2025/79 Genel Sirküler Hk.
SİRKÜLER (2025/79)
- Tayland / Sertifika Sistemi Hakkında Bilgi;
- Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler-Mısır Hakkında Bilgi;
- Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteğine İlişkin Genelge Değişikliği Hakkında Bilgi;
- Birleşik Krallık Korunma Önlemleri Hakkında Bilgi;
- Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı Duyurusu AHakkında Bilgi;
- Fuar Duyurusu (II. Türk Ticaret Fuarı) Hakkında Bilgi;
- Fuar Duyurusu / Çin Uluslararası Diş Hekimliği Fuarı ve Bilimsel Konferansı'nın (Sino-Dental) Hakkında Bilgi;
- 3. Afrika Tarım ve Gıda Sanayi Zirvesi 19-24 Mayıs 2025 Fas Hakkında Bilgi;
- Kanada / Çelik Çember / Anti-Damping Soruşturması Hakkında Bilgi;
- Fas / Kaplamalı Ahşap Paneller Korunma Önlemi Hakkında Bilgi;
- KDB/ACS Karayipler İş Forumu Hakkında Bilgi;
- Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;
Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.
1 |
TAYLAND / SERTİFİKA SİSTEMİ HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünün yazısına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden iletilen yazıda, Tayland Sağlık Bakanlığına bağlı Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) ekte yer alan bildirimine göre, ilaç, gıda, sağlık hizmetleri, kozmetik, zararlı maddeler, uyuşturucu ilaçlar, psikotropik maddeler ve bitkisel ürünler dahil sağlık ürünleri için elektronik sertifika sisteminin tesis edildiği belirtilmektedir.
Bu itibarla, https://en.fda.moph.go.th/entrepreneurs-e-cer/category/sample adresinden dijital örneklerine ulaşılabilecek sertifikaların 1 Mayıs 2025 tarihinden itibaren geçerli olduğu, ayrıca bu sertifikaların ilgili internet portallarından doğrulanabileceği bildirilmektedir.
Ek: Tayland Sağlık Bakanlığı Yazısı (1 sayfa)
2 |
TİCARET MÜŞAVİRLERİMİZLE SEKTÖREL ELEKTRONİK SOHBETLER-MISIR HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler Mısır: Sektör Makine” e-sohbet etkinliğimiz 22 Mayıs 2025 Perşembe günü saat 14.00-15.30” saatleri arasında gerçekleştirilecektir.
Sektörel Elektronik Sohbet Toplantısı “Zoom” uygulaması üzerinden gerçekleştirilecektir. Toplantıya yukarıdaki linke tıklayarak kayıt olmak suretiyle katılabilirsiniz.
Mısır Sektörel Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/44GHlBd
3 |
YEŞİL MUTABAKATA UYUM PROJESİ DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararın 14. maddesine istinaden yürürlüğe konulan Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteğine İlişkin Genelge'nin Bakanlık Makamının 08.05.2025 tarihli onayı ile güncellenerek yürürlüğe girdiği belirtilmektedir.
Anılan Genelgeye www.ticaret.gov.tr adresinden ulaşılması mümkün olup, gerçekleştirilen değişikliklere ilişkin karşılaştırma tablosu ekte sunulmaktadır.
Ek: Karşılaştırma Tablosu (12 sayfa)/files/downloads/KarsilastirmaTablosu-.doc
4 |
BİRLEŞİK KRALLIK KORUNMA ÖNLEMLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
Birleşik Krallık (BK) tarafından bazı çelik ürünlerine yönelik korunma önlemi uygulanmakta olup, söz konusu önleme ilişkin bir gözden geçirme soruşturması yürütülmektedir. Bu defa, 13 Mayıs 2025 tarihinde Ticaret Politikası Önlemleri Otoritesi (TRA) tarafından yayımlanan planlanan nihai karara ilişkin bir rapor yayımlanmıştır. Söz konusu rapora göre,
• Çeyrek sonunda kullanılmayan kotaların bir sonraki çeyreğe aktarılması uygulamasına son verilmiştir. • Ülke kotası olan ülkelerin son çeyreklerde diğerleri kotasından faydalanmasına izin verilmeyecektir.
• 4, 7 ve 13 numaralı kategorilerde diğerleri kotasına tabi olan ülkelerin, diğerleri kotasının en fazla %40'ını kullanmasına izin verilecektir.
• Kategori bazlı muafiyet sahibi ülkeler listesi güncellenmiştir.
Raporda devamla, ilgili tarafların rapora ilişkin görüşlerini 26 Mayıs 2025 tarihine kadar iletebileceği belirtilmekte olup ilgili rapora aşağıdaki adresten ulaşılabilmektedir. Bilgilerini rica ederim.
İlgili link: https://l24.im/Qy8IB9u
5 |
BAĞDAT TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ FUARI DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ; |
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden (AKİB) alınan bir yazıda, 20-22 Ekim 2025 tarihleri arasında Irak/Bağdat'ta düzenlenecek olan “Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı” T.C Ticaret Bakanlığımızın görevlendirmesi ile bu yıl AKİB tarafından gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Fuara katılmak isteyen firmaların çevrimiçi başvuru formunu Bağdat Türk İhraç Ürünleri 2025 02.06.2025 tarihine kadar doldurmaları ve başvurunun kabul edilmesi için belirtilen banka hesabına toplam katılım bedelinin %50'sinin 02.06.2025 tarihine kadar yatırılması gerektiği bildirilmektedir.
Fuara katılım bedelinin nakliyeli katılım için 683 USD/m², nakliyesiz katılım için ise 583 USD/m² olarak belirlendiği ifade edilmektedir. Firma başvuru alanlarının asgari 9 m² olması gerektiği ve bu alanın 9'un katları şeklinde artırılabileceği belirtilmektedir. Nakliye hizmeti alan firmaların, metrekare başına 100 kg taşıma hakkına sahip olduğu ve gerekli görülmesi halinde hacim bilgisinin de dikkate alınabileceği bildirilmektedir.
Fuara katılım bedeline, yer kirası, stant konstrüksiyonu, stant genel ve günlük temizlik hizmeti, elektrik, internet, genel servis hizmetleri, depolama ve catering hizmetlerinin dahil olduğu ifade edilmektedir. Genel nitelikli bir fuar olması nedeniyle tüm sektörlerden firmaların katılım sağlayabileceği belirtilmektedir.
5973 sayılı Karar çerçevesinde, fuarın Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda, katılımcı firmaların stant alanlarının büyüklüğüne bağlı olarak, metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 571.290 Türk Lirası'na kadar destek sağlanabileceği ifade edilmektedir.
Ek: Ödeme Bilgileri, İletişim Bilgisi ve Katılım Şartları
6 |
FUAR DUYURUSU (II. TÜRK TİCARET FUARI) HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin iş dünyasının bir araya getirilmesi ve bu ülkeler arasında ticaret, sanayi, yatrımlar, teknoloji ve hizmetlerin geliştirilmesi amacıyla "II. Türk Ticaret Fuarının" ROK Uluslararası Danışmanlık A.Ş. organizatörlüğünde 10-12 Haziran 2025 tarihlerinde Baku Expo Center'da düzenleneceği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, söz konusu fuara ilişkin dokümanın ekte yer aldığı, detaylı bilgilere ise www.turkictradefair.com.tr adresinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.
Ek: Türk Ticaret Fuarı Broşürü
7 |
FUAR DUYURUSU / ÇİN ULUSLARARASI DİŞ HEKİMLİĞİ FUARI VE BİLİMSEL KONFERANSI'NIN (SİNO-DENTAL) HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından alınan yazıda, Dışişleri Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Çin Uluslararası Diş Hekimliği Fuarı ve Bilimsel Konferansı'nın (Sino-Dental) 9-12 Haziran 2025 tarihlerinde Pekin'deki Çin Ulusal Kongre Merkezi'nde Pekin Üniversitesi Stomatoloji (ağız sağlığı) Fakültesi'nin desteğiyle IHECC ve Çin Stomatoloji Birliği ortaklığında düzenleneceği, Çin Uluslararası Tıbbi Ekipman Fuarı'nın (China Hospeq) ise Ağustos ayında Pekin'de gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.
Bahse konu fuarlar için detaylı bilgiler ekte yer almaktadır.
Ek: Fuar Detayları
8 |
3. AFRİKA TARIM VE GIDA SANAYİ ZİRVESİ 19-24 MAYIS 2025 FAS HAKKINDA BİLGİ; |
Rabat Ticaret Müşavirliği, Kazablanka Ticaret Ofisinin yazısına atfen, Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, 19-24 Mayıs 2025 tarihlerinde Fas'ın Marakeş şehrinde Türkiye, Fas ve Batı Afrika'daki diğer ülkelerden şirket ve kuruluşların katılımı ile 3. Afrika Tarım ve Gıda Sanayi Zirvesi'nin düzenleneceği bildirilmektedir.
Ek: Katılımcı Listesi ve Programlar
9 |
KANADA / ÇELİK ÇEMBER / ANTİ-DAMPİNG SORUŞTURMASI HAKKINDA BİLGİ; |
Ticaret Bakanlığımıza, Kanada Sınır Hizmetleri Kurumundan (CBSA) e-posta ile iletilen bir bildirimde (Ek 1); Kanadalı üreticilerce iletilen şikayet üzerine 12 Mayıs 2025 tarihinde, ülkemizin yanı sıra Çin, Güney Kore ve Vietnam menşeli “Çelik Çember (Steel Strapping)” (Kanada gümrük tarife cetveline göre 7212.20.00.30, 7212.30.00.10, 7212.30.00.30, 7212.40.00.10, 7212.40.00.29, 7212.40.00.90, 7212.50.00.50, 7212.60.00.00, 7217.10.00.55, 7217.20.00.10, 7217.30.00.10, 7226.99.00.93, 7312.90.00.00 ve 7326.20.00.00 tarife pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması ile Çin menşeli anılan ürünler ithalatına karşı bir sübvansiyon soruşturması başlatıldığı, soruşturmaların açılmasına yönelik gerekçeli karar ve sürece ilişkin takvimin 15 gün içerisinde https://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/menu-eng.html adresinde yayımlanacağı belirtilmektedir.Kanada ilgili mevzuatları uyarınca anti-damping soruşturmaları iki ayrı makam tarafından yürütülmekte olup, bunlardan Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) dampingin mevcudiyetine yönelik, Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) ise mevcut damping uygulamalarının Kanada yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin ayrı soruşturmalar yürütmektedir.
Bu itibarla alınan bildirimde;
- CITT'nin Türkiye'den yapılan ithalatın Kanadalı üreticilere yönelik zararına ilişkin bir ön araştırma yapacağı ve ilgili kararını 60 gün içerisinde açıklayacağı,
- CBSA'in eşzamanlı olarak yürüteceği inceleme kapsamında söz konusu ithalatta dampingin mevcudiyetine ilişkin ön kararın 90 gün içerisinde açıklanacağı, - Mezkur soruşturmaya ilişkin Kanada'ya anılan ürünün ihracatçısı firmaların ekte yer alan soru formlarını doldurarak 18 Haziran 2025 tarihine kadar CBSA'ya iletebilecekleri belirtilmektedir.
Bununla birlikte, Bakanlığımızın “Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (https://ticaret.gov.tr/ithalat/ticaret-politikasi-savunma-araclari) “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik TPSA Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın incelenmesinde fayda görülmektedir.
Ekler:
2- Exporter Request For Information – Dumping (53 Sayfa)
3- Appendices
10 |
FAS / KAPLAMALI AHŞAP PANELLER KORUNMA ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ; |
T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda, Bilindiği üzere, Fas tarafından “kaplamalı ahşap paneller” ithalatına karşı başlatılan korunma önlemi soruşturması sonucunda, söz konusu ürün ithalatına karşı 20 Eylül 2019 tarihi itibariyle 3 yıl boyunca bir korunma önleminin uygulanmasına karar verilmiş, daha sonra mezkur önlem 20 Eylül 2022 tarihinden itibaren 3 yıl daha uzatılmıştı.
Bu defa, Rabat Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıda; Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan 30 Nisan 2025 tarih ve DDC/04/2025 sayılı kamuoyu duyurusunda özetle, Fas'ta yürürlükte bulunan Ticari Savunma Önlemlerine ilişkin 15-09 sayılı Kanunun 56 ve 57. maddelerine istinaden, kaplamalı ahşap paneller ithalatına karşı korunma önlemi süresinin bir defa daha uzatılması için “CEMA Bois de l'Atlas” (CBA) firmasının başvurusunun olduğu, bu kapsamda ilgili Bakanlık tarafından 30 Nisan 2025 tarihinde korunma önleminin gözden geçirme soruşturmasının başlatılmasına karar verildiği hususlarına yer verildiği belirtilmektedir. Söz konusu kamuoyu duyurusuna (https://www.mcinet.gov.ma/sites/default/files/documents/Avis%20public%20DDC-04-2025.pdf) linkinden ulaşılması mümkündür.
İlgili yazıda; kamuoyu duyurusunun incelenmesinden, soruşturmanın 1 Ocak 2022 tarihli yeni gümrük tarife sisteminin 4410.11.20.90; 4410.11.30.90; 4410.19.92.90; 4410.19.93.90 pozisyonlarını kapsayacağının anlaşıldığı belirtilmektedir. İlaveten söz konusu Bakanlık tarafından soruşturma sürecinde kullanılacak ekte yer alan soru formlarının başvuruda belirtilen ilgili taraflara (üreticiler, ithalatçılar, ihracatçılar) iletileceği, aynı zamanda diğer ilgili tarafların soruşturmanın başlangıç tarihinden (30 Nisan 2025) itibaren 15 gün içinde (19 Mayıs 2025 saat 16:00'ya kadar) söz konusu belgeleri adı geçen Bakanlıktan e-posta yoluyla temin edebileceği belirtilmektedir. Kendisini ilgili taraf olarak gören tarafların soruşturmanın başlangıç tarihinden 30 gün içinde (5 Haziran 2025 günü saat 16:00'ya kadar) kendilerini tanıtması gerekmektedir. Ayrıca, ilgili tarafların en geç soruşturmanın başlangıç tarihinden itibaren 30 gün içerisinde (5 Haziran 2025 günü saat 16:00'ya kadar) görüş ve yorumlarını Fas Makamlarına göndermesi gerektiği ifade edilmektedir.
Bakanlığa kendi argümanlarını sunmak isteyen tarafların yazılı olarak görüşme talebinde bulunabileceği, konu hakkında kamuoyu dinleme toplantısı düzenlenebileceği belirtilmekte, son olarak soruşturma ile ilgili hususlara ilişkin Bakanlığın kamuoyu duyurusunda iletişim bilgilerine yer verilen birim ile temasa geçilebileceği de ifade edilmektedir.
Öte yandan; ilgili Bakanlık'tan alınan e-postada, CBA firmasının başvurusuna 8 Mayıs 2025 tarihine kadar https://we.tl/t-8biIi2kQfR adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.
Ekler:
1- Rapport douverture SG PPBR 2ème Réexamen Version Publique
2- Questionnaire Export PPBR reexamen
3- Questionnaire EXP Réexamen SVG PPBR
- Fas / Kaplamalı Ahşap Paneller Korunma Önlemi 14 Mayıs 2025
Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden alınan 14 Mayıs 2025 tarihli yazıda, Fas tarafından "kaplamalı ahşap paneller" ithalatına yönelik uygulanmakta olan korunma önlemine ilişkin başlatılan ikinci gözden geçirme soruşturması kapsamında, Fas tarafından Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesi'ne yapılan bildirim 12 Mayıs 2025 tarihinde yayımlanmış olduğu ve ekte yer aldığı bildirilmektedir.
Bilindiği üzere, korunma önlemi soruşturmaları, DTÖ'ye üye ülkelerin GATT 1994'ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olduğu, soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önleminin uygulanabilmekte olduğu ifade edilmektedir.
Ek: DTÖ Bildirimi
11 |
KDB/ACS KARAYİPLER İŞ FORUMU HAKKINDA BİLGİ; |
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Karayip Devletleri Birliği tarafından 27 Mayıs 2025 tarihinde Kolombiya'da 17. Karayipler İş Forumu'nun (KDB/ACS) düzenleneceği bildirilmektedir. Söz konusu iş forumuna ilişkin taslak program ilişikte gönderildiği ifade edilmektedir.
Ek: 17. Karayipler İş Forumu Taslak Programı
12 |
DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ; |
En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
- Mezkur bültenin potansiyel ihracat imkanlarını yakalayabilmelerini teminen firma yetkilileri tarafından düzenli takip edilmesi,
- Müşavirler tarafından sisteme girişi yapılan şirket temsilcileriyle doğrudan iletişime geçilmesi,
- Talebe ilişkin varsa diğer soruların ilgili Müşavirliğe yöneltilmesi,
- Kendilerine ulaşan üçüncü taraflara ilişkin dikkatli olunması gerekmektedir.