SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNE DESTEK YERİNE KÖSTEK OLUNUYOR

TRABZON'UN İHRACATTA YÜKSELEN YILDIZI OLAN BALIKÇILIK SEKTÖRÜNE YERELDE DESTEK OLMAK YERİNE KÖSTEK OLUNUYOR

*****

TRABZON'DA YATIRIMCININ İLDEN KAÇMASI İÇİN HER TÜRLÜ ENGELLEME YAPILMAKTADIR.

 

Bilindiği üzere son yıllarda Trabzon ilimizde deniz kafeslerinde yetiştirilen ve dünyada büyük beğeni ile talep alan Gökkuşağı Alabalığı (Karadeniz Somonu) Trabzon ilimizde işlenerek; Japonya, Vietnam, Avrupa Ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu'na ihraç edilerek, ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlanmaktadır. Yetiştirici iş insanı ihracatçılarımız yaklaşık 10 yıldır bu alana alın teri dökerek, varını yoğunu sermayelerini yatırarak yatırım yapmış, burada yetiştirilen balıkların işlenip uluslararası piyasalara sunumunun yapılması için sektörün en ileri teknoloji makineleri ile donatılmış fabrikalarını kurmuş, gerekli ihracat izinlerini alarak iki bine yakın insanımıza istihdam imkanı sağlamıştır. Bütün bu yatırımlar sonucunda yaklaşık 10 yıldır bu alana yaptıkları yatırımların ihracat ile meyvelerini toplamaya çalıştığımız bir dönemde; ihracatçımızın denizdeki kafesleri için işçilerin çalışma alanı ve balık yemlerinin depolanması amacıyla lojistik depo olarak kullandıkları Arsin Balıkçı Barınağındaki depolarının yıkılması, Trabzon ilimizin su ürünleri ihracatına vurulan en büyük darbe olmuştur. 

Çok değerli İdarecilere hatırlatmak isteriz ki; bu kafeslerde yetiştirilen Karadeniz Somonu ihracatı Trabzon ilimizden en çok ihracatı yapılan 3 üncü büyük sektördür ve Su Ürünleri sektörü ihracatımız bu İş İnsanlarının yaptıkları özverili çalışma ve yatırım sonucu son 5 yıl kıyaslamasında % 66 oranında ve 3 Kat artarak 60 Milyon  ABD Dolarına  ulaşmıştır. Trabzon ilimiz Karadeniz Somonu ihracatında 81 İl içinde en çok Balık ihraç eden 4 üncü İldir ve Trabzon'u bu başarıya depolarını yıktığınız ve rencide etmekte olduğunuz ihracatçımız ulaştırmıştır.

TRABZON İLİ SU ÜRÜNLERİ SEKTÖR İHRACATI

 
 

2016 YILI

2017 YILI

2018 YILI

2019 YILI

2020 YILI
OCAK-EYLÜL

SON 4 YILDAKİ ARTIŞ (%)

 

DEĞER $

DEĞER $

DEĞER $

DEĞER $

DEĞER $

% 66

 

21.171.500

13.829.637

38.716.949

41.188.750

60.787.824

 

 

Trabzon dışındaki tüm illerimizde yatırım yapacak İş insanlarına bedelsiz arazi ve yatırım yeri tahsis edilmesine rağmen, Trabzon ilimizde yerel idarecilerin hataları ile ihracatçımız küstürülmekte,  Trabzon ilinden kaçırılmaktadır.  Trabzon'da yerel idarecilerinin yatırımcıyı rencide eden uygulamalarını anlamakta güçlük çekmekteyiz. Yerel İdarecilere çağrımız; Trabzon ili dışına çıkıp bir Ege Bölgesinde, Akdeniz Bölgesindeki İdarecilerin balık üretici ve ihracatçısına yaptıkları destek ve katkıları incelemeleridir.

Dünya koronavirüs krizi ile kavrulur iken, tüm dünya yatırımcıyı,  istihdam sağlayan iş insanını el üstünde tuttuğu bir dönemde, Trabzon ilinin yerel idarecilerinin ihracatçının depolarını yıkmasının mantığını inanın anlamakta güçlük çekmekteyiz.  Bu uygulama ile elde edilen sonucun ihracatçılarımıza açıklanmasını, kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyoruz.  Acaba yerel idareciler Arsin Balıkçı Barınağında yıkılan bu depoların ne işe yaradığında haberi var mı, bu insanların Trabzon ilinin istihdamına ihracatına ne katkı sağladıklarından haberi var mı?  Trabzon ilimizde ihracatçımız neden üvey evlat muamelesi görmektedir? Trabzon ili yerel idarecileri acaba İlimizden ihracat yapıldığından haberi yok mu, yok ise hatırlatmak isteriz ki Trabzon ili Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 16'ıncı ili konumundadır. Su ürünleri sektörü Trabzon ilinin yükselen yıldızıdır. Yerel idareciler lütfen bu gerçekleri görerek uygulama yapsınlar. Bölgemizde tüm iller yatırımcı almasına rağmen, Trabzon'un  öz evladı yatırımcı küstürülmekte, Trabzon dışına itilmektedir. Acaba bu durumdan yerel idareciler rahatsız olmuyor mu,  bu ihracatçımızın verdiği vergilerden Belediye pay almıyor mu? Alıyorsa sesleniyoruz; Altın yumurtlayan tavuğu kesiyorsunuz.

Lojistik Depoları yıkılan bu yatırımcı ihracatçılarımızın Rusya ve Avrupa Ülkeleri ile yaptıkları anlaşmalar kapsamında, süreli ve hiçbir kesintiye uğramadan balık ihraç etme taahhütleri vardır ve bu taahhütlerin yerine getirilmemesi halinde yüklü miktarda cezai müeyyideler ile karşı karşıya kalmalarına sebebiyet verilecektir.  Bu durumu da bıraktık, bu olumsuz durum karşısında Ülkemizin, Türk ihracatçısının uluslararası piyasalarda uğrayacağı itibar kaybını acaba bu yerel idareciler hiç düşünmüyor mu? Trabzon'u yönetenlerden istirhamımız; Lütfen Trabzon'un şu anda yükselen yıldızı olan “Su Ürünü İhracatçılarımızın”  mağduriyetini giderin, Trabzon'un ihracatına katkı yapın.  

Çok Kıymetli Milletvekillerimizden istirhamımız bu mağduriyetin giderilmesi, lojistik deposu, kafeslerdeki balıklar için yem depolama alanı, bunların yetiştirilmesinde çalışan işçilerin yemek yemek, lavoba ihtiyacını temizlik ihtiyacını gidermek, üstbaş kıyafetini değiştirmek ve malzemelerini koymak için işyeri olarak kullandığı bu yapıların tekrar inşa edilmesi konusunda bu olumsuzluğa yol açan yetkililere gereken uyarıyı yapmalarıdır. 

Kamuoyuna saygılarımla arz olunur.

 

                                                                     

                                  Ahmet Hamdi  GÜRDOĞAN                                               

                                                                                                                      Yönetim Kurulu Başkan Vekili