2022/100 Yağ Sektöründe Bulaşan Riskinin Değerlendirilmesi Toplantısı Hk.

Sayın Üyemiz;

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Türkiye İhracatçılar Meclisine iletilen bir yazıda, Türk Gıda Kodeksi (TGK)'nin ülkemizin Avrupa Birliği (AB) aday ülkesi olması çerçevesinde Fasıl 12 (Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikası) uyumu kapsamında ve Kodeks Alimentarius düzenlemeleri dikkate alınarak ülke ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, TGK Bulaşanlar Yönetmeliği'nin uyum sağlandığı 1881/2006 sayılı AB Tüzüğü oluşturulma süreci incelendiğinde; öncelikle riskin tanımlandığı, tanımlanan riskin piyasadaki gıdalar açısından mevcut durumunun izlendiği, numune alma ve analiz metotlarının geliştirildiği, elde edilen verilerle sürekli risk değerlendirme yapıldığı, “tarladan sofraya/çiftlikten çatala” ilkesi çerçevesinde birincil üretimden son tüketiciye ulaşıncaya kadarki süreçte üretimin tüm aşamalarında riskin tanımlandığı, kritik kontrol noktalarının belirlendiği, bunlara yönelik önleyici ve düzeltici tedbirlerin geliştirildiği ve en nihayetinde 10 yıla kadar sürebilen bu süreçten sonra gerek görüldüğünde gıda mevzuatında ilgili risk parametresi için maksimum limit (ML) belirlendiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, birincil üretimden başlayarak üretim sürecinde riskin kabul edilebilir seviyelere indirilmesinin çok büyük önem taşımakta olduğu ve uluslararası düzeyde gündeme alınan konulara ilişkin sektör bazlı bilgilendirme çalışmaları yapılmasının planlanmakta olduğu bildirilmektedir.

Diğer taraftan, TGK Bulaşanlar Yönetmeliği'nde mikotoksinler, ağır metaller, dioksinler ve PCB'ler, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), erusik asit için katı ve sıvı yağlarda ML'lerin belirlenmiş olduğu, bu Yönetmeliğin hazırlanmasında dikkate alınan AB Tüzüğü'nde bu bulaşanların bazılarında ML değişikliği yapıldığı ve 3-MCPD, 3-MCPD yağ asidi esterleri ve glisidil yağ asidi esterleri için ilk defa ML belirlendiği, bunun yanı sıra mineral yağ hidrokarbonları (MOH: MOSH ve MOAH) için de izleme çalışmalarının yürütüldüğünün bilinmekte olduğu ve TGK Bulaşanlar Yönetmeliği'nin güncellenmesi ile ilgili çalışmalara devam edildiği dile getirilmektedir.

Bu itibarla, AB tarafında yapılan düzenleme ve çalışmaların ülkemize uyarlanması ile ilgili mevcut durumun görüşülmesi, yapılacak çalışmaların tartışılması, riskin azaltılması ile ilgili üretim sürecine ilişkin rehberlerin hazırlanması gibi konularda görüş alışverişi yapmak üzere 8 Nisan 2022 Cuma günü pamuk, ayçiçeği, kanola, fındık, zeytinyağı, mısır gibi yağlı tohumlar ve bitkisel yağlar, katı yağlar, süt, peynir, tereyağı gibi süt ve süt ürünleri, yağlanabilen pirinç ve mercimek ürünlerinde teknik düzeyde temsilcilerin yer alacağı çevrimiçi bir toplantı yapılmasının planlandığı bildirilmektedir.

Katılım sağlamak isteyen firmalarımızın, katılım bildirimlerini ekte yer alan formatta hazırlayarak 4 Nisan 2022 Pazartesi saat 13:00'a kadar dkib@dkib.org.tr adresine bildirilmesi rica olunur.

Bilgilerinize önemle rica ederim.

Ek: Katılımcı Bildirim Formatı