2022/199 Genel Sirküler
SİRKÜLER (2022/199)
1. Fas'a İhracı Gerçekleştirilecek Sanayi Ürünlerinin Uygunluk Kontrolü Hakkında Bilgi;
2. Fas'a E-Ticaret Yoluyla Gönderilen Tüm Ürünlerin İthalat Vergilerine Tabi Tutulması Hakkında Bilgi;
3. Tarım Mevzuatı Değişiklikleri Hakkında Bilgi;
4. Kaliteli Çay Yaprağı Temini Amacıyla Budamaya Tabi Tutulan Çaylıklar Nedeniyle Üreticilerin Uğradığı Gelir Kaybının Tazminine Dair Tebliğ Hakkında Bilgi;
5. TPS-OIC Taviz Listeleri Hakkında Bilgi;
6. AB Sürdürülebilir Bitki Koruma Ürünleri Tüzüğü Teklifi Hakkında Bilgi;
7. TSE'nin Sudan'a İhraç Edilecek Ürünlerin PSI Faaliyetlerinde Yetkilendirilmesi Hakkında Bilgi;
8. SKDM ve ETS Avrupa Parlamentosu Uzlaşısı Hakkında Bilgi;
9. Asya-Pasifik İş Forumu Hakkında Bilgi;
10. Meksika Bazı Demir Çelik Ürünlerinde Tarife Oranı Değişikliği Hakkında Bilgi;
11. TİM Romanya (Bükreş) Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
12. Hindistan (Mumbai) Fiziki Ticaret Heyeti Hakkında Bilgi;
13. Fuar Duyurusu Zagreb Hakkında Bilgi;
14. Fuar Duyurusu (Ottowa-CANSEC) Hakkında Bilgi;
15. Fuar Duyurusu (Ottowa-CPMA) Hakkında Bilgi;
16. Fuar Duyurusu (Antananarivo) Hakkında Bilgi;
17. Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;
Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.
FAS'A İHRACI GERÇEKLEŞTİRİLECEK SANAYİ ÜRÜNLERİNİN UYGUNLUK KONTROLÜ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Fas'a ithal edilen sanayi ürünlerinin yerel mevzuat çerçevesinde uygunluk kontrollerinin 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren dış kaynak kullanılarak gerçekleştirilmeye başlanması için, Fransız Bureau Veritas Alman TUV Rheinland ve İspanyol Applus Fomento firmaları ile anlaşma sağlandığı, bu kapsamda, bahsi geçen tarihten itibaren kontrole tabi olan sanayi ürünlerinin ithalatçıları tarafından anlaşmalı şirketlerden sağlanan uygunluk sertifikalarının ibrazının zorunlu hale geldiği, bilahare, adı geçen Bakanlığın internet sitesinde yapılan güncellemelere istinaden, Bakanlık tarafından sanayi ürünlerinin uygunluk kontrollerinin gerçekleştirilmesi adına SGS Maroc ve Intertek Labtest firmaları ile anlaşma sağlandığı, halihazırda bu beş firmanın sertifikaların verilmesinde yetkili konumda olduğu hususlarına daha önce yer verildiği belirtilmektedir.
Anılan yazıda devamla, Rabat Ticaret Müşavirliğinden edinilen bilgiye atfen Ticaret Bakanlığından alınan yazıda bu defa, Fas gümrük kontrol noktalarında Uygunluk Sertifikası alınması gereken ürün listesinde güncellemeler olduğu, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye istinaden; otomobil yedek parçaları (araba ve treyler lastikleri, araba aküleri, fren aksesuarları, camlar, filtreleme elemanları, mekanik kontrol kablosu, yaprak yaylar, iç lastik, otomotiv ekipman ve aksesuarlarının ambalajları ve etiketlenmesi), inşaat malzemeleri (seramik fayans, çimento, sızdırmazlık levhaları, sıhhi ürünler, musluklar, plastik borular, filmaşin ve inşaat demiri), ahşap paneller, gazlı ısıtıcılar, gazlı su ısıtıcıları, iş kıyafetleri dışındaki giyim ürünleri, cep telefonları için şarj cihazları, power bank, devre kesiciler, battaniyeler, halılar ve duvardan duvara halı kaplamaları, döşemelik kumaşlar, ayakkabılar, tıbbi olmayan korunma maskeleri, koruyucu solunum cihazları, partiküllere karşı filtreli yarım maske, bebek bezi, okul defterleri, boya ve vernik, tekstil pvc kaplı tuval, sokak aydınlatma direkleri, ofis mobilyaları: depolama mobilyaları, ev ve mutfak mobilyaları, ev içinde kullanılan çocuk parkları, bebek bakım malzemeleri: bebek sandalyeleri, koltuklar, yataklar, ahşap kapılar ve iç kapı takımları, inşaatta kullanılan içi boş profiller, elektrik izolatörleri, okul çantaları, deri ve deri benzeri ürünler, bağlantı parçaları, plastik borular: basınçlı hava ile uygulamalar için tekstil takviyeli çeşitleri, su için kullanılan tekstil ile güçlendirilmiş termoplastik borular, suyun emilmesi ve boşaltılması için kauçuk hortumlar, su için kullanılan tekstil takviyeli kauçuk hortumları, bina içi sıcak ve soğuk su tesisatları için çok katmanlı kanalizasyon sistemleri için borular ürünlerinin uygunluk kontrollerinin Fas gümrük kontrol noktalarında gerçekleştirilmesi, mezkur ürünler dışında kalan sanayi ürünlerinde uygunluk kontrollerinin çıkış ülkelerinde gerçekleştirilmesinin gerektiği bildirilmektedir.
Bununla birlikte, menşe ülkesinde uygunluk kontrolüne tabi tutulması gereken ürün listesine aşağıdaki linkten ulaşılabileceği belirtilmektedir.
İlave olarak, Fas'ta, varış noktasında uygunluk kontrolüne tabi tutulması gereken ürün listesine ise aşağıdaki linkten ulaşılabileceği ifade edilmektedir.
2 |
FAS'A E-TİCARET YOLUYLA GÖNDERİLEN TÜM ÜRÜNLERİN İTHALAT VERGİLERİNE TABİ TUTULMASI HAKKINDA BİLGİ; |
Rabat Ticaret Müşavirliğinden alınan yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Fas Gümrük ve Dolaylı Vergi İdaresinin ekte yer alan 1 Temmuz 2022 tarih ve 6346/210 sayılı sirkülerinde, Gümrük ve Dolaylı Vergi Kanununun (CDII) 164-1-e maddesi ile 9 Ekim 1977 tarih ve 2-77-862 sayılı Kararnamenin 190-e-2 maddesinin birleşik hükümleri uyarınca, mutad meskeni Fas'ta bulunan gerçek ya da tüzel kişilere elektronik ticaret yoluyla gönderilen ve alkollü içecekler ve tütün hariç değeri 1.250 dirhemi geçmeyen ürünlerin ithalat vergisinden daha önce muaf olduğu, bu defa bahsi geçen Kararnamenin 190-e-2 maddesini tadil eden 16 Haziran 2022 tarih ve 2-22-438 sayılı Kararname uyarınca, elektronik ticaret vasıtasıyla satın alınan tüm ürünlerin ithalat gümrük vergilerine tabi olacağı ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, değeri 1.250 dirhemi geçmeyen, kişiden kişiye doğrudan gönderilen ve ticari nitelikte olmayan ürünler hariç olmak üzere, 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren elektronik platformlar üzerinden satın alınan ürünlerin, değeri ne olursa olsun, ithalat gümrük vergilerine tabi olacağı hususlarına yer verilmektedir.
Ek: Fas İnternet Alışveriş Sirküleri
3 |
TARIM MEVZUATI DEĞİŞİKLİKLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Avrupa Birliği (AB) Resmî Gazetesi'nde yayımlanan tarım mevzuatındaki değişiklikler hakkındaki malumat aşağıda yer almaktadır.
Gıda katkı maddeleri, gıda enzimleri ve gıda aromaları için ortak yetkilendirme prosedürünün oluşturulması hakkında 1333/2008 sayılı AP ve Konsey Tüzüğü'nün II sayılı Eki'ni tadil eden 2022/1023 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 28 Haziran 2022 tarihli ve L 170 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
Bazı üye ülkelerde bulaşıcı kuş gribine karşı alınan acil korunma önlemlerine dair 2021/641 sayılı Komisyon Uygulama Kararı'nı tadil eden 2022/1021 sayılı Komisyon Uygulama Kararı, AB Resmi Gazetesi'nin 28 Haziran 2022 tarihli ve L 170 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
AB gübreleme ürünlerinde yan ürünlerin kullanımına dair “agronomik verimlilik” ve güvenlik
kriterlerinin belirlenmesine ilişkin 2019/1009 sayılı AP ve Konsey Tüzüğü'nü tamamlayan 2022/973 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 24 Haziran 2022 tarihli ve L 167 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
“Cidre du Perche/Perche” adlı ürünün AB'de coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilmesine dair
2022/974 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 24 Haziran 2022 tarihli ve L 167 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
Bazı hayvanlar ve hayvansal ürünlerin Birliğe girişi için onaylanmış üçüncü ülkeler listeleri hakkında 2021/404 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün V ve XIV sayılı Ekleri'ni tadil eden 2022/976 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 24 Haziran 2022 tarihli ve L 167 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
Şeker sektöründe ilave ithalat gümrük verilerine dair 75/2013 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2022/980 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 24 Haziran 2022 tarihli ve L 167 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
4 |
KALİTELİ ÇAY YAPRAĞI TEMİNİ AMACIYLA BUDAMAYA TABİ TUTULAN ÇAYLIKLAR NEDENİYLE ÜRETİCİLERİN UĞRADIĞI GELİR KAYBININ TAZMİNİNE DAİR TEBLİĞ HAKKINDA BİLGİ; |
08.07.2022 tarih 31890 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren; “Kaliteli Çay Yaprağı Temini Amacıyla Budamaya Tabi Tutulan Çaylıklar Nedeniyle Üreticilerin Uğradığı Gelir Kaybının Tazminine Dair Tebliğe” https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/07/20220708-20.htm internet bağlantısı üzerinden erişim sağlanabilmektedir.
5 |
TPS-OIC TAVİZ LİSTELERİ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC) 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle uygulamaya konulduğu belirtilerek, ülkelerin verdiği taviz listelerinin Anlaşmaya eklenmesini teminen gerekli Cumhurbaşkanlığı Kararı 4 Temmuz 2022 tarih ve 31886 sayılı Resmi Gazete'nin 1. mükerrer sayısında yayımlandığı ve böylece taviz listelerinin tüm kamuoyu ile paylaşıldığı ifade edilmektedir. Bu kapsamda, menşe ispat belgelerinin https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/07/20220704M1-1.pdf internet bağlantısındaki ülkeler ve ürünler için düzenlenmesi gerektiği belirtilmektedir.
6 |
AB SÜRDÜRÜLEBİLİR BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ TÜZÜĞÜ TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Avrupa Komisyonu, 22 Haziran 2022 tarihinde, Çiftlikten Sofraya ve Biyoçeşitlilik Stratejilerine uygun olarak, 2030 yılına kadar kimyasal pestisitlerin kullanımının ve riskinin % 50 oranında azaltılmasına yönelik Avrupa Birliği (AB) çapında hedefleri içeren yeni bir Sürdürülebilir Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) Tüzüğü teklifi kabul etmiştir.
Tüzük teklifinde öne çıkan hususlar aşağıda yer almaktadır:
- 2030 yılına kadar kimyasal pestisitlerin kullanımının ve riski ile daha zararlı pestisitlerin kullanımının % 50 oranında azaltılması için AB düzeyinde yasal olarak bağlayıcı hedefler getirilmektedir. Üye Devletler, AB çapında belirlenen hedeflere ulaşılmasını teminen, geçmiş ilerlemeler ve pestisit kullanım yoğunluğu gibi kendi ulusal koşullarını dikkate alarak, matematiksel bir formül çerçevesinde belirlenen parametreler çerçevesinde kendi ulusal indirim hedeflerini belirleyecektir. Bununla birlikte, belirlenen indirim hedefi, hiçbir koşulda % 35 oranından daha az olamayacaktır.
- Kimyasal pestisitlerin kullanımı ve riski, Üye Devletlerin Komisyon'a bildirdikleri bitki koruma ürünlerinin satış verileri kullanılarak, yıllık olarak ölçülecektir. % 50 indirimin hesaplanması için kullanılacak referans değer, Çiftlikten Sofraya Stratejisinin açıklanması esnasında verilerin mevcut olduğu en yakın dönem olarak 2015, 2016 ve 2017 yıllarındaki ortalama satışlar olacaktır. Hesaplama yapılırken, BKÜ formunda satılan tüm aktif maddeler, düşük riskli, normal, daha zararlı ve onaylanmayan maddeler olarak dört grup altında sınıflandırılacak ve her bir grup için bir sırasıyla 1, 8, 16 ve 64 olmak üzere bir ağırlıklandırma kullanılacaktır.
- Yeni tedbirler, tüm çiftçilerin ve diğer profesyonel pestisit kullanıcılarının, kimyasal pestisitlerin sadece son çare olarak kullanıldığı, zararlıların önlenmesine odaklanan ve alternatif zararlı kontrol yöntemlerine öncelik veren çevreyle dost bir zararlı kontrol sistemi olan, Entegre Zararlı Yönetimini (Integrated Pest Management - IPM) uygulamalarını temin edecektir.
- Tüm pestisitlerin kullanımı, umumi parklar ve bahçeler, oyun alanları, rekreasyon veya spor alanları gibi kentsel yeşil alanlar, umumi patikalar ve Natura 2000 uyarınca korunan alanlar ile tehdit altındaki tozlayıcılar için korunan ekolojik olarak hassas alanlarda yasaklanmıştır. Bunun yanı sıra, daha sürdürülebilir gıda üretim sistemlerine geçişte çiftçileri ve diğer kullanıcıları desteklemek üzere belirli politika araçları tanımlanmıştır.
- Üye Devletler, 5 yıllık bir geçiş süresi boyunca, çiftçilerin yeni kuralları uygulamalarından kaynaklanan maliyetlerinin telafi edilmesini teminen, IPM için ürüne özgü kurallar altında uygulanan zorunlu tarım uygulamaları, Üye Devletlerin sundukları OTP Stratejik Planları altında yer alan eko-planlar ve kırsal kalkınma çevre-iklim yönetimi tedbirleri ile makine-ekipman yatırımları gibi yeni Ortak Tarım Politikası (OTP) kurallarından yararlanabilecektir.
- Piyasada yer alan biyolojik ve düşük riskli alternatif BKÜ'lerin çeşitliliğinin artırılması için
faaliyetler gerçekleştirilecektir.
- Hassas tarım başta olmak üzere, yeni teknolojilerin ve tekniklerin teşvik edilmesi için Ufuk
Avrupa programı altında araştırma ve geliştirme projeleri desteklenecektir.
- AB Organik Tarım Eylem Planı'nda yer alan faaliyetler desteklenecektir. Bahsekonu teklif,
halihazırda uygulamada olan 2009/128/AT sayılı Sürdürülebilir Pestisit Kullanımı Direktifini, tüm Üye Devletler için bağlayıcı ve doğrudan uygulanabilir olan Tüzüğe dönüştürmekte ve mevzuatın uygulanmasını güçlendirmektedir.
Diğer yandan, sürdürülebilir pestisit kullanımı politikasına uygun olarak Komisyon'un, gıdalardaki maksimum kalıntı seviyelerini (MRLs) belirlerken küresel çevresel mülahazaları da dikkate alma taahhüdünün devamı olarak, ilk defa yasaklı maddelerin ölçülebilir kalıntılarını içeren ithal gıdaların, zaman içerisinde AB'de pazarlanamamasına yönelik bir tedbir önermesi beklenmektedir.
Somut olarak Komisyon, yakın bir zamanda, tozlayıcıların dünya çapında azalmasına yol açan ve AB'de halihazırda onayı sonlandırılan thiamethoxam ve clothianidin maddelerinin kalıntı limitlerinin sıfıra indirilmesine yönelik bir tedbir konusunda Üye Devletler ve üçüncü ülkelerle bir istişare gerçekleştirecektir. Bu tedbir kabul edildiği taktirde, bu iki maddenin ölçülebilir kalıntılarını içeren ithal gıdaların AB'de pazarlanmasına izin verilmeyecektir.
AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek olan sözkonusu tüzük teklifine https://ec.europa.eu/food/system/files/2022-06/pesticides_sud_eval_2022_reg_2022-305_en.pdf adresinden ve tüzük ekine https://ec.europa.eu/food/system/files/2022-06/pesticides_sud_eval_2022_reg_2022-305_annex_en.pdf adresinden ulaşılabilmektir.
7 |
TSE'NİN SUDAN'A İHRAÇ EDİLECEK ÜRÜNLERİN PSI FAALİYETLERİNDE YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından gelen yazıda, malumları olduğu üzere Enstitümüz, ihracatçı firmalarımızın ticari faaliyetlerindeki teknik engellerin kaldırılmasına yardımcı olabilmek amacıyla yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da uygunluk değerlendirme (test, belgelendirme, muayene) faaliyetleri yürütmektedir. Bu çerçevede, Sudan'daki muadil kuruluşumuz olan Sudan Standartlar ve Metroloji Teşkilatı (SSMO) ile Enstitümüz arasında, 26 Mayıs 2022 tarihinde Mutabakat Zaptı ve Sevkiyat Öncesi Muayene (PSI) Uygulama Programları imzalanmıştır. Söz konusu Mutabakat Zaptı ve PSI Uygulama Programı çerçevesinde Enstitümüz; Türkiye'den Sudan'a ihraç edilecek olan düzenlenmiş belirli ürün gruplarının sevkiyat öncesi muayene hizmetleri kapsamında tek yetkili uygunluk değerlendirme kuruluşu olarak atanmıştır.
Enstitümüzün Türkiye'den Sudan'a ihraç edilecek ürünlerin PSI hizmetleri kapsamında tek yetkili olduğu hususu; SSMO tarafından ilgili gümrük ve kontrol noktalarına bildirilmiş olup, konuya ilişkin Enstitümüz tarafından Ticaret Bakanlığı da bilgilendirilmiştir. SSMO tarafından ilgili gümrük ve kontrol noktalarına iletilen yazı ekte verilmektedir.
Ek: SSMO'nun Gümrük ve Kontrol Noktalarına İlettiği Yazı
8 |
SKDM VE ETS AVRUPA PARLAMENTOSU UZLAŞISI HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, Avrupa Parlamentosu'nun üç büyük grubu (EPP, S&D ve Renew) arasında 14-15 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen görüşmelerde, ETS ve SKDM kapsamında AP taslak raporlarına ilişkin sağlanan uzlaşı üzerine, ETS, SKDM ve Sosyal İklim Fonu mevzuat tekliflerine ilişkin olarak Parlamento pozisyonunu ortaya koyan üç raporun 22 Haziran 2022 tarihli Genel Kurul oturumunda oylanarak kabul edildiği belirtilmektedir.
Anılan yazıda devamla, bundan sonraki süreçte, SKDM ve ETS'ye ilişkin Konsey pozisyonunun üye ülkelerce kabul edilmesinin ardından, Komisyon mevzuat tekliflerine yönelik olarak, Komisyon, Parlamento ve Konsey arasında üçlü müzakerelerin başlatılması öngörüldüğü ifade edilmektedir. Bu doğrultuda, SKDM ve ETS'ye ilişkin AP'de uzlaşı sağlanan hususlara ilişkin rapor ve hazırlanan bilgi notu ektedir.
Ekler:
1- Bilgi Notu
9 |
ASYA-PASİFİK İŞ FORUMU HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen, "Towards an Asia-Pacific Green Deal for Business" temalı Asya-Pasifik İş Forumu'nun 26 Ağustos 2022 tarihinde Bangkok'taki BM merkezinde fiziki katılımla düzenleneceği ve Forum'a ilişkin olarak https://unescap.org/apbf internet bağlantısı üzerinden bilgi temin edilebileceği ifade edilmektedir.
Ekler:
10 |
MEKSİKA BAZI DEMİR ÇELİK ÜRÜNLERİNDE TARİFE ORANI DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA BİLGİ; |
Meksiko Ticaret Müşavirliği'nden alınan yazıya atfen Ticaret Bakanlığı'ndan iletilen bir yazıda, Meksika Federal Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak 23.11.2021 tarihinde yürürlüğe giren bir örneği ekli Kararname ile 72 ve 73. fasıllarda yer alan demir-çelik sektöründeki tarife pozisyonlarında dünya çelik piyasasındaki gelişmeler, pandeminin olumsuz ekonomik etkileri, ABD'nin yürürlüğe koyduğu Section 232 önlemleri ve Meksika çelik endüstrisinin toparlanmasına elverişli koşulların oluşturulması gibi etmenler göz önünde bulundurularak Kararname'de listelenen gümrük tarife kodları bazında gümrük tarifelerinin %15 olarak yeniden tesis edilmesine karar verildiği bildirilmektedir.
Yazıda devamla, anılan Kararname'de demir-çelik sektörlerinde Meksika'nın uyguladığı yüksek gümrük vergilerinin 29.06.2022 tarihine kadar devam ederek anılan tarihten itibaren ise gümrük tarifelerinin listeler bazında belirlenen farklı tarihler itibarıyla kademeli olarak indirilmesi hususlarına yer verildiğinden bahisle; konuya ilişkin olarak 29.06.2022 tarihli Meksika Federal Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe giren bir örneği ekli diğer Kararname ile 22.11.2021 tarihli Kararname'nin “Geçici” başlıklı bölümünde belirtilen yürürlük sürelerinin tarife oranlarına bağlı olarak 2023 yılı ile 2024 yılına ötelendiği bildirilmektedir.
Ek: Kararname
11 |
TİM ROMANYA (BÜKREŞ) TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisimiz organizasyonu ile 19-21 Eylül 2022 tarihleri arasında Romanya'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Fiziki Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Bükreş şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Romanya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Bahse konu heyetimize başvuru için son tarih 21 Temmuz 2022 Perşembe günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/romania-2022/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen firmalarımız için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer, vize, tercüman vb. giderlerinden oluşan katılım bedeli 14.000-TL'dir. Eşleştirme firması tarafından ön değerlendirme yapılan ve katılımı uygun görülen firmalarımıza konuya ilişkin bilgilendirme e-posta aracılığıyla yapılacaktır. Ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalarımız için heyete katılımları ödeme dekontlarının Meclisimize (savasozgur@tim.org.tr - sertackasim@tim.org.tr ) ulaşmasıyla kesinleşecektir.
EK: Romanya (Bükreş) Ticaret Heyeti Taslak Programı
12 |
HİNDİSTAN (MUMBAİ) FİZİKİ TİCARET HEYETİ HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisimiz organizasyonu ile 9-13 Ekim 2022 tarihleri arasında Hindistan'a yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Fiziki Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Mumbai şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Hindistan'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Bahse konu ticaret heyetimize başvuru için son tarih 2 Ağustos 2022 Salı günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/india-2022/company/register internet adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen firmalarımız için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer ve tercüman giderlerinden oluşan katılım bedeli 26.000-TL'dir. Eşleştirme firması tarafından ön değerlendirme yapılan ve katılımı uygun görülen firmalarımıza konuya ilişkin bilgilendirme e-posta aracılığıyla yapılacaktır. Ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalarımız için heyete katılımları ödeme dekontlarının Meclisimize (huseyingok@tim.org.tr -savasozgur@tim.org.tr ) ulaşmasıyla kesinleşecektir.
EK: Hindistan (Mumbai) Ticaret Heyeti Taslak Programı
13 |
FUAR DUYURUSU ZAGREB HAKKINDA BİLGİ; |
Zagreb Ticaret Müşavirliğimizden Bakanlığımıza intikal eden bir yazıda, 1-4 Aralık 2022 tarihlerinde Zagreb/Hırvatistan'da tarım makineleri ve ekipmanları, hasat sonrası işleme, saklama ve depolama, vb. konularda "CroAgro-International Fair of Agriculture , Agricultural Equipment & Machinery" ve sağlıklı gıda, gıda takviyeleri, bitkisel müstahzarlar ve ürünler, yaşam kalitesini iyileştirmek için sürdürülebilir teknikler, vb. konularda "Food & Healthy Living Fairs " adlı fuarların düzenleneceği bildirilmektedir.
Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.
Söz konusu fuarlara dair detaylı bilgi https://www.zv.hr/fairs-2863/croagro-3110/3110 ve https://www.zv.hr/fairs-2863/food-and-healthy-living-fairs/3015 internet adreslerinde yer almaktadır.
14 |
FUAR DUYURUSU (OTTOWA-CANSEC) HAKKINDA BİLGİ; |
Ottawa Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nden alınan ekte kayıtlı yazıda, Kanada'da "CADSI-Kanada Savunma ve Güvenlik Endüstrileri Birliği" tarafından 2023 yılında gerçekleştirilmesi planlanan “CANSEC” etkinliğine ülkemiz savunma sanayii sektöründe faaliyette bulunan ve Kanada ile Kuzey Amerika pazarına ilgi duyan ilgili şirket/kurum/kuruluş temsilcilerinin ziyaretçi olarak katılımında fayda görüldüğü belirtilmektedir.
Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.
Ek: CANSEC 2022 Savunma Sanayii Fuarı
15 |
FUAR DUYURUSU (OTTOWA-CPMA) HAKKINDA BİLGİ; |
Ottawa Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nden alınan ekte kayıtlı yazıda, Kanada'da "Canadian Produce Marketing Association (CPMA)" tarafından 2023 yılında gerçekleştirilmesi planlanan “2023 CPMA Convention and Trade Show” etkinliğine ülkemizin taze meyve ve sebze sektörünün tanıtımı hedefi ile katılım sağlanmasında fayda görüldüğü belirtilmektedir.
Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.
Ek: CPMA 2023
16 |
FUAR DUYURUSU (ANTANANARİVO) HAKKINDA BİLGİ; |
Antananarivo Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, WYRAI Organizasyon firması tarafından Madagaskar'da 03-06 Kasım 2022 tarihlerinde İthalat, İhracat ve Lojistik Fuarının gerçekleştirileceği ifade edilmekte olup, bu fuar duyurusunun ilgili firmalara ulaştırılması talep edilmektedir.
Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.
Ek: Fuar Broşürü
17 |
DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.