RİZE'DEN 4 AYDA 2,8 MİLYON $ ÇAY İHRACATI

Rize, bu yılın ocak-nisan döneminde yapılan çay ihracatından 2 milyon 869 bin 310 dolarlık gelir elde etti.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan Rize'den yılın 4 aylık dönemine 19 ülkeye çay ihraç edildiğini belirtti.

Bu dönemde çay ihracatından 1045 ton karşılığı 2 milyon 869 bin 310 dolarlık gelir sağlandığını belirten Gürdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Belçika, Ukrayna ve ABD en fazla dış satım yapılan ülkeler oldu. Bu dönem Belçika'ya 1 milyon 660 bin 323 dolarlık, Ukrayna'ya 297 bin 873 dolarlık ve ABD'ye de 152 bin 978 dolarlık çay ihraç edildi."

Gürdoğan, ihracat yapılan ülke çeşitliliğinin de giderek arttığına dikkati çekerek, 2022 yılı ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı döneminden farklı olarak Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada, Senegal, Özbekistan, Moldavya, Malta ve Arnavutluk'a çay ihraç edildiğinin altını çizdi.

Çayın yurt dışı piyasalarda tüketici kitlesi tarafından beğeni ile tüketildiğini vurgulayan Gürdoğan, çayın ülkeye ve bölgeye önemli oranda girdi sağlayan bir ürün olduğunu kaydetti.

Gürdoğan, çay ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu işaret ederek, "Bu kapsamda da ihracatı çok daha güzel rakamlarla tamamlayacağımıza inanıyoruz. Ayrıca ülke çeşitliliğimizi de artırmak için çalışmalarımıza son sürat devam ediyoruz. Bu kapsamda Haziran ayında Rize'deki çay firmalarımızla başlayacağımız bir UR-GE projemiz var. Bu projeyle bir yandan sektördeki firmalar arasında iş birliği oluşturarak kümelenmenin ve markalaşmanın gücüyle ihracatımızı arttıracak diğer yandan da gerçekleştireceğimiz alım ve ticaret heyetleriyle potansiyel pazarlara ulaşmaya çalışacağız " dedi.