2022/117 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2022/117)

1.    İGE A.Ş. Teminatlı Kredileri Hakkında Bilgi;
2.    Gürcistan Sınır Kapıları Hakkında Bilgi;
3.    Dolandırıcılık Faaliyetleri Hakkında Bilgi;
4.    Türkiye ile Tayland Arasında Muhtemel Serbest Ticaret Anlaşması ve Tayland Pazarına Giriş Anketi Hakkında Bilgi;
5.    Endonezya Ön Bildirim Sistemi Hakkında Bilgi;
6.    Sektörel Yatırım Süreçleri Kılavuzları Hakkında Bilgi;
7.    ETSG Sektör Duyurusu Hakkında Bilgi;
8.    Lübnan Buğday İthalatı Hakkında Bilgi;
9.    Fuar Duyurusu Yeni Delhi Hakkında Bilgi;
10.    Irak Petrol Fuarı Hakkında Bilgi;
11.    Fruit Attraction 2022 Madrid Fuarı Milli Katılım Hakkında Bilgi;
12.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

            İGE A.Ş. TEMİNATLI KREDİLERİ HAKKINDA BİLGİ;

İhracatçıların Eximbank'tan kullanacakları kredilerde ihracatçıya kefalet sağlamak amacıyla; Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İhracatçı Birlikleri ve Eximbank ortaklığında kurulan İhracatı Geliştirme A.Ş. (IGE A.Ş.)  1 Mart 2022 tarihi itibariyle faaliyetine resmen başlamıştır.

Bu kapsamda Eximbank'tan kredi kullanacak ihracatçılarımız gerekli teminat mektubunu oluşturmak, yani kefalet sağlamak amacıyla öncelikle IGE A.Ş. ye başvuru yapmaları gerekmektedir. İGE A.Ş. Eximbank'tan kullanılacak Azami 1 Yıl vadeli ve maksimum 10 Milyon TL'ye kadar ki kredilere; 6 aylık kredilerde %0,5 (binde beş oranında) ve 6 aydan uzun vadeli kredilerde ise %1 Kefalet komisyonu tahsil ederek Kefalet sağlayacak ve başvurularda da 1.000.-TL Başvuru ücreti alınacaktır.

Başvuru yapmak isteyen firmalarımızın 31 Mayıs 2022 tarihinde kadar https://basvuru.eximbank.gov.tr/ adresinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvurularda yoğunluk yaşanacağından süre sonu beklenmeden hemen başvuruda bulunulması firmalarımızın menfaatine olacaktır.

EK: İGE A.Ş. Kefalet Bilgi Notu

2

GÜRCİSTAN SINIR KAPILARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan gelen yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, yakın komşularımız olan ve taşımacılık ağımızda önemli yer teşkil eden Rusya ve Ukrayna arasında 24.02.2022 tarihi itibarıyla başlayan kriz ile birlikte Avrasya karayolu yük trafiğinin büyük ölçüde Gürcistan-Rusya arasındaki Verhniy Lars Sınır Kapısı ve Azerbaycan-Rusya arasındaki küçük ölçekli sınır kapıları üzerine yöneldiği, bununla birlikte, Gürcistan-Rusya arasındaki Verhniy Lars Sınır Kapısında hava şartları, fiziki koşullar ve tarife dışı engeller nedeniyle de geçişlerde zorluklar yaşandığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, anılan sorunlar neticesinde hem Gürcistan-Rusya yönünde Sarp Sınır Kapısı'nda hem de Rusya'dan dönüş için yola çıkan araçlar için Türkiye yönünde çok uzun kuyrukların oluştuğu gözlenmekte olduğu bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan yoğunluğun azaltılması ve alternatif güzergahlardan geçişlerin hızlı ve emniyetli bir şekilde sağlanması adına sürücülerimizin Aktaş ve Türkgözü Sınır Kapılarımıza yönlendirilmelerinin yararlı olacağı değerlendirilmektedir.

3

DOLANDIRICILIK FAALİYETLERİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Pekin Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla, özellikle pandemi sonrası dönemde küresel hammadde/ara mamul fiyatlarının çok fazla arttığı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) çinko, bakır, alüminyum, demir gibi hammadde/ara mamullerin dünyada en büyük tüketicisi olduğu, Çin'deki piyasa ve ihracat fiyatlarının da dünya fiyatlarına paralel seyrettiği, bununla birlikte, son dönemde birçok firmamızın söz konusu hammadde/ara mamulleri piyasa ortalamasının oldukça altında bir fiyat taahhüdü ile Çinli firmalara yapılan peşin ödeme veya büyük ölçekli avans ödemesi yoluyla dolandırılmış bulunduğu; firmalarımızın birçok defa Pekin Müşavirliğince ve Ticaret Bakanlığı aracılığıyla uyarılmış olmasına rağmen dolandırıcılık vakalarının devam ettiğinin gözlemlendiği belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, “Inner Mongolia Junsai Chemicals Co. Ltd.” isimli bir Çinli firmanın mağdur ettiği ve Pekin Müşavirliğince bilinen üç adet firmanın bulunduğu; Pekin Müşavirliğince söz konusu sorunların Çin'in ilgili Ticaret Odası ve firma nezdinde takip edilmekte olduğu, ilave olarak Pekin Müşavirliğine adı geçen Çinli firma hakkında araştırma mahiyetinde e-posta gönderen ülkemiz firma sayısının onu aşmış olduğu ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, Pekin Ticaret Müşavirliği ile irtibata geçmeden diğer firmalarımızın alım yapma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda hem adı geçen Çinli firma hakkında hem de genel olarak dolandırıcılık faaliyetleri konusunda firmalarımızın dikkatli olmaları gerekmektedir.

4

TÜRKİYE İLE TAYLAND ARASINDA MUHTEMEL SERBEST TİCARET

ANLAŞMASI VE TAYLAND PAZARINA GİRİŞ ANKETİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, Türkiye ile Tayland arasında muhtemel bir STA akdedilmesine ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda Türk iş dünyasının da görüş ve değerlendirmelerinin temin edilmesinde fayda görüldüğü belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan internet bağlantısında (https://anketler.ticaret.gov.tr/index.cfm?ID=108 ) sunulan anketin, firmalarımız tarafından 7 Nisan 2022-6 Mayıs 2022 tarihleri arasında doldurulması hususunun duyurulmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

5

ENDONEZYA ÖN BİLDİRİM SİSTEMİ HAKKINDA BİLGİ;

Cakarta Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda,  Endonezya Tarım Bakanlığına bağlı Tarımsal Karantina Ajansı'nın 23.03.2022 tarihli bir örneği ekli mektubuna atıfla, bitkisel kökenli taze gıdaların ithalatı kapsamında ön bildirim uygulamalarında değişikliğe gidildiği bildirilmiş olup, yeni uygulamanın 10 Mayıs 2022 tarihinde yürürlüğe gireceği vurgulanmaktadır.

Ek: Mektup

 

6

            SEKTÖREL YATIRIM SÜREÇLERİ KILAVUZLARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanlığı'ndan alınan yazıları konusu, On Birinci Kalkınma Planı ve Yatırım Ortamını İyileştirme ve Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2019 – 2020 Eylem Planı ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisine verilen "sektörel yatırım süreç" eylemi kapsamında; Atık Bertaraf ve Geri Kazanım, İmalat, kılavuzları hazırlanması Enerji, Orman ve Orman Ürünleri, Madencilik, Lojistik, Hizmet ile Tarım ve Hayvancılık sektörleri için tüm yatırım süreçlerini ihtiva eden kılavuzlar hazırlandığı bildirilmektedir.

İlgili yazının devamında, bahse konu sektörlere yönelik yatırım süreçleri, yapılan mevzuat değişiklikleriyle zaman içerisinde revizyona uğramış ve mezkur sektörlere yönelik olarak hazırlamış olan Sektörel Yatırım Süreçleri Kılavuzlarının güncellendiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, anılan sektörlere ilişkin Güncel Sektörel Yatırım Süreçleri kılavuzlarına https://dosya.tim.org.tr/index.php/s/WzKH62m2btZzpNw bağlantısından ulaşılabilmektedir.

7

            ETSG SEKTÖR DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise kota başvurularının, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, AB ya da Türk firmalarınca 01/01/2023 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin listeye itirazların adı geçen Bakanlığa en geç 10/05/2022 tarihine kadar intikal ettirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Bahse konu liste ekte yer almaktadır.

Bununla birlikte, başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihe kadar Ticaret Bakanlığından evrak kayıt numarası almış olması gerektiği ve itirazlara ilişkin formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi  adresinden ulaşılabildiği bildirilmektedir.

Öte yandan, askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2022/18 sayılı İthalat Tebliğinin incelenebileceği, firmalar tarafından ekli listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, GTP'den ziyade ürün tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılmasının gerektiği ifade edilmektedir.

8

            LÜBNAN BUĞDAY İTHALATI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Dışişleri Bakanlığı'ndan Bakanlığımıza intikal eden ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na da iletildiği anlaşılan bir yazıda, Beyrut Büyükelçimizin 07.03.2022 tarihinde Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amin Salam ile bir görüşme gerçekleştirdiği ifade edilmektedir. Söz konusu yazıda, anılan görüşmede Lübnanlı Bakanın özetle;

-Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş nedeniyle Lübnan'ın buğday ithalatının sekteye uğradığını, bu çerçevede başka ülkelerden buğday temin etmeye çalıştıklarını, ilk planda ülkemizde (Mersin) veya Mısır'da geçici süre buğday depolama seçeneklerini değerlendirdiklerini, ayrıca Dünya Bankası'yla birlikte Lübnan'ın gıda güvenliği sorununu çözmek için acil bir programı uygulamaya koymayı planladıklarını, bu programa göre öncelikle ülkenin üç farklı yerinde (Beyrut, Trablus, Bekaa Vadisi) silolar inşa edip tahıl depolamayı ve Lübnan'ın tahıl/buğday üretimini artırmayı hedeflediklerini,

-Ülkemiz firmalarının, hem silo inşaatı hem de tahıl/buğday üretiminin artırılması ve bu bağlamda, tarımsal sulama sistemlerinin geliştirilmesi konularında kendilerine yardımcı olabileceklerini değerlendirdiklerini, bu konularda kendilerine yardımcı olmak isteyecek firmalarımıza, Bakanlık olarak her konuda destek olmaya hazır olduklarını, bu projenin Dünya Bankası tarafından finanse edilecek olması cihetiyle herhangi bir ödeme sorununun yaşanmayacağını belirttiği bildirilmektedir.

9

                        FUAR DUYURUSU YENİ DELHİ HAKKINDA BİLGİ;

Yeni Delhi Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, 12-15 Temmuz 2022 tarihlerinde Uttar Pradesh eyaletinin Noida şehrinde (Yeni Delhi`ye 45 dk. mesafede) ev tekstili ve dekorasyonu, halı, mutfak ve banyo eşyaları ile züccaciye sektörlerine yönelik "11. HGH India 2022" adlı fuarın düzenleneceği bildirilmektedir. Söz konusu fuara dair detaylı bilgi https://www.hghindia.com/ internet adresinde yer almaktadır.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.

10

            IRAK PETROL FUARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Erbil/Irak'ta 14-16 Haziran 2022 tarihlerinde Erbil Uluslararası Fuarı alanında "Erbil'de Irak Petrol Fuarı"nın düzenleneceği ve söz konusu fuarın organizasyonunu üstlenen şirkete aşağıdaki iletişim kanallarından ulaşılabileceği kaydedilmektedir.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.

e-posta : info@erbilfair.com

telefon : +964 750 2295910 / +964 750 4685338

11

            FRUİT ATTRACTİON 2022 MADRİD FUARI MİLLİ KATILIM HAKKINDA BİLGİ;

Akdeniz İhracatçılar Birliğinden gelen yazıda, 4-6 Ekim 2022 tarihleri arasında Madrid/ İspanya'da düzenlenecek olan FRUIT ATTRACTION Uluslararası Meyve, Sebze Ticaret Fuarı'na Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından Türkiye milli katılımı yapılması planlanmaktadır. Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 13.05.2022 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.

Başvuru:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScOTywCg5M1m13h6L8erIAaEv0mBTdPvmZQ7yOcAYZQ_n6HaA/viewform    

Katılım Bedeli: Tahmini 597 € /m2 (nakliyesiz)

Katılım bedeline dahil olan hizmetler;

-Yer kirası,

-Özel stant konstrüksiyonu,

-Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

-Kataloğa giriş bedeli,

- Elektrik ve internet bağlantısı,

-Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma

-Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez )

Fuarda yaş meyve sebze, kuru meyveler-sebzeler, organik ürünler, dondurulmuş meyve-sebze, kabuklu meyveler, baharatlar, şifalı otlar, taze kesilmiş-hazır taze ürünler, çiçekler, canlı bitkiler sergilenmektedir.

Bu sene 14.sü düzenlenecek olan fuara 40.000 m2 alanda 2021 yılında 43 ülkeden yaklaşık 1300 katılımcı firma katılmış ve söz konusu fuar, 110 ülkeden 65.000 üzerinde yerli ve yabancı profesyonel ziyaretçi tarafından ziyaret edilmiştir.

Fuarın milli katılımının, “2017/4 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 220.000 Türk Lirası'na kadar desteklenecektir.

EK: Katılım Şartları

12

            DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.