TÜRKİYE İHRACAT HAFTASI ETKİNLİKLERİ TRABZON'DA SEMİNERLERLE DEVAM EDİYOR
TÜRKİYE İHRACAT HAFTASI ETKİNLİKLERİ TRABZON'DA
İHRACATTA AR-GE VE İNOVASYON KÜLTÜRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ÖNEMİ
SEMİNERİ İLE DEVAM EDİYOR.
Ülkemiz İhracatının sürdürülebilir ve kalıcı bir şekilde artırılmasına yönelik olarak yapılan çalışmalar çerçevesinde geleneksel hale getirilerek her sene tekrarlanması planlanan Türkiye İhracat Haftası etkinlikleri kapsamında Birliğimiz organizasyonunda gerçekleştirilen "İhracatta Ar-GE ve İnovasyon Kültürünün Geliştirilmesi ve Önemi konulu seminer vesilesiyle Dünya gazetesi yazarlarından ekonomist Sayın Dr. Rüştü BOZKURT31/10/2017 tarihinde ilimize davet edilmiş ve bölgemiz sanayici, işadamı, ihracatçı ve araştırmacılarına önemli ve faydalı bilgilendirmeler yapmıştır.
KOBİ'lere yönelik yapmış olduğu çalışmalar, akademik araştırmalar ve sağladığı desteklerden dolayı çeşitli platformlarda ödüllendirilmiş olan BOZKURT'un yoğun bir katılımla gerçekleştirilen seminerde uluslararası pazarlarda yaşanan gelişmeler, yeni trendler ve piyasalardaki tüketici alışkanlıkları algısı ışığında AR-GE ve İnovasyon Kültürü konularında katılımcılara önemli aktarımlarda bulunmuştur.
Değerli ekonomist Rüştü BOZKURT, bahsekonu seminerde gelişmeleri 'Yeni Bir Dünya Kuruluyor' ifadesiyle aktardı. Yeni düzenden en fazla KOBİ'lerin etkileneceğini aktaran BOZKURT yapmış olduğu sunumda: "KOBİ'ler tarihi fırsatıyla karşı karşıya.. Konu sadece sanayi 4.0 kavramı değildir. Sanayi 4.0'ı anlarken insan kaynağı 2.0 ile analitik 3.0'ı da bilmek gerekiyor. Yeni dünyaya bakan işletme gelişmeleri iyi okumalı, imkanlarını görmeli ve planını buna göre yapmalı. Aksi halde hiçbir işletme geleceğe güvenli gitme durumunda değil.” sözleriyle yeni dönem konusunda fikirlerini paylaşarak;
"Türkiye'de 1975'ten bu yana KOBİ kavramı üzerinde yazan ve düşünen biri olarak söyleyebilirim ki; KOBİ lafımız çok ama KOBİ'nin özüne ilişkin entelektüel planda ve uygulamada bir şey yok. KOBİ'lerde de kendi imkanını bilen ve geleceği iyi planlayan işletmelerimiz var ama sayıları çok az. Türkiye'de teorik bilgisi olmayan ve kuantum mekaniğinin yaşamımızı nasıl etkilediğine dair fikri olmayan KOBİ'nin 10 yıl sonra hayatını sürdürmesi mümkün değil” açıklamasını yaptı.
İşletmelere 2 mesaj vermek istediğinin aktaran BOZKURT,"Bu yenidünyanın içerisinde KOBİ'ler için insanlığın 12 bin yıllık tarihinin en büyük fırsat ve tehditleri var. Çünkü 3D yazıcılar ile maliyetler küçülecek ve hızlı, esnek üretim yapılabilecek. Piyasa yapıcı büyük işletmelerin sayıları çok azalacak. KOBİ'lerin önemi artacak. Bunu açık ve net görüyorum. Tehlikesi ise dönüşüme açık olmayan işletmelerin yok olacağıdır. Meraklı, bilgili ve temas halinde olan KOBİ'ler bu süreçte kazançlı çıkar. Aksi halde bilinçli üretici yok demektir” diye konuştu.
Programın diğer kısmında da Türkiye Ticaret Merkezlerin kuruluşu ve bunlara yönelik sağlanan sübvansiyonlar konusu ele alınmıştır.
Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN
Yönetim Kurulu Başkanı