2022/149 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2022/149)


1.    İGE A.Ş. Teminatlı Kredileri Hakkında Bilgi;
2.    Akreditif Zorunluluğundan İstisna Hakkında Bilgi;
3.    Endonezya'ya Tarım Ürünleri İhracatı Hakkında Bilgi;
4.    IMH Bakanlar Kurulu'nun 8 Mart Tarihli Kararı / İthalatı Vergiden Muaf Tutulan Ürünler Hakkında Bilgi;
5.    Türkiye-Fas STA Tadil Anlaşması Hakkında Bilgi;
6.    Morityus İhale Hakkında Bilgi;
7.    Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler- Fransa Hakkında Bilgi;
8.    Fuar Duyurusu (Burkina Faso) Hakkında Bilgi;
9.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

            İGE A.Ş. TEMİNATLI KREDİLERİ HAKKINDA BİLGİ;

İhracatçıların Eximbank'tan kullanacakları kredilerde ihracatçıya kefalet sağlamak amacıyla; Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İhracatçı Birlikleri ve Eximbank ortaklığında kurulan İhracatı Geliştirme A.Ş. (IGE A.Ş.)  1 Mart 2022 tarihi itibariyle faaliyetine resmen başlamıştır.

Bu kapsamda Eximbank'tan kredi kullanacak ihracatçılarımız gerekli teminat mektubunu oluşturmak, yani kefalet sağlamak amacıyla öncelikle IGE A.Ş. ye başvuru yapmaları gerekmektedir. İGE A.Ş. Eximbank'tan kullanılacak Azami 1 Yıl vadeli ve maksimum 10 Milyon TL'ye kadar ki kredilere; 6 aylık kredilerde %0,5 (binde beş oranında) ve 6 aydan uzun vadeli kredilerde ise %1 Kefalet komisyonu tahsil ederek Kefalet sağlayacak ve başvurularda da 1.000.-TL Başvuru ücreti alınacaktır.

Başvuru yapmak isteyen firmalarımızın 31 Mayıs 2022 tarihinde kadar https://basvuru.eximbank.gov.tr/ adresinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvurularda yoğunluk yaşanacağından süre sonu beklenmeden hemen başvuruda bulunulması firmalarımızın menfaatine olacaktır.

EK: İGE A.Ş. Kefalet Bilgi Notu

2

AKREDİTİF ZORUNLULUĞUNDAN İSTİSNA HAKKINDA BİLGİ;

Kahire Ticaret Müşavirliğimizin yazısına atfen Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Mısır Merkez Bankası tarafından uygulamaya konulan ithalatta akreditif zorunluluğuna ilişkin Karar'a yönelik istisna uygulaması haberinin Mısır medyasında yayımlandığı belirtilmekte ve bu çerçevede Mısır Merkez Bankası tarafından bankalara gönderildiği iddia edilen talimat kapsamında paylaşılan istisna uygulamasının şartlarına ilişkin Mısır Halk Bankasınca dağıtımı yapıldığı iddia edilen yazı ekte iletilmektedir.

Yazıda devamla, adı geçen Müşavirlikten alınan resmi olmayan çeviriden elde edilen bilgilere göre; hammadde ve üretim malzemeleri ithalatında akreditif zorunluluğunun Mısır Merkez Bankasından iletilen talimatla kaldırıldığı ve evrak karşılığı ithalatın yapılabileceği bildirilmektedir. Bununla birlikte;

- Bu kuralın, üretim amacıyla yapılacak ithalata uygulanacağı,

- Tüccarların ise üretim amacıyla kullanılması şartıyla; ithal edilen eşyanın fabrikalara üretim maksadıyla kullanılmak adına tedarik edeceklerini gösteren bir belge ya da fabrikanın taraf olduğu bir kontrat bulunması halinde akreditif mecburiyetine tabii olmayabilecekleri, belirtilmektedir.

Kahire Ticaret Müşavirliği tarafından henüz Mısır Merkez Bankası veya resmi bir makamca konuya yönelik açıklama yapılmadığı; diğer taraftan, bu hammadde ve üretim malzemelerinin neleri kapsadığı da açık bir şekilde belirtilmediğinden konunun muğlaklığını koruduğu ifade edilmektedir.

Ek: Mısır Halk Bankasından İletildiği İddia Edilen Yazı

3

ENDONEZYA'YA TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, bilindiği üzere “Bitki Kökenli Taze Gıda İhracat ve İthalatına Yönelik Gıda Güvenliği Denetimleri Yönetmeliği” hükümlerine uygun olarak Endonezya'ya ihraç edilecek Türk menşeli tarım ürünlerinin gıda güvenliği analizlerinde kullanılan ülkemiz laboratuvarlarının kayıtlarının yenilenmesi hususuna ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanlığımızca hazırlanan bilgi ve belgelerin Endonezya Tarım Bakanlığınca incelenmesi tamamlanmış olup, bu alanda yetkili laboratuvarlarımızın yetkilerinin uzatılması süreci başarıyla sonuçlanmıştır.

Bu minvalde, Cakarta Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıda; Endonezya Tarım Bakanlığı tarafından bu çerçevede yayımlanan ve üç yıl geçerliliği olan, ülkemizden yapılacak tarım ürünleri ithalatına dair Karar ile Karar'ın yetkili laboratuar ve ürün listelerini içeren ekleri ilişikte yer almaktadır.

Ek: Karar ve Ekleri

4

IMH BAKANLAR KURULU'NUN 8 MART TARİHLİ

KARARI / İTHALATI VERGİDEN MUAF TUTULAN

ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ;

Bağdat Büyükelçiliğimizden 4 Mayıs 2022 tarihinde alınan ve T.C. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü tarafından iletilen bir yazıda; Irak Merkezi Hükümeti (IMH) Bakanlar Kurulu'nun belirli ürünlerde gümrük vergisi / ithalat yasaklarının geçici süreyle kaldırılmasına ilişkin 8 Mart 2022 tarihli kararı çerçevesinde, ithalatı yasak olan bira, meyve suları, gazlı içecekler, maden suları, yoğurt, patates ve mısır cipsleri, dondurma, tuz, makarna/noodle, yumurta ve bütün tavuk (canlı ve kesilmiş) ürünlerinin ithalatının geçici olarak serbest bırakıldığı ifade edilerek, Büyükelçiliğimiz Ticaret Müşavirliği vasıtasıyla temas edilen Irak Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından mezkur ürünlerde ithalat lisansı (Irak'a ithalat yapabilmek için Iraklı tüccarların alması gereken belge) düzenlenmeye başlandığının belirtildiği, bu itibarla IMH açısından sözkonusu ürünlerin ithalatının hâlihazırda serbest olduğunun anlaşıldığı bildirilmiştir.

Öte yandan Büyükelçiliğimizce, anılan ürünlerin Habur sınır kapısından geçişine izin verilip verilmemesinin IKBY'nin uhdesinde olduğu, bu kapıdan sevkiyat yapacak firmalarımızın İbrahim Halil gümrük kapısındaki uygulamaları takip etmelerinin faydalı olacağı belirtilmiştir.

5

TÜRKİYE-FAS STA TADİL ANLAŞMASI HAKKINDA BİLGİ;

Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda,bilindiği üzere, ülkemiz ile Fas arasında yürürlükte bulunan Serbest Ticaret Anlaşmasını Tadil Eden Anlaşma'nın Onaylanmasına dair Kanun 24 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Konuya ilişkin, ilgide kayıtlı yazımızda özetle Fas Gümrük ve Dolaylı Vergiler İdaresince söz konusu Anlaşmaya ilişkin bir tebliğ yayınlandığı ve yeni uygulamanın 02 Mayıs 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği bildirilmiş ve ihracatçılarımızın yeni uygulama hakkında bilgilendirilmesi talep edilmişti.

Bu defa, T.C. Ticaret Bakanlığından iletilen başka bir yazıda, Ticaret Bakanlığı portalı "Yürürlükte Bulunan STA"lar bölümünde bulunan ve aşağıda bağlantı adresi iletilen sayfaya yeni uygulamaya ilişkin kısa bir bilgilendirme notu eklendiği ifade edilmektedir.

 https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/serbest-ticaret-anlasmalari/yururlukte-bulunan-stalar/fas

6

MORİTYUS İHALE HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen bir yazıda, Antananarivo Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, Madagaskar'da mukim Morityus Cumhuriyeti Büyükelçiliğinden alınan 09 Mayıs 2022 tarihli notada Morityus'ta bir takım yatırım fırsatlarının bulunduğundan bahisle bazı ihale ilanlarının olduğu belirtilmiştir. Mezkur notalar ve eklerinin birer örneği ekte gönderilmektedir.

Ek: Nota ve Ekleri

7

TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE SEKTÖREL ELEKTRONİK SOHBETLER- FRANSA HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler- Fransa: Hazır Giyim, İnşaat Malzemeleri” e-sohbet etkinliğimiz 24 Mayıs 2022 Salı günü 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

İş dünyamızın Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgilendirilmesini amaçlayan söz konusu sohbet toplantısına https://dtybs.ticaret.gov.tr/e-sohbetler/takvim/detay/ticaret-musavirlerimizle-sektorel-elektronik-so-12/ internet bağlantısı üzerinden kayıt yaptırılabilmektedir.

8

FUAR DUYURUSU (BURKİNA FASO) HAKKINDA BİLGİ;

Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Vagadugu Büyükelçiliğimiz tarafından Burkina Faso (BF) Endüstriyel Kalkınma, Ticaret, Zanaat ve Küçük-Orta Ölçekli İşletmeler Bakanı Abdoulaye Tall ile yapılan görüşmede iki yılda bir düzenlenen Vagadugu Uluslararası El Sanatları Fuarının (Salon International de l'Artisanat de Ouagadougou - SIAO) 28 Ekim 2022 tarihinden itibaren Vagadugu'da düzenleneceği, fuarın onur konuğunun Fas olacağı, 3.000'den fazla zanaatkarın katılmasının planlandığı, bu kapsamda Türk zanaatkarların katılımından büyük memnuniyet duyacakları ve 2024 yılında düzenlenmesi öngörülen SIAO'da ise ülkemizi onur konuğu olarak davet ettikleri belirtilmektedir.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.

9

            DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.