TRABZONLU YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇISI FİRMALAR YENİ PAZAR ARAYIŞLARI İÇİN DÜNYANIN EN ÖNDE GELEN YAŞ MEYVE SEBZE FUARI OLAN ve ALMANYA BERLİN'DE DÜZE

TRABZONLU YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇISI FİRMALAR YENİ PAZAR ARAYIŞLARI İÇİN DÜNYANIN EN ÖNDE GELEN YAŞ MEYVE SEBZE FUARI OLAN ve  ALMANYA BERLİN'DE DÜZENLENEN "FRUIT LOGISTICA” FUARINDA..

Rusya Federasyonu pazarında yaşanan olumsuzluklar ve bu ülkenin yanlı ve maksatlı tutumlularından dolayı pazarda güven sorunu yaşayan Yaş meyve sebze sektörü temsilcisi ihracatçılarımız alternatif pazar arayışlarına hız verdi. Bu kapsamda, Dünyanın en büyük Yaş Meyve Sebze Fuarlarından olan ve 3-6 Şubat 2016 tarihleri arasında Almanya'nın Berlin Kentinde düzenlenen "Fruit Logistica” fuarına Türkiye'nin en büyük yaş meyve sebze firmalarından olan Trabzon'lu firmalarımız KALYONCU NAKLİYAT TURİZM TİC. VE SAN. LTD. ŞTİ. ile LİDER GIDA SANAYİ VE DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. firmaları,  stant açarak katılım sağladı.

Dünyanın önde gelen sektör fuarlarından olan ve çok  sayıda ülkeden yaş meyve ve sebze sektörünün temsilcilerinin ağırlandığı Fruit Logistica Fuarına bu yıl rekor düzeyde katılım sağlandığı gözlemlenmiştir. Alanında Avrupa'nın en büyüğü olan sözkonusu fuara bu yıl 84 ülkeden 2 bin 800 firma katılırken, anılan fuara Türkiye'den toplam 42 firma katılım sağlamıştır.

Birliğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şaban TURGUT ile birlikte fuara katılım sağlayan firmalarımıza ait stantlara Avrupa Birliği ülkelerinden gelen yaş meyve sebze ithalatçı ve tedarikçileri yoğun ilgi göstermektedir.

Türkiye'nin 2015 yılında 3,3 milyon ton yaş meyve ve sebze ihracatından 2,1 milyar dolarlık gelir elde ettiği, sektörün en çok ihracat yaptığı ilk üç ülkenin 877 milyon dolar ile Rusya Federasyonu (% 42), 264 milyon dolar ile Irak (% 13) ve 157 milyon dolar ile Almanya'nın (% 8) olduğu dikkate alınması gerektiğini vurgulayan katılımcı firmalarımız Rusya Federasyonu ile yaş meyve sebze ihracatında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle, yeni pazar arayışları kapsamında daha güvenilir ve istikrarlı Avrupa pazarına yöneldikleri belirtilerek, bu kapsamda da hızlı bir şekilde yeni Pazar çeşitlenmesine gideceklerini belirtmişlerdir.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan sektörün öncüsü firmalarımız, Avrupa Birliği pazarının Rusya Federasyonu'na göre çok çok güvenli ve istikrarlı bir pazar olması nedeniyle yeni Pazarlara yönelme programları neticesinde bu pazara odaklanılmasının planlandığını ve söz konusu fuarda aldıkları ilgiden çok memnun kaldıklarını ifade ederek bundan sonra başta Almanya olmak üzere Avrupa hinterlandı ülke pazarlarına daha fazla yoğunlaşacaklarını ifade etmişledir.

Bilgilerinize saygılarımla sunulur.

Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN