2021/273 Genel Sirküler

GENEL SİRKÜLER (2021/273)

  1. Nijerya – Türkiye İş Forumu Hakkında Bilgi;
  2. Angola-Türkiye İş Forumu Hakkında Bilgi;
  3. Irak-Yaptırımlar Listesi Güncellemesi Hakkında Bilgi;
  4. Kazakistan Sanal Genel Ticaret Heyeti 29 Kasım-3 Aralık 2021 Hakkında Bilgi;
  5. AB / Çelik Önlemleri Hakkında Bilgi;
  6. Sanal Ortamda Uluslararası İkili İş Görüşmeleri Etkinliği, 1-5 Kasım 2021 Hakkında Bilgi;
  7. Port Sudan Limanı'nın ve Hartum'a Bağlanan Karayolunun Kapanması Hakkında Bilgi;
  8. Tarım Mevzuatı Değişiklikleri Hakkında Bilgi;

1

NİJERYA – TÜRKİYE İŞ FORUMU HAKKINDA BİLGİ;

 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) alınan bir yazıda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 18-20 Ekim 2021 tarihlerinde Nijerya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmesi öngörüldüğünden bahisle, DEİK tarafından 19 Ekim 2021 Salı günü,  Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle başkent Abuja'da bir İş Forumu gerçekleştirilmesi planlandığı bildirilmektedir.

Afrika kıtasının en büyük ekonomisi ve aynı zamanda petrol üreticisi olan Nijerya'ya ülkemizin başta mineral yağlar olmak üzere makine ve ekipmanları, demir-çelik, gıda ve mobilya ürün gruplarında ihracat gerçekleştirdiği buna karşın mineral yağlar, gıda ve ağaç ürün gruplarından ithalat yapıldığı belirtilmektedir.

Söz konusu İş Forumu'na katılmayı arzu eden kişilerin 14 Ekim 2021 Perşembe günü saat 18:00'e kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1322/17449 bağlantısında yer alan kayıt formunu doldurarak ödeme dekontunu africa@deik.org.tr e-posta adresine iletmeleri gerektiği ifade edilmektedir.

Ek: Bilgi Notu

İletişim: Temmuz Yiğit Bezmez, İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı

E-posta: africa@deik.org.tr Tel: 0212 339 50 35

 

2

ANGOLA-TÜRKİYE İŞ FORUMU HAKKINDA BİLGİ;

 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) alınan bir yazıda, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Angola'nın başkenti Luanda'da 18 Ekim 2021 Pazartesi günü İş Forumu gerçekleştirilmesi planlandığı bildirilmektedir.

Ülkemiz, Angola'ya ağırlıklı olarak başta değirmencilik ürünleri olmak üzere gıda, makine ve ekipmanları, plastik, demir-çelik gibi ürün gruplarında ihracat gerçekleştirmektedir. Bunun yanında, Angola'dan hayvan yemi, ağaç ve türevi ürün gruplarında ithalat yapılmaktadır. Tekstil, deri ve deri mamulleri, madencilik, enerji ve inşaat gibi sektörlerde ülkemiz iş dünyası açısından Angola'da önemli fırsatlar olduğu belirtilmektedir.

Söz konusu İş Forumu'na katılmayı arzu eden iş insanlarının 13 Ekim 2021 Çarşamba günü saat 18.00'e kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1321/17448 bağlantısında yer alan kayıt formunu doldurarak ödeme dekontunu africa@deik.org.tr e-posta adresine iletmeleri gerekmektedir.

Ek: Bilgi Notu

İletişim: Yıldırım Kaan Karakayalı, İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı

E-posta: africa@deik.org.tr  Tel: 0212 339 50 04

3

IRAK-YAPTIRIMLAR LİSTESİ GÜNCELLEMESİ HAKKINDA BİLGİ;

 

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünün bir yazısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1518 (2003) sayılı kararı uyarınca yaptırımlar listesinde yapılan son güncellemeyle, "Baghdad Stock Exchange" unvanlı kuruluşun 21 Eylül 2021 tarihi itibarıyla yaptırım listesinden çıkarıldığı belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, yaptırım listesinden çıkarılan kişi ve kuruluşların isimlerine Irak Yaptırımlar Komitesi'nin internet sitesindeki "Press Releases" sekmesinden (https://www.un.org/securitycouncil/sanctions/1518/press-releases), 1483 (2003) sayılı karar kapsamında yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşların güncel listesine “https://www.un.org/securitycouncil/sanctions/1518/materials” internet adresinden, BM Güvenlik Konseyi'nin konsolide yaptırımlar listesinin güncel haline ise “www.un.org/securitycouncil/content/un-sc-consolidated-list” bağlantısından ulaşılabileceği bildirilmektedir.

 

4

KAZAKİSTAN SANAL GENEL TİCARET HEYETİ 29 KASIM-3 ARALIK 2021 HAKKINDA BİLGİ;

 

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonu ile 29 Kasım – 3 Aralık 2021 tarihleri arasında Kazakistan'a yönelik bir Sanal Genel Ticaret Heyeti düzenlenecek olup, Kazakistan'dan iş insanlarının ortak bir dijital platforma davet edileceği nitelikli sanal iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Tüm dünya ile birlikte ülkemizin de içinde bulunduğu salgın ortamında, ihracatımızı canlandırmaya yönelik iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek bahse konu sanal genel ticaret heyetimiz başta Çelik, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, İnşaat Malzemeleri, Tarım Ürünleri, Hızlı Tüketim Paketli Gıda Ürünleri Makine olmak üzere, ilgili sektörlerde iştigal eden azami 20 firmamızın katılımıyla gerçekleşecektir.

Bahse konu sanal genel ticaret heyetimize katılım yukarıda belirtilen kontenjanla sınırlı olup, başvuru için son tarih 15 Ekim 2021 Cuma günü mesai bitimidir. Başvuru sahibi firmalar, başvuru ve ödeme tarihlerine göre sıralanacak ve azami 20 firmalık kontenjanın dolması halinde başvuru alımı son başvuru tarihinden önce sonlandırılabilecektir.

Heyete ön başvuru için https://delegations.tim.org.tr/event/kazakhstan-2021/company/register  adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir. Formda belirtilen bilgiler doğrultusunda B2B eşleştirme firması başvuru sahibi firmalara yönelik nitelikli iş görüşmesi yapılıp yapılamayacağına dair bir ön araştırma yapacaktır. Ön araştırmanın olumlu sonuçlanması durumunda firmalar e-posta yoluyla bilgilendirilecek olup, heyete kesin katılım için organizasyon kapsamındaki B2B eşleştirme, tercümanlık, teknik altyapı, reklam & tanıtım giderlerinden oluşan 2.300,00-TL tutarındaki katılım bedelinin firmalara bildirilecek kanallar ile ödenmesi gerekmektedir.

Kazakistan Sanal Genel Ticaret Heyeti kapsamında;

  • Heyete katılım her bir firma için azami 3 kişi ile sınırlı olup, ödemeler firma başı olarak alınacaktır.
  • Heyete katılımın kontenjanla sınırlı olması sebebiyle, başvuruların son güne bırakılmaması önem arz etmektedir.
  • Heyete katılım, başvuru formunun doldurulup ödeme yapılması ile kesinleşmektedir; heyete katılım katılımcı tarafından iptal edildiği takdirde başvuru bedeli iade edilememektedir.
  • Türk katılımcı listesi kesinleştikten sonra firma eşleştirme çalışması gerçekleştirilecek olup, yabancı potansiyel ithalatçılar etkinliğe davet edilecektir.
  • B2B görüşmeleri esnasında katılımcı firmalarımız eşleştirme yapılan yabancı firmalarla bireysel olarak görüşecektir. İhtiyaç halinde tercümanlık hizmeti verilecektir

Etkinlik Taslak Programı:

· 29 Kasım 2021 Pazartesi- Webinar (Zoom programı aracılığı ile- https://zoom.us/)

* Saat detayları netleştirildiğinde, www.tim.org.tr adresinde ve TİM mobil uygulamasında bilgi paylaşımı paylaşılacaktır.

· 29 Kasım-3 Aralık 2021 - İkili İş Görüşmeleri (Zoom programı aracılığı ile- https://zoom.us/)

Ayrıntılı Bilgi:

Kemal Batuhan YAZICI: kemalbatuhanyazici@tim.org.tr , 0212 454 00 90

Mehmet CESUROĞLU: mehmetcesuroglu@tim.org.tr , 0212 454 04 86

5

AB / ÇELİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA BİLGİ;

 

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, bilindiği üzere Avrupa Birliği tarafından çelik ithalatına karşı tarife kontenjanı şeklinde bir korunma önlemi ile, ülkemiz menşeli sıcak haddelenmiş yassı çelik ürünlerine karşı bir anti-damping önlemi uygulanmaktadır.

Öte yandan, 3 Eylül 2019 tarihli ve 2019/1382 sayılı Karar ile çelik korunma önlemine tabi olan ürünlerde uygulanan anti-damping ve telafi edici vergiler listelenerek, korunma önlemi kapsamında tarife kontenjanlarının tüketilmesinin ardından yapılacak ithalatta, anti-damping ve telafi edici vergilerin %25'e kadar olan kısmının askıya alınmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda, Komisyon tarafından yeni uygulanmaya başlanan anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin yürürlüğe girmesinin ardından ilgili liste güncellenmektedir.

Bu kapsamda, 5 Ekim 2021 tarihinde AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan kararda, ülkemiz menşeli sıcak haddelenmiş yassı çelik ürünlerine karşı uygulanan anti-damping önleminin de söz konusu eklendiği belirtilmektedir. İlgili karar https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32019R1382  adresinde yer almaktadır.

6

SANAL ORTAMDA ULUSLARARASI İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ ETKİNLİĞİ, 1-5 KASIM 2021 HAKKINDA BİLGİ;

 

Ankara Sanayi Odasından alınan bir epostada, Ankara Sanayi Odası tarafından 1-5 Kasım 2021 tarihleri arasında sanal ortamda "Turning Contacts Into Contracts" (Temasları Sözleşmelere Dönüştürmek) başlıklı uluslararası ikili iş görüşmeleri etkinliği düzenlenecektir.  

Halihazırda 70 civarında eş organizatörü olan söz konusu etkinliğin amacı firmaların, üniversitelerin, araştırma merkezlerinin, startup'ların, kamu kurum ve kuruluşların vs. uluslararası iş birlikleri ve stratejik ortaklıklar kurmalarını sağlamaktır.    

Etkinliğin kapsadığı alanlar;

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri & Yazılım & Dijital Hizmetler
  • Tıp & Sağlık Hizmeti & İlaç
  • Gıda & İçecek 
  • Mobilya
  • Döküm & İşleme 

Ücretsiz olan etkinliğe https://turning-contacts-into-contracts.b2match.io adresinden kayıt yaptırılabilmektedir. 

7

PORT SUDAN LİMANI'NIN VE HARTUM'A BAĞLANAN KARAYOLUNUN KAPANMASI HAKKINDA BİLGİ;

 

Hartum Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Doğu Sudan'ın Beja Kabileleri üyelerinin, bölgedeki siyasal otorite boşluğu ve kötü ekonomik koşulları protesto etmek için Port Sudan Limanı'ndaki faaliyetlerin durmasına sebebiyet verecek şekilde bir isyan başlattıkları ve Hartum'a bağlanan anayolu kapattıkları ifade edilmekte olup, söz konusu limanın kapanmasından önce limana indirilmiş konteynerlerin gümrük işlemlerinin gerçekleştirilememesi nedeniyle büyük miktarlarda demuraj masraflarının oluştuğu belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, ihracatçılarımızın, mal teslimi yapan acentalar ile mücbir sebep durumundan dolayı yeniden bir değerlendirme yapılmasını talep etmelerinde ve Sudan'daki durumu takip ederek yükleme yapmalarında fayda görüldüğü bildirilmektedir.

8

TARIM MEVZUATI DEĞİŞİKLİKLERİ HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda; Avrupa Birliği (AB) Resmî Gazetesi'nde yayımlanan tarım mevzuatındaki değişiklikler hakkındaki malumat aşağıda yer almaktadır.

Kompozit ürünlerde bulunan hayvansal kökenli ürünlerin AB'ye giriş için hayvan sağlığı gereklilikleri hakkında 2020/692 sayılı Komisyon Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1703 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 24 Eylül 2021 tarihli ve L 339 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Bazı hayvanların, germinal ürünlerin ve hayvansal kaynaklı ürünlerin sevkiyatlarının AB'ye giriş kuralları ve giriş sonrası hareketi ve nakliyesi hakkında 2020/692 sayılı Komisyon Tüzüğü'nü tamamlayan 2021/1705 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 24 Eylül 2021 tarihli ve L 339 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Kara hayvanları ve kuluçkalık yumurtaların AB içindeki hareketlerine dair hayvan sağlığı gereksinimleri hakkında 2020/688 sayılı Komisyon Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1706 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 24 Eylül 2021 tarihli ve L 339 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Kanatlı hayvanlar sektöründe ve yumurta albümini için temsili fiyatların sabitlenmesine dair 1484/65 sayılı Komisyon Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1707 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 24 Eylül 2021 tarihli ve L 339 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

847/96 sayılı Konsey Tüzüğü uyarınca 2020 yılında belirlenen bazı balıkçılık kotalarının 2021 yılı kotalarına eklenmesi hakkında 2021/1708 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 24 Eylül 2021 tarihli ve L 339 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Hayvansal kökenli ürünler üzerinde resmi kontrollerin gerçekleştirilmesi için tek tip pratik düzenlemelere dair 2019/627 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1709 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 24 Eylül 2021 tarihli ve L 339 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Üçüncü ülkelerde organik ürünler üzerinde kontroller yapmaya yetkili kontrol makamları ve kontrol kuruluşlarının tanınması ve tanınmaların geri alınması kriterlerine dair 2018/848 sayılı AP ve Konsey Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1697 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 23 Eylül 2021 tarihli ve L 336 sayılı nüshasında yayımlanmıştır. Bu belge güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. 

Üçüncü ülkelerde organik sertifikalı operatörler ve operatör grupları ve organik ürünler üzerinde kontroller yapmaya yetkili kontrol makamları ve kontrol kuruluşlarının tanınması için prosedür gerekliliklerine dair 2018/848 sayılı AP ve Konsey Tüzüğü'nü tamamlayan 2021/1698 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 23 Eylül 2021 tarihli ve L 336 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Hayvanlarda belirli hastalıkların önlenmesi ve kontrolü için kısıtlı bölgelerden gelen hayvansal yan ürünlerin sevkiyatlarına ilişkin model sağlık sertifikası hakkında 142/2011 sayılı Komisyon Tüzüğü'nün VIII sayılı Ekini tadil eden 2021/1699 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 23 Eylül 2021 tarihli ve L 336 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Organik üretimde operatörler için kayıt tutma gerekliliklerine dair 2018/848 sayılı AP ve Konsey Tüzüğü'nün II sayılı Ekini tadil eden 2021/1691 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 22 Eylül 2021 tarihli ve L 334 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Hayvanlar, germinal ürünler ve hayvansal kökenli ürünlerin AB'ye giriş için yetkilendirilmiş üçüncü ülkeler listesine Botsvana'nın eklenmesi hakkında 2021/404 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1692 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 22 Eylül 2021 tarihli ve L 334 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Alkollü içeceklerin tanımlanması, tarifi, sunumu, etiketlenmesi ve coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin 2019/787 sayılı AP ve Konsey Tüzüğü'ne uygun olarak “Madarasi birspalinka” adlı ürünün coğrafi işaret olarak tescil edilmesine dair 2021/1687 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 21 Eylül 2021 tarihli ve L 332 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

AB'de “Xylella fastidiosa”nın daha fazla yayılması ve girişinin önlenmesine dair 2020/1201 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1688 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 21 Eylül 2021 tarihli ve L 332 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Bazı gıda ve bitki ürünlerinin içerisinde veya üzerinde kabul edilen azami kalıntı seviyelerinin belirlenmesine dair 396/2005/AB sayılı AP ve Konsey Tüzüğü'nün II, III ve IV sayılı Eklerini tadil eden 2021/1531 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 20 Eylül 2021 tarihli ve L 330 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Gıda maddelerinde kullanılan aroma ve gıda bileşenlerine ilişkin 1334/2008 sayılı AP ve Konsey Tüzüğü'nün I sayılı Ekini tadil eden 2021/1532 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 20 Eylül 2021 tarihli ve L 330 sayılı nüshasında yayımlanmıştır. 

Fukuşima Nükleer Santrali'nde meydana gelen kazadan etkilenen bölgelerin AB'ye yönelik gıda ve yem ithalatını düzenleyen 2016/6 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü yürürlükten kaldıran 2021/1533 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 20 Eylül 2021 tarihli ve L 330 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.