğü,

 - Sermaye malı ithalatına ilişkin olarak, ürün bedellerinin %80'inin menşe limanında, %20'sinin ise millileştirme ile ödenmesi gerektiği ve Arjantin Merkez Bankası'nın (BCRA) 8 Eylül 2022 tarihli ve A 7601 sayılı kararı çerçevesinde de, bahse konu A7532 sayılı kararın ve ithalatın finansmanına ilişkin kuralların (SIMI B kategorisi için 180 günde ödeme) geçerlilik süresinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldığı bildirilmektedir.

Diğer taraftan, 5 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe giren 3 Ekim 2022 tarihli ve 26/22 sayılı Karar çerçevesinde, otomatik olmayan ithalat lisansı rejiminin (SIMI B) güncellendiği, kimyasal/temizlik ürünleri, plastikler, kauçuk ürünler, tekstil (tekstil makinelerini içerir, deri ürünler), inşaat malzemeleri ve metaller, beyaz eşya ve elektronikler, endüstriyel makineler (tarımsal sanayi için olanlar dahil), dahil olmak üzere hemen hemen her sektörden ürünlerin bulunduğu bir örneği ekte yer  alan 96 sayfalık bir listenin yayımlandığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, SIMI B kategorisinde yer alan ürün gamının genişlediği, dolayısıyla Arjantin Merkez Bankasının 27 Haziran 2022 tarihli ve A7432 sayılı kararı çerçevesinde de 180 gün içerisinde ödenecek ürün listesini dolaylı olarak belirlediğinin anlaşılmakta olduğu, diğer taraftan, Arjantin'de tamamen yeni bir ithalat lisansı sistemine geçildiği ve 17 Ekim 2022 tarihinden önce onaylanan SIMI'lerin hala geçerli olmakla birlikte daha önce talep edilmiş ancak onaylanmamış olan SIMI başvurularının iptal edilerek bundan böyle SIMI belgesi düzenlenmeyeceği belirtilmektedir.

Kamu Gelirleri Federal İdaresi (AFİP) ve Ekonomi Bakanlığı Ticaret Müsteşarlığı tarafından,

11 Ekim 2022 tarihli ve 5271/2022 sayılı ortak Karar ile 17 Ekim 2022 tarihi itibarıyla, İthalatı Kapsamlı Gözetim Sistemi'nin (Comprehensive Import Monitoring System-SIMI) kaldırılarak yerine Arjantin Cumhuriyeti İthalat Sistemi'nin (System of Imports of the Argentine Republic-SIRA) getirildiği, Karar'da bu sistem ile dış ticaret işlemlerine yönelik olarak önleyici kontrol, eylem, takip ve gözetimin güçlendirilmesinin amaçlanmakta olduğu, ayrıca, ödemelerin takibinin kolaylaştırılması için ithalat işlemleri gerçekleştiren tüm kuruluşların tek bir dış ticaret hesabı açması (Single Current Account for Foreign Trade) ve ithalat işlemleri için gerçekleştirilen tüm işlemlerin gerçek zamanlı olarak AFİP ve Merkez Bankası tarafından takip edilen bu hesaba kaydedilmesinin gerektiği bildirilmektedir.

Öte yandan, daha önce 180 gün geçerliliği bulunan SIMI sisteminin yerine, SIRA belgesinin 90 gün geçerli olmasına ve gerekli görülmesi halinde 90 gün daha uzatılmasına karar verildiği, iki sistem arasındaki bir diğer farkının ise SIMI sisteminde ithalat kotasının durumunun bir sonraki ay kontrol edilebilirken, SIRA sisteminde bunun gerçek zamanlı (real time) olduğu, hükümet yetkilileri tarafından, bu uygulama ile dış ticaretin fiziksel ve finansal akışının daha kolay takip edilebileceğinin vurgulandığı ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, ithalat işlemlerinde ödemelere yönelik net tarihlerin bulunmamakta olduğu ve Arjantin İthalatçılar Birliğine göre, ödemelerin, küçük işletmeler için 60 gün, orta büyüklükteki firmalar için 90-120 gün, büyük firmalar için 180 gün olabileceğinin tahmin edilmekte olduğu, ayrıca, yeni uygulama çerçevesinde, ithalatçıların döviz piyasası erişimine ihtiyaç duyulmadan ve kendi döviz rezervlerinden ödeme yapılması halinde de bunun rapor edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

17 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, ödemelerin nasıl yapılabileceğine dair kesin hükümler içermemekle birlikte SIRA belgesinde belirtilecek tarihlerde veya söz konusu belgede belirtilen tarihlerden 15 gün sonra ödeme yapılmasına, diğer taraftan, Covid-19 tanı kitleri, gıda, ilaç ve medikal ürünler, petrol yağları, bitümen mineraller, kömür, doğal gaz ve diğer hidrokarbonlar, kamu sektörü tarafından altyapı projelerinde kullanılacak ürünler ve sermaye malları ödemelerinin ve firmaların ihracat artışı kaydettiği tutar kadar, SIRA belgesinde belirtilecek ödeme tarihlerinden (AFİP tarafından karar verilecek olan) önce ithalat bedelleri için ödeme yapılabilmesine imkan tanınmakta olduğu, önümüzdeki dönemde, ödemelere ilişkin detayların alınacak yeni kararlar ile daha fazla netlik kazanabileceğinin düşünüldüğü ifade edilmektedir.

Merkez Bankası tarafından, 3 Kasım 2022 tarihli ve 7629/2022 sayılı karar çerçevesinde;

- Firmaların her yıl 50 bin ABD dolarına kadar ithalat bedellerini SIRA belgesinde belirtilen tarihten önce ödeyebilmelerinin mümkün kılındığı,

- 13 Ekim tarihli ve 7622 sayılı karar ile SIRA belgesinde belirtilen tarihlerden önce ödeme yapılabilmesine ilişkin hususlara açıklık getirmek amacıyla, 27, 39, 40, 44, 45 72, 74, 80 HS kodlu sektörlerde, erken ödeme yapılabileceği ancak bunun için devlet ile şirket arasında bir fiyat anlaşmasına sahip olunması ve miktar olarak firmaların üretimi için ihtiyaç duyduğundan fazlası için ödeme yapılmıyor olması (stok yapılmasının önüne geçilmesi için olduğu anlaşılmakta) gerektiği,

- Kamu kurumları, devlet şirketleri ve varlık fonları ile kurulan şirketlerin SIRA belgesinde AFİP tarafından belirtilen tarihten önce ödeme gerçekleştirmesinin mümkün olduğu ve alınan kararlar çerçevesinde, Arjantin'de ithalat işlemlerinin çok sıkı denetime tabi tutulduğu, teknik engellerin her geçen gün arttığı ve döviz rezervi krizi yaşayan ülkede kambiyo kontrolünün esnekliğe mahal vermeden uygulandığının görülmekte olduğu, bu kapsamda, mevcut durumun ihracatımızın genel seyrine olumsuz yansımalarının olabileceği ve ülkeye yönelik planlamalarda dikkate alınmasının önem arz ettiği ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, ithalat lisansları ve buna bağlı olarak ithalat bedellerinin ödenmesine ilişkin yukarıda arz edilen bilgiler ışığında, Arjantin'de ithalat bedellerinin ödenebileceği vadenin 180 günden fazla sürebilmekte olduğu, firmaların ifadelerine göre, Arjantin'e ihracatlarını sürdürebilmeleri için Eximbank kredilerinin hayati önem taşıdığı ve Eximbank desteği olmadan anılan ülkeye ihracat gerçekleştirmelerinin neredeyse imkansız olduğunun anlaşıldığı ifade edilmektedir.

Konuya ilişkin olarak, ithalat lisansları ve buna bağlı olarak ithalat bedellerinin ödenmesine ilişkin yukarıda belirtilen edilen bilgiler ışığında, Arjantin'de ithalat bedellerinin ödenebileceği vadenin 180 günden fazla sürebilmekte olduğu ve firmaların ifadelerine göre, Arjantin'e ihracatlarını sürdürebilmeleri için Eximbank kredilerinin hayati önem taşıdığı ve Eximbank desteği olmadan anılan ülkeye ihracat gerçekleştirmelerinin neredeyse imkansız olduğunun anlaşıldığı dile getirilmektedir.

Ek: Otomatik olmayan ithalat lisanslarına ilişkin liste

8

HİNDİSTAN'A İHRACAT YAPAN FİRMALARIMIZIN YANILTILMASI HAKKINDA BİLGİ;

Yeni Delhi Ticaret Ataşeliğinden yapılan bir bildirime atfen Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Hindistan'da yerleşik Vidira Concept Private Limited (www.promotionalplanet.com) isimli bir firma tarafından ihracatçı firmalarımıza Hindistan pazarına girişte aranan belgeler konusunda yanıltıcı bilgiler verildiği ifade edilmektedir.
 

9

FİNE FOOD AUSTRALİA 2023 FUARI AVUSTRALYA HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; Sidney / Avustralya'da 11-14 Eylül 2023 tarihleri arasında düzenlenecek "FINE FOOD AUSTRALIA 2023 Uluslararası Gıda Ürünleri, Makineleri, Restoran Ekipmanları Fuarı” milli katılım organizasyonunun 6. defa İstanbul Kuru Meyve ve Mam. İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
 

Avustralya ve bölge ülkelerine yönelik ihracat potansiyelinin geliştirilebilmesi için fırsat niteliği taşıyan "Fine Food Australia Fuarı” Güney Yarım Küre'deki en büyük ticaret fuarlarından biri olarak nitelendirilmektedir. Ticaret Bakanlığı tarafından 2022-2023 Yılları için "hedef ülke” olarak ilan edilen Avustralya aynı zamanda "Uzak Ülkelere İhracatın Artırılması Stratejisi” kapsamındaki 18 ülkeden biri konumunda olup, Fine Food Australia Fuarı 2022 Yılı için en çok devlet desteği açıklanan fuarlardan biri olmuştur.

Milli katılım organizasyonu kapsamında fuar katılım bedeli bilahare açıklanacak olup, milli katılım organizasyonundaki firmalara Genel Sekreterliğimizce aşağıdaki hizmetler sağlanacaktır;

· Stant alanının kiralanması, stant inşaatı, dekorasyonu ve temizliği,

· Katılımcı ürünlerinin yurtdışına nakliyesi, gümrüklemesi ve stantlara teslimi,

· Reklam ve tanıtım hizmetleri,

· Fuara giriş kartı temini, fuar resmi kataloğunda ve internet sitesinde yer alma,

· İİB tarafından hazırlanan katılımcı broşüründe yer alma,

· Fuar süresince ofis ve iletişim araçları ile ikram hizmetlerinden faydalanma.

Fine Food Australia 2023 Fuarı milli katılım organizasyonunda yer almak isteyen firmaların bir örneği ilişik ön başvuru formunu doldurarak 25.11.2022 tarihine kadar kurumeyve@iib.org.tr  adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Ek : Ön başvuru formu

10

EXPOCOMER 2023 FUARI MİLLİ KATILIM ORGANİZASYONU HAKKINDA BİLGİ;

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliğinden gelen yazıda; 28-30 Mart 2023 tarihleri arasında Panama'nın Panama City şehrinde düzenlenecek olan “Expocomer 2023” Genel Ticaret Fuarı Türkiye milli katılım organizasyonu, bu yıl dördüncü kez İMMİB tarafından gerçekleştirilecektir.
 

2023 yılında 39. kez düzenlenecek olan ve ağırlıklı olarak tekstil, gıda, içecek, ev ve mutfak eşyaları, temizlik ile kozmetik sektöründen firmalarının yer aldığı Expocomer fuarı milli katılım organizasyonumuza ilişkin duyuru ve başvuru formu https://www.ikmib.org.tr/tr/expocomer-2023-fuari-milli-katilim-organizasyonu.html linkinde yer almaktadır.

11

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.