YILIN İLK YARISINDA DOĞU KARADENİZDEN 662 MİLYON DOLAR İHRACAT

Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi; Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2022 yılı Ocak-Haziran döneminde 662 Milyon 120 Bin 989 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiştir. 2022 yılı ilk 6 ayında Bölgemizden gerçekleşen ihracatın; 484 Milyon 510 Bin 217 doları Trabzon ilimizden, 106 Milyon 689 Bin 919 doları Rize ilimizden, 39 Milyon 688 Bin 424 doları Gümüşhane ilimizden ve 31 Milyon 232 Bin 428 doları ise Artvin ilimizden gerçekleşmiştir. Bölge illerinden gerçekleşen ihracatta 2021 yılı ilk 6 aylık dönemine göre; Trabzon ili ihracatında yüzde 17 oranında düşüş yaşanırken, Rize ili ihracatında yüzde 5, Gümüşhane ili ihracatında yüzde 39 ve Artvin ili ihracatında ise yüzde 16 oranında artış görülmektedir. Toplam Bölge ihracatında ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 11 oranında düşüş yaşanmıştır.

2022 yılı ilk 5 ayında Doğu Karadeniz Bölgemiz Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler;

• 250 milyon 658 bin 937 dolar ile Fındık,
  • 103 Milyon 138 Bin 855 dolar ile Madencilik Ürünleri,
  • 102 Milyon 652 Bin 509 dolar ile Yaş Meyve Sebze,
  • 78 Milyon 952 Bin 695 dolar ile Su ürünleri ve Hayvancılık Mamülleri
  • 21 Milyon 534 Bin 405 dolar ile Taşıt Araçları ve Yan Sanayi olarak sıralanmıştır.

Doğu Karadeniz Bölgemizden 2022 yılı Ocak-Haziran döneminde 128 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Bu ülkelerden Almanya'ya yapılan ihracatımızda yüzde 14, Gürcistan'a yapılan ihracatımızda ise yüzde 29 artış yaşanırken, İtalya'ya yapılan ihracatta yüzde 55, Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta yüzde 19 ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapılan ihracatta ise yüzde 13 oranında düşüş yaşanmıştır.

İhracat yapılan ülkelerden Belçika, Peru, Vietnam, Danimarka, Beyaz Rusya, Japonya, Mısır ve Şili'ye yapılan ihracatta önemli oranda artış yaşanmış, geçtiğimiz senenin aynı döneminden farklı olarak başta İrlanda, Slovenya ve Zambiya olmak üzere 14 değişik ülkeye daha ihracat gerçekleştirilmiştir.

Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında yaşanan savaş Bölge ihracatına da olumsuz olarak yansımış olup, yılın ilk 6 ayında Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatımızda yüzde 19 oranında, Ukrayna'ya yapılan ihracatımızda ise yüzde 23 oranında düşüş yaşanmıştır.

Son dönemde özellikle Bölgemizdeki çıkış kapılarında yaşanan aşırı yoğunluk ve özellikle Sarp Sınır kapısından çıkış yapmak için günlerce ihraç yükü taşıyan TIRların kuyruklarda beklemesi ister istemez ihracatımıza olumsuz olarak yansımaya başlamıştır. Bununla birlikte uzun araç kuyruklarının, yoğun yağış alan ve heyelan riskinin yoğun olduğu bölgemizde mal ve can güvenliği açısından da  büyük risk teşkil ettiğinin görülmesi gerekmektedir. Bu konuda ivedilikle gerekli önlem alınması ihracatçımızın en öncelikli talepleri arasında yer almaktadır.

Bununla birlijkte özellikle sınır kapılarında yaşanan kuyruklar nedeniyle, ihracatçımızın malını taşıtacak TIR bulamaması ve bu durum nedeniyle de navlun fiyatlarının 2 katına çıkmış olması da ivedilikle çözüme kavuşturulması gereken sorunumuzdur.

Ayrıca, maliyet baskısı nedeniyle ihracatçılarımızın içinde bulunduğu bu zor dönemde finansman imkanlarına erişimde yaşanan sorun, ihracatçılarımızın ihtiyacı olan finansmanı uygun şartlarda ve uygun faiz oranlarından kullanamaması, Bölge ihracatımızı engelleyen diğer bir önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Önümüzdeki dönemde bu alanlarda yapılacak iyileştirmeler Bölge ihracatımıza çok önemli katkı sağlayacağına inanmaktayız.