2022/162 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2022/161)

1.    Firma İhracat Bedeli Tahsilat Sorunu Hakkında Bilgi;
2.    ABD / İnşaat Demiri Telafi Edici Vergi Hakkında Bilgi;
3.    KİK Anti-Damping Soruşturması Motor Bataryaları Hakkında Bilgi;
4.    8. Afrika CEO Forumu Hakkında Bilgi;
5.    Design İstanbul Projesi Fizibilite Anketi Hakkında Bilgi;
6.    Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler- Mısır Hakkında Bilgi;
7.    Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler- Rusya Federasyonu Hakkında Bilgi;
8.    Fuar Duyurusu (Madagaskar) Hakkında Bilgi;
9.    Fuar Duyurusu (Fildişi Sahili) Hakkında Bilgi;
10.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

            FİRMA İHRACAT BEDELİ TAHSİLAT SORUNU HAKKINDA BİLGİ;

Viyana Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Türkiye'de faaliyet gösteren muhtelif firmalar tarafından, Avusturya'da mukim "Farm Gold Handels GmbH" unvanlı firma ile yapılan ticari anlaşmalar karşılığında, adı geçen firma tarafından firmalarımıza ödeme yapılmadığı konusunda Müşavirliklerine şikayetler ulaştığı ifade edilerek, daha fazla firmamızın mağduriyet yaşamamasını teminen mezkur firma ile yapılacak ticari anlaşmalarda temkinli olunmasında yarar görüldüğü belirtilmektedir.

2

ABD / İNŞAAT DEMİRİ TELAFİ EDİCİ VERGİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından, ülkemiz menşeli menşeli “inşaat demiri” (7213.10, 7214.20 ve 7228.30 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı 22 Mayıs 2017 tarihinden bu yana telafi edici vergi önlemi ve anti-damping önlemi uygulanmakta olup, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşması ile DTÖ Anti-Damping Anlaşması'nın ilgili hükümlerine göre ABD makamları tarafından önlemlerin devamının gerekliliğini incelemek amacıyla 1 Haziran 2022 tarihinde bir nihai gözden geçirme soruşturması (sunset review) başlatılmış olup, mezkur soruşturma sonucunda bahse konu önlemlerin yürürlükten kalkması ihtimal dahilindedir.

ABD'nin ilgili mevzuatları uyarınca anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarında dampingin/sübvansiyonun mevcudiyeti ile zararın mevcudiyeti iki ayrı kurum tarafından incelenmekte olup ABD Ticaret Bakanlığı (DOC) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından dampingin ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik, Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise mevcut damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine yönelik ayrı soruşturmalar yürütülmektedir.

Bu çerçevede, adı geçen ABD'li kurumlar tarafından 1 Haziran 2022 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanan ve birer örneği ekte gönderilen bildirimlerle ülkemiz menşeli “inşaat demiri” ithalatına uygulanmakta olan anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerine yönelik nihai gözden geçirme soruşturması (sunset review) başlatılmış bulunmaktadır.

Bahse konu açılış bildirimlerinin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, bu süreçte ITA ve ITC, ilgili taraflarca verilen cevapların “yeterli” olup olmadıklarının incelenmesini müteakip bir “tam gözden geçirme soruşturması” (full review) veya bir “hızlandırılmış gözden geçirme soruşturması” (expedited review) yürütülmesine karar vermektedir. Bahse konu cevapların yeterli sayılabilmesi için normalde ülke hükümetinin yanı sıra, soruşturma konusu ürün ihracatçısı firmaların (soruşturma açılışından önceki son 5 sene içerisinde ABD'ye gerçekleştirilen soruşturma konusu ürün ihracatının en az %50'sini gerçekleştiren firmaların) da nihai gözden geçirme soruşturmasına taraf olması gerekmektedir. İhracatçı ülke hükümeti ile firmaların soruşturmaya taraf olmaması ya da taraf olmalarına rağmen verdikleri cevapların “tam ve kapsamlı” (complete substantive responses) niteliği bulunmaması durumunda, ABD otoritelerince “tam gözden geçirme soruşturması” (full review) yerine “hızlandırılmış gözden geçirme soruşturması” (expedited review) yürütülmesine karar verilebilmektedir. Hızlandırılmış gözden geçirme soruşturmasının yürütülmesi durumunda, mezkur otoriteler soruşturmaya ilişkin kararlarını “mevcut en iyi bilgilere” (facts available) dayanarak almaktadır. Bu çerçevede firmalarımızca, soruşturmaya taraf olunması ve cevaplandırılması gereken soruların yanıtlandırılması büyük önem arz etmektedir.

Bu itibarla, dampingin/sübvansiyonun mevcudiyetini değerlendirecek olan ITA'nın yürüteceği soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin, soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasından itibaren (1 Haziran 2022) en geç 10 gün içerisinde ITA ile temasa geçerek soruşturmaya taraf olma niyetlerini yazılı olarak sunmaları gerekmektedir. Taraf olunmasını müteakip ilgili tarafların “tam ve kapsamlı” (complete substantive responses) yanıtlar sunabilmeleri için soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasından itibaren (1 Haziran 2022) 30 gün içerisinde ABD'nin 19 CFR 351.218 (d)(3) simgeli mevzuatında yer alan soruları yanıtlayarak ABD makamlarına sunmaları gerekmektedir. Adı geçen mevzuata http://law.justia.com/cfr/title19/19-3.0.2.4.1.html#19:3.0.2.4.1.2.2.18  internet linkinden ulaşılması mümkündür.

Ayrıca, zararın mevcudiyetini değerlendirecek olan ITC'nin yürüteceği soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasından itibaren (1 Haziran 2022) 21 gün içerisinde ITC ile temasa geçerek soruşturmaya taraf olma niyetlerini yazılı olarak sunmaları ve 30 gün içerisinde ise ekte kayıtlı Resmi Gazete'de yayımlanan soruları cevaplayarak ITC'ye iletmeleri gerekmektedir.

Ayrıca, nihai gözden geçirme soruşturması çerçevesinde ABD makamlarına sunulacak olan her tür dokümanın http://law.justia.com/cfr/title19/19-3.0.2.4.1.html#19:3.0.2.4.1.3.2.3  adresinde yer alan yazı ve sunuş formatına uygun olması gerekmektedir.

EKLER:

1- Açılış Bildirimi - Resmi Gazete - ITA

2- Açılış Bildirimi - Resmi Gazete - ITC

3

KİK ANTİ-DAMPİNG SORUŞTURMASI/MOTOR

BATARYALARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Bilindiği üzere, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, Uluslararası Ticarette Zarara Karşı Önlemler için Teknik Sekretarya Bürosu (Büro) tarafından İspanya, ülkemiz ve Hindistan menşeli “motor bataryaları” (850710 GTİP) ithalatına karşı 27 Nisan 2021 tarihli ve Vol.31 sayılı KİK Resmi Gazetesi'nde yayımlanan açılış bildirimi ile bir anti-damping soruşturması başlatılmıştı.

Bu defa, Büro tarafından bahse konu soruşturmaya ilişkin olarak ekte bir örneği iletilen nihai karar açıklanmış olup, ülkemizden yapılacak ithalatta %39 oranında, Hindistan'dan yapılacak ithalatta ise %4 ile %45 arasında değişen oranlarda anti-damping önlemi uygulanmasına hükmedilmiştir. Öte yandan, İspanyol Clarios Iberia firması için ise %2'nin altında (de minimis) damping oranı hesaplanmış olup, söz konusu firma önlemden muaf olacaktır.

Söz konusu önlem Bakanlar Komitesi tarafından kabul edilmesi halinde yürürlüğe girecektir.

Ek: Nihai Karar

4

8. AFRİKA CEO FORUMU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, "8. Afrika CEO Forumu"nun Fildişi Sahili'nin başkenti Abidjan'da 13-14 Haziran 2022 tarihlerinde düzenleneceği, anılan etkinliğe Afrika'dan ve dünyadan üst düzey özel sektör yöneticilerinin katılımının öngörüldüğü belirtilmektedir.

Forum'a ilişkin detaylı bilgilere ve katılım formlarına www.theafricaceoforum.com internet sayfasından ulaşılması mümkün bulunmaktadır.

5

           

DESİGN İSTANBUL PROJESİ FİZİBİLİTE ANKETİ HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, katma değer odaklı tasarım kültürünü geliştirmek ve ülkemizin tasarım ihracatını artırmak amacıyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Bu kapsamda yürütülen çalışmalar neticesinde TİM tarihinde ilk kez İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan “Design İstanbul” projesi için fizibilite desteği almaya hak kazanılmıştır. İstanbul'u dünyada önemli bir tasarım destinasyonu haline getirmeyi hedefleyen proje ile, yenilikçi ve yaratıcı endüstriler alanında faaliyet gösteren farklı disiplinlerin hem birbirleri hem de ihracat ekosistemiyle etkileşimde bulunmaları, bilgi ve tasarım transferini kolaylaştıran, sürekli yaşayan ve üreten bir mekanizma kurulması hedeflenmektedir.

Design İstanbul projesi uhdesinde, ihracatçı firmalar ile tasarım ekosisteminin ilgili tüm paydaşlarına yönelik 2 ayrı kulvarda hazırlanan ankete  https://tim.org.tr/tr/design-istanbul-project bağlantısından erişim sağlanabilmektedir.

6

            TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE SEKTÖREL ELEKTRONİK SOHBETLER- MISIR HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler- Mısır: Otomotiv Yan Sanayi, Makine ve Aksamları (Endüstriyel Makineler)” e-sohbet etkinliğimiz 07 Haziran 2022 Salı günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleştirilecektir. Söz konusu sohbet toplantısına https://dtybs.ticaret.gov.tr/e-sohbetler/takvim/detay/ticaret-musavirlerimizle-sektorel-elektronik-so-16/ internet bağlantısı üzerinden kayıt yapılabilmektedir.

7

            TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE SEKTÖREL ELEKTRONİK SOHBETLER- RUSYA FEDERASYONU HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler- Rusya Federasyonu: Güncel Gelişmeler” e-sohbet etkinliğimiz 08 Haziran 2022 Çarşamba günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

İş dünyamızın Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgilendirilmesini amaçlayan söz konusu sohbet toplantısına https://dtybs.ticaret.gov.tr/e-sohbetler/takvim/detay/ticaret-musavirlerimizle-elektronik-sohbet-toplant/ internet bağlantısı üzerinden kayıt yapılabilmektedir.

8

            FUAR DUYURUSU (MADAGASKAR) HAKKINDA BİLGİ;

Antananarivo Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Madagaskar Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Ekonomik Genişleme Direktörlüğü Özel Sektör Tanıtım Destek Hizmeti (Direction de l'Expansion Economique-Service d'Appui à la Promotion du Secteur Privé (SAPSP) biriminden alınan 20 Mayıs 2022 tarihli notada 23. Uluslararası Madagaskar Kırsal Ekonomi Fuarı'nın 3-7 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.

Ek: 1- Nota Eki (1)

      2- Nota Eki (2)

9

FUAR DUYURUSU (FİLDİŞİ SAHİLİ) HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Fildişi Sahilinin Ankara Büyükelçiliğinden alınan Notaya atıfla, "8. Afrika CEO Forumu"nun ülkenin başkenti Abidjan'da 13-14 Haziran 2022 tarihlerinde düzenleneceği ve Afrika'dan ve dünyadan üst düzey özel sektör yöneticilerinin katılması öngörülen sözkonusu etkinliğin Türk iş insanlarına duyurulmasına yönelik olarak Fildişi Sahili makamlarının ülkemizden destek talebi belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu Forum'a ilişkin detaylı bilgilere ve katılım formlarına www.theafricaceoforum.com internet sayfasından erişim sağlanacağı ifade edilmektedir.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.

10

            DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.