KARADENİZ BÖLGESİNDE İHRACATIN LİDERİ TRABZON

Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2022 yılı Ocak ayında 106 Milyon 783 Bin 758 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiştir. 2022 yılı Ocak ayında Bölgemizden gerçekleşen ihracatın; 84 Milyon 539 Bin 398 doları Trabzon ilimizden, 11 Milyon 213 Bin 544 doları Rize ilimizden, 5 Milyon 987 Bin 730 doları Artvin ilimizden ve 5 Milyon 43 Bin 85 doları ise Gümüşhane ilimizden gerçekleşmiştir.

Trabzon ilimiz, gerçekleştirilen 84 Milyon 539 Bin 398 dolar tutarındaki ihracatla Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 il arasında en fazla ihracat gerçekleştiren il olarak ilk sırada yer almıştır. Trabzon'un ardından Samsun 76 milyon 834 bin 693 dolar ihracat ile ikinci sırada, Çorum ise 59 milyon 735 bin 406 dolar ihracatla üçüncü sırada yer almıştır.

2022'nin ilk ayında Doğu Karadeniz Bölgemizden en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler;

• 55 milyon 266 bin 288 dolar ile fındık,
  • 18 Milyon 213 Bin 851 dolar ile yaş meyve sebze,
  • 13 Milyon 188 Bin 461 dolar ile Maden Metaller,
  • 3 Milyon 227 Bin 257 dolar ile Su Ürünleri ve Hayvancılık Mamulleri,
  • 2 Milyon 883 Bin 204 dolar ile Çelik olarak sıralanmıştır.

Doğu Karadeniz Bölgemizden 2022 yılı Ocak ayında 83 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Bulgaristan, Gürcistan ve Almanya olmuştur. Bu ülkelerden Bulgaristan'a yapılan ihracatımızda yüzde 39 ve Gürcistan'a yapılan ihracatımızda yüzde 59 ve Almanya'ya yapılan ihracatımızda ise yüzde 65 oranında artış yaşanmıştır.

Bölge ekonomisinin en büyük girdisini sağlayan ihracatımızın, 2022 yılında sürdürülebilir artış trendini yakalayabilmesi için ihracatçılar olarak en öncelikli beklentilerimiz; Bölgenin ve yaş meyve sebze sektörünün önde gelen pazarı olan Rusya Federasyonu'nda yaşadığımız ürün bazlı yasaklamaların kaldırılması için Rusya Federasyonu üst düzey yetkilileri ile hızlı bir şekilde müzakerelerin yapılması, finansmana erişim konusunda ihracatçılara pozitif ayrımcılık uygulanması, üretim yapan işletmelerimize getirilmiş olan enerji tedarik kısıtlamalarının bir an önce kaldırılması ve lojistik alanında ihracatçılarımıza destek sağlanmasıdır.

Bilgilerinize en derin saygılarımla sunulur.